Om uddannelsen

På kandidaten i dansk kan du skabe din egen unikke uddannelse. Du kan specialisere dig inden for kommunikation og formidling, medier, litteratur, sprog, dansk som andetsprog – det er dig, der sætter retningen.

Hvad er det særlige ved dansk på KU?

Dansk på KU er helt særlig ved sin kombination af skarp litterær analyse, sproglig forståelse, mediekulturel indsigt og høj kommunikationsfaglighed. Der lægges stor vægt på kritisk tænkning og effektiv formidling. Du opbygger en faglig profil, der favner dyb kulturhistorisk indsigt, digitale metoder og evne til at navigere i nutidens kommunikative virkelighed.

Hvem kan læse dansk?

Danskuddannelsen er et godt tilbud til dig, der brænder for litteratur, sprog og interaktion eller medier. Vil du være en superdygtig gymnasielærer, kommunikationsekspert for Novo Nordisk eller digital content manager på et forlag? Så er dansk noget for dig. Kandidatuddannelsen forudsætter en bacheloruddannelse i dansk.

Adgangskrav og optagelse

For at søge optagelse på denne kandidatuddannelse skal du have en adgangsgivende bacheloruddannelse eller en anden tilsvarende dansk eller udenlandsk uddannelse, som vi vurderer som relevant. Du søger optagelse gennem ansøgningsportalen.

Nedenfor kan du læse mere om adgangskrav og hvilke dokumenter du skal uploade i ansøgningsportalen. 

Adgangskrav

Hvis du har afsluttet, eller forventer at afslutte, en adgangsgivende uddannelse inden studiestart, kan du søge ind på en kandidatuddannelse.

Akademiske adgangskrav

Du er garanteret en plads på kandidatuddannelsen i dansk, hvis du er bachelor i dansk fra KU, og søger ind rettidigt. Du kan vente op til tre år med at bruge retskravet.

Læs om, hvordan du søger ind

Hvis du har en af nedenstående bacheloruddannelser, opfylder du alle adgangskrav til kandidatuddannelsen i dansk: 

  • Dansk, Københavns Universitet (retskravsbachelor)
  • Dansk, Syddansk Universitet
  • Nordisk sprog og litteratur (dansk), Aarhus Universitet
  • Dansk, Aalborg Universitet

NB. Selvom du opfylder adgangskravene, er du ikke garanteret en plads på uddannelsen medmindre du har retskrav og søger rettidigt.

Læs om, hvordan du søger ind

Se hvilke kandidater på KU, din bachelor er forhåndsgodkendt til at give adgang til

Du tages i betragtning til optagelse, hvis det vurderes, at du har en humanistisk bacheloruddannelse med mindst 120 ECTS i danskfaglige emner, der dækker de faglige mindstekrav for dansk som er angivet i ”Retningslinjer for universitetsuddannelser rettet mod undervisning i de gymnasiale uddannelser samt undervisning i gymnasiale fag i eux-forløb”.

Sprogkrav

Du skal opfylde sprogkrav for Dansk A og Engelsk B

Alle ansøgere uden retskrav skal dokumentere følgende sprogkrav:

  • Dansk A (dansk gymnasieniveau) eller tilsvarende danskkundskaber (fx Studieprøven).
  • Engelsk B på (dansk gymnasieniveau) eller tilsvarende engelskkundskaber.

Ansøgere med retskrav er fritaget for at dokumentere sprogkrav. Det betyder, at du ikke behøver at uploade dokumentation for sprogkrav, hvis du har retskrav til den ansøgte uddannelse.

Frist for dokumentation af sprogkrav

Hvis du ikke indsender dokumentation for sprogkrav sammen med din ansøgning, skal du indsende det senest:

  • 1. august (studiestart til september)
  • 1. januar (studiestart til februar)

Gymnasiesidefag

Hvis du vil søge ind på den gymnasierettede kandidatuddannelse, er det en forudsætning, at du har bestået den adgangsgivende bacheloruddannelse samt bachelordelen af det sidefag, du har valgt. 

Du skal desuden huske at vælge centralfag og sidefag samtidig, når du sender en ansøgning i Ansøgningsportalen. Det gør du ved at vælge centralfaget “med gymnasierettet sidefag” og dernæst vælge sidefaget under “2-faglig kandidatuddannelse”.

Vær opmærksom på, at det ikke er muligt at bytte om på centralfag og sidefag.

Ansøgningsfrister

Studiestart i september

1. marts kl. 23:59

Ansøgningsfrist for alle ansøgere.
Ansøgningsportalen åbner for ansøgninger den 16. januar. Du vil modtage svar senest 10. juni.

Studiestart i februar

15. oktober kl. 23:59

Ansøgningsfrist for alle ansøgere.
Ansøgningsportalen åbner for ansøgninger 15. august. Du vil modtage svar senest 10. december.

Sådan vurderer vi din ansøgning

Prioritering af ansøgere

Hvis der er ledige pladser efter optag af retskravsbachelorer, prioriteres alle andre ansøgere efter følgende kriterier:

  • Karakterer i kurser inden for områderne dansk sprog, dansk litteratur samt medier i en dansk kontekst
  • Antal ECTS i kurser inden for områderne dansk sprog, dansk litteratur samt medier i en dansk kontekst
Optagelsestal dansk 2023
Optaget 55
Adgangsfordeling (retskrav/andet) 87% / 13%
Ansøgere 123
Aldersgennemsnit 26
Juridisk kønsfordeling (cpr. - m/k) 20% / 80%
Nationalitet (dk/international) 100% / 0%
Ledige pladser Ja

Undervisning og opbygning

Da der er stor valgfrihed og mange muligheder for at tone din uddannelse i en bestemt retning, foregår en stor del af undervisningen på mindre hold med 15-20 studerende. Nogle kurser indeholder praksisforløb, hvor du selv underviser dine medstuderende eller holder oplæg, hvilket betyder, at du skal være til stede mange timer i løbet af en uge. Andre kurser lægger mere op til selvstudie, fordi de afsluttes med en større skriftlig opgave i slutningen af kurset.

Uanset hvilke typer kurser du vælger, er det godt at alliere dig med nogle medstuderende, så du har nogen at sparre med uden for undervisningen, enten mens I skriver opgave eller i forhold til planlægning af den undervisning, du selv skal prøve kræfter med.

Kurser og fagretninger

Du har stor valgfrihed til at tone kandidatuddannelsen i dansk i den retning, du gerne vil. Kandidatuddannelsen i dansk består af 90 ECTS fagelementer samt et afsluttende speciale på 30 ECTS. Fagelementerne kan være udbudt inden for fagområderne kommunikation, litteratur, medier, sprog og dansk som andetsprog.

Almen profil

Inden for den almene profil har du mulighed for at følge følgende fagretninger:

Du får et indgående kendskab til dansk litteratur i dens forskellige faser, til litterære genrer, til litterær teori og til litteraturformidling. Du bliver mere fortrolig med litteraturforskningens metoder og kan reflektere selvstændigt over litteraturhistorieskrivningens problemer.

Faget har udstrakt frihed i kursustilrettelæggelsen på kandidatniveau. Det betyder, at du får mulighed for at se litteraturen i samspil med samtidens kultur og de spændinger, vi som individer og hele samfund befinder os midt i.

Alt efter hvad du vælger som specialeområde, bliver du især velorienteret inden for enkelte perioder eller specifikke faglige felter. Uddannelsens lige vægtning af analyse, historie, metode og teori lægger op til, at du kan anvende uddannelsen bredt inden for undervisning, forskning og formidling.

Gennem specialiseringen i litteratur får du viden om:

  • dansk eller nordisk litteratur i dens historiske faser
  • litterære genrer
  • nyere litterære teoridannelser
  • centrale litterære temaer og motiver
  • litterære strømninger og tendenser
  • litteraturformidling

Du vil som hovedregel kunne tage kurser (danskfaglige emner) inden for områderne:

  • Litteraturhistorie
  • Litteraturteori
  • Litteraturen i praksis

Du vil også kunne vælge kurser inden for andre områder, f.eks. enkelte forfattere, genrestudier, tekstkritik, litteraturen i samspil med andre kunstarter samt dansk litteratur i internationalt perspektiv.

Fagretningen medier henvender sig til studerende, som ønsker at tilegne sig faglige kompetencer inden for medier. Du vil komme til at arbejde teoretisk og analytisk ud fra forskellige tilgange og metoder inden for primært visuelle og audiovisuelle udtryksformer som film, tv, fotografi og billeder i både analoge og digitale medier. Teoretisk, analytisk og historisk vil der blive lagt særlig vægt på visuel og audiovisuel æstetik, genrer, mediebrug, mediekulturer og tværmedialitet.

Du vil komme til at undersøge nationale og globale medier, som de fremtræder i en dansk kulturel og samfundsmæssig kontekst. I det historiske perspektiv kan du fx arbejde med mediekulturer og med undersøgelser af, hvordan konkrete mediefænomener tværmedialt indgår i både aktuelle og tidligere kontekster. Du vil også komme til at arbejde med både modtager- og afsenderperspektiver – og du opnår kompetencer i kritiske og refleksive analyser af medier i æstetiske, samfundsmæssige og historiske perspektiver.

Du kan tage kurser inden for områderne:

  • Medieæstetik og –historie
  • Medieteori og metode
  • Tværmedialitet
  • Mediekultur og mediebrug

Med fagretningen sprog får du et indgående kendskab til dansk sprog i forskellige former: lokalt, historisk, socialt, mundtligt og skriftligt. Du bliver fortrolig med aktuelle sprogteorier og sprogfaglige metoder og får kendskab til og erfaring med empiriske sprogfaglige undersøgelser. Alt efter hvad du vælger at skrive om i dit speciale, bliver du særlig velorienteret inden for enkelte teorier, metoder eller discipliner og de praksisformer, som du har studeret.

Den sprogfaglige specialisering sigter på, at du får  ansættelse inden for undervisning, forskning og formidling samt i specialfunktioner inden for leksikografi og redaktionsarbejde.

Du kan tage kurser inden for områderne:

  • Struktur, variation og norm
  • Sprog og samfund
  • Tale og skrift

Kommunikation er en meget bred fagretning med en lang række specifikke fagfelter. Specialiseringen er for dig, der drømmer om at arbejde professionelt med kommunikation eller forske inden for fagområdet.

På alle kurser er der en meget tæt kobling af teori og praksis – både via oplæg fra eksterne fagpersoner, virksomhedsbesøg, cases og deciderede samarbejder med organisationer og virksomheder, som de studerende løser kommunikationsopgaver for.

Som studerende kan du vælge frit mellem de fagområder, som er listet nedenfor. Du kan kombinere de forskellige områder, eller du kan vælge at gå i dybden med et bestemt område. Det er din kombination af fag og fagområder, der skaber lige præcis den kommunikationsfaglige fagretning, som du skal bruge til at få det job, du gerne vil have.

Du kan tage kurser inden for områderne:

  • Organisationskommunikation
  • Offentlighedskommunikation 
  • Kommunikationsrådgivning
  • Personlig kommunikation

Du får et indgående kendskab til fagområdet og dets relationer til øvrige dimensioner af danskfaget og andre sprogfag og kan perspektivere disse historisk og internationalt. Du får erfaring i at tilrettelægge, gennemføre og vurdere undervisning for elever med dansk som andet- og fremmedsprog på uddannelsesinstitutioner i Danmark eller ved udenlandske universiteter. Du bliver metodisk og teoretisk velfunderet til forskning i emner i relation til dansk som andet- og fremmedsprog og i at formidle din faglige viden om området, så du kan arbejde med uddannelse og efteruddannelse af undervisere og andre relevante faggrupper.

Uddannelsen vægter træning både i at analysere og vurdere brug af dansk som andet- eller fremmedsprog og i at analysere, karakterisere og problematisere forskellige teksttyper, herunder undervisningsmidler, styringsdokumenter, debatindlæg m.m.

Du kan tage kurser inden for områderne:

  • Sprogsbeskrivelse og andetsprogstilegnelse
  • Kultur og sprog
  • Andetsprogspædagogik

Gymnasierettet profil

Hvis du ønsker at blive gymnasielærer, kan du kombinere din uddannelse i dansk med et andet fag, der undervises i på gymnasierne - de såkaldte gymnasiesidefag. Bemærk, at det er kun muligt at vælge den gymnasierettede profil i dansk, hvis du har taget bachelordelen af dit sidefag (45 ECTS tilvalg) på din bacheloruddannelse og er indskrevet på kandidatdelen af sidefaget. 

På den gymnasierettede profil kan du vælge mellem:

  • kurser inden for litteratur
  • kurser inden for medier
  • kurser inden for sprog
  • Danskfagets didaktik (obligatorisk) 

Opbygning

1. år

1. semester2. semester
Danskfagligt emne 1 (15 ECTS)Danskfagligt emne 3 (15 ECTS)
Danskfagligt emne 2 (15 ECTS)Danskfagligt emne 4 (15 ECTS)

2. år

3. semester4. semester
Kandidattilvalg (15 ECTS)Speciale (30 ECTS)
Kandidattilvalg (15 ECTS)

1. år

1. semester2. semester
Gymnasierettet danskfagligt emne 1 (15 ECTS)Danskfagets didaktik (15 ECTS)
Gymnasierettet danskfagligt emne 2 (15 ECTS)Kandidatsidefag (15 ECTS)

2. år

3. semester4. semester
Kandidatsidefag (15 ECTS)Speciale (30 ECTS)
Kandidatsidefag (15 ECTS)

Projektorienteret forløb

Du har mulighed for at tage op til et halvt år af din kandidatuddannelse som et projektorienteret forløb enten i Danmark eller udlandet.

At afprøve dine kompetencer i praksis i et projektorienteret forløb i løbet af studietiden er et meget nærliggende redskab til at få viden, erfaring og kontakter til arbejdsmarkedet. Det kan give dig nye perspektiver på din uddannelse og dermed gøre dig mere bevidst om præcis dine faglige styrker og kvaliteter.

For at sikre at der bliver en sammenhæng mellem det projektorienterede forløb og din øvrige uddannelse skal du, inden du tager et projektorienteret forløb, have en vejleder, der hjælper dig med faglig vejledning, godkender den virksomhed eller organisation, du skal ud i, og vejleder under forløbet og ved den afsluttende eksamen.

I slutningen af det projektorienterede forløb skal du have tid til at udarbejde en afsluttende projektrapport med analytisk-teoretiske elementer som en del af forløbets opgaver. Efter du har gennemført eksamen, tæller det projektorienterede forløb som en del af dit studium.

Udlandsophold

Der er rig mulighed for at komme på udlandsophold i Europa eller i resten af verden.

På kandidatuddannelsen kan du læse op til 30 ECTS af uddannelsen uden for instituttet, fx på et udlandsophold, så længe de kurser du tager udenfor instituttet, kan blive forhåndsgodkendt af dit fakultet.

Forskning på faget

Kandidatuddannelsen i dansk er forskningsbaseret, dvs. at underviserne beskæftiger sig med den nyeste forskning inden for det område, de underviser i, og at de gennem deres egen forskning er med til at skabe ny viden.

Der forskes i dansk sprog, litteratur og medier i bredeste forstand - ofte med udblik til resten af Norden og verden:

Sprogforskerne beskæftiger sig både med ældre og moderne sprog samt talesprog og skriftsprog. Nogle af de emner, der forskes i, er sprog i medierne, sprog og informationsteknologi, hverdagssamtaler, dansk som fremmedsprog, ungdomssprog, politisk sprogbrug og sprogbrug på arbejdspladsen.

Litteraturforskerne fortolker tekster analytisk eller historisk i sammenhæng med fx staten, kirken, undervisningssystemet, samfundet. Det kan fx handle om at klarlægge magtspillets mønstre i moderne dramatik eller i at redegøre for forholdet mellem kærlighed og ægteskab i romantikken.

Medieforskerne arbejder især med film, tv og fotografi, men også aviser og internettet indgår i deres forskning. Danske medier står centralt, men i en stadig mere global medieverden inddrager de også internationale medier. Konkret beskæftiger fagets medieforskere sig fx med billedæstetik og visuel kommunikation, talkshows og nyere danske film og tv-serier.

Karrieremuligheder

Har du en redaktør, en underviser, en sprog- og kommunikationsrådgiver, en litteraturformidler eller en skribent i maven, eller slet og ret en basal kærlighed til dansk sprog og litteratur, så kan danskstudiet være den helt rigtige uddannelse for dig. Alle discipliner inden for formidling, kommunikation og sprogundervisning kræver perfekt dansk, stærke analytiske færdigheder og evnen til at se problemstillinger i en kulturel og mediemæssig sammenhæng.

Jobmuligheder

Danskkandidater har teoretisk og metodisk viden i en bred række områder inden for dansk litteratur, dansk sprog, danske medier og kommunikation. Kandidaterne har dybtgående analytisk kompetence inden for tekst-, sprog-, medie- og kommunikationsanalyse.

Kandidaterne på uddannelsen kan tone deres uddannelse inden for forskellige fagretninger. De enkelte fagretninger sigter mod beskæftigelsesområder, hvor disse særlige kompetencer efterspørges. Særlig markant er den didaktisk tonede gymnasierettede profil, der giver kandidaterne mulighed for at undervise på ungdomsuddannelserne.

Kandidaterne finder desuden bl.a. ansættelse ved:

  • Undervisning (gymnasier og seminarier)
  • Som informationsmedarbejdere og kommunikationsrådgivere
  • Ved forlag og aviser
  • Som sagsbehandlere i private og offentlige virksomheder

Endelig kan kandidatuddannelsen i dansk danne grundlag for en forskeruddannelse inden for dansk litteratur, dansk sprog, danske medier eller kommunikation.

Eksempler på virksomheder

  • Dansk Røde Kors
  • Region Hovedstaden
  • Louisiana
  • LB Forsikring
  • DR P3
  • Københavns Professionshøjskole
  • Kalundborg Gymnasium og HF
  • Beskæftigelsesministeriet
  • Gyldendals Forlag
  • Politiet
  • Brødrene Hartmann A/S
  • Roskilde Festival Højskole
  • Forlaget Gutkind

Studieliv

Som studerende på dansk får du rig mulighed for at blive en del af et aktivt og levende studiemiljø – både når du skal forberede dig til undervisningen og ved at deltage i faglige og sociale arrangementer.

Mange studerende bruger instituttets bibliotek som læsesal. Her kan du dykke dybt ned i bibliotekets bogsamlinger og finde litteratur og tidsskrifter til dine opgaver. Der er også plads til, at du kan mødes med din gruppe og forberede dig til undervisningen.

Specialestuderende på dansk har desuden mulighed for at søge en specialeplads, så man har ro til at fordybe sig.

Fagråd

Fagrådene er de studerendes talerør og repræsenterer de studerende overfor studienævnet og andre styrende organer med relation til faget. Igennem fagrådenes repræsentanter i studienævnet har de studerende direkte indflydelse på undervisningsplaner, udvikling af studieordninger, eksaminer, fagudbud og sociale arrangementer. Fagrådene holder møde cirka én gang om måneden. Møderne er åbne for alle studerende på faget.

Fagrådet på dansk

Fagrådet på dansk er et socialt og fagligt forum for alle danskstuderende, der har en interesse i, hvordan deres uddannelse ser ud, uanset om man lige er startet eller er på sidste semester. Fagrådet arbejder med mange forskellige sager som fx arbejde med revidering af studieordninger, klagesager, studiemiljø, og hvad der ellers skal til for at gøre danskstudiet bedre for alle.

NorS nyt

Hver måned udsendes et nyhedsbrev for studerende ved NorS. Som studerende kan du holde dig opdateret omkring alle de forhold, der er relevante for de studerende ved at abonnere på nyhedsbrevet. Dette gælder både undervisnings- og eksamensforhold, studievejledning, ændringer af studieordninger, muligheder for studierejser og merit for eksterne studier.

Tidsskriftet Reception

Reception er et tidsskrift om ny og gammel litteratur i en nordisk sammenhæng - skrevet og redigeret af studerende fra dansk. Hvert nummer er bygget op omkring et tema, fx anmeldelsen, avantgarde og ironi. Desuden bringer bladet anmeldelser og interviews med bl.a. forfattere. Reception udkommer en gang årligt.

Nordisk kaffebar

Kaffebaren er det sociale samlingspunkt for alle på instituttet. Her kan du nyde en kop økologisk kaffe og slappe af fra det intellektuelle stress og jag. I Kaffebaren kan du også købe te, øl, vand og snacks til studievenlige priser og læse Politiken, Information, Weekendavisen og forskellige faglige tidsskrifter. Du kan også slappe af med et af de mange spil eller være med til et af de mange arrangementer i baren som fx konkurrencer i Trivial Pursuit, turneringer i bordfodbold eller mere kulturelle tiltag som ferniseringer i Galleri Kaffebaren, hvor både in- og eksterne kunstnere kan udstille i en måned. Der holdes fredagsbar i Kaffebaren ca. én fredag om måneden.

Blå tirsdag

Interessante danskfaglige arrangementer for studerende og undervisere to gange pr. semester. Ved disse arrangementer tages interessante emner op og relevante personer medvirker. Blå Tirsdag afholdes i Kaffebaren.

Festudvalget

Festudvalget består af en flok engagerede danskstuderende fra alle årgange, der inviterer til fest på instituttet ca. to gange i semesteret.

Søndre Campus

Undervisningen foregår på Det Humanistiske Fakultet, som ligger på Islands Brygge på Amager. Fakultetet har omkring 8.500 studerende på over 70 bachelor- og kandidatuddannelser og et stort antal tilvalgsprogrammer og kurser inden for efter- og videreuddannelse. Få en rundvisning her:

Kontakt vejledningen

Spørgsmål til ansøgningsproceduren

Har du spørgsmål til:

  • den digitale ansøgningsportal
  • ansøgningsprocedurer

Kontakt

Spørgsmål til uddannelsens indhold

Har du spørgsmål til:

  • uddannelsens faglige indhold
  • uddannelsens opbygning
  • karrieremuligheder

NB. Du kan ikke på forhånd få vurderet din bacheloruddannelse i forhold til adgangskravene. 

Kontakt studievejledningen

Her ligger uddannelsen

  • Det Humanistiske Fakultet, Søndre Campus, Karen Blixens Plads 8, 2300 København S.

Lignende uddannelser