Om uddannelsen

Audiologopædi beskæftiger sig med vanskeligheder i forbindelse med sproglig kommunikation, herunder årsager og hvordan vanskeligheder kan mildnes eller overvindes ved undervisning og behandling.

Hvorfor læse audiologopædi?

Som audiologopæd får du et dybdegående kendskab til tale-, høre-, læse- og skrivevanskeligheder. På uddannelsen får du viden om sproglige kommunikationsvanskeligheder, dvs. vanskeligheder med både tale, stemme og sprog på baggrund af en grundlæggende forståelse for sproglige færdigheder og deres udvikling samt sproglige færdigheders kognitionspsykologiske og fysiologiske basis.

Hvad kan jeg blive med audiologopædi?

Logopædens og audiologopædens kompetencer er særligt relevante i specialundervisning af såvel børn og unge som voksne med sproglige kommunikationsvanskeligheder. Men også ved stemmetræning af sangere, udvikling af høreapparater, tilrettelæggelse af tekster for dårlige læsere og vidensformidling om kommunikationshandicap.

Mød os til Åbent Hus

Adgangskrav og optagelse

For at søge ind på audiologopædi skal du opfylde de generelle  adgangskrav:

  • En adgangsgivende eksamen med mindst 6,0 i gennemsnit
    eller
  • En adgangsgivende eksamen med en bestået KU kvote 2-prøve

Desuden skal du have bestået disse fag, når du søger i kvote 1 og kvote 2:

  • Dansk A
  • Engelsk B
Samt en af følgende muligheder:
  • Historie B
  • Idéhistorie B
  • Samtidshistorie B
Samt en af følgende muligheder:
  • Fransk begynder A/fortsætter B
  • Tysk begynder A/fortsætter B
  • Spansk A
  • Øvrige fremmedsprog A

Ansøgningsfrister

Ansøgere med dansk adgangsgivende eksamen og eventuel supplering:

  • kvote 1: 5. juli kl. 12
  • kvote 2: 15. marts kl. 12

Ansøgere med yderligere dokumentation:

  • kvote 1 og kvote 2: 15. marts kl. 12

Læs mere om kvote 1

Læs mere om kvote 2

Opfylder du ikke adgangskravene? 

Find ud af, hvad du gør, hvis du ikke opfylder adgangskravene og reglerne for supplering.

Læs mere om eksamener, adgangskrav og supplering

Har du brug for særlig støtte til din uddannelse?

Overvejer du at søge ind på Københavns Universitet, og har du en diagnose, funktionsnedsættelse, et handicap eller er neurodivergent? 

Læs mere om særlig støtte

Har du studeret før?

Der er et par ting, du skal være opmærksom på, hvis du har studeret på en videregående uddannelse før.

Læs mere om, hvordan du ansøger som tidligere studerende

Optagelsestal audiologopædi 2024
Adgangskvotient 8,8
Standby-kvotient 8,3
Optagne 44
Fordeling i kvote 1 og kvote 2 90% / 10%
Ansøgninger (heraf i kvote 2) 177 (74)
Aldersgennemsnit 24,1
Juridisk kønsfordeling (cpr. - m/k) 7% / 93%

Undervisning og opbygning

Universitetsuddannelser måles i ECTS-point. Et års studier svarer til 60 ECTS point og hvert kursus vægter 15 ECTS.

På audiolopogædi begynder du med forudsætningsfagene sprogvidenskab, anatomi og psykologi og kommunikationsvanskeligheder. Fra 2. år drejer uddannelsen sig om de logopædiske anvendelsesfag, først om stemme- og udtalevanskeligheder, senere om børns sproglige vanskeligheder og sprogvanskeligheder efter hjerneskade. På 3. år begynder du på audiologi (hørelse og hørevanskeligheder) og læsning og læsevanskeligheder. Det er ikke muligt at tage tilvalgskurser på bacheloruddannelsen i audiologopædi. 

1. år

1. semester2. semester
Sprogvidenskab i audiologopædi (15 ECTS)Fonetik, semantik og sprogtilegnelse (15 ECTS)
Kommunikationens anatomi og fysiologi (15 ECTS)Psykologi, kommunikation og stammen (15 ECTS)

2. år

3. semester4. semester
Stemmelidelser og akustik (15 ECTS)Psykolingvistik og statistik (15 ECTS)
Dysartri og fonologiske vanskeligheder (15 ECTS)Afasi (15 ECTS)

3. år

5. semester6. semester
Sprogforstyrrelser hos børn (15 ECTS)Læsning 1 (15 ECTS)
Audiologi 1 (15 ECTS)Bachelorprojekt (15 ECTS)

Undervisningen på audiologopædi

I begyndelsen af studiet er selve arbejdsformen mere skolepræget end ved de fleste universitetsstudier med holdundervisning og øvelsestimer for hele årgangen, som tæller cirka 35 studerende. Senere på studiet øges kravene til selvstændighed. I nogle fag indgår der specialpædagogisk praktik udover den skemalagte undervisning. Du har også kurser af mere naturvidenskabelig karakter, fx anatomi og fysiologi, hvor en del af undervisningen foregår i et laboratorie, hvor der blandt kan udføres høretest. 

Forberedelse og studieformer

Undervisningen er så vidt muligt samlet på hele (og halve) arbejdsdage hver med seks eller tre timers undervisning. Du har 12 timers undervisning om ugen. Ud over selve undervisningen skal du forvente at bruge de resterende timer op til en fuld arbejdsuge til forberedelse, materialesøgning og opgaveskrivning. Når du starter på uddannelsen, får du en studiegruppe, som du kan forberede dig, lave øvelser og diskutere teksterne med både til den daglige undervisning og op til eksamen. 

Litteratur og undervisningssprog

Meget af faglitteraturen er skrevet på engelsk, og det er derfor vigtigt, at du har godt kendskab til dette sprog.

Uddannelsestjek

Er uddannelsen noget for mig?

Prøv et uddannelsestjek og bliv klogere på, om du er klar til at læse bacheloruddannelsen i audiologopædi. Du kommer igennem 15 spørgsmål om uddannelsen. Husk, at uddannelsestjekket er vejledende - der er ingen rigtige eller forkerte svar.

Karrieremuligheder

Audiologopædi beskæftiger sig med diagnostik, undervisning, behandling og forskning i forbindelse med læse-, stave-, skrive-, høre, tale- og stemmevanskeligheder.

Det er uddannelsen som høre-, tale- og læsepædagog (audiologopæd).

Maria, talehørekonsulent i PPR.

Maria er talehørekonsulent i PPR. Hør mere om hendes job og de kompetencer, hun bruger i sin hverdag.

Trine, specialkonsulent hos Styrelsen for undervisning og kvalitet.

Trine arbejder som specialkonsulent hos Styrelsen for Undervisning og Kvalitet. Hun bruger en bred vifte af fagspecifikke kompetencer, som hun har med fra uddannelsen i audiologopædi.

FAQ Karrieremuligheder

På uddannelsen får du færdigheder i alle audiologopædiens anvendelsesfag, dvs. logopædi, audiologi og læsevidenskab.

Vælger du tilvalg i logopædi, opnår du kompetence som logopæd (talepædagog). En logopæd arbejder med stemme-, tale- og sprogvanskeligheder – med henblik på forebyggelse, undersøgelse, diagnosticering, vejledning, undervisning/behandling og forskning.

På uddannelsen får du viden om sproglige kommunikationsvanskeligheder, dvs. vanskeligheder med både tale, stemme og sprog på baggrund af en grundlæggende forståelse for sproglige færdigheder og deres udvikling samt sproglige færdigheders kognitionspsykologiske og fysiologiske basis.

Du lærer at planlægge, gennemføre og evaluere relevante behandlinger af personer med sproglige kommunikationshandicap og at formidle undersøgelsesresultater og faglig indsigt til både fagfæller og ikke-specialister, fx pårørende til kommunikationshandicappede.

Læs mere om forskningen inden for audiologopædi

De fleste studerende vælger at læse videre på en kandidatuddannelse. Som bachelor i audiologopædi, har du retskrav på at kunne fortsætte på:

Nogle uddannelser kræver særlige forudsætninger og tilvalg, mens andre har et begrænset antal pladser, men du kan vælge at undersøge om følgende uddannelser kunne være interessante for dig:

Se hvilke kandidater på KU, denne uddannelse er forhåndsgodkendt til at give adgang

Logopædens og audiologopædens kompetencer er naturligvis særligt relevante i specialundervisningen af såvel børn og unge som voksne med sproglige kommunikationsvanskeligheder. De har også relevans i mange andre sammenhænge, bl.a. ved stemmetræning af sangere, udvikling af høreapparater, tilrettelæggelse af tekster for dårlige læsere og vidensformidling om kommunikationshandicap.

Kandidatgraden giver en række forskellige jobmuligheder. Størstedelen af audiologopæder arbejder i det offentlige inden for specialundervisning ved kommunikationscentre, tale- og høreinstitutter eller centre for voksenuddannelsen. Du kan også få job ved universiteter eller seminarier, hvor både pædagog- og lærerseminarier bruger audiologopæder til undervisning i børns taleudvikling. Det er også muligt at komme til at arbejde med forskellige vidensfunktioner, fx i Socialstyrelsen eller ved Center for Hjerneskade, ligesom uddannelsen giver mulighed for at arbejde på audiologisk og foniatrisk afdeling eller på traumecentre på hospitaler. Nogle audiologopæder arbejder herudover også ved private firmaer i høreapparatsbranchen.

Eksempler på virksomheder der har ansat audiologopæder

  • Roskilde Kommune, Pædagogisk Psykologisk Rådgivning
  • Københavns Kommunes Specialundervisning for voksne
  • Audiologiske afdelinger, Gentofte, Bispebjerg, Rigshospitalet
  • VUC Vestegnen
  • Aalborg for Døve
  • GN Resound
  • Center for Hjerneskade
  • Københavns Professionshøjskole
  • Undervisningsministeriet

Studieliv

Årgangene på audiologopædi tæller cirka 40 studerende. Det betyder, at der er en hyggelig stemning og en god kontakt mellem de studerende. Miljøet er aktivt - både socialt og fagligt. I fagrådet engagerer de studerende sig i faglige og sociale spørgsmål, og du kan også få indflydelse på kursusudbuddet på uddannelsen. Det sociale liv blomstrer, for eksempel ved institutfesterne, som bliver holdt sammen med de øvrige studerende fra instituttets fag og ved specialefesterne, hvor nyudklækkede kandidater fejrer kandidaturet og fremlægger deres specialer.

Nordisk Kaffebar

Nordisk Kaffebar er det daglige samlingspunkt for alle studerende på Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab. Her serveres kaffe, te, kakao, søde sager, frugt og øl til studievenlige priser. Mens du nyder frirummet fra studiebøgerne, kan du læse Politiken, Information og Weekendavisen, eller slappe af med et spil Hint eller en omgang bordfodbold.

Frebaren

Frebaren er NorS’ fredagsbarudvalg. Fire gange hvert semester forvandles Kaffebarens lokale til en hyggelig bar, hvor du kan hygge dig og nyde en øl med andre studerende fra dit institut.  Sodavand, øl og drinks sælges til studentervenlige priser, og aftenerne er fulde af hygge, spil og dans. Det er en perfekt måde at slutte sin uge af på og chille med studiegruppen, mens man spiller Bezzerwizzer.

Festudvalget på NorS

Festudvalget sørger for, at alle studerende på NorS har et godt sted at samles med lækre drinks, god plads på floor og musik der passer til temaet. Der afholdes normalt to temafester i festsalen hvert semester for alle studerende på NorS, så der er plads til at tage et par venner med også (og resten af de studerende på HUM er også velkomne).

NorS

Studielivet på KU

Hvordan er studielivet på resten af Københavns Universitet? Læs om hvad der sker på universitetet, når du ikke har undervisning, find ud af hvor du kan bo, få mere info om SU, studiejob og studierabatter osv.Læs om studielivet på KU

Den første tid på uddannelsen

Hvornår skal jeg starte, og hvordan kommer jeg godt i gang med studiet?

Hvis du bliver optaget på uddannelsen, vil du have god tid til at forberede dig på studiestarten. Når du takker ja til studiepladsen, får du besked om alt det, du skal vide om den første tid på din nye uddannelse.

Introugen i uge 35

Det er vigtigt at få en god studiestart, så man føler sig sikker og tilpas, når uddannelsen rigtigt går i gang. I uge 35 vil du derfor blive inviteret til en introuge på din uddannelse. Her møder du dine nye medstuderende og kommer godt i gang på studiet både fagligt og socialt. 

I introugen vil ældre studerende, også kaldet tutorer, stå for et program sammen med studievejledningen, der klæder dig på til dit studie. I introugen vil der både være fokus på det faglige og det tekniske, men også på det sociale, så du lærer dine medstuderende at kende. Det er ikke obligatorisk at deltage i introugen, men det er en rigtig god idé, da det er med til at give en god start og et godt tilhørsforhold på uddannelsen.

Det er universitetets politik, at alkohol skal holdes helt uden for det sociale og faglige program for nye studerende i dagstimerne.

Se Søndre Campus

Undervisningen foregår på Det Humanistiske Fakultet, som ligger på Islands Brygge på Amager. Fakultetet har omkring 8.500 studerende på over 70 bachelor- og kandidatuddannelser og et stort antal tilvalgsprogrammer og kurser inden for efter- og videreuddannelse. Få en rundvisning her:

Mød de studerende

Altså audiologopædi er også et studie, som har elementer af mange forskellige fag. På første semester har man f.eks. anatomi, som er meget naturvidenskablig, og man skal lære alle de latinske ord og fraser. Og man har også sprogvidenskab ved siden af. Den blanding tror jeg tiltalte mig også.

Besøg os

Kontakt vejledningen

KU bacheloroptagelse

Du kan få flere oplysninger om studiet ved at henvende dig til vores vejledere.

Har du spørgsmål til:

  • optagelse i kvote 1 eller kvote 2
  • ansøgningsprocedurer
  • adgangskrav
  • studievalg eller studietvivl
  • særlig støtte (SPS)
Kontakt KU bacheloroptagelse

Spørgsmål om uddannelsen

Hos studievejledningen på Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab på Det Humanistiske Fakultet kan du svar på spørgsmål om

  • uddannelsens faglige indhold og opbygning
  • studieplanlægning
  • muligheder undervejs i uddannelsen m.m.
Kontakt studievejledningen

Her ligger uddannelsen

  • Det Humanistiske Fakultet, Søndre Campus, Karen Blixens Plads 8, 2300 København S.

Spørgsmål og svar om studiet - audiologopædi

Læren om tale- og hørehandicap samt afhjælpning heraf. 'Audio' kommer af latin (audire = høre) og betyder vedrørende hørelsen. 'Logo' kommer af græsk (logos = ord, tanke, fornuft) og betyder ord-, tale-. 

Som audiologopædistuderende har du 3 eller 6 timers undervisning om dagen i løbet af et semester.  Studiet er imidlertid et fuldtidsstudium. Resten af ens studiearbejde foregår hjemme foran bøgerne, i læsegrupper og i praktikken.

De fleste kan overskue 10-15 timers arbejde om ugen, mens de læser. I ferieperioderne kan man arbejde lidt mere.

Hvert semester (et universitetsår er opdelt i to semestre) bruger en audiologopædistuderende mellem 500 og 1000 kroner på bøger. Ud over det, bruger man 300-500 kroner på kopier.

Hvis man gerne vil tilbringe en del af studietiden i udlandet, anbefaler vi, at man gør det i sit tilvalgsår eller som supplement til en af de anvendte discipliner. Som regel er det audiologien der tages i udlandet, da det ikke er så sprogspecifikt som læsningen og logopædien.

Lønnen er forskellig alt efter, om man arbejder under det offentlige eller det private. Lønnen er højest i den private sektor, hvor startlønnen ligger på mellem 20.000 og 30.000 månedligt. Er man ansat offentligt, ligger startlønnen ofte lidt lavere, mellem 18.000 og 25.000 månedligt.

Lignende uddannelser