Om uddannelsen
Hvad er det særlige ved sociologi på KU?
Kandidatuddannelsen i Sociologi gør dig både metodisk og analytisk stærk, og med en bred og nuanceret viden om sociale relationer og samfundet. Denne viden kan bruges til at skabe social forandring i samfundet og du kan blive en central aktør i at skabe et retfærdigt og bæredygtigt samfund. Du forberedes til alsidige stillinger på arbejdsmarkedet ved at omsætte akademisk viden til praktisk anvendelse og således skabe integrerede løsninger.Hvem kan læse sociologi?
Du kan blive optaget på sociologi, hvis du lever op til uddannelsens adgangskrav. Du kan læse mere om ansøgning og optagelse længere nede på siden.Adgangskrav og optagelse
For at søge optagelse på denne kandidatuddannelse skal du være i gang med, eller have afsluttet, en adgangsgivende bacheloruddannelse eller en anden tilsvarende dansk eller udenlandsk uddannelse, som vi vurderer som relevant. Du søger optagelse gennem ansøgningsportalen.
Nedenfor kan du læse mere om adgangskrav og hvilke dokumenter du skal uploade i ansøgningsportalen.
Adgangskrav
Hvis du har afsluttet, eller forventer at afslutte, en adgangsgivende uddannelse inden studiestart, kan du søge ind på en kandidatuddannelse.
Akademiske adgangskrav
Du er retskravsbachelor til kandidatuddannelsen i sociologi på Københavns Universitet når
- din bacheloruddannelse i sociologi er fra Københavns Universitet
- du påbegynder din kandidatuddannelse senest 3 år efter, du har afsluttet din bacheloruddannelse
Du kan kun bruge dit retskrav én gang. Det betyder, at hvis du bliver tilbudt optagelse og du takker ja til pladsen, har du brugt dit retskrav. Det gælder også hvis du senere ombestemmer dig og takker nej til pladsen/udmelder dig. Du skal dog være opmærksom på, at dit retskrav bortfalder, hvis du i løbet af de 3 år afslutter en anden kandidatuddannelse.
Eksempel:
- Hvis du bliver færdig i juni 2024, så gælder dit retskrav indtil september 2027, forudsat at kandidatuddannelsen har september-start.
- Hvis du bliver færdig i december 2024, så gælder dit retskrav indtil februar 2028, forudsat at kandidatuddannelsen har februar-start.
- Hvis du bliver færdig i december 2024, og kandidatuddannelsen alene har september-start, så gælder dit retskrav indtil september 2028.
Du kan søge optagelse på kandidatuddannelsen i sociologi på Københavns universitet, hvis du opfylder sprogkravene og har gennemført nedenstående bacheloruddannelse:
- Bachelor i sociologi, Københavns Universitet (ikke retskrav)
- Bachelor i sociologi, Aalborg Universitet
Selvom du opfylder adgangskravene, er du ikke garanteret optag på uddannelsen.
Har du en anden uddannelse, skal du uploade ekstra dokumentation, så optagelsesudvalget kan vurdere, om du opfylder adgangskravene, før vi kan tilbyde dig en studieplads.
Forudsætninger
Ansøgere med en bacheloruddannelse kan optages, hvis deres bacheloruddannelse indeholder disse forudsætninger:
- Den studerende skal have en relevant bacheloruddannelse på samme niveau.
- Det faglige niveau af bacheloruddannelsen skal i væsentlig grad svare til det faglige indhold på bacheloruddannelsen i Sociologi på KU. Vi forventer dokumentation for undervisning i kvantitative metoder svarende til 22,5 ECTS, kvalitative metoder svarende til 22,5 ECTS, sociologiske teorier svarende til 35 ECTS og sociologiske temaer svarende til 37,5 ECTS.
- Danskkundskaber svarende til dansk på A-niveau på danske gymnasiale uddannelser.
- Engelskkundskaber svarende til minimum engelsk på B-niveau på danske gymnasiale uddannelser.
Fakultetet kan desuden optage ansøgere, som efter en individuel faglig vurdering har uddannelsesmæssige forudsætninger, der kan sidestilles med ovenstående krav.
Der optages ikke ansøgere med et ansøgningsgrundlag, som består af følgende professionsbacheloruddannelser:
- Professionsbachelor som socialrådgiver
- Professionsbachelor i Ernæring og Sundhed
- Professionsbachelor som dansk tegnsprogs- og skrivetolk
- Professionsbachelor i Leisure Management
- Professionsbachelor som lærer i folkeskolen
- Professionsbachelor i Ergoterapi
- Professionsbachelor som pædagog
- Professionsbachelor Design and Business
- Professionsbachelor i International Hospitality Management
- Professionsbachelor i jordemoderkundskab
Listen er ikke udtømmende.
Sprogkrav
Alle ansøgere der ikke har retskrav på optagelse på sociologi, skal dokumentere, at de opfylder sprogkravene om:
- danskkvalifikationer svarende til dansk på A-niveau på danske gymnasiale uddannelser
- engelskkvalifikationer svarende til engelsk på B-niveau på danske gymnasiale uddannelser.
Du skal dokumentere, at du opfylder både det danske og engelske sprogkrav senest på datoen, hvor der er frist for at søge om optagelse.
Hvis du er nødt til at tage en sprogtest, skal dit testresultat være fakultetet i hænde senest på datoen, hvor der er frist for at søge om optagelse. For at være sikker på, din testresultat er os i hænde inden ansøgningsfristen, er det vigtigt, at du tager prøven i god tid for ansøgningsfristen. For TOEFL, IELTS og Cambridge skal du forvente, at det tager 3-4 uger, fra at du tager testen til resultatet kan være fakultetet i hænde. For Studieprøven i dansk kan der gå længere tid.
Hvis du allerede har taget en IELTS eller TOEFL, så huske at sikre dig, at resultatet ikke er mere end to år gammelt på datoen for den forventede studiestart.
Ansøgningsfrist
Studiestart i september
1. marts kl. 23:59
Ansøgningsfrist for alle ansøgere
Ansøgningsportalen åbner for ansøgninger den 16. januar. Du vil modtage svar senest 10. juni.
Sådan ansøger du
Vælg den kategori, der passer på dig, og læs mere om, hvordan du søger om optagelse. Du kan også finde information om ansøgningsfrister og dokumentation.
Sådan vurderer vi din ansøgning
Prioritering af ansøgere
Der er pladsbegrænsning på denne kandidatuddannelse, hvorfor det at have opfyldt adgangskravene ikke i sig selv garanterer optagelse.
Hvis der er flere kvalificerede ansøgere end der er pladser på uddannelsen, vil ansøgere blive prioriteret efter følgende kriterier:
- Generelt standpunkt/karakter i den relevante, adgangsgivende uddannelse
- Konkrete studieaktiviteter i udlandet enten som meritgivende studieophold eller som Full Degree uddannelse
- Faglig relevant erfaring - herunder også relevant erhvervserfaring: Beskriv hvilken faglig erfaring du har, og hvordan din erfaring er relevant for at studere på kandidatuddannelsen (max 1 side).
Adgangsbegrænsning
Der er 79 studiepladser pr. 1. september 2024. Ansøgere med retskravsbachelor optages først og er ikke omfattet af udvælgelse ved adgangsbegrænsning.
Bemærk
Hvis du allerede har en kandidatgrad fra Danmark eller udlandet, kan du kun blive tilbudt en studieplads, hvis der er ledige pladser på uddannelsen.
Vi kan i ganske særlige tilfælde give dispensation fra kandidatreglen.
Du kan ikke søge optagelse
- hvis universitetet udmeldte dig af uddannelsen
- hvis du blev varslet om udmeldelse, før du udmeldte dig selv, eller
- hvis du udmeldte dig før universitetet havde mulighed for at varsle dig om udmeldelse.
Du kan dog søge om dispensation til at genoptage dit studie, hvis du kan dokumentere at dine muligheder for at gennemføre uddannelsen er væsentligt forbedret, eller hvis uddannelsens indhold er væsentligt ændret.
Hvis du ønsker at søge om dispensation, skal du skrive en ansøgning hvor du begrunder og dokumenterer hvorfor du mener at du opfylder betingelserne for at få dispensation. Det gør du ved at udfylde denne blanket og uploade kvitteringen, du modtager på din email sammen med din ansøgning om optagelse i ansøgningsportalen. Hvis du søger dispensation pga. sygdom eller andet, du kan dokumentere, skal du huske at uploade dokumentation sammen med kvitteringen. Universitetet træffer afgørelse på baggrund af en konkret faglig vurdering. Hvis du får en dispensation, vil din ansøgning om optagelse blive behandlet. Hvis du får afslag, vil din ansøgning ikke blive behandlet.
Hvis du bliver genoptaget, bliver du indplaceret på det studietrin, hvor du var nået til, sidst du var indskrevet. Tidligere beståede eksaminer og eksamensforsøg, er stadig gældende.
Optagelsestal sociologi 2023 | |
---|---|
Optaget | 73 |
Adgangsfordeling (retskrav/andet) | 78% / 22% |
Ansøgere | 109 |
Aldersgennemsnit | 25 |
Juridisk kønsfordeling (cpr. - m/k) | 14% / 86% |
Nationalitet (dk/international) | 100% / 0% |
Ledige pladser | Ja |
Undervisning og opbygning
Kandidatuddannelsen i Sociologi er struktureret til at udbygge dine bachelorfærdigheder og gøre dig i stand til selvstændigt at anvende avanceret sociologisk teori og metode. Uddannelsen videreudvikler dine kompetencer til specialiserede erhvervsfunktioner, videnskabeligt arbejde og kvalificerer dig til videreuddannelse, herunder ph.d.-studier.
Derudover er det en del af uddannelsen, at specialisere sig inden for én af følgende fagpakker:
- Velfærd, ulighed og mobilitet (Welfare, Inequality and Mobility)
- Viden, organisation og politik (Knowledge, Organisation and Politics)
- Kultur, livsstil og hverdagsliv (Culture, Lifestyle and Everyday Life).
Skema mangler for hele uddannelsen.
1. år
1. Semester | Fagpakkefag | Mixed Methods | Avanceret dataanalysefag |
2. Semester | Mobilitetssemester: |
2. år
3. Semester | Sociologisk innovation | Frit valgfag eller sociologisk valgfag | Sociologisk projektdesign |
4. Semester | Speciale |
Der er fem obligatoriske fag:
- Fagpakkefag: (Advanced Culture, Lifestyle and Everyday Life, Advanced Knowledge, Organization and Politics eller Advanced Welfare, Inequality and Mobility) 15 ECTS
- Mixed Methods 7,5 ECTS
- Avanceret dataanalysefag: (Avanceret kvantitativ dataanalyse eller avanceret kvalitativ dataanalyse) 7,5 ECTS
- Sociologisk innovation 15 ECTS
- Sociologisk projektdesign 7,5 ECTS
Specialet på 30 ECTS er også obligatorisk.
De obligatoriske fagpakkefag skal give dig nogle skarpe brede introduktioner inden for den valgte fagpakke-tematisering.
Du skal derudover, også vælge enten Avanceret kvantitativ dataanalyse eller Avanceret kvalitativ dataanalyse. På kurset kommer du til at gå i dybden med metode og dataanalyse indenfor det kvalitative eller kvantitative område.
På kurset i Mixed Methods får du forståelse for værdien og mulighederne i at kombinere den kvalitative og kvantitative tradition og du bliver i stand til i praksis at gennemføre undersøgelser, der integrerer metoder fra begge traditioner.
Sociologisk Innovation vil træne dig i at gå fra akademiske analyser til sociologisk informeret social innovation forstået som en målrettet social forandring eller løsning af et erkendt problem i en konkret social kontekst.
Sociologisk projektdesign forbereder dig på den bedst mulige specialestart i slutningen af din uddannelse.
Du skal selv sammensætte i alt 37,5 ECTS på uddannelsen. Hvor minimum 7,5 ECTS af de 37,5 ECTS valgfag skal være et sociologisk valgfag. Der er helt frit valg på 30 ECTS, kurserne skal blot være på kandidatniveau. Der er mulighed for studieophold på andre universiteter, projektorienteret forløb eller valgfag. Du kan også følge kurser uden for Sociologisk Institut, uden for fakultetet eller på andre universiteter. Gennem valgfagene har du mulighed for at erhverve dig specialiseret viden og få et bredere fagligt fundament og mulighed for at fordybe dig i et fagligt område, der har din særlige interesse.
Som kandidatstuderende på sociologi har du mulighed for at komme i projektorienteret forløb som en del af din kandidatuddannelse. Et projektorienteret forløb kan udgøre 15, 22,5 eller 30 ECTS af din uddannelse. Opholdet kan både finde sted i Danmark og i udlandet. Det projektorienterede forløb afsluttes med en projektrapport, som bedømmes uden karakter.
Der er gode muligheder for at gennemføre et studieophold på et udenlandsk universitet. Sociologisk Institut har indgået samarbejdsaftaler med mere end 60 velrenommerede europæiske universiteter og Københavns Universitet har desuden en lang række samarbejdsaftaler i resten af verden, som det også er muligt at benytte som sociologistuderende.
Karrieremuligheder
Sociologer skaber social forandring
Problematikker i samfundet
Som sociolog er du interesseret i, hvordan og hvorfor det moderne samfund hænger sammen – og hvordan du kan bidrage til at skabe social forandring dér, hvor behovet opstår. Du undersøger de sociale relationer, der forbinder mennesker til hinanden og til samfundet. Dit fokus på relationer betyder, at du anskuer en problematik i en social sammenhæng og ikke som et isoleret fænomen.
Sociologiske metoder
En forudsætning for at skabe social forandring, er, at du finder, belyser og forstår de dybereliggende årsager til en problematik. Din sociologiske værktøjskasse indeholder både kvalitative og kvantitative metoder. Det betyder, at du kan kombinere forskellige metoder og sammensætte det bedst mulige undersøgelsesdesign til at belyse en problematik.
Sociologers tværgående blik
Når du kender de dybereliggende årsager, kan du skabe rum for mulige løsninger. De gode løsninger går ofte på tværs af organisationer og fagligheder. Som sociolog forstår og forener du forskellige interesser og synspunkter, og du skaber derved et mere nuanceret billede af en problematik. Med det blik bidrager du til at udvikle holdbare og langsigtede løsninger, der skaber social forandring.
Jobmuligheder
Sociologiuddannelsen har et bredt jobsigte, da du kan anvende din sociologiske faglighed mange steder på arbejdsmarkedet. Du har gode muligheder for at specialisere dig i løbet af kandidatuddannelsen alt efter dine faglige interesser – se linket nedenfor om undervisning og opbygning.
Med en kandidatgrad i sociologi kan du blandt andet arbejde med organisations- og medarbejderudvikling, offentlig forvaltning, forskning, politikudvikling, evaluering, adfærdsændringer og kulturanalyser.
Sociologer finder arbejde inden for alle sektorer og brancher – i det offentlige, i det private erhvervsliv og i NGO’er. I denne pjece beskriver otte tidligere sociologistuderende via små citater, hvordan de anvender deres sociologiske faglighed på arbejdsmarkedet.
Interview med sociologer
Helene Louise Fog
”Min stillingsbetegnelse er fuldmægtig. Man kan sige, at jeg overordnet set arbejder for at sikre, at politiske og ledelsesmæssige beslutninger bliver taget på et oplyst grundlag”.
Ida Vendel Thyrring
”I mit speciale skrev jeg om arrangeret vold, hvor jeg anvendte teori om soldaterenheder. Jeg sidder ikke og citerer soldaterteori over for direktørerne, men jeg bruger teorierne som en forståelsesramme, når jeg analyserer vores kulturelle udfordringer…”
Line Fynbo Deleuran Lindequist
”Min stillingsbetegnelse er Business Intelligence Specialist. Jeg plejer at forklare mit arbejde ved at sige, at jeg samler relevant data og præsenterer det på en måde, så folk kan forstå og bruge det til at træffe beslutninger baseret på fakta i stedet for mavefornemmelser”.
Malene Olsen
”På et mere overordnet plan kan man sige, at jeg med min sociologiske faglighed sikrer The Human Touch i Tradeshift. I IT-virksomheder kan der være en tendens til et dominerende instrumentelt og funktionelt udgangspunkt…”
Lars Dyrby Andersen
"Som jeg ser det, så får du på sociologiuddannelsen et blik og et sprog for alt det, der sker mellem mennesker – det man kan kalde sociale dynamikker. Det blik er vigtigt i mit arbejde med de videregående uddannelser..."
Andreas Reventlow
”Jeg grundlagde Elderlearn for et år siden på baggrund af mit speciale (…) Vi arbejder for at afskaffe ensomhed blandt ældre og samtidig hjælpe udlændinge med at blive integreret i det danske samfund…”
Josephine Nielsen Svensson
”Jeg er specialiseret i politisk sociologi, og har derfor taget en del kurser i spændingsfeltet mellem sociologi og statskundskab. Denne kombination giver mig en solid tværfaglig baggrundsviden, som jeg trækker på i mit arbejde…”
Alberte Alsø Dokkedal
”Når jeg bliver spurgt om, hvad i alverden sådan en sociolog skal uddanne politibetjente i, så plejer jeg at sige, at jeg uddanner dem i at blive moralsk og etisk reflekterede mennesker, som forstår deres rolle i samfundet – særligt deres magtposition…"
Studieliv
Igennem uddannelsen vil der være en del gruppearbejde og samarbejde mellem de studerende. Som studerende på sociologi er der mange muligheder for at engagere sig i studielivet. Både sammen med andre sociologistuderende og med andre studerende på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet (Center for Sundhed og Samfund: CSS) og Københavns Universitet i øvrigt.
Der findes en lang række af udvalg og aktiviteter såvel faglige som sociale.
På Sociologisk Institut er der flere forskellige udvalg, du kan deltage i, og der er oftest også stor opbakning til nystartede initiativer.
Som kandidatstuderende kan du melde dig ind i gruppen Sociale Arrangementer på CSS. Derudover kan du holde øje med nyheder og arrangementer fra instituttets side på Sociologisk Instituts facebookside.
Fagrådet er det centrale studenterpolitiske organ på sociologi og for alle sociologistuderende. Her diskuteres hvordan sociologiuddannelsen kan gøres bedre og de sociologistuderendes interesser søges varetaget, blandt andet ved at der i fagrådet gives mandat til studenterrepræsentanterne i sociologis studienævn og bestyrelse. Hvis du ønsker at gøre din indflydelse gældende på hvordan studiet tilrettelægges og udvikles, kan du deltage i fagrådets møder, der afholdes ca. en gang om måneden. Du kan følge med og blande dig i fagrådets arbejde på Fagrådets facebookgruppe.
Katedralen ligger i bygning 16 og er de sociologi- (og antropologi)studerendes fællesrum. Her kan du mødes med dine medstuderende, varme din frokost i det åbne køkken og indtage den i farverige sofaer. Katedralen huser iøvrigt ofte arrangementer af og for sociologistuderende. Hvis du vil være med til at sætte dit præg på brugen af og aktiviteterne i Katedralen, kan du engagere dig i Katedralens bestyrelse, der består af mindst én fra de forskellige sociale udvalg på hhv. sociologi og antropologi. Der bliver afholdt 2-5 møder pr. semester. Følg med på Katedralen (daglig tale Kattens) facebookgruppe.
Morgencafeen er et tværfagligt udvalg, der hver morgen fra kl. 8.30 til 10.00 serverer hjemmebag og brygger kaffe og the til de morgensultne studerende på sociologi og antropologi. Morgencafeen har til huse i Katedralen, og det er her du kan melde dig på banen, hvis du er morgenfrisk, og har lyst til at komme med inputs til hvordan msn bedst starter sin studiedag. Følg med på Morgencafeens facebookgruppe.
Festudvalget på sociologi er opkaldt efter sociologen Zygmunt Bauman, og er dem, der samler trådene og sætter projekterne igang, når der skal holdes fest på sociologi. Festerne foregår i Katedralen og afholdes et par gange per semester, typisk i forbindelse med semesterstart eller semesterslut. Derudover samarbejder Baumændene også med festudvalgene fra de andre fag på CSS, når der skal arrangeres fester på tværs af fagene. I Baumændene kan du udfolde dine fest-organisatoriske evner sammen med andre festlige sociologer. Læs mere på Baumændenes facebookgruppe.
City Campus
Det Samfundsvidenskabelige Fakultet (SAMF) er en del af City Campus og holder til på det gamle Kommunehospital (kaldet Center for Sundhed og Samfund, CSS) i det indre København.
Kontakt vejledningen
Studenterservice
Har du spørgsmål til uddannelsens faglige indhold, studiemiljø eller karrieremuligheder skal du kontakte studievejledningen.
Kontakt SAMF StudenterserviceSpørgsmål om optagelse
Skriv til admissions-guidance@samf.ku.dk, hvis du har spørgsmål til:
- Adgangskrav
- Sprogkrav
- Ansøgningsprocedure
- Godkendt dokumentation for kvalifikationer
Skriv til admissions@samf.ku.dk, hvis du har spørgsmål til:
- En afsendt ansøgning
- Teknisk vejledning i forhold til Ansøgningsportalen
Her ligger uddannelsen
- Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, City Campus, Øster Farimagsgade 5, 1357 København.