Karakterskala og ECTS-point

Karakterskalaen

Siden august 2007 har den danske 7-trins-skala været anvendt på den statslige regulerede uddannelse (derfor benyttes den gamle 13-skala ikke).

Her finder du en oversigt over den nuværende 7-trins-skala, forklaringer på de specifikke karakterer og de tilsvarende ECTS-karakterer. 

Den mindste karakter for at bestå en prøve er 02. Udover den danske 7-trins-skala kan bestået/ikke bestået også bruges.

Lær 7-trins-skalaen at kende 

Se mere information på Uddannelsen og Forskningsministeriets hjemmeside.

Hvad er ECTS?

ECTS står for European Credit Transfer System. 

ECTS er en metode til at måle din uddannelse som akademisk valuta. At forstå ECTS gør det nemmere at forstå arbejdsbelastningen på din uddannelse.

ECTS-point


ECTS bruges over hele Europa og giver dig mulighed for nemt at sammenligne uddannelser og overføre dine akademiske kvalifikationer fra en uddannelsesinstitution til en anden. Formålet er at gøre programmerne og de videregående uddannelsesstuderendes resultater mere gennemsigtige og sammenlignelige i hele Europa og at erstatte eller supplere de forskellige lokale (nationale) standarder i Europa. 

Anvendelsen af ECTS-point er obligatorisk på de videregående uddannelser i Europa. Alle danske videregående uddannelser beskrives i ECTS-sammenhæng som et meriteringssystem og meritoptjening frem mod den afsluttende uddannelse.

Beregning og omregning af ECTS-point

Ét studieår svarer ifølge Danske Undervisningsministeriet til 60 ECTS, og ét semester svarer til 30 ECTS. En 3-årig heltidsbacheloruddannelse har derfor 6 semestre og svarer til 180 ECTS-point. En 2-årig kandidatuddannelse har 4 semestre og svarer til 120 ECTS-point. I gennemsnit svarer ét ECTS-point til mellem 25 og 30 arbejdstimer. Dette inkluderer timer tilbragt på universitetet såvel som uden for universitetet. Omfanget af point for de enkelte kurser varierer afhængigt af arbejdsbelastningen.

Se det europæiske merit- og meritakkumuleringssystems forklaring.