Studiebolig i København

Er du blevet optaget på Københavns Universitet og mangler en studiebolig? 

At finde en studiebolig i København kan være svært. Hvis du vælger at anse din boligsøgning som jobsøgning, er du godt på vej. Medmindre at du er meget heldig, kræver begge dele arbejde, strategi - og god tid.

Søg studiebolig i god tid

København positionerer sig som en af verdens mest populære storbyer og studiebyer, hvorfor studerende flokkes om byen. Derfor er det vigtigt, at du forbereder din boligsøgning grundigt.

Hvis du vil studere i København og mangler en studiebolig, er det en fordel at være ude i god tid. Du kan ansøge om et kollegieværelse, finde lejebolig, fremleje eller investere i egen lejlighed.

Gode råd fra andre studerende

Hør, hvad andre KU-studerende har gjort i deres søgning efter en ny bolig.

Kollegier og ungdomsboliger

Som studerende på KU har du mulighed for at flytte i en ungdomsbolig og på kollegie, hvilket vil betyde, at du bor sammen med andre studerende. Ungdomsboligerne er lidt mere private end kollegierne, og der er ofte mere plads. Til gengæld kan de også være vanskeligere at få tildelt. 

Find et kollegie

Som studerende har du mulighed for at bosætte dig på et kollegie. Der findes en lang række kollegier, som alle studerende kan søge - uanset uddannelsesinstitution. Men der findes faktisk også en lang række kollegier, hvor du har større mulighed for at få et værelse, alene fordi du er KU-studerende. Ligeledes findes der kollegier, som tilbyder værelser til studerende fra specifikke studieretninger. 

På KU's intranet (kun adgang for indskrevne studerende) får du som studerende løbende besked, når der er ledige pladser på en række af de mange kollegier, som Københavns Universitet er tilknyttet. På S.dk og Kollegiernes Kontor (KKIK) finder du mere end 11.500 studieboliger og kollegier i København og omegn. Begge steder søger du bolig online. 

Kvindelig studerende  med langt mørkt hår, briller og hvid skjorte sidder på gulvet foran sin sofa med sin computer og søger efter en studiebolig

8 gode råd: Sådan finder du en billig studiebolig

At finde en studiebolig i København kan være svært og meget tidskrævende. Konkurrencen er stor, da der er mange studerende i København. Samtidig er der mangel på billige boliger. Selvom der løbende bliver bygget nye boliger, passer udbud og efterspørgsel ikke sammen. Slet ikke hvis man er studerende og på jagt efter en billig bolig.

Derfor har vi her samlet 8 gode råd til at finde en studiebolig i København, som er til at betale. Se også Uniavisens kollegieguide og guide til at finde en studiebolig

1

Start din boligsøgning tidligt

Det tager tid, og det er hårdt arbejde at søge efter ny bolig. Derfor bør du bruge tid på din boligsøgning - det lønner sig som oftest. Overvejer at du at bo på kollegie, gør du dig selv en tjeneste ved at kontakte diverse kollegier for at høre om kommende ansøgningsfrister

Med andre ord: Jo tidligere du starter, desto bedre. 

2

Inddrag dit netværk

Hvis du skal i gang med at søge efter en ny bolig, bør du altid inddrage dit netværk. Som minimum bør du lade venner og familie vide, at du er på boligjagt. Men ræk gerne endnu længere ud.

Brug de sociale medier, og skriv opslag, hvor du efterspørger hjælp til at finde en bolig. Husk, at du aldrig ved, om din venindes kollega, din onkels kusine eller din barndomsvenindes mormor er nøglen til din næste studiebolig i København. 

3

Skriv dig på ventelister

Sørg for at oprette dig som bruger på diverse boligportaler, og skriv dig på ventelister til studieboliger og ungdomsboliger. Sørg også for at få notifikationer fra diverse boligportaler, når der kommer boliger, der passer til dine ønsker. 

Almene boliger

Almene boliger er lejeboliger, der ejes af boligorganisationer, hvor ingen må tjene penge på huslejen. Derfor er de ofte billigere end private lejeboliger. Kontakt boligorganisationerne for at skrive dig på venteliste så tidligt som muligt

Fra ældrebolig til studiebolig

Københavns Kommune samarbejder med en række almene boligorganisationer om at udleje ledige ældreboliger, der er lavet om til studerende på Hvorskalvibo.dk

4

Søg bolig uden for de centrale områder i København

Inkluder områderne, der ligger uden for de mest centrale dele af København, når du leder efter et sted at bo. Som oftest er det billigere at bo i de lidt afsides områder, og fra de fleste områder kan du komme til Københavns Universiteters campusområder på maksimalt en halv time med offentlig transport eller på cykel. Det gælder fx Vanløse, Brønshøj, Rødovre, Hvidovre, Sydhavn, Ydre Amager og Søborg. 

5

Søg om optagelse på et kollegie

Vil du gerne bo på kollegie? Der ligger mange forskellige kollegier i København. Både nye, gamle, billige og dyre. Nogle kollegier har fællesspisning flere gange ugentligt, mens andre kollegier ikke har. På samme måde findes der både kollegier med mange og kollegier med færre sociale arrangementer.

Uanset hvad bør du planlægge din ansøgning og undersøge, om studerende på dit fagområde har fortrinsret til værelser på bestemte kollegier. Forhør dig hos andre studerende. Oftest kan du finde information herom på KUnet (kræver login fra optagne KU-studerende). Her reklamerer vi for ledige værelser på kollegier, der samarbejder med Københavns Universitet. 

6

Akut midlertidig boligløsning og fremrykning på ventelister

Nærmer du dig studiestart og er du akut boligsøgende? Så er Startup Housing måske noget for dig. Ellers er fremrykning på ventelister til en studiebolig måske muligt. 

Gennem Startup Housing tilbyder Københavns Kommune, byStudents og Studenterhuset udlejning af midlertidige overnatningspladser på Vesterbro i op til 2 uger under din studiestart. 

Derudover har du som studerende i nogle tilfælde mulighed for at rykke frem på ventelisten, hvis du opfylder en række specifikke krav. Det kan fx være, hvis du er akut boligsøgende og skal flytte hjemmefra for første gang, eller hvis du måske bor i en anden kommune og skal pendle langt til Københavns Universitet. 

Læs om Startup Housings akutte boligløsning

Læs om fremrykning på ventelister til en studiebolig

7

Undgå at blive snydt

Sørg for at se boligen, inden du underskriver en lejekontrakt. Overfør depositum og husleje via din netbank, og betal aldrig med kontanter! Lad dig ikke lokke af gode tilbud på sociale medier, hvor alting skal foregå i hast. 

Husk at læse lejekontakten godt igennem, inden du underskriver. Brug din fornuft, og få gerne familie eller venner til at gennemgå lejekontakten med dig.

8

Del husleje og udgifter med andre

Er det svært at finde en bolig for dig selv? Så er det helt oplagt at undersøge mulighederne for at flytte i delelejlighed med andre. Om ikke andet så for en periode. Det vil betyde, at du sparer penge på alt fra husleje til internet, vand, varme og så videre. 

På flere sociale medier kan du finde opslag om og grupper for studerende, der mangler en roommate og som udlejer eller fremlejer dele af sin bolig til studerende. 

Læs Uniavisens guides

Bydelsguide og kort over KU

Få overblik over byen

København består af mange forskellige bydele og boligområder. De mest populære bydele og boligområder er Vesterbro, Nørrebro, Østerbro, Nordvest, Frederiksberg, Indre By, Christianshavn og den indre del af Amager.

Selvom København har mange kollegier og oplagte studieboliger, vil det med stor sandsynlighed være lettere at finde et sted at bo i fx Vanløse, Brønshøj, Valby eller Ørestad.

Fra de fleste forstæder til København tager det kun cirka 20 minutter at komme til Indre By på cykel eller med offentlig transport.

Se uddannelsernes adresser på et kort

Læs Visit Copenhagen's bydelsguide

Studenterrabat og økonomi

De fleste studerende modtager modtager SU, og mange vælger at arbejde ved siden af studiet. 

De bedste studierabatter

Der er studierabat mange steder, og som studerende får du tilsendt et studiekort, som giver rabat ved køb af bl.a. bøger, kompendier og computer (oftest 10%) - men også på blandt andet cafeéer, fitnesscentre og museer. Uniavisen guider dig til byens bedste studierabatter.

Udgifter til bøger og kompendier

Udgiften til bøger og kompendier er forholdsvis stor men varierer fra uddannelse til uddannelse. 

Det kan være en god idé at købe bøgerne brugte, da udgifterne til nye bøger på nogle studier ligger på  4.000 kr. pr. semester. Kontakt studievejledningen på uddannelsen, hvis du vil vide, hvor mange penge du kan forvente at bruge på bøger ved studiestart på din uddannelse. 

Undersøg eventuelt om du kan købe bøgerne brugt af tidligere studerende på sociale medier og online markedspladser. 

Huslejen er en stor udgift for de fleste studerende. Derfor har Uniavisen samlet et par gode råd til, hvordan du sparer penge, imens du er studerende.

Se Uniavisens guide til studierabatter