Om uddannelsen

Interesserer du dig for samfundet omkring dig og for at se en sag fra flere vinkler, så er statskundskab måske noget for dig. Politik gennemsyrer vores samfund og er afgørende for, hvordan samfundet fungerer og udvikler sig. På kandidatuddannelsen i statskundskab lærer du selvstændigt og kritisk at analysere samfundsudviklingen og de politiske beslutningsprocesser på højt akademisk niveau - både i det nære og på i det internationale plan.

Hvad er det særlige ved statskundskab på KU?

Statskundskab er en attraktiv generalistuddannelse. Med en bred værktøjskasse inden for det politologiske og samfundsvidenskabelige område får du stærke kompetencer til fagligt at indgå på både det private og offentlige arbejdsmarked. Med den store valgfrihed på statskundskab har du også mulighed for at forfølge dine egne interesser.

Hvad indeholder statskundskab?

Uddannelsen i statskundskab er forankret i det politologiske forskningsområde med gode muligheder for, at du kan brede den ud på hele det samfundsvidenskabelige spektrum. Du har også rig mulighed for at tage på udlandsophold og prøve kræfter med et projektorienteret forløb i f.eks. en NGO, ministerium, styrelse eller på en ambassade. Du topper det med en kernefaglige linje, der giver dig en unik profil inden for et særligt fagområde.

Adgangskrav og optagelse

For at søge optagelse på denne kandidatuddannelse skal du have en adgangsgivende bacheloruddannelse eller en anden tilsvarende dansk eller udenlandsk uddannelse, som vi vurderer som relevant. Du søger optagelse gennem ansøgningsportalen.

Nedenfor kan du læse mere om adgangskrav og hvilke dokumenter du skal uploade i ansøgningsportalen. 

Adgangskrav

Hvis du har afsluttet, eller forventer at afslutte, en adgangsgivende uddannelse inden studiestart, kan du søge ind på en kandidatuddannelse.

Akademiske adgangskrav

Du er retskravsbachelor til kandidatuddannelsen i statskundskab på Københavns Universitet når

  • din bacheloruddannelse i statskundskab er fra Københavns Universitet
  • du påbegynder din kandidatuddannelse senest 3 år efter, du har afsluttet din bacheloruddannelse

Du kan kun bruge dit retskrav én gang. Det betyder, at hvis du bliver tilbudt optagelse og du takker ja til pladsen, har du brugt dit retskrav. Det gælder også hvis du senere ombestemmer dig og takker nej til pladsen/udmelder dig. Du skal dog være opmærksom på, at dit retskrav bortfalder, hvis du i løbet af de 3 år afslutter en anden kandidatuddannelse.

Eksempel:

  • Hvis du bliver færdig i juni 2024, så gælder dit retskrav indtil september 2027, forudsat at kandidatuddannelsen har september-start.
  • Hvis du bliver færdig i december 2024, så gælder dit retskrav indtil februar 2028, forudsat at kandidatuddannelsen har februar-start.
  • Hvis du bliver færdig i december 2024, og kandidatuddannelsen alene har september-start, så gælder dit retskrav indtil september 2028. 

Du kan søge optagelse på kandidatuddannelsen i statskundskab på Københavns universitet, hvis du opfylder sprogkravene og har gennemført nedenstående bacheloruddannelse:

  • Bacheloruddannelsen i statskundskab, Københavns Universitet (ikke retskrav)
  • Bacheloruddannelsen i statskundskab, Aarhus Universitet
  • Bacheloruddannelsen i statskundskab, Syddansk Universitet
  • Bacheloruddannelsen i politik og administration fra Aalborg Universitet

Selvom du opfylder adgangskravene, er du ikke garanteret optag på uddannelsen.

Har du en anden uddannelse, skal du uploade ekstra dokumentation, så optagelsesudvalget kan vurdere, om du opfylder adgangskravene, før vi kan tilbyde dig en studieplads.

Forudsætninger
Ansøgere med en bacheloruddannelse kan optages, hvis deres bacheloruddannelse indeholder disse forudsætninger:

  • Den adgangsgivende bacheloruddannelse skal indeholde minimum 90 ECTS politologiske fag, som skal være indførende generelle bachelorkurser, f.eks. offentlig forvaltning, international politik, komparativ politik eller politisk teori.
  • Den adgangsgivende bacheloruddannelse skal indeholde minimum 15 ECTS i kvalitativ og/eller kvantitativ samfundsvidenskabelig metode med fokus på metode som redskab.
  • Danskkundskaber svarende til dansk på A-niveau på danske gymnasiale uddannelser.
  • Engelskkundskaber svarende til minimum engelsk på B-niveau på danske gymnasiale uddannelser.

Fakultetet kan desuden optage ansøgere, som efter en individuel faglig vurdering har uddannelsesmæssige forudsætninger, der kan sidestilles med ovenstående krav.

Sprogkrav

Alle ansøgere der ikke har retskrav på optagelse på sociologi, skal dokumentere, at de opfylder sprogkravene om:

  • danskkvalifikationer svarende til dansk på A-niveau på danske gymnasiale uddannelser
  • engelskkvalifikationer svarende til engelsk på B-niveau på danske gymnasiale uddannelser.

Du skal dokumentere, at du opfylder både det danske og engelske sprogkrav senest på datoen, hvor der er frist for at søge om optagelse.

Hvis du er nødt til at tage en sprogtest, skal dit testresultat være fakultetet i hænde senest på datoen, hvor der er frist for at søge om optagelse. For at være sikker på, din testresultat er os i hænde inden ansøgningsfristen, er det vigtigt, at du tager prøven i god tid for ansøgningsfristen. For TOEFL, IELTS og Cambridge skal du forvente, at det tager 3-4 uger, fra at du tager testen til resultatet kan være fakultetet i hænde. For Studieprøven i dansk kan der gå længere tid.

Hvis du allerede har taget en IELTS eller TOEFL, så huske at sikre dig, at resultatet ikke er mere end to år gammelt på datoen for den forventede studiestart.

Ansøgningsfrister

Studiestart i september

1. marts kl. 23:59

Ansøgningsfrist for alle ansøgere.
Ansøgningsportalen åbner for ansøgninger den 16. januar. Du vil modtage svar senest 10. juni.

Studiestart i februar (kun for retskrav)

15. oktober kl. 23:59

Ansøgningsfrist for alle ansøgere.
Ansøgningsportalen åbner for ansøgninger 15. august. Du vil modtage svar senest 10. december.

Sådan ansøger du

Vælg den kategori, der passer på dig, og læs mere om, hvordan du søger om optagelse. Du kan også finde information om ansøgningsfrister og dokumentation.

Sådan vurderer vi din ansøgning

Prioritering af ansøgere

Der er pladsbegrænsning på denne kandidatuddannelse, hvorfor det at have opfyldt adgangskravene ikke i sig selv garanterer optagelse.

Hvis der er flere kvalificerede ansøgere end der er pladser på uddannelsen, vil ansøgere blive prioriteret efter følgende kriterier:

  • Karakterniveau fra den adgangsgivende bacheloruddannelse.
  • Karakterniveau på politologiske kernefag*

    *Dvs. inden for fagområderne offentlig forvaltning og politik, international politik, komparativ politik og politisk teori.

Adgangsbegrænsning

Der er 120 studiepladser pr. 1. september 2024. Ansøgere med retskravsbachelor optages først og er ikke omfattet af udvælgelse ved adgangsbegrænsning.

Bemærk

Hvis du allerede har en kandidatgrad fra Danmark eller udlandet, kan du kun blive tilbudt en studieplads, hvis der er ledige pladser på uddannelsen. 

Vi kan i ganske særlige tilfælde give dispensation fra kandidatreglen.

Du kan ikke søge optagelse

  • hvis universitetet udmeldte dig af uddannelsen
  • hvis du blev varslet om udmeldelse, før du udmeldte dig selv, eller
  • hvis du udmeldte dig før universitetet havde mulighed for at varsle dig om udmeldelse.

Du kan dog søge om dispensation til at genoptage dit studie, hvis du kan dokumentere at dine muligheder for at gennemføre uddannelsen er væsentligt forbedret, eller hvis uddannelsens indhold er væsentligt ændret.

Hvis du ønsker at søge om dispensation, skal du skrive en ansøgning hvor du begrunder og dokumenterer hvorfor du mener at du opfylder betingelserne for at få dispensation. Det gør du ved at udfylde denne blanket og uploade kvitteringen, du modtager på din email sammen med din ansøgning om optagelse i ansøgningsportalen. Hvis du søger dispensation pga. sygdom eller andet, du kan dokumentere, skal du huske at uploade dokumentation sammen med kvitteringen.  Universitetet træffer afgørelse på baggrund af en konkret faglig vurdering. Hvis du får en dispensation, vil din ansøgning om optagelse blive behandlet. Hvis du får afslag, vil din ansøgning ikke blive behandlet.  

Hvis du bliver genoptaget, bliver du indplaceret på det studietrin, hvor du var nået til, sidst du var indskrevet. Tidligere beståede eksaminer og eksamensforsøg, er stadig gældende. 

Optagelsestal statskundskab 2023
Optaget 280
Adgangsfordeling (retskrav/andet) 78% / 22%
Ansøgere 400
Aldersgennemsnit 25
Juridisk kønsfordeling (cpr. - m/k) 45% / 55%
Nationalitet (dk/international) 98% / 2%
Ledige pladser Nej

Undervisning og opbygning

Fotograf: Sara Galbiati

Undervisning

På Institut for Statskundskab udbydes der en bred vifte af kurser på kandidatniveau inden for politologien og samfundsvidenskaben generelt. Der tilbydes kurser med fokus på bestemte temaer, teorier, lande eller cases inden for almen og sammenlignende statskundskab, national og international forvaltning, international politik, idéhistorie, politisk kommunikation, metode med flere. Med dit valg af kurser har du mulighed for i høj grad at specialisere dig inden for den gren af politologien, du er interesseret i.

Al undervisning på kandidatuddannelsen foregår på hold af varierende størrelse og afsluttes med en eksamen. Undervisningen fokuserer på det teoretiske, men der vil også blive inddraget eksempler og cases fra aktuelle politiske begivenheder.

Diskussion og debat er vigtig i uddannelsen, da du som studerende skal være i stand til selvstændigt at vurdere de problemstillinger, som tages op i undervisningen. Det er derfor almindeligt, at holdundervisningen veksler mellem læreroplæg, gruppe- og plenumdiskussioner samt studenteroplæg.

Opbygning

Kandidatuddannelsen er en toårig uddannelse, dvs. fire semestre. Minimum 90 ECTS inklusiv specialet skal lægges inden for det politologiske område, dvs. international politik, dansk og komparativ politik, politisk teori samt offentlig forvaltning og politik. Op til 30 ECTS må lægges inden for det generelle samfundsvidenskabelige område.

På kandidatuddannelsen skal du vælge en kernefaglig linje af 22,5 ECTS. De kernefaglige linjer udbydes kun om efteråret. De kernefaglige linjer er forankret i den politologiske forskning, og de bygger oven på instituttets forskningsområder.

Derudover skal du tage kurset Offentlig Ret af 7,5 ECTS samt skrive speciale på 30 ECTS

På kandidatuddannelsen kan du vælge frit imellem de valgfag, som udbydes ved Institut for Statskundskab. Derudover har du også mulighed for at tage i projektorienteret forløb eller på udvekslingsophold. På kandidatuddannelsen i statskundskab er der rig mulighed for at komme på udlandsophold i Europa eller i resten af verden, da du kan læse op til 60 ECTS af uddannelsen uden for instituttet. 

På kandidatuddannelsen i Statskundskab kan du tage i projektorienteret forløb til 15 eller 30 ECTS. Forløbet består af et projektophold på en arbejdsplads samt afleveringen af en projektopgave og strækker sig typisk over et semester.

Formålet med det projektorienterede forløb er, at du lærer at anvende ”politologi i praksis”. Du skal gennem en formaliseret tilknytning til en virksomhed, offentlig institution, forskningsinstitut eller lignede udføre arbejdsopgaver og samtidig blive i stand til at anvende sine akademiske evner i en praktisk kontekst. Ud over den formaliserede tilknytning til en virksomhed skal du sideløbende deltage i et forløb ved instituttet.

For statskundskabsstuderende er typiske steder for et projektophold bl.a. ambassader, EU-institutioner, danske og internationale organisationer, ministerier, regioner og kommuner samt private konsulentbureauer og andre private virksomheder

Kernefaglige linjer

På kandidatuddannelsen i Statskundskab skal du tage en kernefaglig linje af 22,5 ECTS. Alle kernefaglige linjer består af to obligatoriske kurser til hhv. 7,5 og 15 ECTS.

De kernefaglige linjer udbydes kun på efterårssemestret.

På tidligere efterårssemestre blev følgende kernefaglige linjer udbudt: 

  • Organisation og ledelse (dansk)
  • Politisk adfærd (dansk)
  • Political Theory
  • International Political Economy
  • International Relations and Conflict Resolution
  • Foreign Policy
  • European Politics

Karrieremuligheder

Fotograf: Sara Galbiati

Kandidatuddannelsen i statskundskab gør dig i stand til at analysere og vurdere komplekse problemstillinger. Uddannelsen giver ret til betegnelsen kandidat i statskundskab/cand.scient.pol. Du udvikler forståelse for hvordan, og ikke mindst hvorfor, politiske og samfundsmæssige fænomener forløber som de gør. Den samfundsfaglige viden, som du tilegner dig på statskundskab, har brede anvendelsesmuligheder.

Mange kandidater får arbejde i ministerier, kommuner og regioner. Der er dog også gode muligheder for at komme til at arbejde i private virksomheder, konsulentbureauer, politiske partier, internationale organisationer og lignende steder.

Enkelte vælger at læse en treårig forskeruddannelse i forlængelse af kandidatuddannelsen. Uddannelsen giver ret til titlen ph.d. i statskundskab.

Studieliv

Fotograf: Sara Galbiati

Du har mange muligheder for at være en del af et aktivt studiemiljø på kandidatuddannelsen i statskundskab. I hverdagen møder du andre studerende på vores cafeer og barer, og en gang om året kan du være med til at lave vores revy. Alt sammen er det med til at skabe et godt sammenhold blandt de studerende.

Du kan også læse mere om, hvad sker der på universitetet, når du ikke har undervisning, hvor du kan bo, få mere info om SU, studiejob og studierabatter osv her: Læs mere om studielivet på KU

Foreninger

Jacques D er studenterforeningen på Institut for Statskundskab og har eksisteret siden 1984. Til dagligt bruges Caféen Jacques D som platform for sociale, faglige, festlige og politiske arrangementer for de studerende samt ansatte på studiet, og der er i lokalet salg af både vand, øl og cocio samt gratis kaffe og te.

Hvis du interesserer dig for international politik, så er International Debat (ID) dit netværk. Med en fri og åben kommunikation som grundlag giver International Debat dig mulighed for i fællesskab med andre at forfølge netop de spørgsmål og emner, der interesserer dig.

MED ANDRE ORD er dit studieblad på statskundskab, så går du som mange andre statskundskabsstuderende rundt med en journalist i maven, kan du her få afløb for din skrivetrang.

Statskundskabs fagråd er fagrådet på Institut på Statskundskab. Kunne du tænke dig at få indflydelse på dit studie gennem dialog og kontakt med undervisere og ledelsen på Instituttet - eller vil du bare gerne lære andre studerende fra forskellige årgange at kende, som er engagerede i studenterpolitik? Så er Aktive Statskundskabere måske noget for dig.

Tværborgerlig studenterpolitisk forening, der varetager studerendes interesser i både studienævn, akademiske råd og i diverse dialogfora på tværs af universitetets fakulteter. Sammen med os kan du få indflydelse på hvordan dit studie og fakultet skal se ud i fremtiden. Derudover arrangerer vi hvert semester en række sociale og faglige arrangementer. ​​

City Campus

Det Samfundsvidenskabelige Fakultet (SAMF) er en del af City Campus og holder til på det gamle Kommunehospital (kaldet Center for Sundhed og Samfund, CSS) i det indre København.

Kontakt vejledningen

Studenterservice

Har du spørgsmål til uddannelsens faglige indhold, studiemiljø eller karrieremuligheder skal du kontakte studievejledningen.

Kontakt SAMF Studenterservice

Spørgsmål om optagelse

Skriv til admissions-guidance@samf.ku.dk, hvis du har spørgsmål til:

  • Adgangskrav
  • Sprogkrav
  • Ansøgningsprocedure
  • Godkendt dokumentation for kvalifikationer

Skriv til admissions@samf.ku.dk, hvis du har spørgsmål til:

  • En afsendt ansøgning
  • Teknisk vejledning i forhold til Ansøgningsportalen

Her ligger uddannelsen

  • Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, City Campus, Øster Farimagsgade 5, 1357 København.

Lignende uddannelser