Studievalg

At vælge den rette uddannelse kan virke overvældende, men med den rette tilgang kan du finde den vej, der passer bedst til dig. Læs her om, hvordan du kan finde din vej gennem uddannelseslandskabet.

Er du i tvivl om dit studievalg?

Det er helt normalt at være i tvivl om, hvilken uddannelse du skal vælge. Mange står i samme situation, for det er en vigtig beslutning, der kræver tid og overvejelse. 

Hvorfor er du i tvivl?

Første skridt er at finde ud af, hvorfor du er i tvivl. Er det, fordi du ikke ved, hvad du interesserer dig for? Er du usikker på dine karrieremål? Eller overvældet af de mange muligheder? Ved at forstå årsagen til din tvivl, kan du bedre navigere processen og træffe den rette beslutning for dig.

Overvejer du sabbatår?

Det er helt normalt at tage et sabbatår efter gymnasial uddannelse. Faktisk vælger de fleste unge i dag at tage 1-3 år, hvor de laver noget andet end at studere, før de begynder på en videregående uddannelse. Sabbatår kan være en fantastisk mulighed for at finde ud af, hvad du virkelig brænder for, og forberede dig mentalt og praktisk på studielivet.

Et sabbatår kan bruges på mange forskellige måder. Du kan tage et job og tjene penge, rejse eller forbedre dine akademiske kvalifikationer. Uanset hvordan du vælger at tilbringe dit sabbatår, er det en chance for at lære mere om dig selv, dine interesser og dine mål for fremtiden. Det kan hjælpe dig med at træffe et mere velovervejet valg, når du er klar til at starte på en videregående uddannelse.

Fordele ved sabbatår:

  • Tid til refleksion: Du får mulighed for at overveje dine fremtidsplaner og karrieremål.
  • Erfaring og udvikling: Arbejde eller rejse kan give dig værdifulde livserfaringer og personlige kompetencer.
  • Økonomi: Du kan spare penge op til studietiden ved at arbejde.

Ulemper ved sabbatår:

  • Forsinkelse: Du udsætter din studiestart og dermed også din afslutning af uddannelsen.
  • Motivation: Det kan være svært at komme tilbage i studierutinen efter en pause.
  • Peer pressure: Du kan føle dig presset af venner, der allerede er begyndt på deres uddannelser.

Guide til studievalg

Start med at finde en dato, hvor du skal have truffet dit studievalg, og en dato, hvor du starter processen med at vælge. Nedenfor ser du en trin for trin guide, der kan være med til at hjælpe dig videre. 

1

Lav en plus/minus-liste

Det første, du skal gøre, når du har udvalgt uddannelser, der er interessante for dig, er at lave en plus/minus-liste for hver af de uddannelser, der interesserer dig. Du udfylder mere og mere på plus/minus-listen for hvert trin i guiden.

Når du skal vælge din uddannelse, er et overblik vigtigt. Københavns Universitet tilbyder et bredt udvalg af uddannelser, og det er vigtigt at finde den rette for dig. Her er nogle trin til at danne dig et overblik. 

Tjek vores interessehjul ud, der viser alle vores uddannelser.

2

Hvad er uddannelsens fokus?

Spørg dig selv: Hvad er fokus i den uddannelse, du undersøger lige nu? Hvad kan du lide? Hvad synes du mindre godt om? Prøv et uddannelsestjek på de uddannelser, der har din interesse.

Skriv det på plus/minus-listen. 

3

Hvilke fag kommer du til at få?

Læs under 'Undervisning og opbygning'. Hvilke fag får du på uddannelsen? Hvad skriver de om fagene i studieordningen? Hvordan er undervisningen? Er der forelæsninger, klasseundervisning, gruppearbejde, selvstudie eller øvelser? 

Prøv også at se Smugkig fra undervisningen, og få en fornemmelse af de forskellige læringsformer på KU.

Skriv ned under både plus og minus på listen, og skriv også, hvad du gerne vil vide mere om.

4

Hvordan er studiemiljøet?

Undersøg, hvad de studerende siger om universitetet, og hvilke sociale og faglige aktiviteter der er på studiet. Der er mange måder at finde ud af det på. Følg @kustudieliv på Instagram, læs om studielivet på KU, kom til Åbent Hus eller bliv Studerende for en dag

Fyld mere på plus/minus-listen. Hvad overrasker dig? Hvad vil du vide mere om? 

5

Hvordan er karrieremulighederne?

Undersøg karrieremulighederne, når du læser om uddannelsen. Hvilke brancher arbejder de færdiguddannede i? Hvilke typer jobfunktioner er beskrevet? Hvordan er et akademisk arbejdsmarked? Du kan også tjekke hvilke kandidatuddannelser, bacheloruddannelsen giver adgang til. Kandidaten har betydning for karrieremulighederne. 

Udfyld også din plus/minus-liste her.

6

Bliv klar til dit studievalg

Når du er færdig med din udforskning, er det tid til opsamling. 

Spørg dig selv:

  • Hvordan er balancen mellem plus og minus?
  • Hvilke spørgsmål mangler jeg svar på?
  • Hvilke forskelle og ligheder er der på de uddannelser, der interesserer mig?
  • Hvad vil jeg ellers gerne finde ud af? Skal jeg tale med en studievejleder fra uddannelsen?

Det er en god idé at besøge uddannelsen, mærke stemningen og tale med de studerende. 

Nu er du klar til at træffe et godt studievalg!