Om uddannelsen
Hvad er det særlige ved antropologi på KU?
Kandidatuddannelsen i antropologi udforsker alle aspekter af menneskelivet og er derfor tværfagligt. Uddannelsen omfatter kulturelle, sociale og biologiske dimensioner og giver en omfattende forståelse af menneskers liv. Antropologi sammenligner kulturer på tværs af tid og rum, hvilket muliggør generaliseringer og teorier med universel relevans.Hvem kan læse antropologi?
Du kan blive optaget på kandidaten i antropologi, hvis du lever op til uddannelsens adgangskrav. Du kan læse mere om ansøgning og optagelse længere nede på siden.Vil du starte på KU til september?
Søg inden 15. jan., hvis du er ansøger uden for EU/EØS/Schweiz. Søg inden 1. marts, hvis du er fra er fra EU/EØS/SchweizAdgangskrav og optagelse
For at søge optagelse på denne kandidatuddannelse skal du have en adgangsgivende bacheloruddannelse eller en anden tilsvarende dansk eller udenlandsk uddannelse, som vi vurderer som relevant. Du søger optagelse gennem ansøgningsportalen.
Nedenfor kan du læse mere om adgangskrav og hvilke dokumenter du skal uploade i ansøgningsportalen.
Adgangskrav
Hvis du har afsluttet, eller forventer at afslutte, en adgangsgivende uddannelse inden studiestart, kan du søge ind på en kandidatuddannelse.
Akademiske adgangskrav
Du er retskravsbachelor til kandidatuddannelsen i antropologi på Københavns Universitet når
- din bacheloruddannelse i antropologi er fra Københavns Universitet
- du påbegynder din kandidatuddannelse senest 3 år efter, du har afsluttet din bacheloruddannelse
Ansøgere med retskrav er garanteret en studieplads. Du kan kun bruge dit retskrav én gang. Det betyder, at hvis du bliver tilbudt optagelse og du takker ja til pladsen, har du brugt dit retskrav. Det gælder også hvis du senere ombestemmer dig og takker nej til pladsen/udmelder dig. Du skal dog være opmærksom på, at dit retskrav bortfalder, hvis du i løbet af de 3 år afslutter en anden kandidatuddannelse.
Du kan søge optagelse på kandidatuddannelsen i antropologi på Københavns Universitet, hvis du opfylder sprogkravene og har gennemført nedenstående bacheloruddannelse:
- Bacheloruddannelse i antropologi, Københavns Universitet (ikke retskrav)
- Bacheloruddannelse i antropologi, Aarhus Universitet
- Bacheloruddannelse i europæisk etnologi, København Universitet (under forudsætning af at der udover obligatoriske fag er bestået minimum 7,5 ECTS antropologiske fag, som del af uddannelsen).
Selvom du opfylder adgangskravene, er du ikke garanteret optag på uddannelsen.
Har du en anden uddannelse, skal du uploade ekstra dokumentation, så optagelsesudvalget kan vurdere, om du opfylder adgangskravene, før vi kan tilbyde dig en studieplads.
Forudsætninger
Ansøgere med en bacheloruddannelse kan optages, hvis deres bacheloruddannelse indeholder disse forudsætninger:
- Den studerende skal have en bacheloruddannelse som i niveau og indhold svarer til bacheloruddannelsen i
antropologi fra Københavns Universitet - Bacheloruddannelsen skal indeholde minimum 30 ECTS antropologisk relevante kurser, fra en antropologisk bacheloruddannelse eller tilsvarende
- Danskkundskaber svarende til dansk på A-niveau på danske gymnasiale uddannelser
- Engelskkundskaber svarende til minimum engelsk på B-niveau på danske gymnasiale uddannelser.
Fakultetet kan desuden optage ansøgere, som efter en individuel faglig vurdering har uddannelsesmæssige forudsætninger, der kan sidestilles med ovenstående krav.
Vurdering af kvalifikationer
I vurderingen af adgangsgrundlaget lægges udelukkende vægt på ansøgers bacheloruddannelse. Det betyder, at det ikke er muligt at gennemføre supplerende kurser for at opfylde adgangskrav. Supplerende fagelementer, som er bestået før den adgangsgivende bacheloruddannelse er afsluttet, kan dog indgå i adgangsgrundlaget. Supplerende aktiviteter, kan være fagelementer taget som enkeltfag eller fagelementer taget som en del af en anden uddannelse. Der kan dog højest indgå 30 ECTS-point af supplerende aktiviteter som del af adgangsgrundlaget.
Der optages ikke ansøgere med et ansøgningsgrundlag, som består af følgende professionsbacheloruddannelser:
- Diakoni og socialpædagogik
- Kristendom, kommunikation og kultur
- Lærer i folkeskolen
- Natur- og kulturformidling
- Pædagog
- Global Nutrition and Health
- Ernæring og sundhed
- Sygeplejerske
- Innovation og entrepreneurship
- Socialrådgiver
- Offentlig Administration
- Design og business
- TV- og medietilrettelæggelse
Listen er ikke udtømmende.
Sprogkrav
Alle ansøgere der ikke har retskrav på optagelse på antropologi, skal dokumentere, at de opfylder sprogkravene om:
- danskkvalifikationer svarende til dansk på A-niveau på danske gymnasiale uddannelser
- engelskkvalifikationer svarende til engelsk på B-niveau på danske gymnasiale uddannelser.
Du skal dokumentere, at du opfylder både det danske og engelske sprogkrav senest på datoen, hvor der er frist for at søge om optagelse.
Hvis du er nødt til at tage en sprogtest, skal dit testresultat være fakultetet i hænde senest på datoen, hvor der er frist for at søge om optagelse. For at være sikker på, din testresultat er os i hænde inden ansøgningsfristen, er det vigtigt, at du tager prøven i god tid for ansøgningsfristen. For TOEFL, IELTS og Cambridge skal du forvente, at det tager 3-4 uger, fra at du tager testen til resultatet kan være fakultetet i hænde. For Studieprøven i dansk kan der gå længere tid.
Hvis du allerede har taget en IELTS eller TOEFL, så huske at sikre dig, at resultatet ikke er mere end to år gammelt på datoen for den forventede studiestart.
Ansøgningsfrister
Studiestart i september
1. marts kl. 23:59
Ansøgningsfrist for danske ansøgere og andre ansøgere inden for EU, EØS og Schweiz.
Ansøgningsportalen åbner for ansøgninger den 16. januar. Du vil modtage svar senest 10. juni.
15. januar kl. 23:59
Ansøgningsfrist for ansøgere uden for EU, EØS og Schweiz.
Ansøgningsportalen åbner for ansøgninger den 15. november. Du vil modtage svar senest 1. maj.
Sådan ansøger du
Vælg den kategori, der passer på dig, og læs mere om, hvordan du søger om optagelse. Du kan også finde information om ansøgningsfrister og dokumentation.
Sådan vurderer vi din ansøgning
Prioritering af ansøgere
Der er pladsbegrænsning på denne kandidatuddannelse, hvorfor det at have opfyldt adgangskravene ikke i sig selv garanterer optagelse.
Hvis der er flere kvalificerede ansøgere end der er pladser på uddannelsen, vil ansøgere blive prioriteret efter følgende kriterier:
- Generelt standpunkt/karakter i den relevante, adgangsgivende uddannelse.
- Kendskab til samfundsvidenskabelig metode. Hvis det ikke fremgår direkte af eksamensbeviset, at der er tale om samfundsvidenskabelige metodekurser, så kan der vedlægges dokumentation og begrundelse for, hvorfor disse alligevel er relevante metodekurser.
- Faglig relevant erfaring - herunder også relevant erhvervserfaring: Beskriv hvilken faglig og erhvervsrelateret erfaring du har, og hvordan din erfaring er relevant for at studere på kandidatuddannelsen (max 1 side).
Adgangsbegrænsning
Der er 59 studiepladser pr. 1. september 2024. Ansøgere med retskravsbachelor optages først og er ikke omfattet af udvælgelse ved adgangsbegrænsning.
Bemærk
Hvis du allerede har en kandidatgrad fra Danmark eller udlandet, kan du kun blive tilbudt en studieplads, hvis der er ledige pladser på uddannelsen.
Vi kan i ganske særlige tilfælde give dispensation fra kandidatreglen.
Du kan ikke søge optagelse
- hvis universitetet udmeldte dig af uddannelsen
- hvis du blev varslet om udmeldelse, før du udmeldte dig selv, eller
- hvis du udmeldte dig før universitetet havde mulighed for at varsle dig om udmeldelse.
Du kan dog søge om dispensation til at genoptage dit studie, hvis du kan dokumentere at dine muligheder for at gennemføre uddannelsen er væsentligt forbedret, eller hvis uddannelsens indhold er væsentligt ændret.
Hvis du ønsker at søge om dispensation, skal du skrive en ansøgning hvor du begrunder og dokumenterer hvorfor du mener at du opfylder betingelserne for at få dispensation. Det gør du ved at udfylde denne blanket og uploade kvitteringen, du modtager på din email sammen med din ansøgning om optagelse i ansøgningsportalen. Hvis du søger dispensation pga. sygdom eller andet, du kan dokumentere, skal du huske at uploade dokumentation sammen med kvitteringen. Universitetet træffer afgørelse på baggrund af en konkret faglig vurdering. Hvis du får en dispensation, vil din ansøgning om optagelse blive behandlet. Hvis du får afslag, vil din ansøgning ikke blive behandlet.
Hvis du bliver genoptaget, bliver du indplaceret på det studietrin, hvor du var nået til, sidst du var indskrevet. Tidligere beståede eksaminer og eksamensforsøg, er stadig gældende.
Optagelsestal antropologi 2024 | |
---|---|
Optaget | 62 |
Adgangsfordeling (retskrav/andet) | 76% / 24% |
Ansøgere | 146 |
Aldersgennemsnit | 26 |
Juridisk kønsfordeling (cpr. - m/k) | 18% / 82% |
Nationalitet (dk/international) | 89% / 11% |
Ledige pladser | Nej |
Undervisning og opbygning
På kandidatuddannelsen i antropologi kommer du til at følge kurser på både dansk og engelsk. Den faglige opbygning betyder, at den studerende på 1. år arbejder indgående med forskellige metodiske og teoretiske perspektiver, som efterfølgende benyttes i praksis på uddannelsens 2. år gennem feltarbejdet og efterfølgende i arbejdet med specialet.
1. år
1. Semester | 2. Semester |
---|---|
Analytiske tilgange (15 ECTS) | Antropologisk projektdesign (15 ECTS) |
Valgfag (Afgrænsede eller frie) (15 ECTS) | Valgfag (Afgrænsede eller frie) (15 ECTS) |
2. år
3. semester | 4. semester |
---|---|
Feltarbejde: Etnografi og analyse (30 ECTS) | Kandidatspeciale (30 ECTS) |
Uddannelsens første semester består af kurset Antropologiske tilgange samt to valgfag.
På kurset Analytiske tilgange formidles et overblik over en bred vifte af væsentlige antropologiske temaer og problemstillinger samt relevante analytiske metoder til undersøgelse og afdækning heraf. Undervejs reflekterer de studerende over deres idéer til feltarbejdet og planlægger, hvordan deres projekt kan tage form i lyset af forskellige antropologiske analyser.
Uddannelsens andet semester består af kurset Antropologisk projektdesign samt to valgfag.
På kurset Antropologisk projektdesign forbereder den studerende sig til feltarbejdet. Formålet med kurset er at gøre den studerende bekendt med betydningen af regional kontekst og overordnede tematiske emner. Desuden trænes etnografiske metoder og evnen til at sammentænke metode og teori i udformningen af et projektdesign.
Du har i alt 30 ECTS point valgfrie kurser på din kandidatuddannelse. 15 ECTS ud af de 30 ECTS valgfrie kurser skal være antropologiske.
På kandidatuddannelsens tredje semester gennemføres det planlagte Feltarbejde. Feltarbejdet kan finde sted i alle typer samfund og må vare max 14 uger. Det kan foregå som et selvstændigt projekt eller som et samarbejde med en organisation eller virksomhed. Den studerende kan lave feltarbejdet på egen hånd eller i fællesskab med en medstuderende. Hovedkravet er, at data indsamles gennem antropologiske metoder som interviews og deltagerobservation. I den sidste del af semestret skal man deltage i en række workshops, der skal hjælpe analysen af det empiriske materiale i gang. Den studerende får her hjælp til at overskue sit indsamlede materiale og får det koblet til den forestående specialeproces.
Kandidatuddannelsen afsluttes med Kandidatspecialet, der skal demonstrere den studerendes evne til at arbejde analytisk og videnskabeligt med en problemstilling inden for et antropologisk emne. Specialet skal demonstrere teoretisk forståelse og fortrolighed med fagets metoder og analyseformer.
På Antropologi er der fire forskellige specialemodeller, man kan vælge imellem:
- Klassisk speciale. Et traditionelt akademisk speciale med introduktion, tre-fem kapitler og konklusion, der analyserer det empiriske materiale
- Videnskabelig artikel og formidlingsprodukt. En introduktion til feltet; en (evt.to) artikel til videnskabelige tidsskrifter; et formidlingsprodukt (eksempelvis en kronik eller et foredrag) samt et paper om metode og etik.
- Visuelt formidlingsprodukt. Et større formidlingsprodukt fx en dokumentarfilm, et multimedieprodukt eller en større udstilling med katalog. Herudover suppleres med en introduktion til feltet, et paper om metode og etik samt et eller flere analytiske/teoretiske afsnit, hvor den studerende reflekterer over formidlingsproduktets genstandsfelt, samt en tematisk, teoretisk diskussion og metodiske overvejelser.
- Rapport. En konsulentrapport stilet til en ekstern samarbejdspartner, hvor en anvendt problemstilling analyseres på baggrund af et feltarbejde eller et praktikforløb. Herudover suppleres med en introduktion til feltet, et paper om metode og etik samt et eller flere analytiske/teoretiske afsnit, hvor den studerende reflekterer over rapportens genstandsfelt, samt en tematisk, teoretisk diskussion og metodiske overvejelser.
Studerende skal tage 30 ECTS valgfag på uddannelsen. Af dem må maksimalt 15 ECTS udgøres af frie valgfag og minimum 15 udgøres af antropologiske valgfag. Hvis du ønsker at tage et projektorienteret forløb skal alle 15 ECTS til frie valgfag bruges til dette. Studerendes planlægger selv, i hvilken rækkefølge valgfagene tages.
Frie valgfag kan bruges til:
- Antropologiske valgfag (se nedenfor)
- Projektorienteret forløb
- Valgfag på andre institutter, fakulteter eller universiteter
- Valgfag på Institut for Antropologi
- Forskningspraktik (maksimalt 7,5 ECTS)
- Antropologisk selvstudie (maksimalt 15 ECTS)
Minimum 15 ECTS skal aflægges som antropologiske valgfag. Antropologiske valgfag kan tages som:
- Valgfag på Institut for Antropologi
- Forskningspraktik (maksimalt 7,5 ECTS)
- Antropologisk selvstudie (af 7,5 ECTS, som maksimalt må følges to gange)
Feltarbejde
Planlægning, udførelse og efterfølgende analyse af feltarbejdet fylder det meste af kandidatuddannelsen i antropologi.
På andet semester forbereder du dit feltarbejde, der finder sted på kandidatuddannelsens tredje semester. Feltarbejdet varer max. 14 uger. Den studerendes valg af sted og tema for feltarbejdet er frit og kun begrænset af forskningsetiske og sikkerhedsmæssige forhold.
Feltarbejdet kan foretages individuelt eller i mindre grupper.
Feltarbejdet kan også laves i samarbejde med en tredjepart fx en organisation, kommune eller virksomhed.
Feltarbejdet kan finde sted i alle typer sociale og kulturelle sammenhænge. Hovedkravet er, at data genereres gennem brug af antropologiske metoder med særlig vægt på deltagerobservation og forskellige interviewteknikker.
Specialiseringer
Sundhedsantropologi
Sundhed, sygdom og behandling er forhold, som berører alle mennesker, og som alle samfund derfor forholder sig til ved at udvikle medicinsk viden, uddanne behandlere, forebygge sygdomme og drage omsorg for dem, som alligevel rammes af sygdom. Når mennesker bliver syge, ligger der som oftest mange udfordringer forude. Læger og andre sundhedsspecialister opsøges, terapeutiske muligheder forhandles og aftales, familielivet koordineres osv.
Virksomheds- og Organisationsantropologi
Virksomheds- og Organisationsantropologi omhandler det sociale liv i organisationer og virksomheder, som analyseres ved hjælp af antropologiske metoder og teori.
Antropologiske teorier om kultur og social organisering har i adskillige år inspireret virksomheder til at søge efter en dybere forståelse af menneskelig natur og social interaktion.
Karrieremuligheder
Som færdiguddannet antropolog kan du arbejde så forskellige steder som Alzheimerforeningen, Undervisningsministeriet eller Rigspolitiet. Én antropolog kan være udstationeret i Vestafrika for at udrede Ebolas smitteveje, mens en anden arbejder med at udvikle en ny type forsikring til studerende. En tredje er udviklingskonsulent i en kommune og hjælper med at beslutte, hvad der skal gøres, for at anbragte børn får en bedre hverdag. Der er også mange antropologer, som arbejder inden for uddannelsesområdet med fx vejledning, undervisning eller forskning.
Antropologer arbejder næsten altid sammen med andre fra andre fag, og du skal derfor have lyst til at arbejde tværfagligt.
Antropologien giver indsigt i menneskers liv, behov og forhåbninger.
Antropologien lægger sig i spændingsfeltet mellem det enkelte individ og samfundet med sigte på at opbygge viden om menneskelig praksis – hvorfor gør folk, som de gør?
Antropologer kan transformere folks emotionelle indsigter til konkrete, forretningsmæssige input. De kan også omsætte brugerindsigt til konkrete anbefalinger, nye koncepter og innovative løsninger. Det gør de bl.a. ved at sikre brugerens blik og stemme i analysen.
- Analytisk kompetence - at kunne definere og formulere relevante problemstillinger samt at kunne overskue store stofmængder uden at miste blikket for nuancerne.
- Kulturel kompetence - at kunne analysere og fortolke lokale, regionale og globale udtryk og at kunne fungere som formidler mellem forskellige kulturer.
- Formidlingskompetence - at kunne præsentere et komplekst stof, så det bliver forståeligt og relevant for forskellige målgrupper.
- Kritisk kompetence - at bruge sine teoretiske forståelser til at udfordre egen og andre faggrenes indforståede logikker.
- Selvstændighed - at kunne tilrettelægge dit arbejde effektivt og målrettet.
Jobmuligheder
Som antropolog arbejder du typisk i en stilling, hvor du bruger dine analytiske evner. Antropologer har en skarp sans for hvad, der er betydningsfuldt for mennesker, og derfor arbejder uddannede antropologer ofte som konsulenter, koordinatorer, projektledere eller fuldmægtige med ansvar. Nogle fortsætter også inden for den akademiske verden som ph.d.-studerende, undervisere eller lignende. Fælles for alle uddannede antropologer er dog, at de forstår at forholde sig til sociale processer fx på arbejdspladsen.
Det antropologiske arbejdsmarked er meget alsidigt og er forankret i både den offentlige og private sektor.
Antropologer ansættes under mange forskellige jobtitler fx analysemedarbejder, analytiker, designantropolog, fuldmægtig, partnerskabsudvikler, project manager, projektmedarbejder, researcher, specialkonsulent, vejleder, vidensmedarbejder, udviklingskonsulent, underviser, user insights specialist m.fl.
Eksempler på virksomheder, der har antropologer ansat er COOP, Dansk Design Center, Danske Hospitalsklovne, Epinion, Erhvervsstyrelsen, Kræftens Bekæmpelse, Københavns kommune, LEO Pharma, NIRAS, ReD Associates, Rigspolitiet og Uddannelses- og Forskningsministeriet.
Studieliv
At læse antropologi er meget andet end teori, forelæsninger og gruppearbejde. Der er både fodboldholdet, den årlige Antroforestilling, studenterbladet Den Vilde Tanke, julefrokosten og andre fester arrangeret af vores festudvalg.
Du kan mødes med læsegruppen i ”Etnografisk Eksploratorium” eller i vores fælleslokale ”Katedralen”.
Du kan også gå i ”Kommunen” med hele campus, når fredagsbaren sætter gang i weekenden.
Center for Sundhed og Samfund (CSS) har desuden en række studiefaciliteter, der giver mulighed for både at kunne fordybe sig i studierne og dyrke det sociale samvær med andre studerende fra antropologi og fra de andre institutter.
Studielivet på Institut for Antropologi er meget socialt, fordi vi er et relativt lille fag. Du kan nå at lære navnene på alle på din årgang og måske endda på årgangen over dig.
City Campus
Det Samfundsvidenskabelige Fakultet (SAMF) er en del af City Campus og holder til på det gamle Kommunehospital (kaldet Center for Sundhed og Samfund, CSS) i det indre København.
Kontakt vejledningen
Spørgsmål om optagelse
Skriv til admissions-guidance@samf.ku.dk, hvis du har spørgsmål til:
- Adgangskrav
- Sprogkrav
- Ansøgningsprocedure
- Godkendt dokumentation for kvalifikationer
Skriv til admissions@samf.ku.dk, hvis du har spørgsmål til:
- En afsendt ansøgning
- Teknisk vejledning i forhold til Ansøgningsportalen
Studenterservice
Har du spørgsmål til uddannelsens faglige indhold, studiemiljø eller karrieremuligheder skal du kontakte studievejledningen.
Kontakt SAMF StudenterserviceHer ligger uddannelsen
- Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, City Campus, Øster Farimagsgade 5, 1357 København.