Er du nysgerrig på studiestarten?
Hvert år starter omkring 7.000 nye bachelorstuderende på Københavns Universitet. De fleste vil nok genkende følelsen af at være nervøs og have sommerfugle i maven.
Vi gør derfor vores allerbedste for, at du bliver budt ordentligt velkommen og får en god studiestart på KU.
I studiestarten har alle studier skræddersyet et program, som skal sørge for, at du kommer godt i gang med det faglige, lærer dine medstuderende at kende og bliver en del af studiemiljøet.
Derfor består studiestarten af en introuge, som er fuld af sociale aktiviteter, rundvisning på campus, besøg af studievejledere og meget mere.
Du lærer selvfølgelig ikke alt om studielivet på en uge, men det er en god start – og så er du godt klædt på til semesterstart, hvor undervisningen går i gang.
Hvem er med i studiestarten?
Det er tutorerne, som tager dig trygt igennem studiestarten. De er studerende, som går på en ældre årgang, på dit nye studie.
De har planlagt ugens program, de tager med på rusturen (også kaldt hytteturen), og så er det dem, du kan tale med, hvis du synes, noget er udfordrende.
De ved nemlig, hvordan det er at gå på KU, så derfor skal du ikke tøve med at stille dem dine spørgsmål.
Måske har du haft sabbatår og er spændt på, om du kan følge med i det faglige? Eller er du lige flyttet til København og usikker på, hvordan du bedst falder til og får nye venner?
Der er sikkert en tutor, som har haft de samme tanker som dig. Derfor er det en god idé at bruge dem.
Hvornår er der studiestart, og hvor skal du møde op?
Studiestarten består af en introuge, og som navnet måske afslører, plejer introugen at løbe over en uge – altså fem hverdage.
På langt de fleste uddannelser ligger introugen i uge 35. Der kan dog være undtagelser.
Du skal derfor huske at læse informationen, du får fra KU, hvis du bliver optaget. Her vil der står, hvornår din uddannelse har introuge, og hvor du skal møde op.
Oftest skal du møde op på det campus, hvor dit studie ligger.
Skal du deltage i introugen?
Vi anbefaler altid at deltage i introugen, fordi det er her, du får masser af tid til at lære dine medstuderende at kende og får en fornemmelse af, hvordan livet på KU kan være.
Men det er ikke obligatorisk at deltage i introugen. Du kan altså godt lade være, hvis du ikke har lyst.
Du er også velkommen til at deltage i dele af programmet, hvis du synes, det er bedre for dig.
Hvis du ikke deltager i introugen, skal du være klar i den første uge af september. Det er nemlig her, undervisningen starter.
Hvad med alkohol og studiestart?
Har du tænkt på, hvor meget alkohol fylder i studiestarten og på rusturen?
Svaret er, at alkohol ikke er en del af hverken det sociale eller faglige program i løbet af dagen.
På KU har vi nemlig lavet nogle rammer for, hvordan vi er sammen i studiestarten, og her har vi besluttet, at alkohol ikke er tilladt i løbet af dagen.
Alkohol kan dog indgå i de arrangementer, som ligger efter kl. 17. Men det er aldrig et krav, at du skal drikke alkohol eller deltage i disse.
Dertil er der altid en tutor/ansat, som ikke drikker til officielle arrangementer.
Hvis du helst helt vil undgå arrangementer med alkohol, kan du altid tale med en tutor eller studievejledningen i starten af introugen.
Onlinekursus
På KU har vi skræddersyet et onlinekursus, som handler om studiestarten og alt det, der er godt at vide, hvis du skal studere på KU. Her kan du se, hvordan din studiestart ser ud, få vigtig viden om din uddannelse, studiemiljøet og meget mere.
Du kan kickstarte dit onlinekursus lidt tid efter, du har sagt ja tak til din studieplads.
Du får mere information om, hvordan du kommer i gang, hvis du bliver optaget på KU.
Rusturen
På KU arrangerer de forskellige studier en rustur, som ofte ligger i forlængelse af studiestarten eller nogle få måneder efter.
Rusturen kunne vi også kalde for en hyttetur. Her får du mulighed for at lære dine medstuderende endnu bedre at kende over et par dage. Tit har I nemlig 2-3 overnatninger sammen.
Det er tutorerne, som planlægger turen og tager med. I løbet af dagene vil der være sociale aktiviteter. Det kan være aktiviteter som fodboldturnering, teambuilding og lege, men du vil også kunne slappe af med dine medstuderende og hygge. Om aftenen er der tit fest.
Hvornår ligger rusturen?
Det er meget forskelligt fra studie til studie, hvornår rusturen ligger. På nogle studier ligger den i forlængelse af studiestarten, og på andre studier ligger den lidt efter.
Den præcise dato får du derfor at vide i din studiestart.
Immatrikulationsfesten
KU holder en fest, som ikke er nem at udtale. Det er immatrikulationsfesten, og den er for alle nye studerende. Festen er universitetets officielle velkomst, og så er den en af de ældste traditioner på KU.
Festen foregår altid på Frue Plads i København, som er der, KU’s gamle og historiske bygninger ligger.
I løbet af arrangementet vil rektor byde alle nye studerende velkommen. Bagefter kan du trykke ham i hånden, hvilket også er en tradition på KU.
Når du har givet rektor hånden, hørt talerne på pladsen og set den flotte festsal i universitetets hovedbygning, kan du, dine medstuderende og tutorerne tage til den planlagte koncert, hvor der vil være musik, mad, drikke og hygge.
Hvornår ligger immatrikulationsfesten?
Ofte ligger immatrikulationsfesten i uge 34. Det kan dog variere. Husk derfor at læse informationen, du får fra KU, hvis du bliver optaget.
Særlig støtte-studiestart
På KU har vi det, vi kalder særlig støtte-studiestart. Det er til dig, som har en funktionsnedsættelse, diagnose, et handicap eller er neurodivergent og derfor har brug for særlig støtte til dit studieliv.
I den særlige støtte-studiestart kan du blandt andet:
- Høre om dine muligheder for at få særlig støtte på KU.
- Høre om, hvordan du søger om særlig støtte – du kan fx få hjælp til selve ansøgningen, hvis du beslutter dig for at søge.
- Stille spørgsmål til KU's vejledere, som arbejder med særlig støtte.
- Møde studerende som allerede modtager støtte. De kan svare på dine spørgsmål og fortælle om at gå på KU og have brug for støtte.
Hvornår ligger den særlige støtte-studiestart?
Den ligger ofte i uge 32, 33 eller 34, men det kan variere. Husk derfor at læse informationen, du får fra KU, hvis du bliver optaget.
Survival guide til din studiestart
Tænker du på, hvordan du kan blive klar til din studiestart?
Første skridt er at læse denne survival guide, hvor du får tips og tricks til din første tid på universitetet.
Der findes dog helt sikkert mange flere tips derude, så spørg og lyt, når du taler med nogle, som går eller har gået på universitetet.
- 1
Når du skal købe bøger og kompendier
I studiestarten skal du købe bøger. Det kan du gøre hos forskellige boghandlere. Men det kan blive dyrt.
Derfor kan det være en god idé at købe brugte bøger. Tit er der en Facebook-side for dit studie, hvor studerende sælger bøger til hinanden. Spørg eventuelt dine tutorer, om der findes sådan en.
- 2
Meld dig ind i foreninger
Du kan melde dig ind i KU’s foreninger, hvis du vil være del af det sociale liv på KU. Her er der mulighed for at få nye venner og dyrke en interesse, som du har tilfælles med andre.
- 3
Husk pauserne
Studiestarten kan godt tage pusten fra en. Der er mange nye mennesker, indtryk og viden, som skal fordøjes. Det er derfor helt okay at tage en pause, når du har brug for det.
Husk de ting, som du slapper af ved – om det er at læse, strikke, spille computer eller noget helt andet.
- 4
Prioriter fællesskabet
Når du har tid og lyst, så prioriter fællesskabet. Duk op til grillaftenen, fredagsbaren, immatrikulationsfesten eller hep til den fodboldkamp, som dit studies fodboldhold skal spille i Fælledparken.
Det giver tit nogle sjove minder, og så får I skabt et fællesskab på studiet.
- 5
Rabatter med studiekortet
Det er en god idé at bestille dit studiekort i studiestarten – og hvordan du gør det, får du mere info om i studiestarten.
Studiekortet giver dig rabatter til fx teaterforestillinger, butikker og caféer, og så er det dit adgangskort til KU’s bygninger.
Brushup- og kickstartkurser
På nogle uddannelser kan du tilmelde dig et brushup- eller kickstartkursus. Her får du støvet din viden af inden for et bestemt område, eller også får du en introduktion til et nyt område, som kommer til at fylde meget på din uddannelse.
Kurset kan være en god idé, hvis du har været væk fra bøgerne i et eller flere sabbatår og gerne vil have din viden opfrisket.
Det kan også være, at du vil være ekstra forberedt til undervisningsstart, eller at du gerne vil møde nogle af dine medstuderende og få en forsmag på det faglige.
Lige meget hvad er du velkommen.
Hvornår kan du starte på et af kurserne?
Hvis dit nye studie tilbyder brushup- eller kickstartkurser, ligger de oftest i uge 33-34, men det kan variere.
Læs derfor informationen, du får fra KU, hvis du bliver optaget.