Ansøgning og optagelse på kandidatuddannelserne
Få overblik over, hvornår og hvordan du søger optagelse på de kandidatuddannelser, vi udbyder på Københavns Universitet.
For at søge optagelse på en kandidatuddannelse skal du have en adgangsgivende bacheloruddannelse eller en anden tilsvarende dansk eller udenlandsk uddannelse, som vi vurderer som relevant.
Søg optagelse på en kandidatuddannelse
Ansøgningsfrister på kandidatuddannelserne
Fristerne for de enkelte kandidatuddannelser kan variere. Alle uddannelser har studiestart i september, mens nogle også har i februar. Og så har mange uddannelser forskellige ansøgningsfrister, alt efter om ansøgerne er inden for eller uden for EU, EØS og Schweiz. De fleste dansksprogede uddannelser har dog ikke en særlig frist for ansøgere uden for EU, EØS og Schweiz.
I listen over alle KU's kandidatuddannelser finder du de ansøgningsfrister, der gælder for den uddannelse, du vil søge ind på.
Studiestart i september
1. marts kl. 23:59
Ansøgningsfrist for danske ansøgere og andre ansøgere inden for EU, EØS og Schweiz.
Ansøgningsportalen åbner 16. januar. Du vil modtage svar senest 10. juni.
15. januar 23:59
Ansøgningsfrist for ansøgere uden for EU, EØS og Schweiz.
Ansøgningsportalen åbner 15. november. Du vil modtage svar senest 1. maj.
Studiestart i februar
15. oktober kl. 23:59
Ansøgningsfrist for danske ansøgere og andre ansøgere inden for EU, EØS og Schweiz.
Ansøgningsportalen åbner 15. august. Du vil modtage svar senest 10. december.
1. september kl. 23:59
Ansøgningsfrist for ansøgere uden for EU, EØS og Schweiz.
Ansøgningsportalen åbner 1. juli. Du vil modtage svar senest 1. december.
Ledige pladser
Fra maj til juni annoncerer vi løbende ledige pladser på KU's kandidatuddannelser.
Sådan søger du om optagelse
Du søger om optagelse via ansøgningsportalen. Inden du søger om optagelse på en kandidatuddannelse, skal du finde den relevante uddannelse og sætte dig grundigt ind i adgangs- og dokumentationskravene. Kravene varierer fra uddannelse til uddannelse.
Du finder et direkte link til ansøgningsportalen, når du har valgt en kandidatuddannelse.
Læs mere om:
Proceduren for at søge varierer afhængigt af dit statsborgerskab, din bacheloruddannelse og det fakultet, du søger om optagelse på. Inden du søger, skal du læse adgangskravene for den enkelte uddannelse.
Hver kandidatuddannelse kræver specifik dokumentation, som du uploader med din ansøgning. Læs grundigt på siden for den uddannelse, du vil søge ind på, før du sender din ansøgning.
Dataudveksling – nemt at sende dokumentation
Er din bacheloruddannelse fra et dansk universitet, kan du overføre dine data automatisk ved hjælp af funktionen dataudveksling i ansøgningsportalen. Se brugervejledningen til ansøgningsportalen.
Husk at kontrollere, at alle eksamensdata bliver overført. Det er dit ansvar at sikre, at vi modtager dokumentationen. Hvis data ikke er overført automatisk, skal du selv uploade dokumentationen til ansøgningsportalen.
Hvis du selv sender dokumentation for bestået bacheloruddannelse (i form af karakterudskrift eller eksamensbevis), kontakter vi det universitet, du har gennemført uddannelsen på, og beder dem verificere dokumentationen.
- Du kan maksimalt søge ind på 3 kandidatuddannelser på Københavns Universitet til samme studiestart.
- Hvis du vil være sikker på at komme ind på din retskravsuddannelse, skal vælge den som din førsteprioritet.
- Dine prioriteringer er bindende, og du kan ikke ændre dem efter fristen.
- Du får kun ét tilbud om optagelse/betinget optagelse fra Københavns Universitet. Det betyder, at ansøgninger til lavere prioriteter bortfalder, når du bliver tilbudt en plads.
- Du kan oprette yderligere tre ansøgninger, hvis der er ledige pladser.
Du får svar på din ansøgning via ansøgningsportalen. Du får en mail, når afgørelsen er klar i ansøgningsportalen.
Når du har søgt om optagelse, vil du modtage beskeder fra os om din ansøgning i ansøgningsportalen. Når der er en besked til dig i ansøgningsportalen, får du en notifikation på mailadressen, du har registreret i din ansøgning. Vær opmærksom på, at notifikationer kan ende i dit spamfilter.
Vi anbefaler, at du ikke bruger din studiemail, når du opretter din ansøgning. Nogle uddannelsesinstitutioner lukker mailkontoen for studerende inden for få måneder, efter bacheloruddannelsen er færdiggjort. Det kan forhindre dig i at se notifikationer fra os.
Du kan løbende logge på ansøgningsportalen og se status på dine ansøgninger og læse beskeder os.
Vi vurderer ansøgninger løbende. Du kan derfor få svar på din ansøgning på et hvilket som helst tidspunkt frem til nedenstående datoer.
Ansøgere fra EU, EØS og Schweiz
- Hvis uddannelsen har ansøgningsfrist 1. marts, får du svar senest 10. juni.
- Hvis uddannelsen har ansøgningsfrist 15. oktober, får du svar senest 10. december.
Ansøgere uden for EU, EØS og Schweiz
- Hvis uddannelsen har ansøgningsfrist 15. januar, får du svar senest 10. juni.
- Hvis uddannelsen har ansøgningsfrist 1. september, får du svar senest 1. december.
Hvis du vil acceptere et tilbud om optagelse, skal du aktivt takke ja til tilbuddet i ansøgningsportalen. Hvis du ikke ønsker at acceptere tilbuddet, skal du takke nej. Vær opmærksom på fristen for at takke ja eller nej, som står i dit tilbudsbrev.
Du kan ikke sende en ansøgning eller bilag efter de gældende tidsfrister. Men har du været udsat for usædvanlige forhold, fx pludseligt opstået alvorlig sygdom, kan vi dispensere. Du skal dokumentere forholdet med en lægeerklæring eller lignende med en tidsangivelse af forløbet/forholdet, der har forhindret dig i at overholde tidsfristen. Din dokumentation skal beskrive, på hvilken måde de usædvanlige forhold har forhindret i dig i at søge inden fristen.
Usædvanlige forhold er forhold af alvorlig karakter. Følgende forhold giver derfor ikke grundlag for dispensation:
- forsinkelse
- forglemmelse
- manglende kendskab til fristerne.
Bemærk: Du skal sende din dispensationsansøgning hurtigst muligt efter den frist, du søger dispensation fra.
Sådan vurderer vi din ansøgning
Adgangsgivende uddannelser
For at søge optagelse på en kandidatuddannelse ved Københavns Universitet skal du have en adgangsgivende bacheloruddannelse eller en anden tilsvarende dansk eller udenlandsk uddannelse, som vi vurderer som relevant. Desuden har alle kandidatuddannelser specifikke adgangskrav, som du skal leve op til.
Adgangskravene finder du under den enkelte kandidatuddannelse, hvor du også kan læse, om der er adgangsbegrænsning på uddannelsen. Samme sted kan læse om, hvordan vi tildeler pladserne, hvis der er flere kvalificerede ansøgere end studiepladser.
Vi har udviklet et værktøj, der viser hvilke kandidatuddannelser på KU, din bachelor er forhåndsgodkendt til at give adgang til.
Se hvilke kandidatuddannelser, din bachelor giver adgang til
Retskravsbachelor
Som retskravsbachelor har du ret til at blive optaget på en kandidatuddannelse, der er den naturlige overbygning til bacheloruddannelsens fagområde.
Som retskravsbachelor har du ret til at blive optaget på en kandidatuddannelse på Københavns Universitet, når du opfylder disse kriterier:
- Du har en bestået bacheloruddannelse fra Københavns Universitet.
- Kandidatuddannelsen er den naturlige overbygning til bacheloruddannelsens fagområde.
Du er dermed garanteret en plads på den kandidatuddannelse, som din bacheloruddannelse giver retskrav til. Hvis du læser din bacheloruddannelse på KU, vil adgangsguidens resultat vise dig hvilken kandidatuddannelse, du har retskrav til.
Du kan vente op til tre år* med at bruge retskravet. Det vil sige, at der kan gå tre år (plus nogle måneder), fra du har bestået din bachelor, til du starter på den kandidatuddannelse, du har retskrav på.
*Beregningen af de tre år starter ved førstkommende sommeroptag, efter at du har gennemført bacheloruddannelsen, og slutter umiddelbart efter gennemført sommeroptag tre år efter. Blev du fx bachelor i februar, skal du senest søge om optagelse, så du kan starte på kandidatuddannelsen ved studiestart i september, tre år og syv måneder senere.
Sprogkrav
Medmindre du har retskrav til den uddannelse, du søger om optag på, skal du dokumentere, at du opfylder sprogkravene.
Engelsk sprogkrav
Når du søger, skal du inden optagelsen dokumentere, at dine engelskkundskaber svarer til at have bestået Engelsk B eller Engelsk A på gymnasialt niveau. Kan du ikke dokumentere med en bestået eksamen, kan du tage en sprogtest, som er godkendt af KU, fx TOEFL eller IELTS.
Læs om de specifikke krav under hver kandidatuddannelse.
Dansk sprogkrav
Hvis du søger optagelse på en dansksproget kandidatuddannelse, skal du inden optagelsen have danskkundskaber, der svarer til at have bestået dansk A på gymnasialt niveau. Kan du ikke dokumentere med en bestået eksamen, kan du tage en sprogtest, som er godkendt af KU, fx Studieprøven.
Læs om de specifikke krav under hver kandidatuddannelse.
Vi vurderer kun din bachelorgrad
Når vi vurderer, om du opfylder adgangskravene, har vi ifølge dansk lovgivning kun mulighed for at vurdere din bacheloruddannelse. Derfor kan du ikke tage supplerende kurser mellem din bachelor- og kandidatuddannelse for at opfylde adgangskravene.
Den eneste undtagelse er kurser/projekter, som du har bestået, inden du afslutter din adgangsgivende bachelor. De kan indgå i vurderingen, selvom de ikke er en del af din bacheloruddannelse. Dog kan der maksimalt indgå 30 ECTS-point fra disse kurser/projekter.
Alle danske statslige regulerede uddannelser bruger 7-trins-skalaen og det internationale ECTS-pointsystem.
Forbedrede karakterer
En forbedret karakter indgår ikke i vurderingen, da det i Danmark ikke er muligt at hæve karakteren for allerede beståede kurser. Eventuelle karakterer, der ændres som følge af en klage over den oprindelige karakter, vil dog blive taget i betragtning. I sådanne tilfælde skal det tydeligt fremgå, at der er tale om en forbedret karakter på grund af en klage.
Alle ansøgere fra udenlandske universiteter skal uploade en komplet karakterudskrift, der viser alle eksamensforsøg, datoerne for hvert enkelt prøveforsøg samt eksamensresultaterne.
Der kan også foretages stikprøvekontrol af ansøgernes optagelsesgrundlag hos hjemmeuniversitetet. Eventuelle falske karakteroplysninger kan føre til, at den studerende bliver udmeldt af uddannelsen.
Vurdering og prioritering af ansøgere
Vi vurderer alle ansøgere ud fra adgangskravene til den enkelte uddannelse. Bagefter prioriterer vi ansøgere, der opfylder adgangskravene ud fra uddannelsens udvælgelseskriterier. De højst prioriterede får tilbud om optagelse, indtil der ikke er flere ledige pladser på uddannelsen.
Vi tilbyder kun forhåndsvurdering til kandidatuddannelser på Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet (SCIENCE). Hvis du har en international bacheloruddannelse, kan du IKKE få foretaget en forhåndsvurdering. Læs mere om dette på SCIENCE-uddannelserne.
Merit for tidligere beståede kurser
Du har pligt til at oplyse om – og dermed søge merit for - beståede uddannelsesdele af uafsluttede kandidatuddannelser, når du søger ind på en kandidatuddannelse. At søge merit betyder, at du søger om, at de prøver, som du tidligere har bestået, erstatter nogle af de prøver, du skal tage på den nye uddannelse.
Obligatorisk meritoverførelse
Du skal søge merit, fordi det er et lovkrav i dansk lovgivning. Så hvis du har bestået kurser på en uafsluttet uddannelse på samme niveau, har du pligt til at oplyse os om det, når du søger i ansøgningsportalen, jævnfør Adgangsbekendtgørelsen §37.
Frivillig merit
Har du afsluttet dele af en videregående uddannelse på et andet niveau, kan du også vælge at søge om merit. Kontakt studievejlederen på din nye uddannelse umiddelbart efter studiestart, og hør, hvordan det foregår på din uddannelse.
Faglig vurdering af bestået aktiviteter
Vi foretager en faglig vurdering af de prøver, du har bestået. Hvis prøverne kan indgå i den nye uddannelse, vil vi træffe afgørelse om meritoverførsel.
Ansøg som studerende eller tidligere studerende
Hvis du er optaget på en kandidatddannelse nu, eller du tidligere har været det, skal du finde ud af, om du skal søge om optagelse, genoptagelse, genindskrivning, overflytning eller studieskift.
Læs om, hvordan du søger som studerende eller tidligere studerende
Hvis du allerede har en kandidatgrad
Hvis du allerede har en kandidatgrad fra Danmark eller udlandet, der svarer til en dansk kandidatgrad, kan du som udgangspunkt kun blive optaget på en ny uddannelse, hvis der er ledige pladser på den uddannelse, du søger om optagelse på.
Vi kan kun i ganske særlige tilfælde dispensere fra kandidatreglen.
Vi kan dispensere fra kandidatreglen, hvis vi vurderer, at du på grund af usædvanlige forhold er uden arbejdsevne i dit erhverv og derfor ikke længere kan bruge din kandidatuddannelse på arbejdsmarkedet. Det kan fx være, hvis du er dyrlæge og har fået konstateret pelsallergi, eller hvis du er kirurg og har mistet førligheden i dine lemmer.
Du skal søge om dispensation, samtidig med at du søger om optagelse via ansøgningsportalen. Skriv en kort fritekst, hvori du redegør for, hvorfor du ikke kan bruge din eksisterende kandidatuddannelse på arbejdsmarkedet, og upload den sammen med din ansøgning. Desuden skal du uploade dokumentation, der bekræfter det, du har skrevet i din fritekst. Det kan fx være en lægeerklæring eller en sygejournal, du har fået, da du fik konstateret tabt erhvervsevne.
Hvis du har en udenlandsk kandidatuddannelse og er i tvivl om, hvorvidt den svarer til en dansk kandidatgrad, kan du kontakte Styrelsen for Forskning og Uddannelse. De kan vurdere, om din uddannelse svarer til en dansk kandidatuddannelse.
Hvis du har fået en vurdering af din kandidatgrad fra styrelsen, skal du uploade den på ansøgningsportalen sammen med din ansøgning.
Hvis din udenlandske kandidateksamen svarer til en dansk kandidatuddannelse, er du omfattet af kandidatreglen. Hvis du er uddannet læge eller tandlæge, skal du give os besked, hvis du har opnået registrering hos Styrelsen for Patientsikkerhed.
Hvis du har en uddannelse, hvor du kan arbejde i andre lovregulerede erhverv (fx advokat eller psykolog), kan du læse mere om reglerne ved Styrelsen for Forskning og Uddannelse.
Orlov i forbindelse med barsel og værnepligt
Du kan kun i særlige tilfælde søge om orlov fra dit studie. Du kan søge om orlov, hvis du:
- skal på barsel
- adopterer
- skal aftjene værnepligt
- oplever usædvanlige forhold, der forhindrer dig i at starte på uddannelsen.
Du kan søge om orlov, selvom du er ny på kandidatuddannelsen og ikke har bestået 1. studieår. Og du kan først søge om orlov, når du har takket ja til studiepladsen på uddannelsen.
Du skal kontakte studievejledningen på den uddannelse, du er optaget på, for at få vejledning om dine muligheder og høre om, hvordan du skal søge orlov.
Tal for kandidatoptag
I 2023 optog Københavns Universitet 6.102 nye studerende på kandidatuddannelserne. Samlet set var der 15.494 heltidsstuderende og 5.254 færdiguddannede kandidater dimitterede.
Ansøgnings- og studiegebyrer for ansøgere uden for EU, EØS og Schweiz
Hvis du er statsborger i et land uden for EU, EØS eller Schweiz, skal du betale ansøgnings- og studiegebyrer. Har du en varig opholdstilladelse i Danmark eller en tilladelse med mulighed for varigt ophold i Danmark, er du undtaget fra studiegebyret.
Læs mere om gebyrerne på vores engelske hjemmeside:
Hvis du ikke har dansk statsborgerskab, skal du muligvis have en opholdstilladelse. Læs om opholdstilladelse på vores engelske hjemmeside:
Kontakt studievejledningen
Har du spørgsmål til, hvordan du søger om optagelse?
Se vejledninger og videoer i vores guide til ansøgningsportalen.
Studievejledning
Hvis du ikke kan finde svar i vores guide, kan du kontakte studievejledningen på den kandidatuddannelse, du søger ind på. Vælg din uddannelse, og se under 'Kontakt'.