Om uddannelsen
Hvem kan læse grønlandske og arktiske studier?
Denne uddannelse er for dig, der har en BA i grønlandske og arktiske studier, eller en tilsvarende uddannelse fra Ilisimatusarfik.Hvad indeholder grønlandske og arktiske studier?
Uddannelsen introducerer dig for forskningsfelter og analysestrategier i den arktiske samfunds- og kulturforskning, med det formål at understøtte den specialisering, du ønsker at forfølge. Sprogundervisningen i grønlandsk vil fokusere på mundtlighed, skriftlighed, og grammatik på højt niveau. Der er et halvt års tilvalg samt mulighed for praktik/formidling.Adgangskrav og optagelse
For at søge optagelse på denne kandidatuddannelse skal du være i gang med, eller have afsluttet, en adgangsgivende bacheloruddannelse eller en anden tilsvarende dansk eller udenlandsk uddannelse, som vi vurderer som relevant. Du søger optagelse gennem ansøgningsportalen.
Nedenfor kan du læse mere om adgangskrav og hvilke dokumenter du skal uploade i ansøgningsportalen.
Adgangskrav
Hvis du har afsluttet, eller forventer at afslutte, en adgangsgivende uddannelse inden studiestart, kan du søge ind på en kandidatuddannelse.
Akademiske adgangskrav
Du er garanteret en plads på uddannelsen, hvis du har nedenstående uddannelse og søger rettidigt:
- Grønlandske og arktiske studier, Københavns Universitet (retskravsbachelor)
Du kan vente op til tre år med at bruge retskravet.
Hvis du har en af nedenstående bacheloruddannelser, opfylder du alle adgangskrav til kandidatuddannelsen i grønlandske og arktiske studier:
- Grønlandske og arktiske studier/eskimologi (tidl. navn på Grønlandske og arktiske studier), Københavns Universitet (retskravsbachelor)
- Sprog, litteratur og medier, Ilisimatusarfik
NB. Selvom du opfylder adgangskravene, er du ikke garanteret en plads på uddannelsen medmindre du har retskrav og søger rettidigt.
Se hvilke kandidater på KU, din bachelor er forhåndsgodkendt til at give adgang til
Du kan stadig søge om optagelse, hvis din bachelor ikke automatisk opfylder adgangskravene. Du tages i betragtning til optagelse, hvis det vurderes, at du har en humanistisk eller samfundsvidenskabelig bacheloruddannelse, der indeholder:
- mindst 45 ECTS kurser i grønlandsk sprog (over propædeutisk niveau) svarende til kurser på bacheloruddannelsen i Grønlandske og arktiske studier på Københavns Universitet
- mindst 30 ECTS i kurser inden for kultur-/samfundsanalyse af forhold i Grønland/Arktis
Sprogkrav
Du skal opfylde sprogkrav for Dansk A og Engelsk B
Alle ansøgere uden retskrav skal dokumentere følgende sprogkrav:
- Dansk A (dansk gymnasieniveau) eller tilsvarende danskkundskaber (fx Studieprøven).
- Engelsk B på (dansk gymnasieniveau) eller tilsvarende engelskkundskaber.
Ansøgere med retskrav er fritaget for at dokumentere sprogkrav. Det betyder, at du ikke behøver at uploade dokumentation for sprogkrav, hvis du har retskrav til den ansøgte uddannelse.
Frist for dokumentation af sprogkrav
Hvis du ikke indsender dokumentation for sprogkrav sammen med din ansøgning, skal du indsende det senest:
- 1. august (studiestart til september)
- 1. januar (studiestart til februar)
Ansøgningsfrister
Studiestart i september
1. marts kl. 23:59
Ansøgningsfrist for alle ansøgere.
Ansøgningsportalen åbner for ansøgninger den 16. januar. Du vil modtage svar senest 10. juni.
Studiestart i februar
15. oktober kl. 23:59
Ansøgningsfrist for alle ansøgere.
Ansøgningsportalen åbner for ansøgninger 15. august. Du vil modtage svar senest 10. december.
Sådan ansøger du
Sådan vurderer vi din ansøgning
Prioritering af ansøgere
Hvis der er ledige pladser efter optag af retskravsbachelorer, prioriteres alle andre ansøgere efter følgende kriterier:
- Karakterer i kurser inden for Grønlandsk sprogfærdig og kommunikation samt karakterer indenfor kurser indenfor kultur-/samfundsanalyse af forhold i Grønland/Arktis som dækket af bacheloruddannelsen i grønlandske og arktiske studier på Københavns Universitet (vægter 50%)
- Redegørelse for akademisk relevans (vægter 50%)
Optagelsestal grønlandske og arktiske studier 2023 | |
---|---|
Optaget | Ingen optaget |
Adgangsfordeling (retskrav/andet) | Ingen ansøgere |
Ledige pladser | Ja |
Undervisning og opbygning
På kandidatuddannelsen skal du tage 30 ECTS sproglige og 30 ECTS kulturanalytiske fagelementer ud over 30 ECTS tilvalg og specialet. Der er stor valgfrihed mellem uddannelsens fagelementer, og du har mulighed for at tone din uddannelse i den retning, der interesserer dig. Den primære undervisning foregår som holdundervisning og individuel vejledning.
Flere studerende vælger at bo i Grønland/Arktis i en periode for at få en anden indsigt i sprog og kultur end det, der opnås gennem et bogligt studium. Derfor kan den studerende vælge at lade et projektorienteret forløb eller et ophold på et udenlandsk universitet indgå som en del af kandidatstudiet.
Grønlandske og arktiske studier har i samarbejde med andre arktisk orienterede institutioner gennem mange år opbygget et bibliotek i verdensklasse: Polarbiblioteket. Da studiet ikke udbydes andre steder i Europa, tiltrækker det ofte internationale studerende. Ligeledes kommer der en del forskere og gæster for at benytte sig af Polarbibliotekets faciliteter.
Opbygning
1. år
1. semester | 2. semester |
---|---|
Skriftlig grønlandsk med grammatik (15 ECTS) | Grønlandsk kommunikation med grammatik (15 ECTS) |
Projektorienteret forløb (15 ECTS) eller Projektorienteret formidling (15 ECTS) | Samfunds- og kulturanalytisk emne (15 ECTS) |
2. år
3. semester | 4. semester |
---|---|
Tilvalg (15 ECTS) | Speciale (30 ECTS) |
Tilvalg (15 ECTS) |
1. år
1. semester | 2. semester |
---|---|
Grønlandsk kommunikation med grammatik (15 ECTS) | Skriftlig grønlandsk med grammatik (15 ECTS) |
Samfunds- og kulturanalytisk emne (15 ECTS) | Projektorienteret forløb (15 ECTS) eller Projektorienteret formidling (15 ECTS) |
2. år
3. semester | 4. semester |
---|---|
Tilvalg (15 ECTS) | Speciale (30 ECTS) |
Tilvalg (15 ECTS) |
Udlandsophold
Der er rig mulighed for at komme på udlandsophold i Europa eller i resten af verden.
På kandidatuddannelsen kan du læse op til 30 ECTS af uddannelsen uden for instituttet, fx på et udlandsophold, så længe de kurser du tager udenfor instituttet, kan blive forhåndsgodkendt af dit fakultet.
Projektorienteret forløb
Som en del af din kandidatuddannelse, kan du tage et projektorienteret forløb i en organisation eller virksomhed i Danmark eller udlandet. På den måde kan du afprøve dig selv i forhold til arbejdsmarkedet og i forhold til de kompetencer, du er ved at opbygge. Med et projektorienteret forløb bliver du bedre rustet til at finde arbejde efter uddannelsen.
At tage et projektorienteret forløb i løbet af studietiden er et meget nærliggende redskab til at få viden, erfaring og kontakter til arbejdsmarkedet ved at afprøve og udbygge dine kompetencer og udvikle netværk. Det kan give nye perspektiver på din uddannelse og dermed gøre dig mere bevidst om præcis dine faglige styrker og kvaliteter. Du kan tage et projektorienteret forløb på din kandidatuddannelse svarende til 15 eller 30 ECTS.
Det er muligt at komme i projektorienteret forløb både i virksomheder i Danmark og i udlandet. I mange tilfælde har der været så stort, gensidigt udbytte af praktikken, at den studerende efterfølgende er blevet tilbudt ansættelse.
Forskning på faget
Forskningen, som relaterer til uddannelsen i grønlandske og arktiske studier har en lang tradition i kraft af Danmarks nære tilknytning til Grønland og det arktiske område. Grønlandsforskningen har således meget naturligt fået stærk tilknytning til Københavns Universitet, der er omdrejningspunkt for den nationale forskning og for et internationalt forskningsnetværk.
Geografisk er forskningen koncentreret om inuit-områderne i Grønland, Canada, Alaska og Sibirien med naturlig hovedvægt på Grønland. Tematisk fokuserer forskningen på Grønlands koloniseringshistorie, grønlandsk sprog samt kulturelle, politiske og samfundsmæssige forhold.
Forskning i arktiske folks kultur og politiske relationer har også bidraget til bredt at øge fokus på indfødte folks rettigheder globalt set.
Karrieremuligheder
Faglig profil
Kandidatuddannelsen er på to år og afsluttes med et speciale. Den videreudvikler de metodiske og analytiske færdigheder fra grundfagsstudiet, og du får en dybere indsigt i forskellige områder inden for faget.
På kandidatuddannelsen er der stor valgfrihed mellem studieemnerne, så du har mulighed for at specialisere dig. Studierne giver dig en professionel og videnskabelig baseret kompetence i grønlandske og arktiske forhold og ruster dig til selvstændigt at indgå i forsknings-, undervisnings- og formidlingsopgaver. I tæt kontakt med fagets forskningsmiljø vil du komme til at arbejde med problemstillinger i Grønland og Arktis. Du vil opnå sproglige kompetencer, som gør dig i stand til at læse og oversætte grønlandske tekster, kommunikere på grønlandsk i skrift og tale samt forholde dig analytisk til det grønlandske sprog med baggrund i generel lingvistik.
Jobmuligheder
Som kandidat i grønlandske og arktiske studier kan du bl.a. blive ansat inden for grønlandsrelateret forskning, projektarbejde, undervisning, formidling, administration samt museums- og biblioteksvirksomhed. Du kan arbejde i Grønland eller på grønlandsrelaterede institutioner i Danmark. Men ligesom andre humanister kan du få ansættelser både inden for og uden for det grønlandske og arktiske felt, fx i forlagsbranchen eller som selvstændig konsulent.
Afhængigt af dit personlige mål, kan det være meget nyttigt at supplere studiet i grønlandske og arktiske studier med tilvalgselementer som minoritetsstudier, komparative kulturstudier, kulturgeografi, antropologi, museumsformidling eller lignende. På denne måde kan du målrette dine kvalifikationer og åbne et ellers smalt jobområde op.
Eksempler på virksomheder
- Nordsjællands Hospital
- Sprogcenter Sisimiut
- Sprogskolen København
- Arktisk Institut
- Københavns Universitet, Institut for Kommunikation
- Grønlands Selvstyre
- Grønlands Universitet, Ilisimatusarfik
- Det Grønlandske Hus
- Qaqortoq Museum (UNESCO)
Kilde: Undersøgelsen 'Humanisters veje fra uddannelse til job'.
Karriereportræt
Som færdiguddannet kandidat fra grønlandske og arktiske studier kan du sætte den viden og kompetencer, du har med fra studiet i spil på forskellige måder. Kandidater fra studiet arbejder med vidt forskellige ting.
Nuværende stilling:
Fagchef for børn og familieområdet i Kommuneqarfik Sermersooq, Nuuk, Grønland.
Tidligere ansættelser:
- Afdelingskoordinator i MIPI (Videnscenter om Børn og Unge) første job efter endt uddannelse.
- Fuldmægtig ved Departementet for Sociale Anliggender – døgninstitutionsområdet.
Hvorfor ville du læse eskimologi?
Jeg er vokset op i Grønland, og eskimologi var derfor et oplagt valg i forhold til at gøre en forskel i Grønland.
Hvad laver du i dag?
Som fagchef har jeg ansvaret for socialområdet på børne- og familieområdet i Forvaltning for Børn, Familie og Skole. Jeg arbejder på at udvikle området ud fra de ressourcer vi har, ligesom jeg bidrager til at servicere det politiske niveau. I særlige tilfælde tager jeg mig også en konkrete sager sammen med mine medarbejdere. jeg indgår i tæt samarbejde med andre relevante aktører med henblik på at sikre vores sårbare børn og unge den bedst mulige hjælp og støtte.
Havde du tænkt dine ønsker til karriere/job ind i dit studieforløb?
Jeg overvejede også lidt museumsvejen, hvilket afspejlede sig lidt i mine tilvalgsfag. Men jeg har altid været engageret i socialt arbejde og har suppleret studiet med frivilligt arbejde på socialområdet.
Hvordan fik du dit første job?
Jeg søgte på et stillingsopslag og fik stillingen. Det var i MIPI, og det var virkelig et drømmejob at starte med. Det gav mig en dyb indsigt i børne- og ungeområdet i Grønland, samtidig med at mine akademiske kompetencer kunne udfolde sig i praksis.
Hvilke kompetencer er de vigtigste, du har fået med fra din uddannelse?
Det er bl.a. mine analytiske kompetencer og kompetencer til at definere essensen af en problemstilling, så man kan handle på det i praksis.
Hvad er dit bedste karriereråd til studerende?
Gør det I brænder for. Det er ligeså vigtigt at have hjertet med. Man kan tilegne sig viden, hvis man mangler noget, men engagementet kommer ofte indefra. Desuden tog jeg en projektlederuddannelse lige efter kandidaten, da det er mere konkret i forhold til arbejdsmarkedet. Det kan være svært at sætte ord på sine kompetencer lige efter kandidaten, da det hele kan være meget teoretisk og ikke særlig praksisnært.
Studieliv
Grønlandske og arktiske studier hører hjemme på Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier (ToRS), på Det Humanistiske Fakultet, men hvor resten af instituttet ligger på Søndre Campus, ligger Afdeling for Eskimologi og Arktiske Studier i Strandgade på Christianshavn.
Grønlandske og arktiske studier er et lille fag med ca. 20 studerende i alt på bachelor- og kandidatuddannelsen. På afdelingen er der en lang tradition for et hyggeligt og socialt studiemiljø, hvor studerende på tværs af årgange mødes for at dele erfaringer og viden, ligesom studerende har en nær faglig dialog med undervisere og forskere. Afdelingen har desuden et omfattende bibliotek - Polarbiblioteket - som tiltrækker forskere, gæster og studerende fra hele verden.
Som studerende har du rig mulighed for at deltage i arrangementer tilrettelagt af Arktisk Institut, Nordatlantisk Brygge, Polarbiblioteket, Det Humanistiske Fakultet og ToRS. På tværs af fagene er der faglige møder og fester arrangeret af studenterne, samt andre faglige arrangementer.
Fagråd
Fagrådet består udelukkende af studerende, som arbejder frivilligt for at varetage de studerendes sociale, uddannelsesmæssige og politiske interesser over for ledelse og nævn. Emner kan være studiemiljøet, hvilken undervisning vi gerne vil have, og hvordan man kan forbedre den gældende studieordning. Fagrådet arbejder desuden sammen med festudvalget og arrangerer ind imellem fælles arrangementer, såsom bogauktioner, spilaftener og debatarrangementer.
Alle studerende ved et fag er automatisk med i deres fagråd og kan møde op til de annoncerede møder og dele bekymringer og glæder. På den måde har vi som studerende indflydelse på, hvordan vores uddannelser bliver formet.
Kontakt vejledningen
Spørgsmål til ansøgning og optagelse
Kontakt os, hvis du har spørgsmål til:
- den digitale ansøgningsportal
- ansøgningsprocedurer
Mail:
- Kandidatoptag: kaoptag@hum.ku.dk
- Tidligere studerende: indskrivning@hum.ku.dk
Telefon:
- Du kan ringe onsdage mellem kl. 10:00-12:00 på telefonnummer +45 35 32 45 45.
Telefonen er lukket på helligdage, i uge 42 og hele juli.
Spørgsmål til uddannelsens indhold
Har du spørgsmål til:
- uddannelsens faglige indhold
- uddannelsens opbygning
- karrieremuligheder
NB. Du kan ikke på forhånd få vurderet din bacheloruddannelse i forhold til adgangskravene.
Kontakt studievejledningenHer ligger uddannelsen
- Det Humanistiske Fakultet, Afdeling for Grønlandske og arktiske studier, Strandgade 102, 1401 København K.