Om uddannelsen

På spansk og latinamerikansk sprog og kultur studerer du et af de helt store verdenssprog – over 450 millioner mennesker har spansk som modersmål.

Hvorfor læse spansk og latinamerikansk sprog og kultur?

På uddannelsen lærer du at tale og skrive spansk på højeste niveau og får også en omfattende viden om og forståelse af historien, litteraturen, de forskellige samfund og den mangfoldige kultur, der udfolder sig i Spanien og Latinamerika.

Hvad kan jeg blive med spansk og latinamerikansk sprog og kultur?

Med en uddannelse i spansk og latinamerikansk sprog og kultur er du rustet til en karriere inden for fx undervisning, oversættelse, internationale organisationer, kulturformidling, kommunikation, sproglig rådgivning, interkulturelle relationer og konsulentvirksomhed.

Adgangskrav og optagelse

For at søge ind på spansk og latinamerikansk sprog og kultur skal du opfylde de generelle  adgangskrav:

  • En adgangsgivende eksamen med mindst 6,0 i gennemsnit
    eller
  • En adgangsgivende eksamen med en bestået KU kvote 2-prøve

Desuden skal du have bestået disse fag, når du søger i kvote 1 og kvote 2:

  • Dansk A
  • Engelsk B
  • Spansk A
Samt en af følgende muligheder:
  • Historie B
  • Idéhistorie B
  • Samtidshistorie B

Ansøgningsfrister

Ansøgere med dansk adgangsgivende eksamen og eventuel supplering:

  • kvote 1: 5. juli kl. 12
  • kvote 2: 15. marts kl. 12

Ansøgere med yderligere dokumentation:

  • kvote 1 og kvote 2: 15. marts kl. 12

Læs mere om kvote 1

Læs mere om kvote 2

Opfylder du ikke adgangskravene? 

Find ud af, hvad du gør, hvis du ikke opfylder adgangskravene og reglerne for supplering.

Læs mere om eksamener, adgangskrav og supplering

Har du brug for særlig støtte til din uddannelse?

Overvejer du at søge ind på Københavns Universitet, og har du en diagnose, funtionsnedsættelse, et handicap eller er neurodivergent? 

Læs mere om særlig støtte

Har du studeret før?

Der er et par ting, du skal være opmærksom på, hvis du har studeret på en videregående uddannelse før.

Læs mere om, hvordan du ansøger som tidligere studerende

Optagelsestal spansk og latinamerikansk sprog og kultur 2024
Adgangskvotient Alle optaget
Standby-kvotient -
Optagne 35
Fordeling i kvote 1 og kvote 2 90% / 10%
Ansøgninger (heraf i kvote 2) 102 (43)
Aldersgennemsnit 26,8
Juridisk kønsfordeling (cpr. - m/k) 34% / 66%

Undervisning og opbygning

Uddannelsen i spansk og latinamerikansk sprog og kultur starter med et introduktionsforløb. Forløbet har fokus på sprogindlæring og introducerer dig til den spansktalende verden i et bredt historisk og kulturelt perspektiv. Du bliver bedre til at kommunikere på spansk og bliver fortrolig med at studere på et universitet.

Udover de obligatoriske fag, som udbydes på spanskstudiet, har du mulighed for at vælge mellem en række tværfaglige valgfag – både inden for dit eget sprogområde men også udenfor. Her kan du specialisere dig inden for fx sprog, litteratur, medier, didaktik, latinamerikanske studier eller hvad du ellers interesserer dig for.

I løbet af uddannelsen får du også mulighed for at læse tilvalg. Tilvalg er kurser, du selv vælger og dermed kan du skabe en profil, du finder interessant.

Du kan også læse tilvalg i udlandet. Læs mere om muligheden for udlandsophold længere nede på siden.

Universitetsuddannelser måles i ECTS-point. Et års studier svarer til 60 ECTS point. 

1. år

1. semester2. semester
Spansk sprog og kultur 1: introduktion (15 ECTS)Sprog 2: spansk grammatik og tekst (15 ECTS)
Spansk sprog og tekst (15 ECTS)Kultur 2: Spanien og Latinamerikas historie og kultur (15 ECTS)

2. år

3. semester4. semester
Sprog 3: spansk sprogbeskrivelse og det kontrastive perspektiv (15 ECTS)

Kommunikation og formidling (10 ECTS)

Skriftlig sprogfærdighed på spansk (2,5 ECTS)

Mundtlig sprogfærdighed på spansk (2,5 ECTS)

Kultur 3: Spanien og Latinamerikas historie og kultur (15 ECTS)Tværfagligt valgfag (15 ETS)

3. år

5. semester6. semester
Bachelorprojekt (15 ECTS)Tilvalg (15 ECTS)
Tilvalg (15 ECTS)Tilvalg (15 ECTS)

Undervisningen på spansk og latinamerikansk sprog og kultur

Størstedelen af undervisningen foregår som en kombination af forelæsninger og holdundervisning. Undervisningen er nogenlunde ligeligt fordelt mellem fagelementer, der vedrører det spanske sprog, og fagelementer, der vedrører historie, kultur og litteratur. Derudover er der valgfrie elementer, hvor du kan fordybe dig i det, du finder mest interessant.

Forberedelse og studieformer

Spansk er et fuldtidsstudie, der foregår på et højt fagligt niveau. Du skal være indstillet på at bruge, hvad der svarer til en fuld arbejdsuge på dit studie: 1/3 af tiden går med undervisning (12-14 timer om ugen), og 2/3 af tiden går med forberedelse, refleksion over det læste, efterbearbejdelse af undervisningsstoffet, informationssøgning og udarbejdelse af skriftlige opgaver eller oplæg til undervisningen. Det meste af din dagligdag skal du altså bruge på at forberede dig til undervisningen derhjemme, på biblioteker eller med din læsegruppe, som du bliver sat sammen med på første semester. Mange studerende arbejder i studiegrupper og har god gavn af dette.

Litteratur og undervisningssprog

En del af undervisningen foregår på spansk, men der vil altid være mulighed for at få forklaret tingene på dansk. Teksterne er også ofte skrevet på spansk. Det gælder både skøn- og faglitteratur. I de sproglige discipliner vil der være nogle tekster på dansk, ligesom der kan være tekster på engelsk. For mange føles det i begyndelsen overvældende med den store læsemængde på spansk, men efterhånden bliver de fleste fortrolige med at skulle læse fagtekster på spansk.

Du skal regne med, at der kan gå en del tid med selve indlæringen af sproget, specielt hvis du ikke har så gode spanskkundskaber, når du begynder på studiet. Du skal også være indstillet på efterhånden at skulle læse længere faglige tekster på spansk. Det kan specielt i starten kræve en ekstra arbejdsindsats.

Udlandsophold

Som studerende på spansk og latinamerikansk sprog og kultur har du masser af muligheder for at give din akademiske profil en international dimension. Du kan tage til udlandet på udveksling eller sommerskole, planlægge et internationalt projektorienteret forløb, hvor du afprøver dine kompetencer i praksis i en virksomhed, eller lave bachelor- eller specialeforberedende arbejde.

Et studieophold i et spansktalende land giver dig mulighed for at bruge sproget i praksis, opleve kulturen og stifte bekendtskab med det at studere på et universitet i et spansktalende land. Et udvekslingsophold varer typisk et semester.

De fleste rejser via Erasmus-programmet, som dækker en del af udgifterne i forbindelse med opholdet. Princippet er, at man på det udenlandske universitet, fx i Spanien, tager eksaminer i fag, der svarer til de fag, man ellers skulle have taget i Danmark. Det er også muligt at tage til udlandet som en del af dit tilvalg og tage nogle kurser, der ikke nødvendigvis er relateret til spanskstudiet.

Uddannelsestjek

Er uddannelsen noget for mig?

Prøv et uddannelsestjek og bliv klogere på, om du er klar til at læse bacheloruddannelsen i spansk og latinamerikansk sprog og kultur. Du kommer igennem 9 spørgsmål om uddannelsen. Husk, at uddannelsestjekket er vejledende - der er ingen rigtige eller forkerte svar.

Karrieremuligheder

Uddannelsen i spansk og latinamerikansk sprog og kultur giver et indgående kendskab til det sprog, der tales og skrives i disse lande, og til landenes litteratur, historie og samfundsforhold. Du opbygger en bevidsthed om den omfattende sproglige og kulturelle forskellighed i den spansktalende verden og får indblik i hvorved disse adskiller sig fra den danske kontekst.
Disse færdigheder ruster dig til jobs inden for undervisning, oversættelse, forlagsbranchen samt det private erhvervsliv og det offentlige.

FAQ Karrieremuligheder

Arbejdet med historie, politik og samfundsforhold lærer dig at se og undersøge sammenhænge mellem historiske begivenheder, politiske systemer og deres forankring i specifikke kulturelle forhold. Du vil komme til at arbejde med emner som den spanske middelalder og udviklingen i det moderne Latinamerika og få en forståelse af begreber som nationalstatsdannelse og magisk realisme. Du vil også stifte bekendtskab med Picassos malerier, Almodovar’s film og meget mere.

Samtidig lærer du at kommunikere på spansk, herunder at formidle komplicerede problemstillinger skriftligt og mundtligt til forskellige målgrupper, og du bliver bevidst om den store sproglige variation og de mange dialekter i såvel Spanien som Latinamerika.

På studiet arbejder du metodisk og lærer at indsamle, bearbejde, analysere og forstå information og data om sprog, kulturforhold m.m. og viderekommunikere din viden. Du vil med andre ord blive i stand til at varetage generelle akademiske funktioner såsom indsamling af information, analyse af problemstillinger og videreformidling af resultater.

Læs mere om forskningen i spansk og latinamerikansk sprog og kultur.

De fleste studerende vælger at læse videre på en kandidatuddannelse. Som bachelor i spansk sprog og kultur, har du retskrav på at kunne fortsætte på:

Hvis du vil være gymnasielærer kan du kombinere din uddannelse med et andet gymnasiesidefag.

Du har mulighed for at tone din uddannelse i forskellige retninger ved at vælge kurser inden for et bestemt område, og når du skal skrive speciale. Du kan for eksempel vælge tilvalg i: 

  • Oversættelse og tværkulturel formidling
  • Global history
  • Fremmedsprogstilegnelse, kultur og didaktik
  • Writing in English

Andre uddannelser

Nogle uddannelser kræver særlige forudsætninger og tilvalg, mens andre har et begrænset antal pladser, men du kan vælge at undersøge om følgende uddannelser kunne være interessante for dig:

Se hvilke kandidater på KU, denne uddannelse er forhåndsgodkendt til at give adgang

Med en uddannelse i spansk og latinamerikansk sprog og kultur er du rustet til en karriere inden for blandt andet undervisning, oversættelse, internationale organisationer, kulturformidling, sproglig rådgivning, interkulturelle relationer og konsulentvirksomhed. Flere undersøgelser viser, at der på arbejdsmarkedet er behov for sproglige kompetencer i såvel private som offentlige virksomheder.

Du vil kunne varetage specialistfunktioner, der kræver omfattende kendskab til det spanske sprog og spansk og latinamerikansk kultur. Som kandidat i spansk og latinamerikansk sprog og kultur er du uddannet til både selvstændigt og i team at formidle komplicerede problemstillinger til forskellige typer publikum. Dine sproglige kompetencer og evne til formidling åbner op for en række jobs med fokus på formidling og konsulentfunktioner i såvel danske som internationale organisationer og virksomheder. Du vil også kunne bestride stillinger, der kræver generelle akademiske kvalifikationer.

Mød andre færdige kandidater, der bruger deres sproguddannelse i deres karriere

Spansk og latinamerikansk sprog og kultur er et meget bredt område. Det afspejler sig naturligvis i forskningen på faget. Der bliver blandt andet forsket i det spanske sprogs opbygning sammenlignet med andre vesteuropæiske sprog, sprogtilegnelse og pædagogik, pragmatik, forholdet mellem sprog og kultur, spansk kultur, historie og samfundsforhold, aktuelle latinamerikanske kultur- og samfundsforhold, spansk og spanskamerikansk litteratur, litteraturhistorie og idehistorie, samt i Hispanismen i Danmark.

Institut for Engelsk, Germansk og Romansk, som spansk hører under, beskæftiger sig med den europæiske kulturs forankring og forandring i tid og rum og med spredningen af kulturer og sprog fra Europa til andre kontinenter sammen med de kulturelle og politiske følgevirkninger af denne ekspansion. Instituttets grundlæggende fagområder er sprog, litteratur, kultur og samfundsforhold, som de kommer til udtryk på engelsk, tysk, fransk, italiensk, portugisisk og spansk. I forhold til andre institutioner bidrager instituttet med en originalsprogligt forankret analyse af forudsætninger for og resultater af forandringer, kulturelt-historisk betingede brud og omvæltninger.

Studieliv

Uddannelsen i spansk og latinamerikansk sprog og kultur hører hjemme på Institut for Engelsk, Germansk og Romansk sammen med en række andre sprogfag (engelsk, italiensk, tysk og fransk). Instituttet lægger stor vægt på et godt og spændende studiemiljø og på at tage godt imod dig, når du starter på uddannelsen.

I introugen er der både et fagligt og socialt fokus, så du finder ud af, hvad det er for en uddannelse, du skal i gang med og får et godt afsæt for dit studieliv, samtidig med at du lærer dine nye medstuderende at kende.

Her kan du se 10 gode råd til nye studerende

Modtagerordning og kontaktlærere

Spanskstudiet lægger stor vægt på at sikre en god start på studiet. Ældre studerende (tutorer) arrangerer en introuge i slutningen af august, og der vil være bestemte undervisere, der har særlig kontakt til førsteårsstuderende.

Som ny studerende på uddannelsen i spansk og latinamerikansk sprog og kultur vil du i løbet af den første tid blive inviteret til en samtale med to af de undervisere, du allerede har mødt til timerne. Der vil være en gruppesamtale og senere en individuel samtale. Til disse samtaler er der mulighed for at tale om det faglige og studiemæssige, herunder eventuelle udfordringer, du måske vil opleve i din første tid på uddannelsen. Underviserne og et hold af studerende fra de andre årgange har fokus på at hjælpe dig med at opbygge gode studievaner, få overblik over, hvordan studiet hænger sammen og hvad der kræves for at komme godt igennem det.

Læsegrupper

Læsegrupper dannes i studiestarten på første semester. Mange læsegrupper har ført til gode og lange venskaber, der rækker ud over det faglige. Men også selvom det er forblevet 'alene' ved det faglige, har læsegrupperne vist sig at være en vigtig base for mange studerende.

Alumneforening

Allerede mens du læser, kan du blive medlem af Spansk Alumneforening Sin Fronteras, der er for både nuværende og tidligere studerende. Som medlem af alumneforeningen kan du deltage i de faglige, kulturelle og erhvervsrettede arrangementer og på den måde få et fagligt netværk, du kan bruge, når du skal ud på arbejdsmarkedet.

Informationssøgning

På 1. semester vil de studerende blive introduceret til digital informationssøgning. Dette bliver fulgt op på andet år i hvor du undervises i akademisk formidling og metode, hvor informationssøgning også indgår.

Studietur

Der er tradition for at førsteårsstuderende om foråret (andet semester) tager på studietur til Madrid sammen med et par undervisere. Studieturene er med til at styrke både det faglige og sociale miljø på uddannelsen.

Bibliotek

På instituttets bibliotek er der både plads til at sidde i ro og fordybe sig i studierne og til at mødes med medstuderende i de komfortable sofaer og lænestole. Biblioteket her en stor referencesamling som står på åbne hylder til fri afbenyttelse på stedet.

Café

I instituttets café, Ambarssaden, kan studerende mødes og hygge sig. Her er der mulighed for at spille bordfodbold, drikke fredagsøl og tale med studerende fra de andre sprogfag. Caféen drives af cafélogen, der er en gruppe studerende fra forskellige uddannelser og årgange. Cafélogen arrangerer også større fester et par gange om året.

Fagråd

Fagrådet er de studerendes talerør og repræsenterer de studerende i forhold til Studienævnet og andre styrende organer med relation til faget. Igennem fagrådets repræsentanter i studienævnet har de studerende direkte indflydelse på undervisningsplaner, udvikling af studieordninger, eksaminer, fagudbud og sociale arrangementer.

Hvis du har et problem eller et forslag, som, du mener, skal tages op på dit studie, kan du henvende dig til fagrådet. Du kan også selv stille op som fagrådsrepræsentant.

Desuden er fagrådet med til at arbejde for et bedre studiemiljø bl.a. gennem sociale og faglige arrangementer for de studerende, fx teaterture, fester og studieture.

EnGeRom

Studielivet på KU

Hvordan er studielivet på resten af Københavns Universitet? Læs om hvad der sker på universitetet, når du ikke har undervisning, find ud af hvor du kan bo, få mere info om SU, studiejob og studierabatter osv.Læs om studielivet på KU

Den første tid på uddannelsen

Hvornår skal jeg starte, og hvordan kommer jeg godt i gang med studiet?

Hvis du bliver optaget på uddannelsen, vil du have god tid til at forberede dig på studiestarten. Når du takker ja til studiepladsen, får du besked om alt det, du skal vide om den første tid på din nye uddannelse.

Introugen i uge 35

Det er vigtigt at få en god studiestart, så man føler sig sikker og tilpas, når uddannelsen rigtigt går i gang. I uge 35 vil du derfor blive inviteret til en introuge på din uddannelse. Her møder du dine nye medstuderende og kommer godt i gang på studiet både fagligt og socialt. 

I introugen vil ældre studerende, også kaldet tutorer, stå for et program sammen med studievejledningen, der klæder dig på til dit studie. I introugen vil der både være fokus på det faglige og det tekniske, men også på det sociale, så du lærer dine medstuderende at kende. Det er ikke obligatorisk at deltage i introugen, men det er en rigtig god idé, da det er med til at give en god start og et godt tilhørsforhold på uddannelsen.

Det er universitetets politik, at alkohol skal holdes helt uden for det sociale og faglige program for nye studerende i dagstimerne.

Se Søndre Campus

Undervisningen foregår på Det Humanistiske Fakultet, som ligger på Islands Brygge på Amager. Fakultetet har omkring 8.500 studerende på over 70 bachelor- og kandidatuddannelser og et stort antal tilvalgsprogrammer og kurser inden for efter- og videreuddannelse. Få en rundvisning her:

Mød de studerende

Jeg har fået en dybere forståelse for det spanske sprog og de spansktalende kulturer. Og jeg tror også det her med at kunne danne sig et overblik over forskellige kulturer og kulturforståelse. Det skal man virkelig ikke undervurdere.

Besøg os

Kontakt vejledningen

KU bacheloroptagelse

Du kan få flere oplysninger om studiet ved at henvende dig til vores vejledere.

Har du spørgsmål til:

  • optagelse i kvote 1 eller kvote 2
  • ansøgningsprocedurer
  • adgangskrav
  • studievalg eller studietvivl
  • særlig støtte (SPS)
Kontakt KU bacheloroptagelse

Spørgsmål om uddannelsen

Hos studievejledningen på Institut for Engelsk, Germansk og Romansk på Det Humanistiske Fakultet kan du svar på spørgsmål om

  • uddannelsens faglige indhold og opbygning
  • studieplanlægning
  • muligheder undervejs i uddannelsen m.m.
Kontakt studievejledningen

Her ligger uddannelsen

  • Det Humanistiske Fakultet, Søndre Campus, Karen Blixens Plads 8, 2300 København S.

Lignende uddannelser