Om uddannelsen

Kandidatuddannelsen i tysk sprog og kultur er både kendetegnet ved sin bredde og sin dybde, hvor du beskæftiger dig med de tysksprogede landes sprog, kultur, litteratur og historie.

Hvem kan læse tysk sprog og kultur?

Kandidatuddannelsen i tysk sprog og kultur er for dig, som har en interesse i de tysksprogede landes litteratur og kultur samt det tyske sprog. Du skal vælge kandidatuddannelsen i tysk sprog og kultur, hvis du ønsker at fordybe dig i sproglige og kulturelle emner og bygge oven på de kompetencer, du har opnået på din bacheloruddannelse.

Hvad indeholder tysk sprog og kultur?

Uddannelsen er tilrettelagt, så du har mulighed for selv at præge dit uddannelsesforløb og koncentrere dig om de emneområder, du finder mest interessante. Gennem målrettede kurser, udlandsophold, projektorienterede forløb, gymnasiepraktik eller andet kan du desuden specialisere dig i den erhvervsretning, du kunne tænke dig at gå, når du har færdiggjort din uddannelse.

Adgangskrav og optagelse

For at søge optagelse på denne kandidatuddannelse skal du være i gang med, eller have afsluttet, en adgangsgivende bacheloruddannelse eller en anden tilsvarende dansk eller udenlandsk uddannelse, som vi vurderer som relevant. Du søger optagelse gennem ansøgningsportalen.

Nedenfor kan du læse mere om adgangskrav og hvilke dokumenter du skal uploade i ansøgningsportalen. 

Adgangskrav

Hvis du har afsluttet, eller forventer at afslutte, en adgangsgivende uddannelse inden studiestart, kan du søge ind på en kandidatuddannelse.

Akademiske adgangskrav

Du er garanteret en plads på uddannelsen, hvis du har nedenstående uddannelse og søger ind rettidigt: 

  • Tysk sprog og kultur fra Københavns Universitet (retskravsbachelor)

Du kan vente op til tre år med at bruge retskravet.

Læs om hvordan du søger ind.

Hvis du har en af nedenstående bacheloruddannelser, opfylder du alle adgangskrav til kandidatuddannelsen itysk sprog og kultur:

  • Tysk sprog og kultur fra Københavns Universitet (retskravsbachelor)
  • Tysk fra Syddansk Universitet
  • Tysk sprog, litteratur og kultur fra Aarhus Universitet
  • Tysk Aalborg Universitet
  • Tysk fra Roskilde Universitet.

NB. Selvom du opfylder adgangskravene, er du ikke garanteret en plads på uddannelsen medmindre du har retskrav og søger rettidigt.

Læs om hvordan du søger ind.

Se hvilke kandidater på KU, din bachelor er forhåndsgodkendt til at give adgang til

Du kan stadig søge om optagelse, hvis din bachelor ikke automatisk opfylder adgangskravene. Du tages i betragtning til optagelse, hvis det vurderes, at du har:

  • mindst 60 ECTS, fra den adgangsgivende bacheloruddannelse, der har relevans for studiet af tysksproget historie, litteratur, kultur og tysk sprog

Læs om hvordan du søger ind

Sprogkrav

Du skal opfylde sprogkrav for Dansk A og Engelsk B

Alle ansøgere uden retskrav skal dokumentere følgende sprogkrav:

  • Dansk A (dansk gymnasieniveau) eller tilsvarende danskkundskaber (fx Studieprøven).
  • Engelsk B på (dansk gymnasieniveau) eller tilsvarende engelskkundskaber.

Ansøgere med retskrav er fritaget for at dokumentere sprogkrav. Det betyder, at du ikke behøver at uploade dokumentation for sprogkrav, hvis du har retskrav til den ansøgte uddannelse.

Frist for dokumentation af sprogkrav

Hvis du ikke indsender dokumentation for sprogkrav sammen med din ansøgning, skal du indsende det senest:

  • 1. august (studiestart til september)
  • 1. januar (studiestart til februar)

Gymnasiesidefag

Hvis du vil søge ind på den gymnasierettede kandidatuddannelse, er det en forudsætning, at du har bestået den adgangsgivende bacheloruddannelse samt bachelordelen af det sidefag, du har valgt. 

Du skal desuden huske at vælge centralfag og sidefag samtidig, når du sender en ansøgning i Ansøgningsportalen. Det gør du ved at vælge centralfaget “med gymnasierettet sidefag” og dernæst vælge sidefaget under “2-faglig kandidatuddannelse”.

Vær opmærksom på, at det ikke er muligt at bytte om på centralfag og sidefag.

Ansøgningsfrister

Studiestart i september

1. marts kl. 23:59

Ansøgningsfrist for alle ansøgere.
Ansøgningsportalen åbner for ansøgninger den 16. januar. Du vil modtage svar senest 10. juni.

Studiestart i februar

15. oktober kl. 23:59

Ansøgningsfrist for alle ansøgere.
Ansøgningsportalen åbner for ansøgninger 15. august. Du vil modtage svar senest 10. december.

Sådan vurderer vi din ansøgning

Prioritering af ansøgere

Hvis der er ledige pladser efter optag af retskravsbachelorer, prioriteres alle andre ansøgere efter følgende kriterier:

  • Antal ECTS i kurser inden for områderne tysksproget historie, litteratur, kultur og tysk sprog på den adgangsgivende bacheloruddannelse
  • Karakterer i kurser inden for områderne tysksproget historie, litteratur, kultur og tysk sprog på den adgangsgivende bacheloruddannelse
Optagelsestal tysk sprog og kultur 2023
Optaget 10
Adgangsfordeling (retskrav/andet) 92% / 8%
Ansøgere 17
Aldersgennemsnit 32
Juridisk kønsfordeling (cpr. - m/k) 10% / 90%
Nationalitet (dk/international) 100% / 0%
Ledige pladser Ja

Undervisning og opbygning

Kandidatuddannelsen i tysk sprog og kultur tager to år og bygger videre på undervisningen fra bacheloruddannelsen. Du afslutter med at skrive et speciale.

Kandidatuddannelsen består langt hen ad vejen af valgfrie emnekurser, så du har mulighed for at tone din uddannelse, så den får det fokus, du ønsker. Det kan være litteratur, sprog eller historie/kultur. Alle starter med et obligatorisk kursus i avanceret oversættelse, hvor der er fokus på at videreudvikle din skriftlige sprogfærdighed og oversættelseskompetence.

 Du har mulighed for at tone din uddannelse i forskellige retninger ved at vælge kurser inden for et bestemt område, og når du skal skrive speciale. Du kan for eksempel vælge tilvalg i: 

  • Oversættelse og tværkulturel formidling
  • Fremmedsprogstilegnelse, kultur og didaktik
  • Writing in English

Du kan også sammensætte din erhvervsprofil ved at vælge tilvalgskurser på op til 30 ECTS, som du tager uden for faget.

Gymnasiesidefag

Hvis du ønsker at blive gymnasielærer, kan du kombinere din uddannelse med et andet gymnasiesidefag. Du kan tage kandidatuddannelsen i tysk sprog og kultur med gymnasierettet profil, hvis du har bestået bachelordelen af dit sidefag (45 ECTS tilvalg) som del af din bacheloruddannelse og du er indskrevet på kandidatdelen af sidefaget.

Opbygning

Nedenfor kan du se studieforløbet på kandidatuddannelsen i tysk sprog og kultur. 

1. år

1. semester2. semester
Avanceret oversættelse (15 ECTS)

Frit emne 1 (15 ECTS)

eller

Projektorienteret forløb (15 ECTS)

Kandidattilvalg (15 ECTS)Kandidattilvalg (15 ECTS)

2. år

3. semester4. semester
Frit emne 2 (15 ECTS)Speciale (30 ECTS)

Frit emne 3 (10 ECTS)

Skriftlig sprogfærdighed på tysk (2,5 ECTS)

Mundtlig sprogfærdighed på tysk (2,5 ECTS)

1. år

1. semester2. semester
Fremmedsprogs- og kulturdidaktik (15 ECTS)Kandidatsidefag (30 ECTS)
Kandidatsidefag (15 ECTS)

2. år

3. semester4. semester
Avanceret oversættelse (15 ECTS)Speciale (30 ECTS)

Frit emne 3 (10 ECTS)

Skriftlig sprogfærdighed på tysk (2,5 ECTS)

Mundtlig sprogfærdighed på tysk (2,5 ECTS)

Projektorienteret forløb

Du har mulighed for at tage et projektorienteret forløb i en organisation eller virksomhed. På den måde kan du afprøve dig selv i forhold til arbejdsmarkedet og i forhold til de kompetencer, du er ved at opbygge. Du bliver derved bedre rustet til at finde arbejde efter uddannelsen.

At tage et projektorienteret forløb i løbet af studietiden er et meget nærliggende redskab til at få viden, erfaring og kontakter til arbejdsmarkedet ved at afprøve og udbygge dine kompetencer og udvikle netværk. Det kan give nye perspektiver på din uddannelse og dermed gøre dig mere bevidst om præcis dine faglige styrker og kvaliteter. Du kan tage et projektorienteret forløb på din kandidatuddannelse som 15 ECTS eller 30 ECTS.

Som studerende opfordres du desuden til at melde dig ind i Tysk Alumneforening, der giver adgang til et netværk af tyskkandidater i arbejde, en mentorordning og minipraktik.

Udlandsophold

Der er rig mulighed for at komme på udlandsophold i Europa eller i resten af verden.

På kandidatuddannelsen kan du læse op til 30 ECTS af uddannelsen uden for instituttet, fx på et udlandsophold, så længe de kurser du tager udenfor instituttet, kan blive forhåndsgodkendt af dit fakultet.

Forskning på faget

Forskningsområdet omfatter tysksproget litteratur, lingvistik, fremmedsprogstilegnelse, historie, kultur, tænkning og samfundsforhold i de tysktalende lande (med hovedvægt på Tyskland).

I den sproglige afdeling er der fokus på både kontrastive emner, som sammenligner dansk og tysk sprog, og på almen sproggermanistik. Af specifikke aktuelle forskningsområder blandt andet politisk kommunikation, dansk-tyske stereotyper, tysk i dansk, sprogkontaktforskning, grammatikskrivning, leksikografi, fraseologi, navneforskning, interkulturel kommunikation, samt berøringspunkter mellem sprog og samfund.

Inden for området tysk historie bliver der aktuelt arbejdet med nyere og nyeste tysk og europæisk kulturhistorie – især med afsæt i alternative kulturer i Tyskland og Danmark, ”1968” i Tyskland og Europa, de intellektuelles rolle og endelig populære gensidige opfattelser af danskere og tyskere efter 1945 som del af en transnational, bilateral dansk-tysk kulturhistorie.

I litteraturafdelingen beskæftiger forskerne sig bl.a. med både ældre og nyere forfatterskaber såvel som filosoffer og teoretikere, men også med grundlæggende metodiske spørgsmål og tilgange, f.eks. forholdet mellem litteratur og filosofi, litteratur og fænomenologi, litteratur og naturvidenskab. Aktuelle temaer er litteraturens rolle i national identitetsdannelse og som formidler af krigserfaringer, dansk-tyske litterære vekselvirkninger og transnational litteratur, litteraturgeografi og stedsteori, økokritik, holocaust- og DDR-litteratur.

Karrieremuligheder

Tyskland er både mødet mellem Øst- og Vesteuropa, kulturmekka og hjemland for den universitetstradition, vi kender i Danmark. En lang række forskningsdiscipliner har stærke tyske rødder, hvad enten det drejer sig om filosofi, kunst eller historie. Tyskland er også et handelsland og vores største eksportmarked. Der er derfor mange grunde til at vælge en kandidatuddannelse i tysk sprog og kultur, uanset om du brænder for litteratur, historie eller det tyske sprog.

Jobmuligheder

Et højt sprogligt niveau og stærke kommunikative evner, kombineret med et bredt kendskab til det tyske sprog- og kulturområde, kvalificerer kandidater i tysk sprog og kultur til mange forskellige job i både den offentlige og private sektor. Arbejdsopgaver kan være research og formidling, oversættelse, eksportrådgivning eller samarbejde med de tysktalende lande. Turistbranchen og kulturlivet er også oplagte jobområder.

En stor del af kandidaterne fra tysk sprog og kultur arbejder i undervisningssektoren på gymnasier, handelsskoler, seminarier, aften- og højskoler. En del arbejder på forlag og i en lang række andre virksomheder, hvor sprog og formidling er i fokus. Endelig skal man ikke glemme muligheden for at starte egen virksomhed, som nogle også udnytter. Med internettet og andre digitale medier er der et enormt uudnyttet potentiale for e-læring og anden it-baseret faglig formidling og rådgivning.

Signe, lydbogsredaktør

Signe er cand. mag. i tysk sprog og kultur. Hun arbejder som lydbogsredaktør i Saga Egmont, der laver lydbøger til det tyske marked.

Studieliv

På tysk sprog og kultur er der mange faglige og sociale arrangementer for alle studerende på tværs af årgangene. Fx "Tyske fredage", som er forelæsninger med gæsteforskere fra de tysksprogede lande og Danmark. Forelæsningerne er åbne for alle årgange og er et godt forum at mødes i og få indblik i aktuel forskning og ny viden om tyske forhold. Hvert år arrangerer de studerende på 1. semester årets julefrokost for faget. Der holdes jævnligt tyske brætspilsaftener og café, og desuden arrangerer alumneforeningen en række arrangementer hvert år, fx specialebar, karriereaften, filmvisninger og ikke mindst den tyske årsfest.

Studieliv på instituttet

Uddannelsen hører hjemme på Institut for Engelsk, Germansk og Romansk. Instituttet lægger stor vægt på et godt og spændende studiemiljø og på at tage godt imod dig, når du starter på uddannelsen. Studiemiljøet er kendetegnet ved en god og behagelig omgangstone, gensidigt engagement og ønsket om at skabe et rart, videnbegærligt og vidensudvekslende sted at være.

EnGeRom

Instituttet tilbyder studie- og karrierevejledning, læsepladser, specialepladser og et righoldigt bibliotek, der dækker både brede og specifikke fagområder. Der arrangeres med jævne mellemrum faglige seminarer, foredrag og andre arrangementer.

Studiestart

Når du starter på uddannelsen, står studievejledningen for et studiestartsarrangement, og dine undervisere giver dig den nødvendige information for at komme godt i gang med uddannelsen. Der lægges op til faglige diskussioner om arbejdsformer, fagligt udbytte, specialeproces, karriereoplæg og lignende. Der holdes et mindre arrangement i januar og et større arrangement i september.

Alumneforening

Allerede mens du læser, kan du blive medlem af alumneforeningen, der er for både nuværende og tidligere studerende. Som medlem af alumneforeningen kan du deltage i de faglige, kulturelle og erhvervsrettede arrangementer, foreningen står for. Det kan fx være foredrag eller deciderede netværksarrangementer, hvor du møder tidligere studerende og arbejdsgivere, der ansætter kandidater fra din uddannelse. På den måde får du et fagligt netværk, du kan bruge, når du selv skal ud på arbejdsmarkedet. 

Café

I instituttets café mødes studerende på tværs af uddannelser. Her er der mulighed for at spille bordfodbold, drikke en fredagsøl eller en sodavand og tale med studerende fra sit eget og de andre sprogfag. Caféen drives af cafélogen, der er en gruppe studerende fra forskellige uddannelser og årgange. Cafélogen arrangerer også større fester et par gange om året

Fagråd

Fagrådet er de studerendes talerør og repræsenterer de studerende i forhold til Studienævnet og andre styrende organer med relation til faget. Igennem fagrådets repræsentanter i studienævnet har de studerende direkte indflydelse på undervisningsplaner, udvikling af studieordninger, eksaminer, fagudbud og sociale arrangementer. Desuden er fagrådet med til at arbejde for et bedre studiemiljø bl.a. gennem sociale og faglige arrangementer for de studerende fx teaterture, fester og studieture.

Hvis du har en problemstilling eller et forslag, som, du mener, skal tages op på dit studie, kan du henvende dig til fagrådet. Du kan også selv stille op som fagrådsrepræsentant.

Bibliotek

På instituttets bibliotek er der både plads til at sidde i ro og fordybe sig i studierne og til at mødes med medstuderende i de komfortable sofaer og lænestole. Biblioteket har en stor referencesamling som står på åbne hylder til fri afbenyttelse på stedet.

Studielivet på KU

Hvordan er studielivet på resten af Københavns Universitet? Læs om hvad der sker på universitetet, når du ikke har undervisning, find ud af hvor du kan bo, få mere info om SU, studiejob og studierabatter osv.Læs om studielivet på KU

Søndre Campus

Undervisningen foregår på Det Humanistiske Fakultet, som ligger på Islands Brygge på Amager. Fakultetet har omkring 8.500 studerende på over 70 bachelor- og kandidatuddannelser og et stort antal tilvalgsprogrammer og kurser inden for efter- og videreuddannelse. Få en rundvisning her:

Læs mere om Søndre Campus

Kontakt vejledningen

Spørgsmål til ansøgning og optagelse

Kontakt os, hvis du har spørgsmål til:

  • den digitale ansøgningsportal
  • ansøgningsprocedurer

Mail:

Telefon:

  • Du kan ringe onsdage mellem kl. 10:00-12:00 på telefonnummer +45 35 32 45 45.
    Telefonen er lukket på helligdage, i uge 42 og hele juli.

Spørgsmål til uddannelsens indhold

Har du spørgsmål til:

  • uddannelsens faglige indhold
  • uddannelsens opbygning
  • karrieremuligheder

NB. Du kan ikke på forhånd få vurderet din bacheloruddannelse i forhold til adgangskravene. 

Kontakt studievejledningen

Her ligger uddannelsen

  • Det Humanistiske Fakultet, Søndre Campus, Karen Blixens Plads 8, 2300 København S.

Lignende uddannelser