Om uddannelsen

Kandidatuddannelsen i tværkulturelle studier er for studerende, der ønsker at specialisere sig i Asien, Mellemøsten, Østeuropa eller Arktis med et analytisk og teoretisk blik på de kultur- og samfundsforhold, der især knytter an til tværkulturelle processer.

Hvem kan læse tværkulturelle studier?

Denne uddannelse er for dig, der har en BA med et kulturanalytisk indhold og en sproglig dimension. Ofte kommer studerende fra regionale studier, religionsvidenskab, interkulturelle studier og kultur- og sprogmødestudier – uddannelser som interesserer sig for kulturel mangfoldighed og komplekse kulturelle dynamikker.

Hvad indeholder tværkulturelle studier?

Ud over løbende diskussioner og arbejde med teori og metode, som sættes i spil i konkrete cases, anlægges der en stærk praksisvinkel, som du kan styrke yderligere ved at være i praktik i op til 6 måneder (evt. i udlandet). Det er også muligt at tage et halvt års tilvalg, så du kan specialisere dig (evt. i udlandet). Du kan skrive speciale sammen med en praksispartner og dermed allerede bidrage med kulturanalyser til samfundsaktører.

Adgangskrav og optagelse

For at søge optagelse på denne kandidatuddannelse skal du være i gang med, eller have afsluttet, en adgangsgivende bacheloruddannelse eller en anden tilsvarende dansk eller udenlandsk uddannelse, som vi vurderer som relevant. Du søger optagelse gennem ansøgningsportalen.

Nedenfor kan du læse mere om adgangskrav og hvilke dokumenter du skal uploade i ansøgningsportalen. 

Adgangskrav

Hvis du har afsluttet, eller forventer at afslutte, en adgangsgivende uddannelse inden studiestart, kan du søge ind på en kandidatuddannelse.

Akademiske adgangskrav

Hvis du har en af nedenstående bacheloruddannelser, opfylder du alle adgangskrav til kandidatuddannelsen i tværkulturelle studier:

  • Sydasienstudier (Moderne Indien, indologi eller tibetologi), Københavns Universitet
  • Asienstudier (koreastudier, japanstudier eller kinastudier), Københavns Universitet
  • Sydøstasienstudier (indonesisk eller thai), Københavns Universitet
  • Indianske sprog og kulturer, Københavns Universitet
  • Nederlandsk, Københavns Universitet
  • Portugisiske og brasilianske studier, Københavns Universitet
  • Religionsvidenskab med propædeutik, Københavns Universitet
  • Spansk sprog og kultur, Københavns Universitet
  • Grønlandske og arktiske studier, Københavns Universitet
  • Mellemøstens sprog og samfund (arabisk, hebraisk, tyrkisk eller persisk), Københavns Universitet
  • Østeuropastudier (tidligere Øst- og sydøsteuropastudier. Grækenlandstudier, Balkanstudier, polsk, russisk, bosnisk, kroatisk, montenegrinsk, serbisk), Københavns Universitet
  • Religionsvidenskab med propædeutik, Aarhus Universitet
  • Ruslandstudier, Aarhus Universitet
  • Arabisk- og Islamstudier, Aarhus Universitet
  • Humanistisk Bachelor/ HUM-BAS med Kultur- og Sprogmødestudier fra RUC

NB. Selvom du opfylder adgangskravene, er du ikke garanteret en plads på uddannelsen medmindre du har retskrav og søger rettidigt.

Læs om hvordan du søger ind

Se hvilke kandidater på KU, din bachelor er forhåndsgodkendt til at give adgang til

Du kan stadig søge om optagelse, hvis din bachelor ikke automatisk opfylder adgangskravene. Du tages i betragtning til optagelse, hvis det vurderes, at du har en bacheloruddannelse, der indeholder følgende:

  • mindst 15 ECTS relateret til studier i kulturanalyse (herunder kulturteori, kulturanalyse og/eller metoder til kulturanalyse).
  • Mindst 30 ECTS sproglige færdigheder på et forberedende niveau (propædeutisk niveau) eller derover i et sprog der ikke er dansk, svensk, norsk, engelsk, tysk eller fransk eller 15 ECTS i sprogforståelse (sprog- og kulturmødesituationer så som kodeskrift, sprogvalg, sprogblanding, sproglige hierarkier, ét versus to- og flersprogethed, interkulturel kommunikation samt tolkning)
Vejledning til opfyldelse af adgangskrav
  • Kulturanalyse: Din bacheloruddannelse skal omfatte mindst 15 ECTS, der er relateret til studier i kulturanalyse. Det betyder, at du skal indsende kursusplaner/læseplaner, som tydeligt afspejler, at hovedvægten ligger på akademiske tekster med fokus på et eller flere af nedenstående faglige områder:
  • Kulturteori
  • Kulturanalyse
  • Metoder til kulturanalyse (fx kvalitative metoder)

En række kurser på fx minoritetsstudier, komparative kulturstudier (tilvalgsuddannelser på Institut for Tværkulturelle og regionale studier, KU) eller antropologisk orienterede uddannelser giver dig faglige kompetencer, der harmonerer med kravet om studier i kulturanalyse.

Sproglige færdigheder eller sprogforståelse:

Dette krav kan blandt andet opfyldes ved at have bestået et af følgende kurser, som en del af den adgangsgivende bacheloruddannelse:

  •  Sprog- og kulturmøde (15 ECTS) (Minoritetsstudier, KU; der er lignende kursusforløb på RUC (kultur- og sprogmødestudier).
  • Interkulturel erhvervskommunikation (Institut for Engelsk, Germansk og Romansk, KU)
  • Dansk som andetsprog (Institut for Nordiske studier og Sprogvidenskab)

Læs om hvordan du søger ind

Sprogkrav

Du skal opfylde sprogkrav for Dansk A og Engelsk B

Alle ansøgere uden retskrav skal dokumentere følgende sprogkrav:

  • Dansk A (dansk gymnasieniveau) eller tilsvarende danskkundskaber (fx Studieprøven).
  • Engelsk B på (dansk gymnasieniveau) eller tilsvarende engelskkundskaber.

Ansøgere med retskrav er fritaget for at dokumentere sprogkrav. Det betyder, at du ikke behøver at uploade dokumentation for sprogkrav, hvis du har retskrav til den ansøgte uddannelse.

Frist for dokumentation af sprogkrav

Hvis du ikke indsender dokumentation for sprogkrav sammen med din ansøgning, skal du indsende det senest:

  • 1. august (studiestart til september)
  • 1. januar (studiestart til februar)

Ansøgningsfrist

Studiestart i september

1. marts kl. 23:59

Ansøgningsfrist for alle ansøgere
Ansøgningsportalen åbner for ansøgninger den 16. januar. Du vil modtage svar senest 10. juni.

Sådan vurderer vi din ansøgning

Prioritering af ansøgere

Hvis der er ledige pladser efter optag af retskravsbachelorer, prioriteres alle andre ansøgere efter følgende kriterier:

  • Antal ECTS i kurser inden for kulturanalytiske områder
  • Karakterer i kurser inden for kulturanalytiske områder
  • Redegørelse for akademisk relevans

Der lægges vægt på en beskrivelse af de kulturanalytiske perspektiver og kompetencer, som du bringer med dig ind i uddannelsen på tværkulturelle studier fra tidligere uddannelsesforløb.

Optagelsestal tværkulturelle studier 2023
Optaget 23
Adgangsfordeling (retskrav/andet) 0% / 100%
Ansøgere 36
Aldersgennemsnit 27
Juridisk kønsfordeling (cpr. - m/k) 9% / 91%
Nationalitet (dk/international) 96% / 4%
Ledige pladser Nej

Undervisning og opbygning

Kandidatuddannelsen er på to år og bygger videre på kompetencerne fra den adgangsgivende bacheloruddannelse.

De studerende, der bliver optaget, har meget forskellige faglige baggrunde og regional kompetence, og det gør det faglige miljø meget bredt og giver nogle meget interessante og nuancerede faglige diskussioner på de enkelte kurser.

Studiet betragtes som et fuldtidsstudie og kræver derfor fokus og planlægning. Materialet til undervisningen er primært på engelsk.

Opbygning

På første semester ligger fokus på tværkulturel forståelse i kurserne Kultur- og samfundsanalyse og Kulturel oversættelse. De to obligatoriske kurser giver en indledende produktiv refleksion over kulturstudier og tværkulturelle studier.

På andet semester skal du forholde dig til praksisfeltet og forbinde det tværkulturelle med et mere aktuelt og kontekstualiseret fokus, dels gennem en analyse og diskussion af et aktuelt tematisk emne. Du træner også dine metodiske kompetencer og refleksioner (fx feltarbejde, diskursanalyse, begrebsanalyse eller digital metode) i en konkret undersøgelse.

På tredje semester åbner studiet op for 30 ECTS kandidattilvalg, hvor du har mulighed for at tage til udlandet eller følge tilvalgskurser, der styrker den faglige profil, som du er ved at opbygge. Nogle studerende specialiserer sig i minoritetsstudier og komparative kulturstudier (begge på ToRS), mens andre tager i praktik eller på uddannelsesophold i udlandet. Der er mange muligheder.

På fjerde semester skriver du speciale – gerne med udgangspunkt i de praksisrelaterede forløb på det foregående semester.

1. år

1. semester2. semester
Kultur- og samfundsanalyse (15 ECTS)Aktuel tematisk problemstilling (15 ECTS)
Kulturel oversættelse (15 ECTS)

Metodespecialisering i tværkulturelle studier (15 ECTS)

eller

Fri specialisering i tværkulturelle studier (15 ECTS)

2. år

3. semester4. semester
Kandidattilvalg (30 ECTS)

Speciale (30 ECTS)

eller

Speciale (organisationsspeciale) (30 ECTS)

Kandidattilvalg

Før du starter på uddannelsen, skal du overveje, hvordan du vil tone dit forløb, så du skaber en faglig stærk profil. De fleste studerende på tværkulturelle studier vælger at tone deres uddannelse ved at tage kandidattilvalg eller regional specialisering. Fag udbudt af minoritetsstudier og komparative kulturstudier på Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier (ToRS) er de mest populære, da de spiller godt sammen med tværkulturelle studier. Det er dog helt op til dig selv, hvor du vælger at tage dit kandidattilvalg (fx på andre institutter, fakulteter eller i udlandet). Vælger du at tage et kandidattilvalg, så skal du være opmærksom på, at du går op til eksamen efter en anden studieordning, og at der kan være en del deadlines og ansøgningsprocedurer, som skal overholdes.

Dine kandidattilvalg (30 ECTS i alt) er placeret på dit  andet semester. Her kan du fx tage 'Regional specialisering' ved at følge et regionalt orienteret kursus på ToRS, eller du kan forfølge din helt egen toning, hvor du styrker nogle analytiske, teoretiske og tematiske kompetencer. Nogle studerende vælger for eksempel at fortsætte med at arbejde med det regionale fokus, de allerede arbejdede med i deres bacheloruddannelse, mens andre ønsker at styrke en speciel profil (fx centreret om minoritetsstudier). Ideen er, at disse toninger i samspil med 3. semesters moduler skal lede op til et fokuseret speciale, der bygger på de faglige kompetencer og fokusområder, som er opbygget igennem uddannelsen.

Du kan læse mere (generelt) om mulighederne for kandidattilvalg på fakultetets hjemmeside.

Spørgsmål om kandidattilvalg skal rettes til Frank Sejersen.

Udlandsophold

Der er rig mulighed for at komme på udlandsophold i Europa eller i resten af verden.

På kandidatuddannelsen kan du læse op til 30 ECTS af uddannelsen uden for instituttet, fx på et udlandsophold, så længe de kurser du tager udenfor instituttet, kan blive forhåndsgodkendt af dit fakultet.

Forskning på faget

Grundforskningen foregår inden for tværkulturelle eller regionale områder og er instituttets fundament. Samtidig forsker instituttets ansatte i spørgsmål, hvor de belyser og løser aktuelle problemstillinger i samfundet.

instituttets egen hjemmeside kan du læse mere om de enkelte forskningsprojekter.

Karrieremuligheder

Kandidatuddannelsen i tværkulturelle studier er udviklet til de studerende, som ønsker at styrke deres kulturanalytiske kompetencer i en verden af globaliserede og yderst komplekse relationer. Det kalder på en speciel vidensopmærksomhed, som vi kalder global humanities. De studerende, der kommer fra en faglig specialisering i en region dækket af Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier (fx Asien, Mellemøsten, Østeuropa eller Arktis) forfølger et mere generelt analytisk/teoretisk blik på de kultur- og samfundsforhold, der især knytter an til tværkulturelle processer. 

Som kandidat i tværkulturelle studier er du analytisk klædt på til at arbejde med tværkulturelle problemstillinger i en globaliseret verden. En væsentlig kompetence er at kunne producere problemforståelser og forfølge komplekse samfundsfænomener med en  systematisk kritisk tilgang. Det er kandidaternes kritiske kulturanalytiske blik, der åbner nye forklaringsrum og udstikker løsninger på potentielle konflikter for praksisaktører.

I løbet af uddannelsen fordyber du dig i det tværkulturelle fagområdes discipliner og metoder, og du bliver trænet i tværvidenskabeligt arbejde og metode, så du kan tage globaliseringens udfordringer op og gribe dens muligheder.

Jobmuligheder

Kandidater med en uddannelse i tværkulturelle studier finder primært ansættelse i stillinger i erhvervslivet, offentlige institutioner og NGO'er, hvor arbejdsopgaverne relaterer sig til en kritisk og reflekteret kultur- og samfundsforståelse samt vidensproduktion om processer i konkrete relationer (fx i regioner, i organisationer, i politiske organer mv.).

Som kandidat i tværkulturelle studier bliver du rustet til en karriere inden for eksempelvis forskning, formidling, udenrigstjenesten, internationale organisationer, konsulent- og rejsebranchen samt offentlig administration. Du kan arbejde i udenlandske firmaer i Danmark eller danske virksomheder i udlandet med for eksempel CSR-programmer, udføre konsulentopgaver eller udbyde sprog- og kulturkurser for medarbejdere i private og offentlige virksomheder. Andre arbejder for de skrevne og elektroniske medier med kulturformidling.

Virksomheders ekspansion (fx outsourcing, etablering af datterselskaber mv.) i vækstcentre uden for Vesteuropa og den stigende politiske profilering og interaktion på internationale arenaer (fx WTO, EU, FN) har synliggjort, at globalt kritisk kulturanalytisk udsyn koblet med indsigt i regionale kulturelle og samfundsmæssige forhold er en vigtig faktor i et succesfuldt og ambitiøst dansk økonomisk såvel som politisk engagement i verden.

Danske arbejdspladser oplever endvidere stigende kulturel diversitet i alle brancher. Arbejdsmarkedets globalisering, som således finder sted både ude og hjemme, er total og omfattende. Dette forhold har synliggjort, at manglende tværkulturel forståelse kan være en barriere for et værdiskabende internationalt politisk og erhvervsmæssigt engagement.

Studieliv

Studieliv på ToRS

Uddannelsen hører hjemme på Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier, også kaldet ToRS, på Det Humanistiske Fakultet. På ToRS er der samlet en del mindre fag, hvilket på mange måder er en fordel, fordi der opstår en god tværfaglig ånd, og udbyttet af diskussioner og samtaler med studerende fra andre fag er meget frugtbart. 

På instituttet er der en lang tradition for et hyggeligt og socialt studiemiljø, hvor studerende mødes på tværs for at dele erfaringer og viden, ligesom studerende har en nær dialog med undervisere og forskere.

Som studerende kommer du tæt på flere forskellige faglige miljøer og får adgang til faciliteter, dér hvor du har undervisning. De fleste fag har omfattende biblioteker, som du skal bruge i forskellige sammenhænge, og derudover vil du kunne indgå i de forskellige sociale traditioner, der er på fagene. Mange studerende ser det som en fordel, at uddannelsen giver dig adgang til disse mange steder og oplevelser, så du i løbet af studiet får fornemmelsen af multikultur i videst mulige udstrækning.

ToRS

Fagrådet

Fagrådet består af studerende, som arbejder frivilligt for at varetage de studerendes sociale, uddannelsesmæssige og politiske interesser over for fagets ledelse. Emner kan fx være studiemiljøet, hvordan undervisningen skal tilrettelægges og forbedringer af den gældende studieordning. Fagrådet arbejder desuden sammen med festudvalget og laver ind imellem fælles arrangementer, såsom bogauktioner og debatarrangementer.

Alle studerende er automatisk med i deres fagråd og kan møde op til de annoncerede møder og dele bekymringer og glæder og få indflydelse på, hvordan uddannelserne bliver formet.

Orient Espresso og BARstionen

Orient Espresso er studentercafé for Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier. Caféen er åben i hverdagene, så du kan hente dig en billig kop - selvlavet - kaffe, spille et spil eller hygge med din læsegruppe. Læs mere på caféens facebookside. I BARstionen, som bruger samme lokaler som Orient Espresso, bliver der blandt andet holdt fredagsbarer, filmaftener og fester i løbet af semesteret, og alle studerende kan give en hånd med som en af BARstionens Aktive venner Læs mere på barens facebookside.

Studielivet på KU

Hvordan er studielivet på resten af Københavns Universitet? Læs om hvad der sker på universitetet, når du ikke har undervisning, find ud af hvor du kan bo, få mere info om SU, studiejob og studierabatter osv.Læs om studielivet på KU

Søndre Campus

Undervisningen foregår på Det Humanistiske Fakultet, som ligger på Islands Brygge på Amager. Fakultetet har omkring 8.500 studerende på over 70 bachelor- og kandidatuddannelser og et stort antal tilvalgsprogrammer og kurser inden for efter- og videreuddannelse. Få en rundvisning her:

Læs mere om Søndre Campus

Kontakt vejledningen

Spørgsmål til ansøgning og optagelse

Kontakt os, hvis du har spørgsmål til:

  • den digitale ansøgningsportal
  • ansøgningsprocedurer

Mail:

Telefon:

  • Du kan ringe onsdage mellem kl. 10:00-12:00 på telefonnummer +45 35 32 45 45.
    Telefonen er lukket på helligdage, i uge 42 og hele juli.

Spørgsmål til uddannelsens indhold

Har du spørgsmål til:

  • uddannelsens faglige indhold
  • uddannelsens opbygning
  • karrieremuligheder

NB. Du kan ikke på forhånd få vurderet din bacheloruddannelse i forhold til adgangskravene. 

Kontakt studievejledningen

Her ligger uddannelsen

  • Det Humanistiske Fakultet, Søndre Campus, Karen Blixens Plads 8, 2300 København S.

Lignende uddannelser