Om uddannelsen
Hvad er det særlige ved pædagogik på KU?
Pædagogik på Københavns Universitet er den ældste akademiske pædagogik-uddannelse. Pædagogik som videnskab er et tværfagligt felt, der anvender teorier og metoder fra tilgrænsende fag som sociologi, psykologi, filosofi, historie, statskundskab, økonomi og antropologi. Faget fokuserer på empiriske og kritiske studier af normer og idealer i pædagogik, og udfordrer dominerende narrativer og implicitte forståelser i pædagogik og uddannelse.Hvad indeholder pædagogik?
På uddannelsen møder du en række forskellige faglige vinkler på pædagogik. Gennem sociologi, etnografi, psykologi, filosofi. historie m.m. får du en omfattende indsigt i pædagogikkens teoretiske, analytiske og empiriske dimensioner. Du kan i vidt omfang selv vælge, hvilke pædagogiske forhold og problemer, du vil undersøge. Der er mulighed for, at du selv vælger et bestemt tema for din uddannelse, som fx migration, køn eller idrætspædagogik.Adgangskrav og optagelse
For at søge optagelse på denne kandidatuddannelse skal du være i gang med, eller have afsluttet, en adgangsgivende bacheloruddannelse eller en anden tilsvarende dansk eller udenlandsk uddannelse, som vi vurderer som relevant. Du søger optagelse gennem ansøgningsportalen.
Nedenfor kan du læse mere om adgangskrav og hvilke dokumenter du skal uploade i ansøgningsportalen.
Adgangskrav
Hvis du har afsluttet, eller forventer at afslutte, en adgangsgivende uddannelse inden studiestart, kan du søge ind på en kandidatuddannelse.
Akademiske adgangskrav
Du er garanteret en plads på uddannelsen, hvis du har nedenstående uddannelse og søger ind rettidigt:
- Pædagogik fra Københavns Universitet (retskravsbachelor)
Du kan vente op til tre år med at bruge retskravet.
Hvis du har en af nedenstående bacheloruddannelser, opfylder du alle adgangskrav til kandidatuddannelsen i pædagogik:
- Pædagogik fra Københavns Universitet (retskravsbachelor)
- Uddannelsesvidenskab fra Aarhus Universitet
- Organisatorisk læring fra Aalborg Universitet
- Humanistisk bacheloruddannelse med Pædagogik og uddannelsesstudier som bachelorfag fra Roskilde Universitet
- Interkulturel pædagogik og arabisk fra Syddansk Universitet
- Interkulturel pædagogik og dansk som andetsprog fra Syddansk Universitet
- Sociologi og kulturanalyse fra Syddansk Universitet
- En humanistisk eller samfundsvidenskabelig bacheloruddannelse, der indeholder mindst 30 ECTS-point beståede fagelementer på bachelorniveau i Pædagogik fra Københavns Universitet.
- En professionsbacheloruddannelse som lærer eller pædagog, der indeholder 30 ECTS-point tilvalg i Pædagogik fra Københavns Universitet.
NB. Selvom du opfylder adgangskravene, er du ikke garanteret en plads på uddannelsen medmindre du har retskrav og søger rettidigt.
Se hvilke kandidater på KU, din bachelor er forhåndsgodkendt til at give adgang til
Har du en professionsbacheloruddannelse som enten lærer, sygeplejerske, socialrådgiver eller pædagog eller en anden dansk bacheloruddannelse, der ikke automatisk opfylder adgangskravene, kan du stadig søge om optagelse.
Du tages i betragtning til optagelse, hvis det vurderes, at du har:
- en humanistisk eller samfundsvidenskabelig bacheloruddannelse, der indeholder 30 ECTS inden for følgende fagområder: pædagogik, pædagogisk psykologi, socialpædagogik, pædagogisk sociologi, almen didaktik eller uddannelsessociologi eller har en dansk professionsbacheloruddannelse som lærer, pædagog eller socialrådgiver eller en tilsvarende international professionsuddannelse på bachelorniveau.
Sprogkrav
Du skal opfylde sprogkrav for Dansk A og Engelsk B
Alle ansøgere uden retskrav skal dokumentere følgende sprogkrav:
- Dansk A (dansk gymnasieniveau) eller tilsvarende danskkundskaber (fx Studieprøven).
- Engelsk B på (dansk gymnasieniveau) eller tilsvarende engelskkundskaber.
Ansøgere med retskrav er fritaget for at dokumentere sprogkrav. Det betyder, at du ikke behøver at uploade dokumentation for sprogkrav, hvis du har retskrav til den ansøgte uddannelse.
Frist for dokumentation af sprogkrav
Hvis du ikke indsender dokumentation for sprogkrav sammen med din ansøgning, skal du indsende det senest:
- 1. august (studiestart til september)
- 1. januar (studiestart til februar)
Ansøgningsfrist
Studiestart i september
1. marts kl. 23:59
Ansøgningsfrist for alle ansøgere
Ansøgningsportalen åbner for ansøgninger den 16. januar. Du vil modtage svar senest 10. juni.
Sådan ansøger du
Sådan vurderer vi din ansøgning
Prioritering af ansøgere
Hvis der er ledige pladser efter optag af retskravsbachelorer, prioriteres alle andre ansøgere efter følgende kriterier:
- Antal ECTS i kurser inden for områderne teoretisk pædagogik samt pædagogisk psykologi, sociologi, antropologi og didaktik.
- Redegørelse for akademisk relevans. Der vil blive lagt vægt på følgende:
- Kurser inden for forskning, videnskabsteori, metode og lignende.
- Kurser fra pædagogiske universitetsuddannelser. Kurser med specialisering inden for et pædagogikfagligt område.
- Bachelorprojekter inden for pædagogikfaglige områder
- Relevant erhvervserfaring inden for det pædagogikfaglige område (udover almindeligt pædagog- og lærerarbejde).
- Undervisning og uddannelsesplanlægning (udover almindeligt pædagog- og lærerarbejde).
- Arbejde inden for pædagogisk udvikling eller kvalitetssikring.
- Akademisk arbejde med forskningsrelaterede aktiviteter
- Artikler og andre publikationer du har skrevet eller medvirket til at skrive.
Optagelsestal pædagogik 2023 | |
---|---|
Optaget | 34 |
Adgangsfordeling (retskrav/andet) | 53% / 47% |
Ansøgere | 86 |
Aldersgennemsnit | 30 |
Juridisk kønsfordeling (cpr. - m/k) | 12% / 88% |
Nationalitet (dk/international) | 97% / 3% |
Ledige pladser | Nej |
Undervisning og opbygning
Kandidatuddannelsen i pædagogik varer normalt 2 år. Den består af 4 obligatoriske fagelementer samt specialet, som også er obligatorisk. Derudover sammensætter du selv kandidatuddannelsen, og du får dermed mulighed for at fordybe dig i en del af det pædagogik-faglige område eller for at erhverve dig nogle mere overordnede kompetencer.
Uddannelsen giver mulighed for praktik og tilvalg af kurser fra andre uddannelser, hvis du ønsker det. Du har også mulighed for at samarbejde med erhvervslivet dels i form af projektorienterede forløb, men også i udarbejdelsen af empiri til dine eksamener. Du har desuden rig mulighed for at tage et studieophold i udlandet som en del af uddannelsen. Læs mere om dette nedenfor.
Kandidatuddannelsen i pædagogik er et forholdsvis lille studie, hvor der optages ca. 40 studerende om året. Derfor kender de fleste studerende hinanden, og der er et godt og støttende studiemiljø på faget. Du har gode muligheder for at forme uddannelsen i den retning, du synes, er spændende. Alle fagene giver mulighed for selv at vælge problemfelt, for at vælge hvilke traditioner og vidensområder, man vil fordybe sig i, og om du vil arbejde i grupper eller individuelt.
Specialeemner
Her kan du se eksempler på emner, som studerende på uddannelsen, har skrevet speciale om:
- Sammenligning af danske og franske sociologistuderendes studie-strategier
- Køn på pædagoguddannelsen
- Bevægelse og idræt i danske daginstitutioner
- Universitetsundervisning og universitetsstuderende
- Politik og uddannelse
- Flygtninge, indvandrere, skole og uddannelse
- Sociale forskelle mellem, nye studerende på forskellige professionsuddannelser i Danmark
- Skoleparathed – hvordan styres overgangen mellem børnehave og skole af lærere og pædagoger?
Opbygning
På uddannelsen er det anbefalede forløb, at du følger de obligatoriske fagelementer i uddannelsens to første semestre. På tredje semester kan du følge tilvalgsfag på et andet fag eller finde en virksomhed/organisation (eventuelt i udlandet), hvor du kan komme i projektorienteret forløb. Fjerde semester afslutter uddannelsen med specialet.
1. år
1. semester | 2. semester |
---|---|
Anvendelse af pædagogisk viden (15 ECTS) | Pædagogiske analysemetoder (15 ECTS) |
Metodiske tilgange til pædagogisk forskning (15 ECTS) | Pædagogik som forskningsfelt (15 ECTS) |
2. år
3. semester | 4. semester |
---|---|
Kandidattilvalg (30 ECTS) | Speciale (30 ECTS) |
Udlandsophold
Der er rig mulighed for at komme på udlandsophold i Europa eller i resten af verden.
På kandidatuddannelsen kan du læse op til 30 ECTS af uddannelsen uden for instituttet, fx på et udlandsophold, så længe de kurser du tager udenfor instituttet, kan blive forhåndsgodkendt af dit fakultet.
Forskning på faget
På uddannelsen i pædagogik er undervisningen baseret på aktuel forskning. Konkret betyder det, at du som studerende inddrages i konkrete forskningsprocesser. Du bliver undervist af forskere, der inddrager deres egen forskning i undervisningen.
Emnemæssigt beskæftiger forskningen sig med opdragelse, uddannelse, læring og undervisning i offentlige og private institutioner og med fokus på både børn, unge og voksne. Forskningen beskæftiger sig med disse problemstillinger i en dansk, global og international sammenhæng. I dit studie vil du typisk komme til at skrive projekter om selvvalgte pædagogiske problemer som du undersøger og diskutere op mod den nyeste forskning inden for det pædagogiske felt. Du kan selv gennemføre interviews spørgeskemaundersøgelser og observationer og feltarbejde i pædagogiske institutioner.
Forskningen på Pædagogik anvender en lang række forskningsmetoder fra bl.a. sociologi, didaktik, etnografi, filosofi, historie og psykologi. Både disse metoder og traditioner vil du som studerende vil også stifte bekendtskab med i løbet af din uddannelse.
Et par gange hvert semester afholdes der Pædagogisk Kollokvium, hvor forskere fra Pædagogik på skift præsenterer og diskuterer aktuel og igangværende forskning. Der afholdes også regelmæssigt gæsteforelæsninger af danske og internationale forskere inden for Pædagogik; for tiden er Professor Stephen Ball fra Institute of Education ved University College London tilknyttet Pædagogik, og har bl.a. lavet et særligt forløb for kandidatstuderende.
Du kan læse mere om konkrete forskningsemner og den aktuelle forskning på instituttets hjemmeside.
Karrieremuligheder
Pædagogik ved Københavns Universitet er den ældste akademiske pædagogik-uddannelse i Danmark. Uddannelsen har en lang tradition for at beskæftige sig med uddannelse, undervisning, opdragelse og læring i et kultur- og samfundsperspektiv. Uddannelsen er ikke rettet mod at lære, hvordan man underviser, men er i stedet kendetegnet ved at lægge vægt på at forstå forholdet mellem børn, unge og voksne, pædagogiske institutioner og de samfundsmæssige vilkår. Som kandidat i pædagogik får du bl.a. følgende kompetencer:
- kritisk vurdering af pædagogisk forskning
- evaluering af pædagogiske forhold
- planlægning undervisning og uddannelser
- gennemførsel af pædagogiske undersøgelser og udviklingsarbejder
- løsning af konsulentopgaver, hvor pædagogisk praksis og forskningsbaseret viden skal bringes til at spille sammen.
Igennem uddannelsen møder du en række forskellige faglige vinkler på pædagogik, såsom sociologi, etnografi, psykologi, filosofi. historie m.m. Gennem disse vinkler får du en omfattende og bredt favnende indsigt i pædagogikkens teoretiske, analytiske og empiriske dimensioner. Uddannelsen lægger op til stor selvstændighed, og du kan i vidt omfang selv vælge, hvilke projekter du vil arbejde med, og hvilke pædagogiske forhold og problemer, du vil undersøge. Der er således også mulighed for at du selv vælger at din kandidatuddannelse skal have fokus et særligt tema, fx migration, køn eller idrætspædagogik.
Jobmuligheder
Med en uddannelse i pædagogik får du kompetencer, som gør det muligt at arbejde inden for undervisning i pædagogik og pædagogiske forhold, rådgivning i uddannelsesspørgsmål og konsulentvirksomhed inden for vurdering og evaluering af pædagogiske projekter. Du kan fx undervise på pædagog- og læreruddannelsen eller på efteruddannelsesområdet eller arbejde inden for uddannelsesplanlægning og evaluering. Du får også et omfattende kendskab til aktuel viden, forskning og metoder inden for pædagogisk
Der er også mulighed for at arbejde med tilrettelæggelse af projekter i større erhvervsvirksomheder og organisationers afdelinger for medarbejder- og efteruddannelse.
Kandidatuddannelsen i pædagogik sætter dig i stand til at arbejde i mange forskellige steder, hvor man beskæftiger sig med uddannelse og læring: uddannelsesinstitutioner, faglige organisationer, private virksomheder, konsulentfirmaer (fx Rambøll), NGO’er (fx Dansk Røde Kors og Dansk flygtningehjælp), offentlige institutioner (fx Undervisningsministeriet) og kommunale forvaltninger.
- Undervisningsinstitutioner: Pædagog-, lærer-, sygeplejerske- og socialrådgiver-uddannelser ved professionshøjskolerne (fx Københavns Professionshøjskole, og University College Syd)
- Forvaltning: Kommuner, ministerier og institutionsledelse (fx Undervisningsministeriet, Finansministeriet, Københavns Kommunes socialforvaltning, Amager Ny Skole)
- Organisationer: Børns Vilkår, BUPL, Kommunernes Landsforening, Uddannelsesforbundet
- Konsulentvirksomheder: VIVE, Danmarks Evalueringsinstitut,
- Private virksomheder: Area9, LIX, Pandora, F.L. Schmidt
Kandidater fra Pædagogik arbejder også med studie- og uddannelsesvejledning, med forskning, og med politikudvikling for interesseorganisationer.
Eksempler på jobs
- Konsulent i Kommunernes Landsforening
- Underviser ved pædagoguddannelsen på Produktionshøjskolen Absalon
- Fuldmægtig i Undervisningsministeriet
- Konsulent ved Danmarks Evalueringsinstitut
- Inklusionskonsulent i Københavns Kommune
- Analysemedarbejder i Børns Vilkår
- SKoleleder
- HR-medarbejder ved Det Kongelige Bibliotek
Studieliv
Faglig inspiration og socialt samvær er nogle af de ting, der giver et godt studiemiljø. På Institut for Kommunikation (KOMM) er der mange muligheder for at engagere sig uden for undervisningen.
På instituttets bibliotek finder du fagrelevant litteratur og læsepladser, hvor du i selskab med dine medstuderende kan læse i et roligt og uforstyrret miljø. Med studiekort har du adgang til biblioteket hele døgnet. Ud over instituttets eget videnscenter har du også mulighed for at benytte dig af Det Kongelige Biblioteks faciliteter. Det Humanistiske Fakultet har ca. 80 specialepladser samlet i "Specialistfabrikken", som stilles til rådighed for fakultetets specialestuderende. Herudover har vi gode faciliteter som læsesale og grupperum på instituttet.
KOMM
Pædagogisk fagråd
Pædagogisk Fagråd er en studenterforening, der repræsenterer alle studerende på pædagogik, både fra bacheloren og kandidaten. Fagrådet drøfter forskellige uddannelses- og studiemæssige spørgsmål i tæt samarbejde med både ledelsen og lærerstaben og arbejder på at udvikle og forbedre det faglige så vel som det sociale studieliv på pædagogik. Fagrådet arrangerer også forskellige sociale og faglige arrangementer for alle studerende på pædagogik så som det årlige Pæda-Banko og rødvinsfaglige debataftener, men mødes også internt i socialt lag. Fagrådet er åbent for alle der er interesserede, og du kan finde det på facebooksiden ”Pædagogisk fagråd”, hvor det næste møde bliver slået op.
Rødvinsfaglig debataften
Rødvinsfaglig debataften er et socialt-fagligt arrangement på pædagogik, hvor spændende oplægsholdere bliver inviteret til at holde et oplæg om netop deres arbejde eller forskning indenfor pædagogik. Efter oplæggene er der tid til at debattere og stille spørgsmål. Disse debataftener er en mulighed for, at du som studerende kan få indsigt i forskellige pædagogiske felter i afslappede og uofficielle rammer.
Studentercafeen
Studentercaféen er en studenterdrevet cafe for KOMM-instituttets studerende, hvor der i hverdagene sælges billig kaffe, te, frugt og kage, og hvor der er mulighed for at slappe af med et spil bordfodbold, skak eller andet i selskab med andre studerende.
Fredagsbaren
Fredagsbaren på KOMM afholdes også i studentercaféen. Her mødes de studerende til en kold øl og hyggeligt selskab.
Søndre Campus
Undervisningen foregår på Det Humanistiske Fakultet, som ligger på Islands Brygge på Amager. Fakultetet har omkring 8.500 studerende på over 70 bachelor- og kandidatuddannelser og et stort antal tilvalgsprogrammer og kurser inden for efter- og videreuddannelse. Få en rundvisning her:
Kontakt vejledningen
Spørgsmål til ansøgning og optagelse
Kontakt os, hvis du har spørgsmål til:
- den digitale ansøgningsportal
- ansøgningsprocedurer
Mail:
- Kandidatoptag: kaoptag@hum.ku.dk
- Tidligere studerende: indskrivning@hum.ku.dk
Telefon:
- Du kan ringe onsdage mellem kl. 10:00-12:00 på telefonnummer +45 35 32 45 45.
Telefonen er lukket på helligdage, i uge 42 og hele juli.
Spørgsmål til uddannelsens indhold
Har du spørgsmål til:
- uddannelsens faglige indhold
- uddannelsens opbygning
- karrieremuligheder
NB. Du kan ikke på forhånd få vurderet din bacheloruddannelse i forhold til adgangskravene.
Kontakt studievejledningenHer ligger uddannelsen
- Det Humanistiske Fakultet, Søndre Campus, Karen Blixens Plads 8, 2300 København S.