Spørgsmål og svar om bachelor

Få svar på de mest stillede spørgsmål lige nu. 
 

Om bacheloruddannelser

Selve undervisningen starter i første uge i september. Men allerede i august er der introforløb, hvor ældre studerende har arrangeret en masse aktiviteter for dig og dine medstuderende.
Se mere om studiestart på KU's uddannelser.

Vi ved først, hvad adgangskvotienten er, få dage før, at vores ansøgere får besked. Først når vi har modtaget alle ansøgninger, og når vi har registreret og sagsbehandlet dem, kan der udregnes en adgangskvotient. Svaret kan du derfor først få fra 28. juli.

Adgangskvotienten afhænger af, hvor mange der søger om optagelse på uddannelsen, hvor høje deres karakterer er, og hvor mange studiepladser der er på den enkelte uddannelse. Først når vi får svar fra Den Koordinerede Tilmelding, kender vi adgangskvotienten. 

Adgangskvotienterne ændrer sig ofte kun få decimaler fra år til år, men det er ikke til at forudsige, da det afhænger af antallet af ansøgere til uddannelserne og ansøgernes eksamenskarakterer. Adgangskvotienten fra året før kan give dig en idé om, hvad den bliver ved næste optagelse. Du finder adgangskvotienten under den enkelte uddannelse.

Det betyder, at gennemsnittet fra din adgangsgivende eksamen skal være på 6,0 eller derover, for at du kan søge optagelse i kvote 1 på Københavns Universitet. Karakterkravet gælder, uanset om du søger i kvote 1, eller om du søger eventuelle ledige pladser eller ledige standbypladser (karakterkravet gælder ikke musikvidenskab og teologi). 

Se filmen, hvor vi forklarer alt om karakterkravet, og hvad du kan gøre, hvis du har under 6,0 i gennemsnit.

Ja. Du kan finde inspiration og hjælp i Guide til et godt studievalg, hvor der er film, og i 6 trin til studievalg, der kan hjælpe dig i gang med at vælge studie.

Du er også altid velkommen til at kontakte os og få en snak med en studievejleder, der kan hjælpe dig på vej med dit studievalg. Se åbningstider.

Om supplering

Svaret er nej. Du har ikke mulighed for at forbedre dit gennemsnit fra din adgangsgivende eksamen.

Fortsættersprog er det fremmedsprog, du havde i grundskolen (dog ikke engelsk), og som du fortsatte med at modtage undervisning i på din gymnasiale uddannelse. Begyndersprog er et fremmedsprog, som du ikke har haft i grundskolen, og derfor kun modtager undervisning i på gymnasialt niveau.

Alle adgangskrav skal være bestået senest 5. juli kl. 12; det er derfor ikke muligt at supplere fag efter kvote 1-ansøgningsfristen. Du skal uploade eller tilknytte dokumentation for din supplering på optagelse.dk inden fristen.

Du er nødt til at tage faget om og søge om optagelse igen til næste år. Du kan ikke blive optaget på en uddannelse, hvis du ikke opfylder alle adgangskravene. Kontakt dit suppleringssted, fx VUC, for at høre om dine muligheder for at tage faget om.

Hvis du ikke har bestået faget, kan du undgå, at vi rykker dig for suppleringsbevis, ved at skrive til os på Mit KU.

Du har bestået et fag, hvis gennemsnittet af alle karakterer i det pågældende fag er minimum 2. Alle karakterer i faget behøver ikke være bestået, så længe faget samlet set er bestået. Det regner du ud sådan her:

1. Læg alle de karakterer, der fremgår af dit eksamensbevis i det konkrete fag, sammen.

2. Summen dividerer du nu med antallet af karakterer, du har fået i faget.

3. Hvis resultatet er 2 eller derover, har du bestået faget. Bemærk, at du kan ikke runde op.

Eksempel på bestået fag:

Årskarakter (mundtlig): 07
Årskarakter (skriftlig): 02
Eksamenskarakter (mundtlig): 00

Summen af samtlige karakterer for faget 7+2+0 = 9
Gennemsnit: 9:3 = 3 (bestået)

Om standby

Svaret er nej. Hvis du får en standbyplads, skal du enten begynde på din uddannelse i år eller til næste år. Det er ikke garanteret, at du først skal begynde på uddannelsen året efter. Tidspunktet er altså usikkert.

En optagelse på en standbyplads betyder, at du står venteliste i august. Tilbyder vi dig en studieplads inden 16. august, skal du begynde 1. september.

Bliver du ikke tilbudt en studieplads i år, får du tilsagn om en studieplads til næste år. Et tilsagn om en studieplads betyder, at du kan begynde på studiet til næste år, hvis du søger uddannelsen igen og opfylder adgangskravene der.

Nej, der er ikke reserveret kvote 2-pladser til standbypladser. Standbypladser tildeler vi ud fra dit eksamensgennemsnit fra din adgangsgivende eksamen og ikke ud fra de 6 vurderingskriterier i kvote 2.
Du kan godt få en standbyplads, når du har søgt kvote 2. Så er det, fordi du har adgangskvotienten til en standbyplads, og vi ikke kan tilbyde dig en studieplads i kvote 2 eller i kvote 1.

Nej, det må du ikke. Som udgangspunkt kan du kun søge det år, du gerne vil starte på studiet. Det gælder også, hvis du søger en standbyplads og bliver tilbudt en studieplads frem til og med 16. august.

Hvis du siger nej tak til studiepladsen, skal du søge igen på lige fod med alle andre året efter.