Om uddannelsen
Hvad er det særlige ved moderne kultur på KU?
På uddannelsen lærer du at analysere, navigere i og forstå kulturelle problemstillinger på mikro- og makroniveau. Det kræver et skærpet analytisk blik for, hvordan disse fænomener kommer til udtryk i samtidskunst og hverdagsliv, samt en forståelse af, hvordan de er forankrede i en moderne kultur, der historisk set spænder fra demokratisering til totalitarisme, fra imperialisme til afkolonisering og fra storbybegejstring til klimasorg.Hvad bidrager man med som kandidat?
Kandidater kan forstå og navigere i samspillet mellem kulturelle, politiske og teknologiske processer og forbinde historisk, analytisk og teoretisk indsigt med praktisk handling. Det er særligt værdifuldt, hvor problemstillinger kræver grundig kontekstualisering og kreativ nytænkning, fx til at forbedre praksisser og strategier i offentlige institutioner og private organisationer og tilstræbe, at disse er kulturelt og etisk bæredygtige.Mød os til Åbent Hus
-
5. februar
Det Humanistiske FakultetOplæg:
- 15:15 - 16:00
Du kan deltage både fysisk og online
Vil du starte på KU til september?
Søg inden ansøgningsfristen 15. martsAdgangskrav og optagelse
For at søge optagelse på denne kandidatuddannelse skal du være i gang med, eller have afsluttet, en adgangsgivende bacheloruddannelse eller en anden tilsvarende dansk eller udenlandsk uddannelse, som vi vurderer som relevant. Du søger optagelse gennem ansøgningsportalen.
Nedenfor kan du læse mere om adgangskrav og hvilke dokumenter du skal uploade i ansøgningsportalen.
Adgangskrav
Hvis du har afsluttet, eller forventer at afslutte, en adgangsgivende uddannelse inden studiestart, kan du søge ind på en kandidatuddannelse.
Akademiske adgangskrav
Hvis du har en af nedenstående bacheloruddannelser, opfylder du alle adgangskrav til kandidatuddannelsen i moderne kultur:
- Litteraturvidenskab fra Københavns Universitet
- Litteraturvidenskab fra Syddansk Universitet
- Litteraturhistorie fra Aarhus Universitet
- Filosofi fra Københavns Universitet
- Filosofi fra Aarhus Universitet
- Idéhistorie fra Aarhus Universitet
- Kunsthistorie fra Københavns Universitet
- Kunsthistorie fra Aarhus Universitet
- Æstetik og kultur fra Aarhus Universitet
- Teater- og performancestudier fra Københavns Universitet
- Dramaturgi fra Aarhus Universitet
- Musikvidenskab fra Københavns Universitet
- Musikvidenskab fra Aarhus Universitet
- Musikvidenskab fra Aalborg Universitet
- Film- og medievidenskab fra Københavns Universitet
- Informationsstudier fra Københavns Universitet
- En humanistisk eller samfundsfaglig bacheloruddannelse med BA-tilvalg i litteraturvidenskab (kulturteori og -analyse (15 ECTS) og enten den moderne litteraturs og kulturs historie 1 (15 ECTS) eller den moderne litteraturs og kulturs historie 2 (15 ECTS), i alt 30 ECTS) fra Københavns Universitet.
NB. Selvom du opfylder adgangskravene, er du ikke garanteret en plads på uddannelsen.
Se hvilke kandidater på KU, din bachelor er forhåndsgodkendt til at give adgang til
Du kan stadig søge om optagelse, hvis din bachelor ikke automatisk opfylder adgangskravene. Du tages i betragtning til optagelse, hvis det vurderes, at du har:
- en humanistisk eller samfundsvidenskabelig bacheloruddannelse med minimum 15 ECTS inden for kunstværker og kulturelle fænomener fra perioden efter 1850 set i et historisk, tværæstetisk og tværnationalt perspektiv samt 15 ECTS inden for kulturteoretiske problemstillinger af oversigtsgivende karakter. Disse krav kan eksempelvis opfyldes ved at aflægge eksamen i kulturteori og -analyse (15 ECTS) og enten den moderne litteraturs og kulturs historie 1 (15 ECTS) eller den moderne litteraturs og kulturs historie 2 (15 ECTS) på bachelortilvalg i litteraturvidenskab på Københavns Universitet.
Sprogkrav
Du skal opfylde sprogkrav for Dansk A og Engelsk B
Alle ansøgere uden retskrav skal dokumentere følgende sprogkrav:
- Dansk A (dansk gymnasieniveau) eller tilsvarende danskkundskaber (fx Studieprøven).
- Engelsk B på (dansk gymnasieniveau) eller tilsvarende engelskkundskaber.
Ansøgere med retskrav er fritaget for at dokumentere sprogkrav. Det betyder, at du ikke behøver at uploade dokumentation for sprogkrav, hvis du har retskrav til den ansøgte uddannelse.
Frist for dokumentation af sprogkrav
Hvis du ikke indsender dokumentation for sprogkrav sammen med din ansøgning, skal du indsende det senest:
- 1. august (studiestart til september)
- 1. januar (studiestart til februar)
Ansøgningsfrist
Studiestart i september
1. marts kl. 23:59
Ansøgningsfrist for alle ansøgere
Ansøgningsportalen åbner for ansøgninger den 16. januar. Du vil modtage svar senest 10. juni.
Sådan ansøger du
Sådan vurderer vi din ansøgning
Prioritering af ansøgere
Hvis der er ledige pladser, prioriteres alle ansøgere efter følgende kriterier:
- Antal ECTS i kurser inden for kunst- og kulturvidenskab på den adgangsgivende bacheloruddannelse
- Redegørelse for akademisk relevans
- Relevant erhvervserfaring
Optagelsestal moderne kultur 2024 | |
---|---|
Optaget | 50 |
Adgangsfordeling (retskrav/andet) | 0% / 100% |
Ansøgere | 77 |
Aldersgennemsnit | 27 |
Juridisk kønsfordeling (cpr. - m/k) | 26% / 74% |
Nationalitet (dk/international) | 96% / 4% |
Ledige pladser | Ja |
Undervisning og opbygning
Undervisningen på kandidatuddannelsen i Moderne Kultur kombinerer forelæsninger, ekskursioner, aktiv deltagelse og samarbejde mellem studerende. Alle centrale fag på uddannelsen træner de studerende mundtligt og skriftligt. Derudover har de studerende mulighed for at vælge kandidattilvalg og deltage i projektorienterede forløb.
Uddannelsen fokuserer på fire hovedområder:
Kulturpolitik
Kulturpolitik handler om kulturinstitutioner, kulturindustrier, kulturpolitikkens rationale og effekt, nationale og internationale kulturpolitikker, kulturel deltagelse, repræsentation og diversitet i kulturpolitik, platformisering, digital kulturpolitik, kulturproduktion og kulturforbrug.
Kulturteori
I Kulturteori arbejder vi med forskellige traditioner og perspektiver, såsom kritisk teori, politisk filosofi, hverdagslivsteori, affektteori, økokritik og miljøæstetik, feministisk teori, marxistisk teori, post- og dekolonial teori, fænomenologi samt kunst- og medieteori. Fokus er på kulturteoriens evne til at analysere igangværende kulturelle, sociale og politiske processer og intervenere i aktuelle debatter.
Kulturhistorie
Kulturhistorie introducerer til metodiske nybrud i faget og giver studerende mulighed for at skærpe deres metodiske færdigheder i kulturanalyse igennem et dybdegående studie af et udvalgt emne, fx arkivet og kollektiv erindring, kunstnerkollektiver, migrations- og flygtningeerfaringer, storbyen som æstetisk og politisk udfordring.
Kulturanalyse
Kulturanalysens metoder spænder fra klassiske hermeneutiske analysemetoder og cultural studies-tilgange, over antropologiske og sociologiske metoder, til nye digitale metoder. De studerendes selvstændige opgaver kombinerer ofte tværæstetisk analyse med en kulturteoretisk problemstilling. Fokus er på institutionelle praksisser og kulturmønstre, og på hvordan kunsten placerer sig i disse.
Alle uddannelsens kurser benytter tværfaglige tilgange. Derudover har den studerende mulighed for at tilvælge forskellige dyberegående kulturanalysefag, der typisk inddrager nye metoder og forskningsindsigter i undersøgelsen af nye og gamle medier, af kulturelle og sociale genrer eller af aktuelle udfordringer som fx mangfoldighed i populærkulturen, fremkomsten af nye populistiske bevægelser i kultur og politik, digitalisering og kunstig intelligens, migration og tvungen fordrivelse eller klimaaktivisme i kunsten.
Målet med uddannelsen er at give de studerende en bred kulturhistorisk forståelse, et skarpt analytisk perspektiv og en kombination af kritisk og praktisk tilgang til kulturelle opgaver. De vestlige kulturer er omdrejningspunktet, men de transnationale og transkulturelle forbindelser til resten af verden vægtes højt.
Opbygning
Uddannelsen i moderne kultur varer to år og er bygget op af fagelementer - i alt 120 ECTS.
1. semester | 2. semester |
---|---|
Kulturteori (15 ECTS) | Kulturhistorie (15 ECTS) |
Kulturpolitik (15 ECTS) | Kulturanalyse (15 ECTS) eller Projektorienteret forløb (15 ECTS) |
2. år
3. semester | 4. semester |
---|---|
Kandidattilvalg (15 ECTS) | Speciale (30 ECTS) eller Speciale med produkt (30 ECTS) |
Kandidattilvalg (15 ECTS) |
Udlandsophold
Der er rig mulighed for at komme på udlandsophold i Europa eller i resten af verden.
På kandidatuddannelsen kan du læse op til 30 ECTS af uddannelsen uden for instituttet, fx på et udlandsophold, så længe de kurser du tager udenfor instituttet, kan blive forhåndsgodkendt af dit fakultet.
Karrieremuligheder
Kandidatuddannelsen opdyrker fire grundkompetencer: kulturpolitiske, teoretiske, historiske og analytiske. Kandidater kan overskue og analysere et stort materiale og store problemfelter, formidle komplicerede problemstillinger samt kortlægge et kulturpolitisk felt. De er rustet til et samfund med mange udfordringer og sammenvævede kriser; de kan forstå dem teoretisk og respondere på dem i praksis.
Jobmuligheder
Kandidater i moderne kultur finder job i offentlige og private dele af det danske og internationale kulturliv som konsulenter og kuratorer, forskere og formidlere, administratorer, anmeldere og iværksættere m.m. Med deres tværgående kendskab til kulturvidenskab og udfordringer i samtiden er de forberedt til at udvikle både jobfunktioner og erhvervsområder, samt arbejde i en række forskelligartede kontekster og organisationer: statslige kulturinstitutioner, højskoler, teatre, museer, aviser, kommunale kulturhuse, private konsulentvirksomheder, styrelser, ministerier mm.
Eksempler på jobs blandt færdiguddannede kandidater i Moderne Kultur er: projektleder i Københavns Kommune, fuldmægtig i Slots- og Kulturstyrelsen, kommunikationskonsulent hos Institut for Menneskerettigheder, kommunikationsrådgiver og projektleder for kampagner hos Danmarks Naturfredningsforening, kulturmedarbejder i Slagelse kommune, kunstformidler på Louisiana, creative lead hos Google Denmark, museumsinspektør på ARKEN.
Studieliv
Uddannelsen er en del af Institut for Kunst- og Kulturvidenskab (IKK), som rummer uddannelserne i teater- og performancestudier, kunsthistorie, musikvidenskab, visuel kultur, moderne kultur og kulturformidling og litteraturvidenskab.
Studiemiljøet på instituttet underbygges gennem både faglige og sociale tilbud. Tilbud, der spænder fra faglig indflydelse gennem fagråd og fordybelse på læsepladser til hyggeligt samvær i fagrådscaféen Roland Bar og redaktionelt arbejde med IKK’s fagblade.
IKK
IKK-Musical
Hvert år opsætter Musicalforeningen på IKK en musical, der er skrevet, komponeret, spillet, sunget, instrueret og produceret af studerende fra instituttet. Musicalen er med til at skabe sammenhold og dele faglige erfaringer på tværs af uddannelserne på IKK.
ROLAND BAR - Instituttets café og bar
ROLAND BAR er drevet af og for de studerende. Caféen består af et stort cafélokale med panoramavinduer og udsigt over kanalen samt et lobbyområde uden for caféen med sofaer, bordfodboldbord og det til stedet producerede installationskunstværk "Gravitypull (tourist) why thee implodes" af Ivan Perard og Marcus von Platen.
IKK Festivalen
IKK Festival er en tværfaglig tilbagevendende festival, der bliver arrangeret af studerende ved Institut for Kunst- og Kulturvidenskab. Festivalen er således skabt af frivillige kræfter ud fra ønsket om at skabe en bredere platform, hvor teori og praksis - indenfor det kulturelle felt - kan mødes og udfordre og inspirere hinanden.
Fagblade og tidsskrifter på IKK
Mange af fagområderne på instituttet har deres eget uafhængige fagblad eller tidsskrift, hvor studerende deltager i eller står for hele produktionen:
IKK Artist Talks
IKK Artist Talks er en række uformelle samtaler mellem kunstnere fra den danske såvel som den internationale kunstscene og studerende ved IKK. IKK Artist Talks' primære formål er at skabe kontakt mellem den akademiske og den udøvende del af kunstverdenen, mellem de studerende og kunstnerne.
IKK Artist Talks arrangeres af Fagrådet for Kunsthistorie og Visuel Kultur.
Fagråd - Faglig indflydelse og sociale aktiviteter
Fagrådene på instituttet fungerer som demokratiske systemer, hvor studerende har stor indflydelse på uddannelserne - større indflydelse end mange af jer nok har været vant til fra gymnasiet, HF eller lignende. Støder du undervejs i dine studier på ting, der ikke fungerer, har du visioner for, hvordan du synes uddannelserne burde se ud, eller er du bare interesseret i at vide mere om, hvad der sker på studierne generelt, så burde du kigge forbi til et fagrådsmøde.
Studielivet på KU
Hvordan er studielivet på resten af Københavns Universitet? Læs om hvad der sker på universitetet, når du ikke har undervisning, find ud af hvor du kan bo, få mere info om SU, studiejob og studierabatter osv.Læs om studielivet på KU
Søndre Campus
Undervisningen foregår på Det Humanistiske Fakultet, som ligger på Islands Brygge på Amager. Fakultetet har omkring 8.500 studerende på over 70 bachelor- og kandidatuddannelser og et stort antal tilvalgsprogrammer og kurser inden for efter- og videreuddannelse. Få en rundvisning her:
Kontakt vejledningen
Spørgsmål til ansøgning og optagelse
Kontakt os, hvis du har spørgsmål til:
- den digitale ansøgningsportal
- ansøgningsprocedurer
Mail:
- Kandidatoptag: kaoptag@hum.ku.dk
- Tidligere studerende: indskrivning@hum.ku.dk
Telefon:
- Du kan ringe onsdage mellem kl. 10:00-12:00 på telefonnummer +45 35 32 45 45.
Telefonen er lukket på helligdage, i uge 42 og hele juli.
Spørgsmål til uddannelsens indhold
Har du spørgsmål til:
- uddannelsens faglige indhold
- uddannelsens opbygning
- karrieremuligheder
NB. Du kan ikke på forhånd få vurderet din bacheloruddannelse i forhold til adgangskravene.
Kontakt studievejledningenHer ligger uddannelsen
- Det Humanistiske Fakultet, Søndre Campus, Karen Blixens Plads 8, 2300 København S.