Om uddannelsen

Økonomiuddannelsen er til dig, der ønsker en stærk analytisk profil med solide redskaber til at analysere og løse vigtige, samfundsøkonomiske problemstillinger. Både private og offentlige virksomheder efterspørger de kvalifikationer, som du får hos os. En kandidat i Økonomi åbner mulighed for et godt job og en spændende karriere indenfor en lang række felter, lige fra til makroøkonomisk modellering og regulering af markeder til finansiering

Hvad er det særlige ved økonomi på KU?

Økonomi på KU er den største uddannelse i samfundsøkonomi i Danmark. Vi har derfor det største og mest varierede udbud af økonomiske valgfag. Økonomisk Institut er blandt de stærkeste i Europa indenfor økonomisk forskning, og fagene undervises derfor af stærke, faglige kapaciteter. Kandidater i Økonomi fra KU får titlen Cand. Polit, som er et kendt og stærkt brand på det danske arbejdsmarked.

Hvem kan læse økonomi?

En stærk analytisk sans og interesse for matematik og samfundsforhold er vigtige for at læse Økonomi. Optag på kandidatuddannelsen i Økonomi kræver en bacheruddannelse i Økonomi eller et relateret fag med et betydeligt økonomiindhold. Du kan læse mere om ansøgning og optagelseskrav længere nede på siden.

Adgangskrav og optagelse

For at søge optagelse på denne kandidatuddannelse skal du have en adgangsgivende bacheloruddannelse eller en anden tilsvarende dansk eller udenlandsk uddannelse, som vi vurderer som relevant. Du søger optagelse gennem ansøgningsportalen.

Nedenfor kan du læse mere om adgangskrav og hvilke dokumenter du skal uploade i ansøgningsportalen. 

Adgangskrav

Hvis du har afsluttet, eller forventer at afslutte, en adgangsgivende uddannelse inden studiestart, kan du søge ind på en kandidatuddannelse.

Akademiske adgangskrav

Du er retskravsbachelor til kandidatuddannelsen i økonomi på Københavns Universitet når

  • din bacheloruddannelse i økonomi er fra Københavns Universitet
  • du påbegynder din kandidatuddannelse senest 3 år efter, du har afsluttet din bacheloruddannelse

Du kan kun bruge dit retskrav én gang. Det betyder, at hvis du bliver tilbudt optagelse og du takker ja til pladsen, har du brugt dit retskrav. Det gælder også hvis du senere ombestemmer dig og takker nej til pladsen/udmelder dig. Du skal dog være opmærksom på, at dit retskrav bortfalder, hvis du i løbet af de 3 år afslutter en anden kandidatuddannelse.

Eksempel:

  • Hvis du bliver færdig i juni 2024, så gælder dit retskrav indtil september 2027, forudsat at kandidatuddannelsen har september-start.
  • Hvis du bliver færdig i december 2024, så gælder dit retskrav indtil februar 2028, forudsat at kandidatuddannelsen har februar-start.
  • Hvis du bliver færdig i december 2024, og kandidatuddannelsen alene har september-start, så gælder dit retskrav indtil september 2028. 

Du kan søge optagelse på kandidatuddannelsen i økonomi på Københavns universitet, hvis du opfylder sprogkravene og har gennemført nedenstående bacheloruddannelse:

  • Bacheloruddannelse i økonomi, Københavns Universitet (ikke retskrav)
  • Bacheloruddannelse i økonomi - samfundsøkonomisk, Syddansk Universitet
  • Bacheloruddannelse i økonomi, Aarhus Universitet
  • Bacheloruddannelse i økonomi, Aalborg Universitet
  • Bacheloruddannelse i datalogi-økonomi, Københavns Universitet
  • Bacheloruddannelse i matematik-økonomi, Københavns Universitet
  • Bacheloruddannelse i matematik-økonomi, Aarhus Universitet

Selvom du opfylder adgangskravene, er du ikke garanteret optag på uddannelsen.

Har du en anden uddannelse, skal du uploade ekstra dokumentation, så optagelsesudvalget kan vurdere, om du opfylder adgangskravene, før vi kan tilbyde dig en studieplads.

Forudsætninger
Andre ansøgere fra udenlandske eller danske universiteter kan optages på baggrund af en konkret, individuel, faglig vurdering, såfremt de har forudsætninger svarende til bacheloruddannelsen i Økonomi fra Københavns Universitet.

Ved vurderingen indgår følgende krav:

Der optages ikke ansøgere med professionsbacheloruddannelser på kandidatuddannelsen i økonomi, dette inkludere følgende uddannelser:

  • Finans
  • Offentlig administration
  • Sport management
  • Økonomi og informationsteknologi
  • Procesøkonomi og værdikædeledelse
  • Dataanalyse
  • Skat
  • Event management og økonomi
  • Diplomingeniør - kemiteknik og international business
  • Diplomingeniør - it og økonomi
  • Finansøkonom

Listen er ikke udtømmende. Der tages årligt stilling om nye professionsbacheloruddannelser kan give adgang.

Sprogkrav

Alle ansøgere der ikke har retskrav på optagelse på økonomi, skal dokumentere, at de opfylder sprogkravene om:

  • danskkvalifikationer svarende til dansk på A-niveau på danske gymnasiale uddannelser
  • engelskkvalifikationer svarende til engelsk på B-niveau på danske gymnasiale uddannelser.

Du skal dokumentere, at du opfylder både det danske og engelske sprogkrav senest på datoen, hvor der er frist for at søge om optagelse.

Hvis du er nødt til at tage en sprogtest, skal dit testresultat være fakultetet i hænde senest på datoen, hvor der er frist for at søge om optagelse. For at være sikker på, din testresultat er os i hænde inden ansøgningsfristen, er det vigtigt, at du tager prøven i god tid for ansøgningsfristen. For TOEFL, IELTS og Cambridge skal du forvente, at det tager 3-4 uger, fra at du tager testen til resultatet kan være fakultetet i hænde. For Studieprøven i dansk kan der gå længere tid.

Hvis du allerede har taget en IELTS eller TOEFL, så huske at sikre dig, at resultatet ikke er mere end to år gammelt på datoen for den forventede studiestart.

Ansøgningsfrister

Studiestart i september

1. marts kl. 23:59

Ansøgningsfrist for danske ansøgere og andre ansøgere inden for EU, EØS og Schweiz.
Ansøgningsportalen åbner for ansøgninger den 16. januar. Du vil modtage svar senest 10. juni.

15. januar kl. 23:59

Ansøgningsfrist for ansøgere uden for EU, EØS og Schweiz.
Ansøgningsportalen åbner for ansøgninger den 15. november. Du vil modtage svar senest 1. maj.

Studiestart i februar

15. oktober kl. 23:59

Ansøgningsfrist for danske ansøgere og andre ansøgere inden for EU, EØS og Schweiz.
Ansøgningsportalen åbner for ansøgninger 15. august. Du vil modtage svar senest 10. december.

1. september kl. 23:59

Ansøgningsfrist for ansøgere uden for EU, EØS og Schweiz.
Ansøgningsportalen åbner for ansøgninger 15. juli. Du vil modtage svar senest 1. december.

Sådan ansøger du

Vælg den kategori, der passer på dig, og læs mere om, hvordan du søger om optagelse. Du kan også finde information om ansøgningsfrister og dokumentation.

Sådan vurderer vi din ansøgning

Prioritering af ansøgere

Der er pladsbegrænsning på denne kandidatuddannelse, hvorfor det at have opfyldt adgangskravene ikke i sig selv garanterer optagelse.

Hvis der er flere kvalificerede ansøgere end der er pladser på uddannelsen, vil ansøgere blive prioriteret efter følgende kriterier:

  • Generelt standpunkt/karakter i den relevante, adgangsgivende uddannelse. Vurderingen af bedømmelser/standpunkt/karakterer foretages udelukkende på baggrund af de udskrifter, som er fremsendt, når ansøgningsfristen er udløbet. Det er ikke muligt at sende nye karakterer efter den dato. 
  • Standpunkt/karakterer i særligt relevante fag, specielt mikroøkonomi, makroøkonomi og økonometri/statistik.
  • Faglig relevant erfaring, herunder erhvervserfaring. Hvis ansøger har faglig relevant erfaring, herunder erhvervserfaring, skal ansøger medsende en redegørelse hvor det er beskrevet hvad erfaringen består i, og hvorfor det er relevant for den søgte kandidatuddannelse

Adgangsbegrænsning

Der er 170 studiepladser pr. 1. september 2024. Ansøgere med retskravsbachelor optages først og er ikke omfattet af udvælgelse ved adgangsbegrænsning.

Bemærk

Hvis du allerede har en kandidatgrad fra Danmark eller udlandet, kan du kun blive tilbudt en studieplads, hvis der er ledige pladser på uddannelsen. 

Vi kan i ganske særlige tilfælde give dispensation fra kandidatreglen.

Du kan ikke søge optagelse

  • hvis universitetet udmeldte dig af uddannelsen
  • hvis du blev varslet om udmeldelse, før du udmeldte dig selv, eller
  • hvis du udmeldte dig før universitetet havde mulighed for at varsle dig om udmeldelse.

Du kan dog søge om dispensation til at genoptage dit studie, hvis du kan dokumentere at dine muligheder for at gennemføre uddannelsen er væsentligt forbedret, eller hvis uddannelsens indhold er væsentligt ændret.

Hvis du ønsker at søge om dispensation, skal du skrive en ansøgning hvor du begrunder og dokumenterer hvorfor du mener at du opfylder betingelserne for at få dispensation. Det gør du ved at udfylde denne blanket og uploade kvitteringen, du modtager på din email sammen med din ansøgning om optagelse i ansøgningsportalen. Hvis du søger dispensation pga. sygdom eller andet, du kan dokumentere, skal du huske at uploade dokumentation sammen med kvitteringen.  Universitetet træffer afgørelse på baggrund af en konkret faglig vurdering. Hvis du får en dispensation, vil din ansøgning om optagelse blive behandlet. Hvis du får afslag, vil din ansøgning ikke blive behandlet.  

Hvis du bliver genoptaget, bliver du indplaceret på det studietrin, hvor du var nået til, sidst du var indskrevet. Tidligere beståede eksaminer og eksamensforsøg, er stadig gældende. 

Optagelsestal økonomi 2023
Optaget 171
Adgangsfordeling (retskrav/andet) 78% / 22%
Ansøgere 493
Aldersgennemsnit 24
Juridisk kønsfordeling (cpr. - m/k) 74% / 26%
Nationalitet (dk/international) 85% / 15%
Ledige pladser Ja

Undervisning og opbygning

De fleste økonomistuderende læser videre på kandidatuddannelsen i økonomi (cand.polit.), når de har fået deres bachelor. På kandidatuddannelsen er der større valgfrihed og tid til fordybelse. Undervisningen består primært af forelæsninger, men til visse kurser vil der også være holdundervisning. 

Du kan se eksempler på aktuelle ugeplaner for en kandidatstuderende på økonomi her:
• Eksempel på ugeplan (PDF)

Kandidatuddannelsens opbygning består af obligatoriske elementer, seminarer, valgfrie kuser og speciale. Derudover er der mulighed for specialisering og at tage på udlandsophold i løbet af din kandidat. 

Hvis din adgangsgivende bacheloruddannelse ikke indeholder kurserne Econometrics II, Microeconomics III og Macroeconomics III (eller tilsvarende), skal du tage disse tre kurser i løbet af din kandidatuddannelse. Det udgør tilsammen 22,5 ECTS. Hvis du allerede har taget disse kurser, så tager du valgfrie kurser i stedet.

Seminarer er undervisning i mindre hold med stor vægt på skriftlig fremstilling. Seminar består af 15 ECTS. På seminarer skal du udarbejde et skriftligt oplæg og diskutere andre studerendes oplæg.

Du skal i løbet af din kandidatuddannelse skrive 2 seminaropgaver. Du aftaler emnet for dine seminaropgaver med underviseren. Der lægges vægt på, at seminaropgaven skrives klart og sprogligt korrekt.

De valgfag giver dig fordybelse og specialisering i emner og problemstillinger, som du finder særligt interessante. Valgfag består samlet af 52,2 ECTS. Som del af de valgfag kan du tage op til 30 ECTS ikke-konstituerende kurser (nabokurser), som er kurser, der ligger inden for samfundsvidenskab i bredere forstand eller tage i projektorienteret forløb i udlandet. Du kan vælge en særlig linje i dit studie, finansieringslinjen. For at kunne vælge finansiering, skal du have bestået minimum 45 ECTS F-mærkede kurser, og dertil minimum et F-mærket seminar samt skrive et finansieringsorienteret speciale. Du får stadig titlen cand.polit., hvor specialiseringen så fremgår af din kursusoversigt.

Specialets omfang er 30 ECTS. Specialet skal skrives på kandidatuddannelsens sidste studieår, når du har bestået mindst 60 ECTS. I specialet skal du dokumentere dine kompetencer til at arbejde med videnskabelige teorier og metoder inden for et afgrænset emne.

Det er næsten altid en god idé at tage et semester eller flere i udlandet. Det har du rig mulighed for som økonomistuderende. Et udlandsophold giver dig ikke bare nye udfordringer kulturelt og personligt, men også muligheden for at udvikle dig akademisk og udvide dine faglige kvalifikationer.

Du har mulighed for at tage på flere ophold – både på bacheloruddannelsen og kandidatuddannelsen. Du kan komme til udlandet på flere måder:

  • Med Erasmus-programmet til et europæisk universitet
  • Med Nordplus/Nordlys-programmet til et universitet i Norden
  • På en af Københavns Universitets samarbejdspladser uden for Europa (typisk Nordamerika, Australien, New Zealand, Kina)
  • På et selvarrangeret udlandsophold til et udenlandsk universitet
  • Gennem Stats- og Kulturaftalerne
  • På sommerskoler rundt om i verden – typisk et eller to kurser i sommerferien.

Et internationalt studie

Du vil møde mange udenlandske studerende og undervisere hos os. Derfor får du også et internationalt udsyn, når din dagligdag er på studiet i København.

Specialisering

Finansieringslinjen

På kandidatuddannelsen i økonomi kan du vælge en særlig specialisering - Finansieringslinjen.

For at specialisere dig skal du have bestået minimum 52,5 ECTS F-mærkede fagelementer (kurserne er mærket med ”F” i kursuskataloget), hvoraf mindst 7,5 ECTS skal være F-mærkede seminarer. 

De F-mærkede valgfag og seminarer skal være taget som en del af din kandidatuddannelse.

Hvis du ønsker, at specialiseringen i finansiering fremgår af dit eksamensbevis, skal du søge om det. Du kan søge om det, når du har tilmeldt dig det krævede antal F-mærkede valgfag, seminarer samt finansieringsspecialet. Det er vigtigt, at du søger om finanseringsspecialiseringen, inden du har modtaget din sidste karakter på studiet. Det er ikke muligt at ansøge om at få specialiseringen på dit eksamensbevis, når eksamensbeviset er udstedt. ​

For at opnå specialiseringen i finansiering på dit eksamensbevis skal du sende en mail med en liste over dine beståede finansieringsfag og -seminarer til specialeadministrationen: specialeadministration@econ.ku.dk. ​

På eksamensbeviset vil det fremgå af oversigten over kurser, at der er gennemført en særlig specialisering i finansiering.

Karrieremuligheder

Der er plads til dine ambitioner hos os. Vi udvikler hele tiden den teori og de analytiske redskaber, du får. Derfor kan dit studie bruges i praksis, uanset om du stiler efter en karriere i det offentlige eller private.

Vi lover dig en af Europas bedste uddannelser i økonomi. En uddannelse, som du kan bruge til at analysere samfundet og kvalificere de store beslutninger, som vi alle sammen står overfor i fremtiden.

Som økonom har du et væld af jobmuligheder, store chancer for hurtigt at få job - og som regel lønner det godt. Økonomi kan bruges til en masse, og som cand.polit. er du godt rustet til at påtage dig en lang række betydningsfulde og godt betalte stillinger i private og offentlige virksomheder. Her får du rig lejlighed til at bringe dine kompetencer inden for analyse og problemløsning i spil.

  • Konsulent i den private sektor: find løsninger på problemer som: “skal vi investere i offentlig transport eller vejnettet” eller “Hvordan får vi forbrugerne til at købe flere iPhones?”
  • Embedsmand eller konsulent i staten: arbejd med løsninger af problemer som: “Hvordan øger vi handel med Kina?” eller “Hvordan får vi flere til at investere i grøn teknologi?”
  • Politiker: Politikerens rolle er at beslutte, hvilke love vi skal implementere for at imødekomme forslag fra embedsmænd, offentligheden og andre.
  • Finanssektoren: Arbejd i forsikrings- eller bankverdenen med problemer som: “Hvilke aktiver skal vi investere i”? eller” Hvordan måler vi risikoen”?
  • Forskning eller undervisning: Bliv underviser og/eller forsker. Vær med til at undervise kommende økonomer og bidrag til moderne økonomisk teori.

Økonomer fra Københavns Universitet har en markant lavere ledighed end andre nyuddannede akademikere. Læs mere om ledighed blandt økonomer her og sammenlign med andre fag.

Studieliv

Du har mange muligheder for at være en del af et aktivt studiemiljø på kandidatuddannelsen i Økonomi. I hverdagen møder du andre studerende på vores cafeer og barer, og en gang om året kan du være med til at lave vores revy. Alt sammen er det med til at skabe et godt sammenhold blandt de studerende.

Du kan også læse mere om Læs her om hvad sker der på universitetet, når du ikke har undervisning, hvor du kan bo, få mere info om SU, studiejob og studierabatter osv. Læs mere om studielivet på KU her.

Politrådet

Politrådet er det studenterpolitiske fagråd på økonomiuddannelsen. Det er dermed din mulighed for at få medindflydelse på dit studie. Politrådet har repræsentanter i instituttets studienævn, fakultetets akademiske råd og Studenterrådet på KU. Politrådet er også meget andet end studenterpolitik. Hvert år arrangerer Politrådet en studietur for politter samt virksomhedsbesøg, seminarer og debatmøder, der gør politter klogere på samfundet.

Polit på nettet

Besøg de politstuderendes hjemmeside på nettet, som er drevet af studerende for studerende. Følg med i studiets gang via artikler, debatter og arrangementer – eller find dit næste studiejob!

Konservative Studerende

Tværborgerlig studenterpolitisk forening der varetager studerendes interesser i både studienævn, akademiske råd og i diverse dialogfora på tværs af universitetets fakulteter. Sammen med os kan du få indflydelse på hvordan dit studie og fakultet skal se ud i fremtiden. Derudover arrangerer vi hvert semester en række sociale og faglige arrangementer. ​​

StuKo

StuKo er en gruppe af studerende, der tilrettelægger studieture to gange årligt. StuKo’s medlemmer vælges af Politrådet, og til hver studietur er det en ny gruppe frivillige studerende, der står for planlægningen.

Skiture

CSS Skiklub arrangerer hvert år en skitur for alle på fakultetet. Det er ikke en studietur, men en sjov måde at bruge tid sammen med studerende fra de andre fag.

City Campus

Det Samfundsvidenskabelige Fakultet (SAMF) er en del af City Campus og holder til på det gamle Kommunehospital (kaldet Center for Sundhed og Samfund, CSS) i det indre København.

Kontakt vejledningen

Spørgsmål om optagelse

Skriv til admissions-guidance@samf.ku.dk, hvis du har spørgsmål til:

  • Adgangskrav
  • Sprogkrav
  • Ansøgningsprocedure
  • Godkendt dokumentation for kvalifikationer

Skriv til admissions@samf.ku.dk, hvis du har spørgsmål til:

  • En afsendt ansøgning
  • Teknisk vejledning i forhold til Ansøgningsportalen

Spørgsmål om kandidatuddannelsen

Hvis du mangler information om kandidatuddannelsens:

  • Faglige indhold
  • Studie- eller karrieremuligheder
Kontakt studievejledningen

Her ligger uddannelsen

  • Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, City Campus, Øster Farimagsgade 5, 1357 København.

Lignende uddannelser