Om uddannelsen
Hvad er det særlige ved litteraturvidenskab på KU?
På uddannelsen lærer de studerende at analysere litteratur og får en teoretisk og historisk viden om litteratur i en kultur- og idehistorisk kontekst. De vil kunne indgå i diskussioner af litteraturens rolle og funktion i samfundet og formidle deres erhvervede viden på kreative og hensigtsmæssige måder til forskellige publikummer, herunder både akademiske fagfæller, specifikke målgrupper og et bredere, ikke-akademisk offentlighed.Hvad indeholder litteraturvidenskab?
Der er mulighed for at specialisere sig i formidling som f.eks. produktion af kataloger, anmeldelser og radiomontager.Vil du starte på KU til september?
Søg inden ansøgningsfristen 15. martsAdgangskrav og optagelse
For at søge optagelse på denne kandidatuddannelse skal du være i gang med, eller have afsluttet, en adgangsgivende bacheloruddannelse eller en anden tilsvarende dansk eller udenlandsk uddannelse, som vi vurderer som relevant. Du søger optagelse gennem ansøgningsportalen.
Nedenfor kan du læse mere om adgangskrav og hvilke dokumenter du skal uploade i ansøgningsportalen.
Adgangskrav
Hvis du har afsluttet, eller forventer at afslutte, en adgangsgivende uddannelse inden studiestart, kan du søge ind på en kandidatuddannelse.
Akademiske adgangskrav
Du er garanteret en plads på uddannelsen, hvis du har nedenstående uddannelse og søger ind rettidigt:
- Litteraturvidenskab fra Københavns Universitet (retskravsbachelor)
Du kan vente op til tre år med at bruge retskravet.
Hvis du har en af nedenstående bacheloruddannelser, opfylder du alle adgangskrav til kandidatuddannelsen i litteraturvidenskab:
- Litteraturvidenskab fra Københavns Universitet (retskravsbachelor)
- Litteraturhistorie fra Aarhus Universitet
- Litteraturvidenskab fra Syddansk Universitet
NB. Selvom du opfylder adgangskravene, er du ikke garanteret en plads på uddannelsen medmindre du har retskrav og søger rettidigt.
Se hvilke kandidater på KU, din bachelor er forhåndsgodkendt til at give adgang til
Du kan stadig søge om optagelse, hvis din bachelor ikke automatisk opfylder adgangskravene. Du tages i betragtning til optagelse, hvis det vurderes, at du har:
- en humanistisk bacheloruddannelse med mindst 45 ECTS inden for litteraturvidenskab, hvoraf mindst 30 ECTS skal være inden for komparativ litteraturhistorie på tværs af sprogområder, perioder og genrer. Disse krav kan eksempelvis opfyldes ved at aflægge eksamen i Den Moderne Litteraturs og Kulturs Historie 1 (15 ECTS) og Den Moderne Litteraturs og Kulturs Historie 2 på bachelortilvalg i litteraturvidenskab på Københavns Universitet.
- Hvis den studerende har en bachelorgrad i et sprogfag, skal mindst 15 ECTS af de 45 ECTS dække et andet sprogområde end det studerede sprog.
Sprogkrav
Du skal opfylde sprogkrav for Dansk A og Engelsk B
Alle ansøgere uden retskrav skal dokumentere følgende sprogkrav:
- Dansk A (dansk gymnasieniveau) eller tilsvarende danskkundskaber (fx Studieprøven).
- Engelsk B på (dansk gymnasieniveau) eller tilsvarende engelskkundskaber.
Ansøgere med retskrav er fritaget for at dokumentere sprogkrav. Det betyder, at du ikke behøver at uploade dokumentation for sprogkrav, hvis du har retskrav til den ansøgte uddannelse.
Frist for dokumentation af sprogkrav
Hvis du ikke indsender dokumentation for sprogkrav sammen med din ansøgning, skal du indsende det senest:
- 1. august (studiestart til september)
- 1. januar (studiestart til februar)
Ansøgningsfrister
Studiestart i september
1. marts kl. 23:59
Ansøgningsfrist for alle ansøgere.
Ansøgningsportalen åbner for ansøgninger den 16. januar. Du vil modtage svar senest 10. juni.
Studiestart i februar
15. oktober kl. 23:59
Ansøgningsfrist for alle ansøgere.
Ansøgningsportalen åbner for ansøgninger 15. august. Du vil modtage svar senest 10. december.
Sådan ansøger du
Sådan vurderer vi din ansøgning
Prioritering af ansøgere
Hvis der er ledige pladser efter optag af retskravsbachelorer, prioriteres alle andre ansøgere efter følgende kriterier:
- Antal ECTS i kurser inden for litteraturvidenskab på bacheloruddannelsen
- Redegørelse for akademisk relevans
- Relevant erhvervserfaring
Der lægges vægt på alle fire grundlæggende litteraturvidenskabelige kompetencer omfattende litteraturanalytiske, litteraturteoretiske, kulturteoretiske samt komparative litteraturhistoriske kompetencer på tværs af sprogområder, perioder og grænser.
Optagelsestal litteraturvidenskab 2024 | |
---|---|
Optaget | 39 |
Adgangsfordeling (retskrav/andet) | 64% / 36% |
Ansøgere | 68 |
Aldersgennemsnit | 26 |
Juridisk kønsfordeling (cpr. - m/k) | 31% / 69% |
Nationalitet (dk/international) | 95% / 5% |
Ledige pladser | Ja |
Undervisning og opbygning
Kandidatuddannelsen i litteraturvidenskab har først og fremmest fokus på at uddanne de studerende i analyse af litteratur samt andre former for tekstuelle og kulturelle fænomener. Uddannelsens analytiske aspekt informeres og suppleres af teoretisk og historisk viden, der placerer litteraturen og påpeger dens relevans i en kultur- og idéhistorisk kontekst, og som sætter de studerende i stand til at indgå i principelle diskussioner af litteraturens rolle og funktion i samfundet. Endelig uddannes de studerende i at formidle deres erhvervede viden på kreative og hensigtsmæssige måder til forskellige publikummer, herunder både akademiske fagfæller, specifikke målgrupper og et bredere, ikke-akademisk offentlighed.
Kandidatuddannelsen varer to år og tager afsæt i de uddannelsesmæssige forudsætninger, der oparbejdes i løbet af tre års bacheloruddannelse i litteraturvidenskab.
Opbygning
Nedenfor kan du se det anbefalede studieforløb på kandidatuddannelsen i litteraturvidenskab. Uddannelsen er bygget op af fagelementer og du kan tage op til 30 ECTS-point som kandidattilvalg på andre uddannelser end litteraturvidenskab i løbet af uddannelsen.
Nedenstående studieforløb tager udgangspunkt i, at du starter på uddannelsen i september.
1. år
1. semester | 2. semester |
---|---|
Analyseseminar (15 ECTS) | Tekst/kontekst (15 ECTS) |
Forskningsemne (15 ECTS) | Vælg mellem: Litteratur og kulturanalytisk emne (15 ECTS) eller |
2. år
3. semester | 4. semester |
---|---|
Kandidattilvalg (15 ECTS) | Speciale (30 ECTS) eller Speciale med produkt (30 ECTS) |
Kandidattilvalg (15 ECTS) |
Udlandsophold
Der er rig mulighed for at komme på udlandsophold i Europa eller i resten af verden.
På kandidatuddannelsen kan du læse op til 30 ECTS af uddannelsen uden for instituttet, fx på et udlandsophold, så længe de kurser du tager udenfor instituttet, kan blive forhåndsgodkendt af dit fakultet.
Forskningen inden for litteraturvidenskab er tværnational og fordeler sig på de tre hoveddiscipliner:
Litteraturhistorie: Mht. litteraturhistoriske studier kan nævnes såvel indsatsen for at nyskrive den danske litteraturhistorie som indsatsen for at kortlægge konjunkturer i verdenslitteraturens udvikling. Hertil kan føjes studier i perioder som romantikken, i institutionelle rammer som censurlovgivning samt i kontekstuelle rammer som f.eks. argentinsk bykultur som ramme om litterær produktion.
Litteraturanalyse: Mht. litteraturanalyse kan nævnes studier i fremstillingsformer som den magiske realisme, i genrer som romanen, i temaer som anerkendelseskampen, hvortil kommer et antal større og mindre studier i forfatterskaber og enkeltværker.
Litteraturteori: Mht. litteraturteori kan nævnes studier i æstetisk teori som Diderots fysiologiske æstetik, i psykoanalytisk litteraturteori, i metaforteori. Til den litteraturvidenskabelige forskning føjer sig i stigende grad en interesse for formidlingen, herunder formidlingens genrer og de forlags- og mediemæssige rammer.
Karrieremuligheder
Litteraturvidenskab er studiet af litteraturen. Det primære omdrejningspunkt er skønlitteraturen, men også andre former for tekstlig kommunikation og symbolproduktion som f.eks. reklame og informationsmateriale er genstand for undervisningen.
På kandidatuddannelsen tages der afsæt i bacheloruddannelsens undervisning i litteraturhistorie, litteraturanalyse og litteraturteori. Fagets teoretiske horisont er kulturvidenskabelig teori, herunder specifik litteraturteori, men også bredere sociologisk, lingvistisk, æstetisk, psykoanalytisk teori, som kan hjælpe til at undersøge hvad litteraturen er, gør og siger.
Jobmuligheder
Som kandidat i litteraturvidenskab kan du bl.a. arbejde som underviser på højskoler, ungdomsuddannelser og inden for voksenuddannelse. Du kan også finde beskæftigelse i medierne (bl.a. ved radio og tv, aviserne, ugebladene, teatrene), inden for reklame og marketing eller i kunstverdenen. Du kan arbejde som konsulent, informationsrådgiver, litteraturanmelder eller tekstforfatter. Du er desuden kvalificeret til at arbejde med offentlig forvaltning, i servicevirksomheder og i forlagsverdenen. Kendetegnende for kandidater fra litteraturvidenskab er, at de stort set alle producerer meget tekst i den ene eller anden form i deres job efter studiet.
Eksempler på virksomheder
- Dansk Arkitektur Center
- Danmarks Radio
- Weekendavisen
- Aschehougs Forlag/ Egmont
- Sundhed.dk, Danske Regioner
- Kultur og Fritidsforvaltningen i Københavns Kommune
- Ballerup kommune
- Kunstakademiets Arkitektskole
- Alkoholpolitisk Landsråd
Studieliv
Uddannelsen er en del af Institut for Kunst- og Kulturvidenskab (IKK), som rummer uddannelserne i teater- og performancestudier, kunsthistorie, musikvidenskab, visuel kultur, moderne kultur og kulturformidling og litteraturvidenskab.
Studiemiljøet på instituttet underbygges gennem både faglige og sociale tilbud. Tilbud, der spænder fra faglig indflydelse gennem fagråd og fordybelse på læsepladser til hyggeligt samvær i fagrådscaféen Roland Bar og redaktionelt arbejde med IKK’s fagblade.
IKK
IKK-Musical
Hvert år opsætter Musicalforeningen på IKK en musical, der er skrevet, komponeret, spillet, sunget, instrueret og produceret af studerende fra instituttet. Musicalen er med til at skabe sammenhold og dele faglige erfaringer på tværs af uddannelserne på IKK.
ROLAND BAR - Instituttets café og bar
ROLAND BAR er drevet af og for de studerende. Caféen består af et stort cafélokale med panoramavinduer og udsigt over kanalen samt et lobbyområde uden for caféen med sofaer, bordfodboldbord og det til stedet producerede installationskunstværk "Gravitypull (tourist) why thee implodes" af Ivan Perard og Marcus von Platen.
IKK Festivalen
IKK Festival er en tværfaglig tilbagevendende festival, der bliver arrangeret af studerende ved Institut for Kunst- og Kulturvidenskab. Festivalen er således skabt af frivillige kræfter ud fra ønsket om at skabe en bredere platform, hvor teori og praksis - indenfor det kulturelle felt - kan mødes og udfordre og inspirere hinanden.
Fagblade og tidsskrifter på IKK
Mange af fagområderne på instituttet har deres eget uafhængige fagblad eller tidsskrift, hvor studerende deltager i eller står for hele produktionen:
IKK Artist Talks
IKK Artist Talks er en række uformelle samtaler mellem kunstnere fra den danske såvel som den internationale kunstscene og studerende ved IKK. IKK Artist Talks' primære formål er at skabe kontakt mellem den akademiske og den udøvende del af kunstverdenen, mellem de studerende og kunstnerne.
IKK Artist Talks arrangeres af Fagrådet for Kunsthistorie og Visuel Kultur.
Fagråd - Faglig indflydelse og sociale aktiviteter
Fagrådene på instituttet fungerer som demokratiske systemer, hvor studerende har stor indflydelse på uddannelserne - større indflydelse end mange af jer nok har været vant til fra gymnasiet, HF eller lignende. Støder du undervejs i dine studier på ting, der ikke fungerer, har du visioner for, hvordan du synes uddannelserne burde se ud, eller er du bare interesseret i at vide mere om, hvad der sker på studierne generelt, så burde du kigge forbi til et fagrådsmøde.
Studielivet på KU
Hvordan er studielivet på resten af Københavns Universitet? Læs om hvad der sker på universitetet, når du ikke har undervisning, find ud af hvor du kan bo, få mere info om SU, studiejob og studierabatter osv.Læs om studielivet på KU
Søndre Campus
Undervisningen foregår på Det Humanistiske Fakultet, som ligger på Islands Brygge på Amager. Fakultetet har omkring 8.500 studerende på over 70 bachelor- og kandidatuddannelser og et stort antal tilvalgsprogrammer og kurser inden for efter- og videreuddannelse. Få en rundvisning her:
Kontakt vejledningen
Spørgsmål til ansøgning og optagelse
Kontakt os, hvis du har spørgsmål til:
- den digitale ansøgningsportal
- ansøgningsprocedurer
Mail:
- Kandidatoptag: kaoptag@hum.ku.dk
- Tidligere studerende: indskrivning@hum.ku.dk
Telefon:
- Du kan ringe onsdage mellem kl. 10:00-12:00 på telefonnummer +45 35 32 45 45.
Telefonen er lukket på helligdage, i uge 42 og hele juli.
Spørgsmål til uddannelsens indhold
Har du spørgsmål til:
- uddannelsens faglige indhold
- uddannelsens opbygning
- karrieremuligheder
NB. Du kan ikke på forhånd få vurderet din bacheloruddannelse i forhold til adgangskravene.
Kontakt studievejledningenHer ligger uddannelsen
- Det Humanistiske Fakultet, Søndre Campus, Karen Blixens Plads 8, 2300 København S.