Om uddannelsen

Ønsker du at forbedre din faglige profil med juridiske kompetencer og færdigheder? Så er den samfundsvidenskabelige kandidatuddannelse i jura det rette valg for dig. I løbet af denne uddannelse vil du lære, hvordan retssystemet fungerer, og du vil blive i stand til professionelt at navigere i krydsfeltet mellem jura og din egen faglighed.

Hvad er det særlige ved samfundsvidenskabelig jura på KU?

Den samfundsvidenskabelige kandidatuddannelse i jura kombinerer juridiske kompetencer med de færdigheder, du har erhvervet som professionsbachelor. Som uddannet professionsjurist (cand. soc. jur.) vil du være i stand til at identificere juridiske spørgsmål og manøvrere inden for juraen i din profession og håndtere komplekse faglige udfordringer.

Hvad bidrager man med som kandidat?

Der er stor efterspørgsel efter professionsjurister, der kan arbejde i krydsfeltet mellem deres professionsfaglighed og juraen inden for deres felt. Særligt er der efterspørgsel inden for den finansielle sektor, forsikringsbranchen, konsulentbranchen samt som sagsbehandler, rådgiver og konsulent i både den statslige og kommunale administration.

Adgangskrav og optagelse

For at søge optagelse på denne kandidatuddannelse skal du være i gang med, eller have afsluttet, en adgangsgivende bacheloruddannelse eller en anden tilsvarende dansk eller udenlandsk uddannelse, som vi vurderer som relevant. Du søger optagelse gennem ansøgningsportalen.

Nedenfor kan du læse mere om adgangskrav og hvilke dokumenter du skal uploade i ansøgningsportalen. 

Adgangskrav

Hvis du har afsluttet, eller forventer at afslutte, en adgangsgivende uddannelse inden studiestart, kan du søge ind på en kandidatuddannelse.

Akademiske adgangskrav

Hvis du har gennemført en af nedenstående bachelor- og professionsbacheloruddannelser og bestået engelsk svarende til B-niveau, opfylder du automatisk adgangskravene og har direkte adgang til at søge optagelse på kandidatuddannelsen. Om du kan optages på uddannelsen, afhænger af, om der er ledige pladser.
 

Bachelorer i jura
  • Bachelor i jura – Københavns Universitet
  • Bachelor i jura – Syddansk Universitet
  • Bachelor i jura – Aarhus Universitet
  • Bachelor i jura – Aalborg Universitet
Professionsbachelorer
  • Professionsbachelor som socialrådgiver
  • Professionsbachelor i offentlig administration
  • Professionsbachelor i politivirksomhed
  • Professionsbachelor i finans
  • Professionsbachelor i SKAT
  • Professionsbachelor i Katastrofe- og Risikomanagement
  • Professionsbachelor i international handel og markedsføring

OBS! Fra og med optaget 2025 er PBA i International handel og markedsføring/ International Sales and Marketing ikke længere en direkte adgangsgivende uddannelse.
Det vil stadig være muligt at søge ind med uddannelsen, men det kræver at du kan dokumentere, at du har bestået mindst 15 ECTS juridiske fag og kurser, som en del af uddannelsen.

Har du en relevant dansk eller international bachelor- eller professionsbacheloruddannelse, kan du søge ind på den samfundsvidenskabelige kandidatuddannelse i jura, hvis du har bestået kurser svarende til mindst 15 ECTS med rent juridisk indhold som en del af din uddannelse. Og du skal desuden kunne dokumentere, at du har engelskkundskaber svarende til B-niveau.

Du skal uploade ekstra dokumentation, der er relevant for din ansøgning om optagelse, så fakultetet kan vurdere, om du opfylder adgangskravene.

Uddannelser uden 15 ECTS-point juridiske fag og kurser vil ikke være adgangsgivende, og der er ikke mulighed for supplering.  

Sprogkrav

Du skal dokumentere, at du har bestået Engelsk B med et gennemsnit på minimum 2,0 uden oprunding. Har du bestået Engelsk A, skal du også have et gennemsnit på minimum 2,0 uden oprunding.

Du skal dokumentere sprogkravet når du søger ind med én af nedenstående:

  • en officiel udskrift af dine karakterer fra en gymnasial uddannelse med stempel og underskrift
  • en anerkendt sprogtest (fx. TOEFL, med minimumskrav på 83, eller IELTS, med minimumskrav på 6,5)
  • kvittering for tilmelding til anerkendt sprogtest eller tilmelding til supplering af Engelsk B, der skal bestås inden studiestart.

Dokumentet skal være en officiel udskrift af karakteren og skal indeholde navn, cpr.-nr., dato og underskrift fra uddannelsesinstitutionen, der bekræfter dokumentets gyldighed.

Hvis du ikke kan dokumentere kundskaber i engelsk svarende til B-niveau ved ansøgningsfristen, skal du vedhæfte en officiel bekræftelse på, at du er tilmeldt supplering til din ansøgning. Du skal senest inden studiestart kunne dokumentere, at du har bestået engelsk svarende til B-niveau med et gennemsnit på minimum 2,0 uden oprunding.

For udenlandske statsborgere

Denne kandidatuddannelse udbydes på dansk. Er du ikke dansk eller nordisk statsborger, skal du have bestået Studieprøven i dansk eller kunne dokumentere tilsvarende sprogkundskaber i Dansk A, inden du begynder på uddannelsen.

Søger du ind på baggrund af en dansk bacheloruddannelse, hvor undervisningssproget er dansk, skal du ikke dokumentere dine sprogkundskaber yderligere.

For danske statsborgere med udenlandsk adgangsgivende uddannelse

Er du dansk statsborger med en adgangsgivende uddannelse fra udlandet, skal du tage studieprøven i dansk inden studiestart, eller dokumentere tilsvarende sprogkundskaber i Dansk A.

For nordiske statsborgere

Nordiske ansøgere skal dokumentere norsk, svensk, finsk eller islandsk på et niveau svarende til Dansk A.

Studieprøven

Studieprøven er rettet mod udlændinge, som ønsker at søge optagelse på videregående uddannelser i Danmark.

Læs mere om Studieprøven

Ansøgningsfrist

Studiestart i september

1. marts kl. 23:59

Ansøgningsfrist for alle ansøgere
Ansøgningsportalen åbner for ansøgninger den 16. januar. Du vil modtage svar senest 10. juni.

Sådan ansøger du

Du skal søge om optagelse via ansøgningsportalen, hvor du også uploader dine bilag.

Du må oprette max. 3 ansøgninger til samme studiestart. Fra fjerde prioritet og lavere vil ansøgningerne blive annulleret.

Status på ansøgning og beskeder fra universitetet

Du kan følge status på din ansøgning og læse beskeder fra universitetet på ansøgningsportalen. Vi tilbyder løbende studiepladser. Hold øje med ansøgningsportalen og vær særligt opmærksom på, hvornår du senest skal takke ja, hvis du får tilbud om en studieplads. Hvis vi skal rykke for manglende dokumentation i forbindelse med din ansøgning, vil det forlænge svartiden.

Nedenfor kan du se, hvilke bilag du skal have med i din ansøgning.

Når du søger om optagelse, skal du uploade dokumentation sammen med din ansøgning. Undlader du at uploade bilagene inden ansøgningsfristen, vil din ansøgning blive afvist. 

Hvis du på ansøgningstidspunktet ikke har den nødvendige dokumentation, skal du i stedet uploade en forklaring om dette. Du kan kun fortsætte ansøgningen, hvis du uploader dokumentation, der hvor du bliver bedt om det.

Det er vigtigt, at du tjekker ansøgningsportalen jævnligt, da vi kommunikerer med dig om din ansøgning derigennem, hvis der for eksempel mangler dokumentation eller lignende.

Alle dokumenter skal være officielle, i PDF-format og skal indeholde navn, CPR-nr., dato, stempel og underskrift fra uddannelsesinstitutionen, for at være gyldige. Fakultetet godkender ikke screenshots eller kopieret tekst fra hjemmesider eller anden dokumentation, der ikke er officiel. Hele dokumentet skal være synligt for at være gyldigt.

Følgende dokumentation skal vi have modtaget fra dig inden for ansøgningsfristen, ellers vil du få afslag på din ansøgning:

  • Eksamensbevis inkl. karakterer eller en officiel udskrift af resultater på igangværende uddannelse. Dokumentet skal indeholde dato for forventet afslutning af uddannelsen.
  • Har du en erhvervsakademiuddannelse, som en del af din PBA, skal du uploade eksamensbeviset fra denne. 
  • Redegørelse for relevant erhvervserfaring, opstillet som et CV.  Start- og slutdato for de relevante aktiviteter, skal fremgå tydeligt.
  • Dokumentation for engelskkundskaber svarende til B-niveau eller kvittering for tilmelding til supplering. 
  • Oversigt over evt. tilmeldte kurser, du forventer at bestå før studiestart (hvis du ikke har færdiggjort din adgangsgivende uddannelse). 
  • Dokumentation for beståede fag og kurser, hvis du har en uafsluttet kandidatuddannelse eller er færdig kandidat (jf. oplysningspligt). 
  • Hvis du ikke er borger i EU/EØS/Schweiz skal du enten uploade en kopi af din opholdstilladelse m. billede eller kvittering for betalt ansøgningsgebyr. Begge sider af dit opholdskort skal være synlige. 
Anden dansk uddannelse

For at vi kan vurdere, om du kvalificerer dig til optagelse på kandidatuddannelsen, skal du foruden den ovenstående krævede dokumentation, uploade følgende bilag: 

  • En redegørelse for akademisk relevans, som en del af dit CV, eller som selvstændigt dokument, max. 1 side. 
  • Studieordning eller beskrivelse af din bacheloruddannelse: indhold, kurser, omfang og pensum, ECTS/credits.
  • Fagbeskrivelse / kursusbeskrivelse for beståede juridiske fag og kurser på bachelorniveau, svarende til mindst 15 ECTS point.
Statsborgerskab i EU/EØS eller Schweiz

For at vi kan vurdere, om du kvalificerer dig til optagelse på kandidatuddannelsen, skal du som statsborger i EU/EØS eller fra Schweiz foruden den ovenstående krævede dokumentation, uploade følgende bilag: 

  • Kopi af din opholdstilladelse (hvis du har det)
  • Et certificeret, underskrevet og stemplet eksamensbevis fra din bachelor- eller professionsbacheloruddannelse fra dit universitet. Vi sætter pris på en vurdering af din bachelorgrad fra Uddannelses- og forskningsministeriet (www.ufm.dk), men det er ikke et krav. 
  • En redegørelse for akademisk relevans, som en del af dit CV, eller som selvstændigt dokument, max. 1 side.
  • Dokumentation for bestået Studieprøve i Dansk (hvis du ikke er skandinavisk statsborger). Dokumentet skal være officielt og indeholde navn og CPR-nr., samt underskrift og stempel fra den udstedende institution.
  • Studieordning eller beskrivelse af din bacheloruddannelse: indhold, kurser, omfang og pensum, ECTS/credits samt fagbeskrivelse / kursusbeskrivelse for beståede juridiske fag og kurser på bachelorniveau svarende til mindst 15 ECTS point.
  • En certificeret, underskrevet og stemplet forklaring af karakterskalaen på originalsprog samt en autoriseret engelsk oversættelse.
  • Oversigt over evt. tilmeldte kurser, du forventer at bestå før studiestart (hvis du ikke har færdiggjort din adgangsgivende uddannelse). 
Statsborgerskab uden for EU/EØS eller Schweiz

For at vi kan vurdere, om du kvalificerer dig til optagelse på kandidatuddannelsen, skal du som statsborger udenfor EU/EØS eller Schweiz foruden den ovenstående krævede dokumentation, uploade følgende bilag: 

  • Kopi af dit pas og opholdstilladelse (hvis du har det)
  • Et certificeret, underskrevet og stemplet eksamensbevis fra din bachelor- eller professionsbacheloruddannelse fra dit universitet. Vi sætter pris på en vurdering af din bachelorgrad fra Uddannelses- og forskningsministeriet (www.ufm.dk), men det er ikke et krav. 
  • En redegørelse for akademisk relevans, som en del af dit CV, eller som selvstændigt dokument, max. 1 side.
  • Dokumentation for bestået Studieprøve i Dansk (hvis du ikke er skandinavisk statsborger). Dokumentet skal være officielt og indeholde navn og CPR-nr., samt underskrift og stempel fra den udstedende institution.
  • Studieordning eller beskrivelse af din bacheloruddannelse: indhold, kurser, omfang og pensum, ECTS/credits samt fagbeskrivelse / kursusbeskrivelse for beståede juridiske fag og kurser på bachelorniveau svarende til mindst 15 ECTS point.
  • En certificeret, underskrevet og stemplet forklaring af karakterskalaen på originalsprog samt en autoriseret engelsk oversættelse.
  • Oversigt over evt. tilmeldte kurser, du forventer at bestå før studiestart (hvis du ikke har færdiggjort din adgangsgivende uddannelse). 

Her kan du se en liste over dokumentation, der ikke må indgå i vurderingen af ansøgerne, og derfor ikke skal uploades, samt eksempler på dokumentation der ikke er gyldig.

Dokumentation der ikke må indgå i vurderingen:

  • motiveret ansøgning
  • ansættelseskontrakter
  • lønsedler
  • frivilligbeviser
  • kursusbeviser, andet end for din adgangsgivende eksamen
  • anbefalinger/referencer/udtalelser

Ikke gyldig dokumentation:

  • eksamensbeviser el. lignende med overstregninger eller som udklip
  • eksamensbeviser og karakterudskrifter uden stempel og underskrift
  • hjemmelavet dokumentation 
  • skærmprint
  • billede af opholdstilladelse, hvor kun den ene side af kortet er synligt

I vurderingen af adgangsgrundlaget lægges der udelukkende vægt på din adgangsgivende bachelor- eller professionsbacheloruddannelse. Det er derfor ikke muligt at tage nogen form for supplering i forhold til at imødekomme det specifikke adgangskrav om mindst 15 ECTS-point juridiske fag og kurser.

Du kan kun tage suppleringskurser for at opfylde uddannelsens sprogkrav.

Er du i tvivl om reglerne, eller har du spørgsmål til dine muligheder for supplering, kan du kontakte Studie- og karrierevejledningen på jura.

Oplysningspligt

Hvis du har bestået kurser på en uafsluttet uddannelse på samme niveau, har du pligt til at oplyse os om det, når du søger i ansøgningsportalen jf. Adgangsbekendtgørelsen §37. Universitet foretager en faglig vurdering af de prøver, som du har bestået, og hvis de kan indgå i den nye uddannelse, træffer universitetet afgørelse om, at de skal meritoverføres. Du er desuden forpligtet til at oplyse, om du har en afsluttet kandidatuddannelse, hvis du bliver spurgt om dette.

Hvorfor skal jeg søge merit?

Foruden det, at du skal søge merit, fordi det fremgår af lovgivningen, skal du også søge merit, fordi nogle af de kurser du tidligere har bestået, kan erstatte obligatoriske kurser eller valgfrie kurser på din nye uddannelse og dermed forkorte din uddannelse. Du skal sammen med din ansøgning sende dokumentation (fx en karakterudskrift) for de kurser, du tidligere har bestået.

Merit for andre uddannelsesaktiviteter

Du kan også vælge at søge merit, hvis du har afsluttet dele af en videregående uddannelse, eller for beståede kurser på en tidligere afsluttet uddannelse på samme niveau. Kontakt Studieinformationen på jura umiddelbart efter studiestart og hør, hvordan det foregår.

Kurser, du har bestået som led i en tidligere indskrivning på Det Juridiske Fakultet ved Københavns Universitet, behøver du ikke oplyse om. Du får automatisk besked om, hvilke kurser de kan erstatte på den studieordning, du indskrives på.

Læs om oplysningspligt og dataoverførsel

Se hvilke kandidater på KU, din bachelor giver adgang til

Se kurser, der tidligere er givet startmerit for

I meritdatabasen kan du se, hvilke kurser der tidligere er søgt merit for på Jura.

Når du søger i meritdatabasen, kan du:

  • få et generelt overblik over kurser, der er godkendt eller afvist til meritoverførsel på din uddannelse
  • søge på et specifikt kursus og se, om det tidligere er godkendt til meritoverførsel.

Du kan afgrænse din søgning ved fx at søge på titlen på et kursus, uddannelse, uddannelsesinstitution, studieretning, uddannelsesniveau, semester eller andet. Når du klikker ”søg”, kommer der en liste frem med søgeresultater.

I listen med søgeresultater kan du se:

  1. titlen på kurset
  2. hvilken uddannelse, der udbyder kurset
  3. hvilken juridisk uddannelse faget er søgt meritoverført til
  4. om der er søgt merit eller forhåndsmerit for kurset
  5. om kurset er godkendt (grøn) eller ikke godkendt (rød).

Du kan klikke dig ind på det enkelte kursus og læse mere om kurset.

Meritdatabasen bliver løbende opdateret med nye kurser. Den indeholder derfor ikke alle kurser, der er søgt merit for gennem tiden.

Vi anbefaler, at du bruger Google Chrome, når du søger i databasen.

Vær opmærksom på, at resultatet i meritdatabasen ikke er det samme som en afgørelse. Selvom et kursus ikke tidligere er godkendt, kan der være forhold som fx ændringer i studieordninger, der gør, at du får det godkendt – og omvendt.

Gå til meritdatabasen

 

Har du allerede en kandidatgrad, eller forventer du at afslutte en kandidatuddannelse inden studiestart, skal du være opmærksom på kandidatreglen.

Læs om kandidatreglen

Sådan vurderer vi din ansøgning

Udvælgelseskriterier

Hvis der er flere kvalificerede ansøgere, end der er pladser på uddannelsen, sker udvælgelsen på baggrund af en helhedsvurdering ud fra 3 kriterier:

  • fagligt standpunkt
  • relevant erhvervserfaring og/eller frivilligt arbejde og relevant erhvervserfaring og/eller frivilligt arbejde
  • et gennemarbejdet og velskrevet relevant CV, der viser kendskab til uddannelsen
Du skal være opmærksom på følgende:
  • Hvis du allerede har afsluttet en kandidatuddannelse, kan du kun optages, hvis der er ledige pladser, jf. kandidatreglen
  • Fakultetet vil prioritere faglig og erfaringsmæssig bredde i sammensætningen af studerende på en årgang

Optaget på den samfundsvidenskabelige kandidatuddannelse i jura 2024

Københavns Universitet modtog i år 326 ansøgninger til 80 pladser på den samfundsvidenskabelige kandidatuddannelse i jura. Der har altså været meget stor konkurrence om pladserne, og derfor kan kvalificerede ansøgere også have afslag på optagelse.

Sådan foregik behandlingen af ansøgningerne

Uddannelsesservice på Det Juridiske Fakultet foretog en indledende vurdering af alle ansøgere og gennemgik alle relevante bilag. Herefter foretog optagelsesudvalget for uddannelsen en helhedsvurdering af alle ansøgere med en adgangsgivende uddannelse, der havde indsendt den nødvendige dokumentation. Udvalget fik forelagt næsten 4 gange så mange ansøgninger, som der er ledige pladser.

Helhedsvurderingen blev lavet ud fra de kriterier, der er opsat i tilfælde af flere ansøgere end pladser:

  • karaktergennemsnittet i den adgangsgivende uddannelse
  • relevant erhvervserfaring/relevant beskæftigelse
  • beskæftigelse inden for egen faglighed eller af juridisk karakter (heltids-, deltids- eller studiejob)
  • CV er gennemarbejdet, relevant, opstillet korrekt og er henvendt til og viser kendskab til uddannelsen
  • frivilligt arbejde inden for eget felt eller af juridisk karakter
  • højskoleophold med samfundsvidenskabeligt/juridisk fokus
  • politisk aktivitet eller bestyrelsesarbejde

Praktikforløb som led i skole- eller uddannelsesforløb betragtes i vurderingen ikke som relevant.

Desuden har udvalget lagt vægt på at uddannelsen har en faglig bredde på holdene, særligt i forhold til uddannelsesmæssig baggrund, men også erhvervsmæssig placering.

Optagelsesudvalget bestod af 2 videnskabelige medarbejdere tilknyttet uddannelsen, 2 studenterrepræsentanter og 1 administrativ medarbejder, til understøttelse af arbejdet.

Dette lagde optagelsesudvalget lagde vægt på:

  • at ansøger har opnået gode karakterer på den adgangsgivende uddannelse
  • at ansøger har haft mindst 6 måneders relevant erhvervsarbejde, inden for sin professionsfaglighed, eller har haft mulighed for at beskæftige sig med jura.
  • at ansøgers CV fremstår gennemarbejdet, velskrevet og målrettet uddannelsen

Vi har ikke mulighed for at give individuel feedback på vurderingen af bestemt ansøgning, ligesom det ikke er muligt at træffe optagelsesudvalget.

Hvad gør du nu?

Vil du have overblik over dine muligheder eller inspiration til de næste skridt, kan du kontakte Studie- og Karrierevejledningen på Det Juridiske Fakultet.

Optagelsestal samfundsvidenskabelig jura 2023
Optaget 72
Adgangsfordeling (retskrav/andet) 0% / 100%
Ansøgere 255
Aldersgennemsnit 30
Juridisk kønsfordeling (cpr. - m/k) 21% / 79%
Nationalitet (dk/international) 94% / 6%
Ledige pladser Nej

Undervisning og opbygning

Undervisning

Den samfundsvidenskabelige kandidatuddannelse i jura er et fuldtidsstudie. Du skal regne med en arbejdstid på 35-40 timer om ugen. Omkring 8 af disse timer er skemalagte, mens de resterende timer anvendes til forberedelse og gruppearbejde. Undervisningen består primært af holdundervisning med ca. 35 studerende pr. hold, hvilket fremmer muligheden for dialog og feedback. Der vil også være forelæsninger.

Det forventes, at du er aktiv i undervisningen og fokuserer på at udvikle dine juridiske kompetencer ved at arbejde med konkrete sager, der bygger på juridiske problemstillinger. Du vil også arbejde projektorienteret med juridiske emner relateret til din faglige område.

Ved begyndelsen af studiet vil du blive en del af en studiegruppe, som du forbereder dig til undervisningen sammen med ved at løse cases og opgaver. Denne forberedelse og sparring i gruppen er stor og vigtig del af studiet.

Opbygning

Uddannelsen er to-årig og svarer til 120 ECTS. Den består af seks obligatoriske kurser, to til tre valgfrie kurser og et afsluttende speciale, hvor du får mulighed for at gå i dybden med en problemstilling, som har din særlige interesse. 

Uddannelsen tilbyder to linjer: en merkantil og en velfærdsretlig. Du vil blive indplaceret på den linje, der passer til din udannelsesmæssige baggrund. Hvis du søger ind på baggrund af en bachelorgrad i jura eller politivirksomhed, kan du selv vælge hvilken linje, du ønsker at blive placeret på.

Som studerende med en erhvervsrettet baggrund, skal du følge fagene Kontraktret og Erhvervsret – selskaber, finans og bæredygtighed. 

Som studerende med en velfærdsrettet baggrund, skal du følge fagene Forvaltningsret og Arbejdsmarkedsret.

1. år

1. semester2. semester
Rettens systemer, teorier og metoder (10 ECTS)Juridisk kommunikation i teori og praksis (7,5 ECTS)
Juridisk metode – Retskilder (10 ECTS)Juridisk metode – Argumentation (7,5 ECTS)
Kontraktret eller Forvaltningsret (10 ECTS)Erhvervsret – selskaber, finans og bæredygtighed eller Arbejdsmarkedsret (15 ECTS)

2. år

3. semester4. semester
Valgfrie kurser (30 ECTS)Speciale (30 ECTS)

Valgfrie kurser og udlandsophold

På dit tredje semester skal du følge valgfrie kurser, der tilsammen udgør 30 ECTS. Du har mulighed for at tage kurser på Det Juridiske Fakultet, på andre uddannelser i Danmark, eller du kan tage på udveksling hos et af vores partneruniversiteter.

Udlandsophold

Et studieophold i udlandet tilbyder mange nye og tværfaglige perspektiver på jurastudiet. Du kan komme på studieophold via Det Juridiske Fakultets aftaler i Europa, Nordamerika, Australien og Asien, eller du kan kan arrangere sit eget studieophold. Selvom det kræver mere forberedelse at arrangere sit eget, har man friheden til selv at vælge, hvor i verden man vil studere. 

Der er også mulighed for at tage på et kortere studieophold hen over sommeren i form af et sommerskoleophold.

Karrieremuligheder

Den samfundsvidenskabelige kandidatuddannelse i jura er målrettet samfundsfaglige professionsbachelorer og kombinerer juridiske kompetencer med de færdigheder, der er opnået gennem professionsbacheloruddannelsen.

Faglig profil

Som samfundsvidenskabelig kandidat i jura opnår du juridiske kompetencer, der integreres i din professionelle faglighed. Du vil være i stand til at identificere juridiske spørgsmål inden for din profession og håndtere komplekse faglige udfordringer.

Ved at tage den samfundsvidenskabelige kandidatuddannelse i jura opnår du titlen cand.soc.jur. og du kan betegne dig selv som professionsjurist.

I løbet af kandidatuddannelsen vil du lære:

  • Juridisk sprog og argumentation, som styrker din evne til at arbejde inden for dit fagområde fra et juridisk perspektiv.
  • at udføre og evaluere forskning af høj videnskabelig kvalitet, der spænder over både din profession og jura.
  • at navigere professionelt og løsningsorienteret i uforudsete arbejdssituationer.
  • at anvende videnskabelige koncepter som teori, metode, empiri og selvstændigt formulere og løse tværfaglige problemstillinger.
  • at identificere og analysere komplekse juridiske problemstillinger og udarbejde fagligt velbegrundede løsninger baseret på juridiske overvejelser og principper.
  • at optræde professionelt samt rådgive og formidle mellem det juridiske område og din egen faglighed.
Branchefordeling - cand.soc.jur fra KU, med max fire års anciennitet. Kilde: Danmarks Statistik, 2021.

Jobmuligheder 

Med en kandidat i samfundsvidenskabelig jura kan du søge arbejde i både den offentlige og private sektor, herunder i interesseorganisationer.

Professionsbachelorer med en erhvervsrettet baggrund har særligt gode jobmuligheder inden for den finansielle sektor, forsikringsbranchen, konsulentbranchen og i små og mellemstore virksomheder.

For professionsbachelorer med en velfærdsrettet baggrund er der gode muligheder for ansættelse som sagsbehandler, rådgiver og konsulent i den statslige og kommunale administration.

Du har også muligh for at arbejde med forskning i krydsfeltet mellem din faglige ekspertise og juraen ved at søge ind på den 3-årig ph.d.-uddannelse.

Vær opmærksom på, at uddannelsen ikke giver dig mulighed for at videreuddanne dig til advokat, anklager og dommer.

Læs om Ph.d.-uddannelsen

Studieliv

Studiemiljøet på Jura består af et væld af initiativer. Et af de væsentligste er dit eget bidrag! Uden de studerendes aktive deltagelse og engagement, er der intet levende studiemiljø. 

Undervisningen på Jura foregår på Søndre Campus, der ligger på Islands Brygge på Amager. Det Juridiske Fakultet har ca. 4500 studerende, fordelt på den juridiske bacheloruddannelse, to kandidatuddannelser og vores to efter- og videreuddannelser.

Der findes mange forskellige typer studerende på jura. Det afspejler sig bl.a. i et bredt udvalg af studenterorganisationer, der drives af engagerede studerende. De arrangerer debataftener, virksomhedsbesøg, fester, middage og seminarer og er altid glade for nye medlemmer!

At være medlem af en studenterorganisation er en god måde at få dig et netværk på studiet, samtidig med at du har det sjovt og dyrker en (ny) interesse. Du kan fx være med i løbeklubben, på fodboldholdet, Jurarevyen, vin- eller ølklubben, koret eller lystfiskerforeningen, for at nævne et par stykker. Gennem studenterorganisationerne har du også mulighed for at arbejde med klima, diversitet og politik.

En gruppe studerende er også initiativtagere til fakultetets studentercafé, ParaKaffen. Her kan du drikke kaffe med dine medstuderende eller mødes med dem til et af de mange sociale og faglige arrangementer.

På Det Juridiske Fakultet har vi en ambition om kontinuerligt at udvikle vores uddannelser for at sikre relevans og innovation. Du har mulighed for at bidrage med dine ideer ved at deltage i et af fakultetets mange råd, nævn og udvalg, som du får mere at vide om, når du starter på uddannelsen.

Som studerende kan du – ved siden af din undervisning – også deltage i et væld af gratis faglige seminarer, som fakultetets forskningscentre arrangerer. Hold dig opdateret ved hjælp af fakultetets kalender.

Se fakultetets kalender

Det Juridiske Fakultet har hjemme på Søndre Campus lige ved Islands Brygge Metrostation. Campus deler vi med Det Humanistiske Fakultet og Det Teologiske Fakultet.

Søndre Campus er designet til undervisning og forskning og tilbyder moderne faciliteter samt et stort antal læsepladser.

I hjertet af fakultetets bygning finder du Atriet, hvor du foruden læsepladser finder et loungeområde, tekøkken og over 100 specialepladser. I kantinen, hvor både studerende og medarbejdere spiser, kan du nyde din frokost, købe kaffe i cafeen, eller du kan snuppe en velfortjent pause i en af de mange gårdhaver og tagterrasser.

Kom med rundt på Søndre Campus

Studielivet på KU

Hvordan er studielivet på resten af Københavns Universitet og hvad sker der på universitetet, når du ikke har undervisning?

Læs om studenterpolitik, foreningsliv for studerende, undervisning og studieliv på kandidaten, økonomi under dit studie og meget mere.

Læs om studieliv på KU

Kontakt vejledningen

Spørgsmål om uddannelsen

Studie- og Karrierevejledningen
Det Juridiske Fakultet
Karen Blixens Plads 16
2300 København S

Telefon: 35 32 35 10
Mail: vejledning@jur.ku.dk

Se åbningstider mv.

Har du spørgsmål til den digitale ansøgning?

Find quickguides, vejledninger og FAQ i vores guide til ansøgningsportalen 

Ved tekniske problemer kontakt IT Helpdesk på:

Tel: 35 32 27 00
Mail: it-service@adm.ku.dk
 

Her ligger uddannelsen

  • Det Juridiske Fakultet, Søndre Campus, Karen Blixens Plads 16, 2300 København S.

Spørgsmål og svar (FAQ)

Jeg lever ikke op til adgangskravene. Kan jeg søge optagelse på uddannelsen alligevel?

Ja. Hvis du har en ikke adgangsgivende bachelor- eller professionsbacheloruddannelse, kan du godt søge alligevel. Du skal uploade ekstra dokumentation, så vi kan vurdere, om dine faglige kvalifikationer er på niveau med adgangskravene. 

Kan jeg få en forhåndsvurdering af, om jeg er kvalificeret til optag? 

Nej, det er ikke muligt at få en forhåndsvurdering. Vi foretager udelukkende en konkret vurdering, hvis du søger om optagelse. Under adgangskrav kan du læse om kriterierne, som optagelsesudvalget udvælger ansøgerne ud fra, hvis der er flere ansøgere, end pladser på uddannelsen.

Jeg har en uddannelse, som er blevet en professionsbachelor, efter jeg har taget den. Kan jeg søge optagelse?

Har du en uddannelse, som senere er blevet en professionsbachelor, kan du søge optag på lige vilkår med andre ansøgere. Du skal dog kunne dokumentere, at der i din uddannelse indgår juridiske fag svarende til minimum 15 ECTS-point, for at kunne komme i betragtning til en plads.

Er der krav til, hvor gammel min uddannelse må være, når jeg søger ind?

Nej, hvis din du lever op til adgangskravene, kan du søge om optagelse.

Hvad er forskellen på en cand.jur. og en cand.soc. i jura?

Tager du den samfundsvidenskabelige kandidatuddannelse i jura, får du titlen cand.soc. i jura. Du får juridiske kompetencer integreret i den professionsfaglighed, du allerede har erhvervet dig på din professionsuddannelse, og du kan kalde dig professionsjurist.

Du vil altså kunne arbejde med komplicerede juridiske problemstillinger inden for dit faglige felt, men du vil ikke kunne videreuddanne dig til advokat, anklager eller dommer. 

Med en kandidatuddannelse i jura får man titlen cand.jur. For at komme ind på en kandidatuddannelse i jura skal du have en juridisk bachelorgrad (ba.jur.) eller tilsvarende.

Kan jeg have fuldtidsarbejde ved siden af studiet?

Uddannelsen er på fuld tid og du skal forvente en arbejdstid på 35-40 timer om ugen. Undervisningen finder sted i dagtimerne, og en stor del af undervisningen er baseret på de studerendes aktive deltagelse og forberedelse. Vi kan derfor ikke anbefale, at man har et fuldtidsjob ved siden af studiet. 

Er det muligt at tage uddannelsen med en begrænset fysisk tilstedeværelse?

Vi kan ikke anbefale hyppigt fravær fra undervisningen, da en stor del af undervisningen er baseret på din og dine medstuderendes aktive deltagelse og forberedelse. 

Manglende deltagelse betyder, at du ikke får det fulde udbytte af din uddannelse.

Hvornår er der studiestart? 

Vi byder dig velkommen i uge 35. Når du modtager dit velkomstbrev, vil du samtidig få adgang til et online studiestartskursus. Her får du også mere information om din velkomstdag. 

Undervisningen starter mandag i uge 36.

Hvad skal jeg forberede, før undervisningen starter? 

Nærmere information om den konkrete forberedelse finder du i dit online studiestartskurses, i løbet af august.

Hvilke udgifter kan jeg forvente i løbet af studiet? 

Du skal forvente, at der er en række udgifter i løbet af din studietid til bøger, computer, printer m.m.

Udbydes cand. soc. jur. som en deltidsuddannelse?

Nej, uddannelsen udbydes kun som fuldtidsstudie. Der er heller ikke mulighed for at søge ind som meritstuderende. 

Kan jeg betale for at tage et enkeltfag uddannelsen? 

Ja, du kan søge om optagelse på eventuelle ledige pladser på de obligatoriske fag på cand.soc. i jura som betalende deltidsstuderende (tompladsordningen). Du kan max. tage 60 ECTS som enkeltfagsstuderende.

Bliver jeg overkvalificeret til et job som fx socialrådgiver, med denne uddannelse?

Ligesom andre kandidatuddannelser, er cand.soc. i jura en overbygning til en bachelor- eller professionsbachelorgrad. Det betyder, at du højner dine faglige kvalifikationer ved at tage uddannelsen, fordi du opnår juridisk forståelse for de problemstillinger, du kan blive mødt af inden for dit fagområde. Du bliver undervist i hvordan retssystemet fungerer, og får samtidig værktøjerne, der sætter dig i stand til at agere professionelt i krydsfeltet mellem juraen og din egen profession.

Vi anbefaler, at du kontakter den fagforening, der dækker det segment af arbejdsmarkedet, som du ønsker at blive en del af efter endt uddannelse, hvis du har spørgsmål til dine jobmuligheder.

Lignende uddannelser