Er du nysgerrig på studiestarten?

Når du starter på en kandidatuddannelse, er du ikke længere helt ny i universitetsverdenen. Du har nok svedt til eksamenerne på bacheloren, lavet navneleg på rusturen og fundet ud af, at læsemængden ofte er stor. 

Men derfor skal du ikke snydes for en studiestart på kandidaten. 

Måske har du læst på et andet universitet og er nysgerrig på, hvordan studiestarten er sat sammen på Københavns Universitet (KU)? 

Eller måske har du allerede taget din bachelor på KU, men er spændt på, hvad der venter dig i denne studiestart? 

Lige meget hvad gør vi vores bedste for at byde dig ordentligt velkommen, så du er godt klædt på til din tid på kandidaten. 

Studerende siddende på en trappe på det juridiske fakultet

Hvad sker der i studiestarten?

Hvis du skal starte på en kandidat på KU, er der oftest en eller to introdage på campus, hvor især det faglige er i fokus. 

Her bliver du budt velkommen til din nye uddannelse. Bagefter får du ofte information om uddannelsens regler, rammer, karrieremuligheder, og hvordan det er at gå fra at være studerende på en bachelor til at være studerende på en kandidat. 

I løbet af studiestarten kan der også være en rundvisning på campus, et hej fra studievejlederne, og så kan du under alle omstændigheder møde dine nye medstuderende.

Onlinekursus om studiestarten

På nogle studier vil der også være et studiestartskursus, som du skal gennemføre online. 

Her får du blandt andet en introduktion til undervisningen, studiemiljøet, København som studieby, KU’s digitale platforme og en række praktiske informationer om din studiestart.

Hvornår ligger din studiestart?

De specifikke datoer for din studiestart får du at vide, hvis du bliver optaget.

Oftest vil studiestarten ligge i den første uge af september, men det kan variere.

Særlig støtte-studiestart

På KU har vi det, vi kalder særlig støtte-studiestart. Det er til dig, som har en funktionsnedsættelse, diagnose, et handicap eller er neurodivergent og derfor har brug for særlig støtte til dit studieliv.

I den særlige støtte-studiestart kan du blandt andet: 

  • Høre om dine muligheder for at få særlig støtte på KU.
  • Høre om, hvordan du søger om særlig støtte – du kan fx få hjælp til selve ansøgningen, hvis du beslutter dig for at søge.
  • Stille spørgsmål til KU's vejledere, som arbejder med særlig støtte.
  • Møde studerende som allerede modtager støtte. De kan svare på dine spørgsmål og fortælle om at gå på KU og have brug for støtte.

Læs mere om særlig støtte her

Hvornår ligger den særlige støtte-studiestart?

Den ligger ofte i enten uge 32, 33 eller 34. Information om de præcise datoer og tid får du, hvis du bliver optaget på KU.

Fællesskabet

På mange kandidatuddannelser er der en del valgfag, som du kan vælge imellem. Det giver dig frihed til selv at forme din uddannelse.

Det betyder dog også, at du højst sandsynligt kommer til at have undervisning med mange nye mennesker på dine forskellige kurser. Måske kommer de fra andre årgange, fakulteter eller universiteter.

Det faste stamhold, som du nok kender fra bacheloruddannelsen, er altså ikke lige så stor en del af kandidatuddannelsen. Derfor er det en rigtig god idé at prioritere fællesskabet ved blandt andet at deltage i studiestarten. 

Her får du sat ansigt på dine nye medstuderende, og måske kan I sammen engagere jer i nogle af KU’s studenterforeninger eller faglige fællesskaber?

Læs om alle KU’s studenterforeninger

Læs mere om studielivet og undervisningen på kandidaten

Studerende der spiller bordfodbold på det juridiske fakultet

Immatrikulationsfesten

Studiestarten på kandidatuddannelsen er ikke kun faglige introdage og onlinekursus. KU holder også en fest, som ikke er nem at udtale. 

Det er immatrikulationsfesten, og den er for alle nye studerende på både bachelor- og kandidatuddannelserne. Festen er universitetets officielle velkomst og en af de ældste traditioner på KU.

Festen foregår altid på Frue Plads i København, som er der, universitetets gamle og historiske bygninger ligger. 

I løbet af arrangementet vil rektor byde alle nye studerende velkommen. Bagefter kan du trykke ham i hånden, som også er en tradition på KU. 

Når du har givet rektor hånden, hørt talerne på pladsen og set den flotte festsal i universitetets hovedbygning, kan du tage videre til den planlagte efterfest, hvor der vil være musik, mad, drikke og hygge.

Hvornår ligger immatrikulationsfesten?

Immatrikulationsfesten ligger oftest i uge 34, hvilket betyder, at den ligger lige inden din studiestart. 

Datoen kan dog variere, og derfor er det vigtigt, at du læser den information, du får, hvis du bliver optaget på KU.

Rektor der giver hånd til de nye studerende til immatrikulationen

Få mere info om studiestarten

Du kan læse mere om studiestarten på de forskellige fakulteter via linkene nedenfor. 

Her kan du blandt andet få svar på, hvornår din studiestart ligger, og hvordan programmet for netop dit studie kommer til at se ud.

Nogle af linkene kræver et brugernavn og kodeord til KU's intranet. Brugernavn og kodeord får du først, hvis du bliver optaget på KU.