Job og karriere i København

Er du studerende på Københavns Universitet og tænker du også på dine muligheder for job og karriere? Er du på jagt efter et studierelevant job eller et fuldtidsjob, fordi du (næsten) er færdiguddannet? 

Uanset din situation har vi her samlet en række gode råd og hjælperedskaber til dig, så du forhåbentlig kommer et skridt nærmere dit næste job. 

Sådan skaber du karrieremuligheder

Når du vil forberede karrieren, mens du studerer, er KU's centrale placering og vores tætte kontakt med erhvervslivet en fordel, og udbuddet af jobmuligheder er stort.

I videoen  fortæller Jacob, som er studievejleder på KU, om, hvad du kan gøre for at forberede dig på karrieren efter din tid på universitetet.

Mange karrieremuligheder i København

I København vrimler det med både fuldtidsstillinger, relevante studiejobs samt praktikpladser og virksomheder, som du kan samarbejde med, når du skriver opgaver på KU. Du bør gribe processen forskelligt ad afhængigt af, hvad du søger, og hvor du gerne vil finde arbejde.

Mange særligt større virksomheder opretter jobopslag på store jobportaler som fx Jobindex, når de søger studentermedhjælpere og fuldtidsansatte. Hos større arbejdspladser som fx Københavns Kommune og Københavns Universitet kan du tilmelde en jobagent og få besked, når der kommer nye, relevante stillingsopslag på specifikke afdelinger.

Tilmeld dig KU's jobagent

Find job via KU's karriereportal

Ønsker du at arbejde for en mindre virksomhed eller måske en startup, bør du orientere dig på mindre jobportaler. Du kan også kigge efter job på Jobnet.

Er du medlem af en a-kasse eller en fagforening, har du oftest mulighed for at tilmelde dig et  nyhedsbrev med jobopslag, der kun kan tilgås derigennem. 

Derudover bør du følge relevante arbejdspladser på LinkedIn, da mange stillinger opslås og deles af relevante medarbejdere her. 

Husk:

- at stille spørgsmål

Du kan få meget viden om job og uddannelse ved at spørge dem, du kender, der allerede er på arbejdsmarkedet. Prøv fx at spørge, hvad de laver på deres arbejde. Hvilke opgaver løser de? Hvad er de uddannet som? Er de glade for deres job? Er der noget, de hellere vil arbejde med? De fleste voksne kan lide at fortælle om sig selv. Så prøv at spørge dem du møder, om hvad de egentlig laver på deres arbejde.

- at læse jobannoncer

Du kan også læse et par jobannoncer igennem. Find fx ud af, hvad man laver, når man er konsulent, rådgiver eller projektleder. Undersøg, om der er forskel på det, man laver i det offentlige og i det private. Start fx på KU's jobportal JobTeaser, hvor virksomhederne søger praktikanter, studentermedarbejdere og færdiguddannede kandidater.

Studiejob og virksomhedssamarbejder

Erhvervserfaring i studietiden forbedrer dine jobmuligheder efter studiet

Selvom du naturligvis skal koncentrere dig om din uddannelse, når du er studerende, er det alligevel en god idé at få relevant erfaring i løbet af din studietid. 

Alt, hvad du foretager dig i løbet af din studietid, kan nemlig være med til at forme din videre karriere efter studiet. Det gælder alt fra frivilligt arbejde til praktik og særligt studiejobs. 

Undersøgelser, herunder blandt andet Rekrutteringsanalysen, som baserer sig på data fra mere end 3000 virksomheder, viser, at du, ved at samarbejde med en virksomhed under studiet, fordobler dine chancer for hurtigere at komme i job efter endt studie. Det er derfor en god idé at orientere dig i forhold til fx ledige studiejobs eller virksomhedssamarbejder allerede i løbet af din bacheloruddannelse.

Fra praktikplads til studiejob i Røde Kors

Der er rigtig gode muligheder for at få et spændende studiejob i København. Hør om Anjas vej til et studiejob i Røde Kors. 

Gode studiejobs i København

Når man studerer på Københavns Universitet, bliver man også en del af det københavnske liv. I videoen kan du høre fra fire forskellige studerende, hvad det er, der gør København til en ideel studieby. 

Samarbejder med virksomheder

Særligt på kandidatuddannelserne på KU er der gode muligheder for at indgå relevante samarbejder med virksomheder. Samarbejder, som styrker din faglige profil og klæder dig på til fremtiden. 

Få job via KU's karriereportal

KU's karriereportal

På KU's karriereportal for studerende og dimittender KU Projekt & Job kan du få hjælp til at komme i gang eller videre med din karriere.

Karriereportalen har til formål at bringe studerende, dimittender og virksomheder sammen. 

Her kan du nemlig finde studiejobs, projektorienterede forløb og fuldtidsjob, som er relevant for din uddannelse. 

Jobagenter

Hold dig ajour med virksomheder og relevante jobopslag via intuitive jobagenter og meget andet.

Jobportaler

Afhængig af, hvilken type job og arbejdsplads du søger, bør du holde øje med jobportaler som fx jobindex.dk, jobnet.dk, jobbank.dk og ikke mindst LinkedIn.

Brug tid på at søge efter online netværk, branchenetværk samt grupper på LinkedIn og andre sociale netværk, hvor der bliver debatteret karriere og delt jobåbninger. 

Besøg KU Projekt & Job

Karriere- og studievejledning på KU

På alle vores kandidatuddannelser kan du få studievejledning og karrievejledning, som kan hjælpe dig med afklaring om studievalg, så du kan skabe dig den faglige profil, som du ønsker og drømmer om. 

Hvad kan jeg blive?

Ikke alle uddannelser fører til et specifikt job, som fx læge, advokat eller sociolog. Det kan gøre det svært at gennemskue, hvad man kan bruge uddannelsen til på arbejdsmarkedet.

Så hvordan bliver du klogere på dine karrieremuligheder? Se filmen og hør, hvordan dine kompetencer fra universitetet åbner for muligheder på jobmarkedet.

Louise er studie- og karrierevejleder. Her fortæller hun om de kompetencer, du får gennem din universitetsuddannelse, og hvordan de kan bruges i arbejdslivet.

Faglige kompetencer og generalistkompetencer

Når du skal vælge studie, tænker du måske også over hvilke karriere- eller jobmuligheder, du har efter endt uddannelse. Her skal du vide, at der er mange flere muligheder end dem, du kender i forvejen.

Sammen med en masse faglige kvalifikationer og kompetencer får du også mange generelle kompetencer med dig, når du studerer. Vi kalder dem generalistkompetencer.

Generalistkompetencer er kompetencer, der automatisk indlæres, når du læser til undervisningen, skriver opgaver, arbejder i studiegrupper, læser op til eksamen, går til eksamen osv.

De generelle kompetencer, du får, kan fx være:

  • Du bliver god til at strukturere din tid (fx mellem studie, fritidsinteresser og arbejde)
  • Du bliver hurtig til at sætte dig ind i nyt stof (fx når du forbereder dig til undervisning og eksamen)
  • Du udvikler dine analytiske evner (fx analysere på data og på teoretisk, faglig litteratur)
  • Du bliver god til mundtlig og skriftlig formidling (fx gennem mundtlige og skriftlige oplæg eller eksamener)
  • Du bliver god til at arbejde løsningsorienteret (fx fra løsning af problemstillinger ved læsning eller til eksamen)
  • Du er ansvarsbevidst (fx god til at overholde deadlines, gennemføre et studie og respektere...

KU's alumnenetværk - et stærkt netværk

KU's alumnenetværk er et stærkt netværk for nuværende og tidligere studerende. Som studerende kan du melde dig ind i KU’s Alumneforening allerede fra første dag på studiet. 35.000 andre er allerede en del af Alumneforeningens fællesskab. 

Når du udbygger dit netværk, styrker du samtidig dine karrieremuligheder.

Faglige og sociale arrangementer

Som medlem af Alumneforeningen bliver du inviteret til en række faglige og sociale arrangementer året rundt.

Måske kan du ane konturerne af en spændende karriere?
 

Læs mere om alumneforeningens aktiviteter

Karriereportrætter

Se filmene og mød kandidater fra Københavns Universitet, der fortæller om deres job, og hvordan de kom dertil. 

Læs og hør bl.a. om økonomen Caroline, som arbejder i Finansministeriet og historikeren Margit, som er museumsinspektør på Arbejdermuseet.

Karrieremuligheder med en kandidat i biologi

Bliv meget klogere på bacheloruddannelsen i biologi. I filmen fortæller en række studerende og en underviser om uddannelsen og studielivet. 

Samtidig får du præsenteret nogle af de mange karrieremuligheder du får ved at læse biologi på KU. 

Fra arabisk til integration i foreningslivet

Asger er kandidat i Arabisk fra Københavns Universitet.
Nu arbejder han i Dansk Ungdoms Fællesråd, hvis mission er at få flere unge nydanskere til at deltage i foreningslivet.

“Det er rigtig fedt at komme ud at mødes med unge ansigt til ansigt. Jeg føler, at jeg gør en forskel for en gruppe unge i samfundet med nogle lidt andre forudsætninger end kartoffeldanmark”, fortæller han. 

Asger synes især, at den politiske del af jobbet er interessant. “Når noget, man sidder og arbejder med til dagligt, lige pludselig kommer på mediedagsordenen, så er det spændende og lidt skræmmende samtidig. Det er lobbyisme på et helt basic niveau, men det er sindssygt sjovt at være med til”

Vejen til første job i Finansministeriet

Caroline er cand.polit./økonom fra Københavns Universitet. 

“Det, der er det fede ved økonomistudiet, er, at det åbner sindssygt mange muligheder, og man kan bruge det til mange ting”, fortæller hun.

Det gør det dog også svært at vælge, hvilken hylde man skal havne på, når man er færdig. Netop derfor har Caroline haft studiejobs hos Nationalbanken, Finansministeriet og i Økonomi- og Indenrigsministeriet. 

Efter sin afsluttede kandidatuddannelse begyndte Caroline at arbejde i Makropolitisk Center, som er Finansministeriets analyse- og regnekontor. 

“Det er en fed arbejdsplads med mange nyuddannede og meget fart på. Selv om jeg først var i tvivl om, hvad jeg skulle bruge økonomistudiet til, så er jeg glad for, at jeg er havnet i Finansministeriet”, lyder det fra Caroline.

Sådan fik jeg job på Gyldendal

Hannah har læst engelsk og litteraturvidenskab på Københavns Universitet og blev efter afslutningen på sin kandidatuddannelse ansat som digital redaktør på Gyldendal.

Hannahs forløb mod jobbet hos Gyldendal bærer præg af nysgerrighed.

“Jeg har altid sagt ja tak til opgaver eller jobs, også selv om de ikke altid var præcis, hvad jeg gerne ville”

Et sommerferiejob i Digitaliseringsstyrelsen førte til en projektstilling i Fonden for Velfærdsteknologi, hvor Hannah lærte at formidle digitalt, og det førte hende videre mod drømmejobbet.

Derfor er Hannas budskab ogsp helt klart: “Skab, plej og brug dit netværk – du kan aldrig vide, hvor det fører dig hen”.

Museumsinspektør på Arbejdermuseet

Margit er historiker og arbejder som museumsinspektør på Arbejdermuseet, som handler om arbejdernes og arbejderbevægelsens historie. Her tager det typisk et års intensivt arbejde at forberede en udstilling.

-Det er en kæmpe forløsning den dag, udstillingen står klar.

For Margit er det at lave en udstilling lidt som at fremkalde et fotografi, hvor man langsomt ser negativet blive til et rigtigt billede. Hun fortæller derom:

“Du bruger så lang tid på at researche, og du aner ikke, hvad du laver, før den dag udstillingen står klar. Jeg elsker mit arbejde, fordi det har at gøre med den måde, vi ser verden på”.

Fra IT & Cognition til en PhD uddannelse 

I videoen (på engelsk) kan du møde Fiametta, der både fortæller, hvordan hun landede sit første job efter endt kandidat, og hvad jobbet gik ud på. Samtidig fortæller hun, hvordan det job førte til sin PhD uddannelse. 

Se med og få gode råd til, hvordan du højner dine chancer for at få et godt job, når du er færdiguddannet. 

Fra Folkesundhedsvidenskab til kræftforskning 

Hør, hvordan Kirsten bruger sin viden fra Folkesundhedsvidenskab til at forske og skabe ny viden om kræft i sin som stiling som forsker i Kræftens Bekæmpelses forskningsenhed.