Om uddannelsen

På kandidatuddannelsen fordyber du dig yderligere i studiet af de indianske højkulturer i det mesoamerikanske kulturområde i fortid og nutid.

Hvad er det særlige ved indianske sprog og kulturer på KU?

Uddannelsen har en tværfaglig tilgang, der kombinerer arkæologi, antropologi, lingvistik, filologi og historie med fokus på det mesoamerikanske område. Du får en unik mulighed for at arbejde intensivt med både skriftlige og visuelle kilder fra indianske kulturer, samt praktisk erfaring med filologi og ikonografi. Feltarbejde og internationalt samarbejde giver de studerende mulighed for at deltage i forskningsprojekter og udveksling.

Hvem kan læse indianske sprog og kulturer?

Uddannelsen er til dig, der vil dykke ned i studiet af indianske sprog og kulturer, og som ønsker en solid akademisk baggrund i kulturhistoriske, antropologiske, arkæologiske og sproglige emner. Erfaring med indianske sprog og kulturer er ikke obligatorisk, men en interesse for kulturstudier og humanistiske fag er en fordel. Uddannelsen kan være relevant for både studerende med baggrund i arkæologi, lingvistik, eller antropologi.

Vil du starte på KU til september?

Søg inden ansøgningsfristen 15. marts

Adgangskrav og optagelse

For at søge optagelse på denne kandidatuddannelse skal du være i gang med, eller have afsluttet, en adgangsgivende bacheloruddannelse eller en anden tilsvarende dansk eller udenlandsk uddannelse, som vi vurderer som relevant. Du søger optagelse gennem ansøgningsportalen.

Nedenfor kan du læse mere om adgangskrav og hvilke dokumenter du skal uploade i ansøgningsportalen. 

Adgangskrav

Hvis du har afsluttet, eller forventer at afslutte, en adgangsgivende uddannelse inden studiestart, kan du søge ind på en kandidatuddannelse.

Akademiske adgangskrav

Du er garanteret en plads på uddannelsen, hvis du har nedenstående uddannelse og søger ind rettidigt:

  • Indianske sprog og kulturer, Københavns Universitet (retskravsbachelor)

Du kan vente op til tre år med at bruge retskravet.

Læs om hvordan du søger ind.

Hvis du har nedenstående bacheloruddannelse, opfylder du alle adgangskrav til kandidatuddannelsen i indianske sprog og kulturer:

  • Indianske sprog og kulturer, Københavns Universitet (retskravsbachelor)

NB. Selvom du opfylder adgangskravene, er du ikke garanteret en plads på uddannelsen medmindre du har retskrav og søger rettidigt.

Læs om hvordan du søger ind.

Se hvilke kandidater på KU, din bachelor er forhåndsgodkendt til at give adgang til

Du kan stadig søge om optagelse, hvis din bachelor ikke automatisk opfylder adgangskravene. Du tages i betragtning til optagelse, hvis det vurderes, at du har en humanistisk eller samfundsvidenskabelig bacheloruddannelse med mindst 60 ECTS inden for fagområderne arkæologi, lingvistik, historie, kultur og antropologi med relevans for studiet af indianske sprog og kulturer.

Læs om hvordan du søger ind

Sprogkrav

Du skal opfylde sprogkrav for Dansk A og Engelsk B

Alle ansøgere uden retskrav skal dokumentere følgende sprogkrav:

  • Dansk A (dansk gymnasieniveau) eller tilsvarende danskkundskaber (fx Studieprøven).
  • Engelsk B på (dansk gymnasieniveau) eller tilsvarende engelskkundskaber.

Ansøgere med retskrav er fritaget for at dokumentere sprogkrav. Det betyder, at du ikke behøver at uploade dokumentation for sprogkrav, hvis du har retskrav til den ansøgte uddannelse.

Frist for dokumentation af sprogkrav

Hvis du ikke indsender dokumentation for sprogkrav sammen med din ansøgning, skal du indsende det senest:

  • 1. august (studiestart til september)
  • 1. januar (studiestart til februar)

Ansøgningsfrister

Studiestart i september

1. marts kl. 23:59

Ansøgningsfrist for alle ansøgere.
Ansøgningsportalen åbner for ansøgninger den 16. januar. Du vil modtage svar senest 10. juni.

Indsend din ansøgning

Studiestart i februar

15. oktober kl. 23:59

Ansøgningsfrist for alle ansøgere.
Ansøgningsportalen åbner for ansøgninger 15. august. Du vil modtage svar senest 10. december.

Sådan vurderer vi din ansøgning

Prioritering af ansøgere

Hvis der er ledige pladser efter optag af retskravsbachelorer, prioriteres alle andre ansøgere efter følgende kriterier:

  • Karakterer i kurser inden for fagområderne arkæologi, lingvistik, historie, kultur og antropologi med relevans for studiet af indianske sprog og kulturer på den adgangsgivende bacheloruddannelse (vægter 50%)
  • Redegørelse for akademisk relevans (vægter 50%)
Optagelsestal indianske sprog og kulturer 2024
Optaget Ingen optaget
Aldersgennemsnit Vises ikke, grundet for få optagne
Juridisk kønsfordeling (cpr. - m/k) Vises ikke, grundet for få optagne
Nationalitet (dk/international) Vises ikke, grundet for få optagne
Ledige pladser Ja

Undervisning og opbygning

Kandidatuddannelsen er på to år og bygger videre på undervisningen fra grundfagsstudiet. Den afsluttes med et speciale.

Udbuddet af undervisning efter grundfagsstudiet er begrænset, og studiet kræver en vis selvstændighed. En stor del af studiet på kandidatuddannelsen er selvstudium med individuel vejledning. Det er derfor oplagt at følge undervisning ved andre fag som fx historie, religionssociologi, arkæologi og antropologi.

Som kandidat i indianske sprog og kulturer vil du:

  • Opnå kendskab til nyere teorier og metoder inden for studiet af indianske sprog og kulturer samt selvstændigt at kunne anvende disse i en analyse inden for et selvvalgt empirisk felt.
  • Kunne reflektere over de måder, hvorpå viden om kulturer opnås og viderebringes.
  • Kunne formidle din viden om indianske sprog og kulturer på flere niveauer.
  • Kunne analysere og perspektivere Latinamerikas historiske og kulturelle bidrag i forhold til det 21. århundredes globale dagsorden.

Opbygning

Uddannelsen består af følgende fagelementer:

1. år

1. semester2. semester
Mesoamerikansk etnohistorie (15 ECTS)Mesoamerikansk antropologi og arkæologi (15 ECTS)
Mesoamerikansk filologi og ikonografi (15 ECTS)Mesoamerikansk lingvistik (15 ECTS)

2. år

1. semester2. semester
Kandidattilvalg (15 ECTS)Speciale (30 ECTS)
Kandidattilvalg (15 ECTS)

Udlandsophold

Der er rig mulighed for at komme på udlandsophold i Europa eller i resten af verden.

På kandidatuddannelsen kan du læse op til 30 ECTS af uddannelsen uden for instituttet, fx på et udlandsophold, så længe de kurser du tager udenfor instituttet, kan blive forhåndsgodkendt af dit fakultet.

Forskning på faget

Fagets primære forskningområde er det mesoamerikanske kulturområde i perioden frem til den spanske invasion. Der forskes i øjeblikket i:

  • Ikonografi - herunder vægmalerier i Teotihuacan
  • Religion og mytologi
  • Aztekernes sprog, nawatl
  • Beskrivelsen af nawatl i det 16. og 17. århundrede

Karrieremuligheder

Nordamerika, Sydamerika og det nutidige Mesoamerika. Du vil som studerende få kendskab til de vigtigste grupper af indianere i Nordamerika og Sydamerika, ligesom der inddrages de nutidige indianske kulturer, så du får viden om situationen i Mesoamerika i dag.

På kandidatuddannelsen er billedskrifter og glyffer samt det 16. århundredes skriftlige kilder de vigtigste primære kilder, som du vil beskæftige dig med. Du vil studere sprog i Mesoamerika og de indianske skriftformers udvikling og kilder, som er nedskrevet af spaniere og indianere på spansk eller på et indiansk sprog. Du vil også komme til at studere Mayaområderne, og du får udbygget dit førstehåndskendskab til aztekisk litteratur.

Jobmuligheder

Uddannelsen kvalificerer kandidater til at undervise og deltage i projekter, der vedrører mødet mellem forskellige kulturer. Det kan fx være i forbindelse med udlandsforhold. Desuden vil du kunne arbejde med formidling ved forskningsbiblioteker, arkiver, museer og ved universiteter og højere læreanstalter. Beskæftigelsesområdet ligger primært inden for organisationsarbejde, undervisning og forskning. Du kan finde arbejde både i det offentlige og private erhvervsliv. Der er dog kun ganske få stillinger inden for området, så det er en god ide at gøre uddannelsen bredere med henblik på for eksempel kulturformidling, informationsteknologi og administration.

Beskæftigelsesområder for kandidater fra indianske sprog og kulturer ligger primært inden for organisationsarbejde, administrationsarbejde, turisme, undervisning og forskning.

Eksempler på virksomheder

  • Nationalmuseet
  • Statens Naturhistoriske Museum
  • Mærsk
  • Another Agency Aps
  • BPA International
  • Museum Vestsjælland

Studieliv

Indianske sprog og kulturer er et lille fag med ca. 35 studerende og tre ansatte (to adjunkter og en undervisningsassistent). Det er rigtig hyggeligt og sjovt at læse på indianske sprog og kulturer, og der er god mulighed for at deltage i det sociale liv og dermed skabe sig et netværk på studiet. I løbet af studieåret arrangeres der mange fælles arrangementer for hele afdelingen.

Studieliv på ToRS

Uddannelsen hører hjemme på Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier, også kaldet ToRS, på Det Humanistiske Fakultet. På ToRS er der samlet en del mindre fag, hvilket på mange måder er en fordel, fordi der opstår en god tværfaglig ånd, og udbyttet af diskussioner og samtaler med studerende fra andre fag er meget frugtbart. 

På instituttet er der en lang tradition for et hyggeligt og socialt studiemiljø, hvor studerende mødes på tværs for at dele erfaringer og viden, ligesom studerende har en nær dialog med undervisere og forskere.

Som studerende kommer du tæt på flere forskellige faglige miljøer og får adgang til faciliteter, dér hvor du har undervisning. De fleste fag har omfattende biblioteker, som du skal bruge i forskellige sammenhænge, og derudover vil du kunne indgå i de forskellige sociale traditioner, der er på fagene. Mange studerende ser det som en fordel, at uddannelsen giver dig adgang til disse mange steder og oplevelser, så du i løbet af studiet får fornemmelsen af multikultur i videst mulige udstrækning.

ToRS

Fagrådet

Fagrådet består af studerende, som arbejder frivilligt for at varetage de studerendes sociale, uddannelsesmæssige og politiske interesser over for fagets ledelse. Emner kan fx være studiemiljøet, hvordan undervisningen skal tilrettelægges og forbedringer af den gældende studieordning. Fagrådet arbejder desuden sammen med festudvalget og laver ind imellem fælles arrangementer, såsom bogauktioner og debatarrangementer.

Alle studerende er automatisk med i deres fagråd og kan møde op til de annoncerede møder og dele bekymringer og glæder og få indflydelse på, hvordan uddannelserne bliver formet.

Orient Espresso og BARstionen

Orient Espresso er studentercafé for Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier. Caféen er åben i hverdagene, så du kan hente dig en billig kop - selvlavet - kaffe, spille et spil eller hygge med din læsegruppe. Læs mere på caféens facebookside. I BARstionen, som bruger samme lokaler som Orient Espresso, bliver der blandt andet holdt fredagsbarer, filmaftener og fester i løbet af semesteret, og alle studerende kan give en hånd med som en af BARstionens Aktive venner Læs mere på barens facebookside.

Studielivet på KU

Hvordan er studielivet på resten af Københavns Universitet? Læs om hvad der sker på universitetet, når du ikke har undervisning, find ud af hvor du kan bo, få mere info om SU, studiejob og studierabatter osv.Læs om studielivet på KU

Søndre Campus

Undervisningen foregår på Det Humanistiske Fakultet, som ligger på Islands Brygge på Amager. Fakultetet har omkring 8.500 studerende på over 70 bachelor- og kandidatuddannelser og et stort antal tilvalgsprogrammer og kurser inden for efter- og videreuddannelse. Få en rundvisning her:

Læs mere om Søndre Campus

Kontakt vejledningen

Spørgsmål til ansøgning og optagelse

Kontakt os, hvis du har spørgsmål til:

  • den digitale ansøgningsportal
  • ansøgningsprocedurer

Mail:

Telefon:

  • Du kan ringe onsdage mellem kl. 10:00-12:00 på telefonnummer +45 35 32 45 45.
    Telefonen er lukket på helligdage, i uge 42 og hele juli.

Spørgsmål til uddannelsens indhold

Har du spørgsmål til:

  • uddannelsens faglige indhold
  • uddannelsens opbygning
  • karrieremuligheder

NB. Du kan ikke på forhånd få vurderet din bacheloruddannelse i forhold til adgangskravene. 

Kontakt studievejledningen

Her ligger uddannelsen

  • Det Humanistiske Fakultet, Søndre Campus, Karen Blixens Plads 8, 2300 København S.

Lignende uddannelser