Om uddannelsen

Klimatilpasning, afkolonisering, øget selvstyre, sprogudvikling og samfundsomstilling – det er nogle af de store emner, som optager de arktiske folk i disse år.

Hvorfor læse grønlandske og arktiske studier?

Grønlandske og arktiske studier er den eneste tværfaglige uddannelse i Danmark, der har fokus på grønlandsk sprog og arktiske kultur- og samfundsforhold med vægt på inuit. Uddannelsen giver dig en unik faglig baggrund, som gør dig i stand til at analysere, diskutere og formidle forhold og dynamikker i Arktis. Uddannelsen tilgår problemfelter ved at samtænke historiske såvel som aktuelle forhold.

Hvad kan jeg blive med grønlandske og arktiske studier?

Med denne baggrund kan du blive ansat inden for formidling, projektledelse, analysearbejde, forskning, undervisning og administration, hvor grønlandsrelaterede forhold spiller ind. Du kan arbejde i Grønland eller grønlandsrelaterede institutioner i Danmark. Men ligesom andre humanister kan du også få ansættelse uden for det grønlandske og arktiske felt, fx i forlagsbranchen, NGO'er eller som selvstændig konsulent.

Adgangskrav og optagelse

For at søge ind på grønlandske og arktiske studier skal du opfylde de generelle  adgangskrav:

  • En adgangsgivende eksamen med mindst 6,0 i gennemsnit
    eller
  • En adgangsgivende eksamen med en bestået KU kvote 2-prøve

Desuden skal du have bestået disse fag, når du søger i kvote 1 og kvote 2:

  • Dansk A
  • Engelsk B
Samt en af følgende muligheder:
  • Historie B
  • Idéhistorie B
  • Samtidshistorie B
Samt en af følgende muligheder:
  • Fransk begynder A/fortsætter B
  • Tysk begynder A/fortsætter B
  • Spansk A
  • Øvrige fremmedsprog A

Ansøgningsfrister

Ansøgere med dansk adgangsgivende eksamen og eventuel supplering:

  • kvote 1: 5. juli kl. 12
  • kvote 2: 15. marts kl. 12

Ansøgere med yderligere dokumentation:

  • kvote 1 og kvote 2: 15. marts kl. 12

Læs mere om kvote 1

Læs mere om kvote 2

Opfylder du ikke adgangskravene? 

Find ud af, hvad du gør, hvis du ikke opfylder adgangskravene og reglerne for supplering.

Læs mere om eksamener, adgangskrav og supplering

Har du brug for særlig støtte til din uddannelse?

Overvejer du at søge ind på Københavns Universitet, og har du en diagnose, funtionsnedsættelse, et handicap eller er neurodivergent? 

Læs mere om særlig støtte

Har du studeret før?

Der er et par ting, du skal være opmærksom på, hvis du har studeret på en videregående uddannelse før.

Læs mere om, hvordan du ansøger som tidligere studerende

Optagelsestal grønlandske og arktiske studier 2024
Adgangskvotient 7,0
Standby-kvotient 6,2
Optagne 6
Fordeling i kvote 1 og kvote 2 80% / 20%
Ansøgninger (heraf i kvote 2) 45 (28)
Aldersgennemsnit 24,5
Juridisk kønsfordeling (cpr. - m/k) 17% / 83%

Undervisning og opbygning

Universitetsuddannelser er opbygget af moduler og måles i såkaldte ECTS-point. Et års studier svarer til 60 ECTS-point. Hvert fags ECTS point er angivet i parentes i skemaet. 

1. år

1. semester2. semester
Propædeutik 1: Grønlandsk sprogintroduktion (15 ECTS)Propædeutik 2: Grønlandsk sprogintroduktion (15 ECTS)
Inuit kultur og samfund (15 ECTS)Politiske og sociale processer i Arktis (15 ECTS)

2. år

3. semester4. semester
Grønlandsk sprogfærdighed (15 ECTS)Grønlandsk kommunikation A (15 ECTS)

Aktuelle kultur og samfundsforhold i Grønland (15 ECTS) 

eller

Aktuelle kultur og samfundsforhold i Arktis (15 ECTS)

Videnskabsteori (15 ECTS)

3. år

5. semester6. semester
Grønlandsk kommunikation B (15 ECTS)Grønlandsk kommunikation C (15 ECTS)
Tilvalg (15 ECTS)Bachelorprojekt (15 ECTS)

4. år

4. år
Tilvalg (15 ECTS)
Tilvalg (15 ECTS)

Undervisningen på grønlandske og arktiske studier

I sprogundervisningen skal du lære at tale, skrive og analysere grønlandsk. Undervisningen foregår på små hold og veksler mellem forelæsninger, tekstdiskussioner, sprogtræning, dialog, mundtlige studenteroplæg, gruppearbejde, øvelser og vejledning. Senere i studiet bliver arbejdet mere selvstændigt. Der er 12 undervisningstimer om ugen i alt, og du skal være forberedt på at bruge temmelig meget tid på at opøve dine sprogkundskaber og forberede dig til kurserne. Kultur- og samfundsundervisningen veksler mellem diskussioner af forskellige tematiske problemfelter samt arbejde med teoretiske og analytiske tilgange. Der er stort fokus på at styrke de akademiske skriftlige og mundtlige kompetencer.    

Flere studerende vælger at tage et semester i Grønland, hvor de studerer på Grønlands Universitet. Andre studerende vælger at tage tilvalg på fx minoritetsstudier og komparative kulturstudier eller forfølger studier i udlandet (fx Canada). Der er ligeledes mulighed for at lade praktik indgå som en del af bachelor- og kandidatuddannelsen.

Forberedelse og studieformer

Størstedelen af arbejdet på studiet består i at forholde sig til og diskutere det læste materiale og opøve dine sprogkundskaber. Når man arbejder med selvstændige opgaver, ligger der en stor arbejdsindsats i at indkredse, indsamle og analysere et materiale efter eget valg. En afvejning af modulerne og deres ECTS-point viser, at du bruger lidt over halvdelen af uddannelsen på at lære grønlandsk, mens den anden halvdel består af studier i samfundsforhold og kulturanalyse.

Litteratur og undervisningssprog

Du vil blive undervist i grønlandsk sprog, og du vil komme til at arbejde med simple grønlandske tekster. En del litteratur i kultur- og samfundsundervisningen vil desuden være på akademisk engelsk.

Grønlandske og arktiske studier har i samarbejde med andre arktisk orienterede institutioner gennem mange år opbygget et bibliotek i verdensklasse: Polarbiblioteket. Da studiet ikke udbydes andre steder i Europa, tiltrækker det ofte internationale studerende. Ligeledes kommer der en del forskere og gæster for at benytte sig af Polarbibliotekets ekstraordinære faciliteter.

Eksamensformer

Der er en klar forventning om aktiv undervisningsdeltagelse i mange af fagene. Det betyder, at du skal møde velforberedt op til undervisningen, deltage i diskussioner og aflevere et bestemt antal opgaver. Det vil styrke dig, når du skal til eksamen. Du kan læse mere om de forskellige fags eksamensformer i studieordningen. 

Uddannelsestjek

Er uddannelsen noget for mig?

Prøv et uddannelsestjek og bliv klogere på, om du er klar til at læse bacheloruddannelsen i grønlandske og arktiske studier. Du kommer igennem 13 spørgsmål om uddannelsen. Husk, at uddannelsestjekket er vejledende - der er ingen rigtige eller forkerte svar.

Karrieremuligheder

Grønlandske og arktiske studier er den eneste tværfaglige uddannelse i Danmark med speciale i grønlandsk sprog og arktiske kultur- og samfundsforhold. Med et primært fokus på inuit vil undervisningen koncentrere sig om sprog-, kultur-, historie- og samfundsforhold, herunder de koloniale og postkoloniale dynamikker og relationer. Det er først og fremmest Grønland, der er i centrum, men forhold hos andre arktiske folk indgår også som en vigtig del af studiet. Forståelsen af de komplekse processer i Arktis bliver sat i relation til internationale problemstillinger knyttet til fx oprindelige folk, ressourceudnyttelse og geopolitik.

Grønlandske og arktiske studier har til huse i et af de gamle pakhuse i Strandgade på Christianshavn. Det faglige miljø og studiemiljøet er karakteriseret ved stor kontakt og dialog mellem undervisere, forskere og studerende. Huset rummer ligeledes et af verdens største biblioteker med arktisk materiale. Det betyder, at der er en del gæster fra hele verden, som besøger stedet.

FAQ Karrieremuligheder

Uddannelsen giver indgående viden om nutidige og historiske sociale, politiske og kulturelle forhold i Arktis. Studierne giver kompetence i kulturanalyser med afsæt i videnskabelige teorier og metoder fra humaniora og samfundsvidenskaberne. Endelig vil du få kompetencer i at skrive, tale, oversætte og analysere grønlandsk. Sprogundervisningen trækker på teorier og metoder fra lingvistikken.

De fleste studerende vælger at læse videre på en kandidatuddannelse. Som bachelor i grønlandske og arktiske studier, har du retskrav på at kunne fortsætte på:

Nogle uddannelser kræver særlige forudsætninger og tilvalg, mens andre har et begrænset antal pladser, men du kan vælge at undersøge om andre uddannelser kunne være interessante for dig, f.eks.:

Se hvilke kandidater på KU, denne uddannelse er forhåndsgodkendt til at give adgang

De fleste færdiguddannede bachelorer i grønlandske og arktiske studier vælger at forsætte på kandidatuddannelsen i grønlandske og arktiske studier eller på kandidatuddannelsen i tværkulturelle studier. Som kandidat kan du bl.a. blive ansat inden for grønlandsrelateret formidling, projektledelse, analysearbejde, forskning, undervisning og administration. Du kan arbejde i Grønland eller grønlandsrelaterede institutioner i Danmark. Men ligesom andre humanister kan du få ansættelser både inden for og uden for det grønlandske og arktiske felt, fx i forlagsbranchen, NGO'er eller som selvstændig konsulent.

Afhængigt af dit personlige mål, kan det være meget nyttigt at supplere studiet med tilvalgselementer fra bachelorfag som minoritetsstudier, komparative kulturstudier, kulturgeografi, antropologi eller lignende. På den måde kan du målrette dine kvalifikationer og lukke jobområdet op.

Eksempler på virksomheder:

  • Nordsjællands Hospital
  • Sprogcenter Sisimiut
  • Sprogskolen København
  • Arktisk Institut
  • Københavns Universitet, Institut for Medier, Erkendelse og Formidling
  • Grønlands Selvstyre
  • Grønlands Universitet, Ilisimatusarfik
  • De Grønlandske Huse
  • Qaqortoq Museum (UNESCO)
  • UNICEF

Studieliv

Grønlandske og arktiske studier hører hjemme på Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier (ToRS), på det Humanistiske Fakultet, men hvor resten af instituttet ligger på Søndre Campus, ligger Afdeling for Grønlandske og Arktiske Studier i Strandgade på Christianshavn. 

Grønlandske og arktiske studier er et lille fag med ca. 15-20 studerende i alt på bachelor- og kandidatuddannelsen. På afdelingen er der en lang tradition for et hyggeligt og socialt studiemiljø, hvor studerende på tværs af årgange mødes for at dele erfaringer og viden, ligesom studerende har en nær faglig dialog med undervisere og forskere. Afdelingen har desuden et omfattende bibliotek – Polarbiblioteket – som tiltrækker forskere, gæster og studerende fra hele verden.

Som studerende har du rig mulighed for at deltage i arrangementer tilrettelagt af Grønlandske og arktiske studier, Arktisk Institut, Nordatlantens Brygge, Polarbiblioteket, Det Humanistiske Fakultet og ToRS. På tværs af fagene på ToRS er der faglige møder og fester arrangeret af de studerende, samt andre faglige arrangementer.

Studieliv på ToRS

Uddannelsen hører hjemme på Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier, også kaldet ToRS, på Det Humanistiske Fakultet. På ToRS er der samlet en del mindre fag, hvilket på mange måder er en fordel, fordi der opstår en god tværfaglig ånd, og udbyttet af diskussioner og samtaler med studerende fra andre fag er meget frugtbart. 

På instituttet er der en lang tradition for et hyggeligt og socialt studiemiljø, hvor studerende mødes på tværs for at dele erfaringer og viden, ligesom studerende har en nær dialog med undervisere og forskere.

Som studerende kommer du tæt på flere forskellige faglige miljøer og får adgang til faciliteter, dér hvor du har undervisning. De fleste fag har omfattende biblioteker, som du skal bruge i forskellige sammenhænge, og derudover vil du kunne indgå i de forskellige sociale traditioner, der er på fagene. Mange studerende ser det som en fordel, at uddannelsen giver dig adgang til disse mange steder og oplevelser, så du i løbet af studiet får fornemmelsen af multikultur i videst mulige udstrækning.

ToRS

Fagrådet

Fagrådet består af studerende, som arbejder frivilligt for at varetage de studerendes sociale, uddannelsesmæssige og politiske interesser over for fagets ledelse. Emner kan fx være studiemiljøet, hvordan undervisningen skal tilrettelægges og forbedringer af den gældende studieordning. Fagrådet arbejder desuden sammen med festudvalget og laver ind imellem fælles arrangementer, såsom bogauktioner og debatarrangementer.

Alle studerende er automatisk med i deres fagråd og kan møde op til de annoncerede møder og dele bekymringer og glæder og få indflydelse på, hvordan uddannelserne bliver formet.

Orient Espresso og BARstionen

Orient Espresso er studentercafé for Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier. Caféen er åben i hverdagene, så du kan hente dig en billig kop - selvlavet - kaffe, spille et spil eller hygge med din læsegruppe. Læs mere på caféens facebookside. I BARstionen, som bruger samme lokaler som Orient Espresso, bliver der blandt andet holdt fredagsbarer, filmaftener og fester i løbet af semesteret, og alle studerende kan give en hånd med som en af BARstionens Aktive venner.

 Læs mere på barens facebookside.

Studielivet på KU

Hvordan er studielivet på resten af Københavns Universitet? Læs om hvad der sker på universitetet, når du ikke har undervisning, find ud af hvor du kan bo, få mere info om SU, studiejob og studierabatter osv.Læs om studielivet på KU

Den første tid på uddannelsen

Hvornår skal jeg starte, og hvordan kommer jeg godt i gang med studiet?

Hvis du bliver optaget på uddannelsen, vil du have god tid til at forberede dig på studiestarten. Når du takker ja til studiepladsen, får du besked om alt det, du skal vide om den første tid på din nye uddannelse.

Introugen i uge 35

Det er vigtigt at få en god studiestart, så man føler sig sikker og tilpas, når uddannelsen rigtigt går i gang. I uge 35 vil du derfor blive inviteret til en introuge på din uddannelse. Her møder du dine nye medstuderende og kommer godt i gang på studiet både fagligt og socialt. 

I introugen vil ældre studerende, også kaldet tutorer, stå for et program sammen med studievejledningen, der klæder dig på til dit studie. I introugen vil der både være fokus på det faglige og det tekniske, men også på det sociale, så du lærer dine medstuderende at kende. Det er ikke obligatorisk at deltage i introugen, men det er en rigtig god idé, da det er med til at give en god start og et godt tilhørsforhold på uddannelsen.

Det er universitetets politik, at alkohol skal holdes helt uden for det sociale og faglige program for nye studerende i dagstimerne.

Se Søndre Campus

Undervisningen foregår på Det Humanistiske Fakultet, som ligger på Islands Brygge på Amager. Fakultetet har omkring 8.500 studerende på over 70 bachelor- og kandidatuddannelser og et stort antal tilvalgsprogrammer og kurser inden for efter- og videreuddannelse. Få en rundvisning her:

Mød de studerende

Det allerbedste ved mit studie, er den nærhed, der er. Altså fordi vi er så få. Det gør det virkelig trygt at komme og være på studiet.

Besøg os

Kontakt vejledningen

KU bacheloroptagelse

Du kan få flere oplysninger om studiet ved at henvende dig til vores vejledere.

Har du spørgsmål til:

  • optagelse i kvote 1 eller kvote 2
  • ansøgningsprocedurer
  • adgangskrav
  • studievalg eller studietvivl
  • særlig støtte (SPS)
Kontakt KU bacheloroptagelse

Spørgsmål om uddannelsen

Hos studievejledningen på Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier på Det Humanistiske Fakultet kan du svar på spørgsmål om

  • uddannelsens faglige indhold og opbygning
  • studieplanlægning
  • muligheder undervejs i uddannelsen m.m.
Kontakt studievejledningen

Her ligger uddannelsen

  • Det Humanistiske Fakultet, Afdeling for Grønlandske og arktiske studier, Strandgade 102, 1401 København K.

Spørgsmål og svar om studiet – grønlandske og arktiske studier

Grønlandsk er en integreret del af studiet. Sprogundervisningen udgør lidt over halvdelen af den grundfaglige del af bacheloruddannelsen. Som studerende bruger du meget tid på at lære grønlandsk.

Undervisningen fokuserer på kompetencer inden for udtale, dialog, oversættelse og grammatik. Du vil blive introduceret til lingvistiske teorier og begreber, men rene lingvistiske studier kan ikke længere foretages som led i uddannelsen.

Nogle studerende vælger at tage til Grønland i en periode for at lære sproget og for at få et førstehåndskendskab til Grønland.

Andre vælger at tage til Ilisimatusarfik (Grønlands Universitet i Nuuk) eller til universiteter i Aberdeen (Skotland), Fairbanks (Alaska) eller andre udenlandske universiteter.

Undervisningen omhandler inuit i hele Arktis for at give en bred indføring til samfunds- og kulturforhold i både førkolonial og nyere tid. Er du interesseret i Grønland, har du mulighed for at arbejde videre med bacheloruddannelsens grønlandskurser gennem en faglig specialisering og fordybelse i bachelorprojektet eller gennem fortsatte studier på kandidatuddannelsen. 

Da studiet i grønlandske og arktiske studier trækker på en lang række antropologiske, historiske og etnologiske teorier, kommer man som studerende ind i en række inspirerende fagfelter, som lukker studierne op på spændende måder. Bacheloruddannelsen inkluderer endvidere 3/4 års tilvalg. Her forfølger de studerende ofte hver deres interesser og udvikler deres personlige og faglige kompetencer på mange forskellige områder. Mange tager tilvalg på minoritetsstudier og komparative kulturstudier.


 

Som de fleste andre humanistiske fag er der ikke nødvendigvis en entydig sammenhæng mellem uddannelse og senere ansættelsesforhold.

Kun få arbejdsgivere slår stillinger op, hvor man specifikt søger kandidater med viden om Grønland og Arktis. Som kandidat fra grønlandske og arktiske studier har man udviklet en række faglige kompetencer på baggrund af, hvordan man har valgt at sammensætte sit studie, og hvilke interesseområder man har forfulgt gennem projekter, tilvalg, praktik, udlandsophold, speciale m.v. På baggrund af det opbygger kandidater fra studiet hver deres personlige faglige profil, og det er den, de får job på.

Indtil videre har studiets kandidater være overraskende gode til at finde spændende og udfordrende arbejde både inden for og uden for det grønlandske og arktiske felt. 

Lignende uddannelser