Om uddannelsen

Som urban landskabsingeniør er du med til at skabe, forvalte og udvikle bæredygtige bymiljøer som kan håndtere fremtidens klimaudfordringer.

Hvorfor læse urban landskabsingeniør?

Urban landskabsingeniør er for dig, der interesserer dig for, hvordan vi kan løse klimaproblemer i byerne og skabe flere grønne byrum med plads til både mennesker og naturen.

Hvad kan jeg blive med urban landskabsingeniør?

Du får en erhvervsrettet og praksisorienteret profil med muligheder for jobs i det private og offentlige i både ind- og udland. Udover den grønne, faglige viden, får du indblik i projektledelse, økonomi og samarbejde, og uddannelsen giver dig en god ballast i forhold til at starte din egen virksomhed.

Adgangskrav og optagelse

Optagelsen til Urban landskabsingeniør foregår på Zealand – Sjællands Erhvervsakademi. Vil du søge om optagelse på Urban landskabsingeniør (professionsbachelor), skal du opfylde følgende adgangskrav:

Adgangskrav i kvote 1 

Samt et af følgende muligheder:

  • Bioteknologi A
  • Biologi B
  • Kemi B
  • Naturgeografi B

Du skal ikke opfylde Københavns Universitets karakterkrav på mindst 6,0 for at søge i kvote 1 på Urban landskabsingeniør.

Adgangskrav i kvote 2

  • Én af følgende eksamener:
    • Gymnasial, adgangsgivende eksamen (STX, HF, HTX, HHX, EUX) eller en udenlandsk eksamen på samme niveau
    • 3-årig erhvervsuddannelse
    • Anlægsgartner (trin 2)
    • Dyrepasser (trin 2)
    • Gartner (trin 2)
    • Greenkeeper
    • Landbrugsuddannelsen (med specialer)
    • Produktionsgartner (trin 2)
    • Skov- og naturtekniker (trin 2)
    • Væksthusgartner (trin 2)
  • Dansk A
  • Engelsk C
  • Matematik B

Samt en af følgende muligheder:

  • Bioteknologi A
  • Biologi B
  • Kemi B
  • Naturgeografi B

Du skal ikke deltage i Københavns Universitets Kvote 2-prøve og interview for at blive optaget på Urban landskabsingeniør. Du skal derimod skrive en motiveret ansøgning og uploade den sammen med dine eksamenspapirer.

Når du søger om optagelse

  • kvote 1: 5. juli kl. 12
  • kvote 2: 15. marts kl. 12

Måske har du brug for at supplere din gymnasiale uddannelse med særlige fag eller niveauer. Det er der gode muligheder for på VUC-centre landet over.

På Urban landskabsingeniør er det muligt at supplere med ekstra gymnasiale kurser, som du mangler, frem til studiestart (uge 36).

Hvis du har en uddannelse som Jordbrugsteknolog med linjen Landskab og Anlæg, og du ønsker at uddanne dig videre inden for det grønne område, kan du få op til to års merit på uddannelsen til Urban landskabsingeniør. På den måde kan du gennemføre uddannelsen på halv tid.

Hvis du har en uddannelse som Miljøteknolog eller Jordbrugsteknolog med linjen Natur og Miljø, har du efter optag på studiet mulighed for at ansøge om op til et års merit.

Når du er optaget på uddannelsen, vil du blive indkaldt til et møde inden studiestart, hvor din studievejleder vil præsentere dig for dine muligheder i forbindelse med uddannelsen.

Har du brug for særlig støtte til din uddannelse?

Overvejer du at søge ind på Københavns Universitet, og har du en diagnose, funtionsnedsættelse, et handicap eller er neurodivergent? 

Læs mere om særlig støtte

Urban landskabsingeniør udbydes af Zealand - Sjællands Erhvervsakademi i samarbejde med Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning (Skovskolen) på Københavns Universitet og Roskilde Tekniske Skole, Vilvorde.

Optagelsestal urban landskabsingeniør 2024
Adgangskvotient 6,5
Standby-kvotient Alle optaget, ledige pladser
Optagne 40
Fordeling i kvote 1 og kvote 2 50% / 50%
Ansøgninger (heraf i kvote 2) 97 (38)

Undervisning og opbygning

Vi holder til på Skovskolen i Nødebo – et dejligt sted nord for Hillerød lige mellem Grib Skov og Esrum Sø. Her kommer du tæt på dine undervisere. Det giver god læring og et trygt undervisningsmiljø.

Som studerende kommer du også tæt på professionelle i det grønne erhverv. Både når vi har gæsteundervisere, men også når du kommer i praktik og i projektsamarbejder med virksomheder i den grønne branche.

3. år

Blok 1Blok 2Blok 3Blok 4

Praktik A (30 ECTS)

eller

Praktik AB (45 ECTS) i blok 1-3 

Praktik B (eller tag kurset Strategisk ledelse og kommunikation på 3. år og Praktik B på 4. år)* Mulighed for forskellige kurser - se nedenfor

4. år

Blok 1Blok 2Blok 3Blok 4
Specialisering: Urbane beplantninger
eller Klimatilpasning og grøn teknologi
Urban planlægningStrategisk ledelse og kommunikation
(eller tag kurset på 3. år og Praktik B på 4. år)
Bachelorprojekt
* Mulighed for forskellige kurser - se nedenfor

En blok på hvert år svarer til ni uger og 15 ECTS. Oversigten er vejledende og kan ændre sig.

*Muligheder i blok 4 på tredje år

  • Du kan deltage i et eller flere af disse kurser:
    Bearbejdelse af dronedata 2,5 ECTS
    Bynatur 7,5 ECTS
    GIS, database og SQL-analyser 2,5 ECTS
    GIS-analyser 5 ECTS
  • Du kan deltage i godkendte kurser på andre universiteter i Danmark eller i udlandet
  • Du kan forlænge din praktikperiode ved at skrive et virksomhedsprojekt i din praktikvirksomhed
  • Du kan skrive en eller flere pointopgaver.

*Muligheder i blok 2 på fjerde år

Øvrige valgkurser uden for ugestruktur

Sommerkurser

I sommerperioderne har du mulighed for at følge kurser udover dit normale studieforløb (blok 5) : 

Praktik

Praktik er en central del af din uddannelse til urban landskabsingeniør. I praktikken afprøver du teorien i praksis og får joberfaring og et fagligt netværk. Du kommer i praktik trekvart studieår i løbet af uddannelsen.

Du kan kombinere den sidste tredjedel af din praktik med at skrive bachelorprojekt i praktikvirksomheden. På den måde kan du skrive et bachelorprojekt, der kan bruges i virkeligheden.

Er det svært at finde en praktikplads?

Nej – der er stor efterspørgsel fra virksomheder, der vil have urbane landskabsingeniører i praktik.

Sidste år mødte 130 praktikværter op til vores årlige praktikaften for at finde en praktikant fra Skovskolen. Du finder selv dit praktiksted ud fra, hvad du er mest interesseret i, og hvad du gerne vil arbejde med senere. Du får en praktikkoordinator, som hjælper dig med råd og vejledning, når du skal vælge.

Hvilke slags virksomheder kan jeg komme i praktik i?

Du vælger selv din praktikvirksomhed. Her er nogle eksempler:

  • Kommunale og statslige forvaltninger
  • Ingeniørfirmaer
  • Større anlægsgartnerfirmaer
  • Tegnestuer
  • Større kirkegårde
  • Haveselskabet og andre organisationer.

Kan jeg komme i praktik i udlandet?

Ja! Vi har studerende, der har været i Tyskland, Spanien, Grønland, Sverige, Island, Forenede Arabiske Emirater, Finland og USA (Hawaii og New York).

Se mere om praktikken på vores praktikhjemmeside

Mød praktikanterne

Line, Marie og Julie har valgt praktik efter deres interesser, og hvad de brænder for. Læs interviews med dem herunder:

Som en del af områdefornyelsen i fuglekvarteret i Københavns Nordvestkvarter har Marie Krøgh Westh i sin anden praktik været med til at udvikle projektet Grønne oaser.

I områdefornyelsen i Fuglekvarteret har der været efterspørgsel på mødesteder, der kunne skabe mere liv og tryghed, og som kunne gøre kvarteret grønnere. Da en stor del af området er private fællesveje, er det dog vigtigt, at beboerne understøtter projektets ideer og strategier. Derfor har der i projekt Grønne oaser været stort fokus på tilgængelighed, pris og simplicitet.  

Projektet går ud på, at beboerforeningerne i området kan tilkøbe forskellige beplantningspakker. Hver pakke består af en bænk og en plantekumme – begge dele i beton, så der er et minimum af vedligehold og slitage. Beboerne vælger ud fra et katalog, hvilke plantepakker de ønsker i kummerne, og som en del af hele pakken bliver det etableret.

Den fremtidige pleje af planterne skal foreningerne dog selv stå for. Derfor har det været vigtigt at finde planter, der var hårdføre og enkle at pleje. Her har det plantekendskab, som Marie Krøgh Westh har fået fra sin uddannelse som urban landskabsingeniør, ifølge hende selv ”været guld værd”. Hun har sammensat forskellige plantesamfund, der spiller godt sammen og er lette at passe.

Som en del af kataloget har hun desuden lavet en række indstik med billeder, informationer om planterne og vejledning til pasning. Indstikkene skal være en hjælp til dem, der gerne vil vide mere, men skal også inspirere beboerne til, hvordan der kan blive endnu grønnere på en nem måde.

Line Staur Hansen har i sin praktik hos HOFOR arbejdet med konceptudvikling inden for håndtering af regnvand. En diffus størrelse, som der efterspørges utraditionelle løsninger på.

Regnvand er en sær størrelse, fordi man ikke ved hvornår, hvordan og hvor meget, der kommer. De seneste års skybrud har i København, der er fælleskloakeret, betydet, at kloakkerne er blevet oversvømmet og at spildevand derfor er kommet op til overfladen. Det udløser et presserende behov for klimatilpasning af forsyningsnettet, og her er man begyndt at se på utraditionelle løsninger.

De utraditionelle løsninger er bl.a. alt det, der ligger over jorden, og som ikke har med rør at gøre. Her kan Line Staur Hansens forståelse for, hvad det grønne og jordbunden kan, være med til at udvikle nye koncepter inden for regnvandshåndtering. Det kræver nemlig viden om hvilke planter, der er særligt egnede til at opsuge vand og hvilke, der ikke egner sig til byområder, fx birketræet, der for mange mennesker udgør et allergisk problem.

Men det er ikke kun sit plantekendskab, Line Staur Hansen har brugt i sit arbejde for HOFOR. De grønne løsninger strækker sig ind over private matrikler, og derfor har borgerinddragelse været en stor del af arbejdet. Borgerne er nemlig nødt til at kunne se mulighederne og samarbejde på tværs af matrikelgrænser, hvis ikke de mange grønne projekter skal gå tabt.

”Det betyder utrolig meget for mig at være i praktik. Jeg får mere erfaring og får samtidig et stort netværk, der kommer til at gøre en forskel, når jeg skal søge job”, siger Julie Keldebæk Rasmussen, der læser til urban landskabsingeniør.

For Julie Keldebæk Rasmussen lå uddannelsen lige for: ”Jeg har altid haft en passion for naturen og brugt den til at slippe væk fra en travl hverdag. Naturen er med til at øge menneskers livskvalitet”, siger Julie, der siden hun var lille har hjulpet sine forældre i haven.

Prøver viden af i praksis

En af de gode ting ved uddannelsen er praktikken, synes Julie: ”Det er fantastisk at prøve de ting af ude i erhvervslivet, som vi har lært på Skovskolen”. Hun er i praktik på Roskilde Kirkegårde, der har opsyn med i alt ni kirkegårde. Fra start har Julie fået lov til at være en del af mange opgaver fra affaldshåndtering til trafikstyring og driftsoptimering.

Godt rustet til et grønt job

I øjeblikket arbejder hun på Østre Kirkegård med at lave kort over kirkegården og måle op til en ny cykelsti. En spændende udfordring, der kræver, at hun kan tilgodese publikum, cyklister, gartnere og arkitekturen på én gang: ”Jeg føler, at jeg spiller en stor rolle og møder de ansattes konkrete virkelighed, hvor der er mange flere anderledes problemstillinger end inde i klasselokalerne. Hver eneste arbejdsdag kan jeg bruge min viden fra f. eks fagene design, planter og projektering og parkdrift. Jeg føler mig godt rustet”.

Mød Emil på uddannelsen til urban landskabsingeniør

Emil fortæller om studielivet på urban landskabsingeniør.

Uddannelsestjek

Er uddannelsen noget for mig?

Prøv et uddannelsestjek og bliv klogere på, om du er klar til at læse bacheloruddannelsen i urban landskabsingeniør. Du kommer igennem 9 spørgsmål om uddannelsen. Husk, at uddannelsestjekket er vejledende - der er ingen rigtige eller forkerte svar.

Karrieremuligheder

Hvis du interesserer dig for, hvordan vi kan løse klimaproblemer i byerne og få mere bynatur, har du gode karrieremuligheder med en uddannelse som urban landskabsingeniør. 

Uddannelsen giver dig de kompetencer, der er efterspurgte i erhvervet fx når vi skal gøre vores byer grønnere og sikre dem mod klimaforandringer. Gennem hele uddannelsen kommer du tæt på erhvervet via virksomhedsbesøg, gæstelærere og praktik.

Læs mere om undervisningen og uddannelsens opbygning.

FAQ karrieremuligheder

På det private område:

  • Anlægsgartnervirksomheder
  • Tegnestuer
  • Entreprenørfirmaer og servicevirksomheder med grønne afdelinger
  • Boligselskaber
  • Konsulent- og rådgivende ingeniørvirksomheder
  • Interesseorganisationer
  • Golf- og sportsklubber

På det offentlige område:

  • Regioner
  • Kommunernes miljø-, natur- og parkafdelinger
  • Kirkegårdsledelse
  • Uddannelses- og forskningsinstitutioner
  • Statslige styrelser og virksomheder

Går du med en drøm om at blive selvstændig, giver uddannelsen som urban landskabsingeniør dig en god ballast i forhold til at starte din egen virksomhed gx som rådgiver. Ud over din grønne, faglige viden får du indblik i projektledelse, økonomi og samarbejde.

Som Urban landskabsingeniør kan du læse videre til kandidat, f.eks.:
 

Mød fire urbane landskabsingeniører i job

Hvad arbejder en urban landskabsingeniør med? (Kristine)

Kristine arbejder som rådgiver og kan bruge sin viden fra uddannelsen i sit arbejde for sunde bytræer

Hvad arbejder en urban landskabsingeniør med? (Steffen)

Mød Steffen, der som driftsleder samarbejder med borgerne om byens grønne områder.

Studieliv

På Skovskolen Nødebo får du perfekte grønne rammer om din uddannelse. Det er et hyggeligt og nært studiested med gode rammer til dig, der er glad for naturen.

Læs interview med studerende fra urban landskabsingeniør

Landsbyen - Skovskolens kollegium

Oplev det grønne studieliv på uddannelsen til urban landskabsingeniør, der holder til på Skovskolen, Københavns Universitet.

Skovskolen - Glæde i det grønne

Hør hvorfor vores studerende elsker at studere på Skovskolen i Nødebo og Skovskolen Djursland.

Mød os til åbent hus

Til Åbent Hus kunne du møde Eline og Frederik, som læser til urban landskabsingeniør. I videoen fortæller de om uddannelsen.

Mød de studerende

Vi har også en fælles interesse med at alle gerne vil med en tur i skoven. Eller alle vil gerne med ned og bade i søen.

Besøg os

Kontakt vejledningen

Skovskolens vejledning

Har du spørgsmål til:

  • uddannelsens undervisning og opbygning
  • studiemiljø
  • karrieremuligheder
  • optagelse i kvote 1 eller kvote 2
  • ansøgningsprocedurer
  • adgangskrav
  • studievalg eller studietvivl
  • særlig støtte (SPS)

Kontakt Skovskolens studievejledning

Spørgsmål om SU

Har du spørgsmål om SU, er du velkommen til at kontakte Zealand - Sjællands Erhvervsakademi

Tlf.: 50 76 28 84 dagligt fra kl. 9-10

Kontakt Zealand om SU

Her ligger uddannelsen

  • Skovskolen, Nødebo, Nødebovej 77A, 3480 Fredensborg.

Spørgsmål og svar

Her finder du svar på nogle af de studiespørgsmål, vi tit får.  

Du vil opleve, at der er en række forskelle fra at være elev på en ungdomsuddannelse til at være bachelorstuderende på universitetet. Som studerende har du mere frihed – og også et større ansvar for selv at sætte kursen for din uddannelse.

Herunder kan du finde svar på nogle af de spørgsmål, som kommende studerende ofte spørger om.

På uddannelsen til urban landskabsingeniør har du meget konfrontationsundervisning ift. andre studier. Undervisningen veksler mellem teori og praksis. Vi er meget ofte ude og på ekskursioner for at se på grønne løsninger i byer og parker.

Som urban landskabsingeniør får du brug for gummistøvler og tøj, du kan være ude i. Kom med til undervisning her hos Jane:

Du har cirka halvanden undervisningsfri dag om ugen. De går for det meste med læsning og gruppearbejde. Urban landskabsingeniør er et fuldtidsstudium, og med det hele kan ugerne godt snige sig op på 45 timer.

Faget Jura bliver streamet, så du kan følge undervisningen hjemmefra, når det passer ind i dine planer. Mange synes også streamingen gør det nemt at læse op til eksamen.

Hvad er egentlig forskellen på en landskabsarkitekt og en urban landskabsingeniør? Uddannelsen som urban landskabsingeniør giver dig teknisk og praktisk ingeniørviden om især planter og belægninger til urbane grønne løsninger. Som urban landskabsingeniør lærer du at tænke drift og konstruktioner som en naturlig del af arbejdet med projektering, planlægning og ledelse af urbane rum i såvel offentlige som private virksomheder, for eksempel kommuner, entreprenørvirksomheder, rådgivende ingeniørvirksomheder og tegnestuer.

Hvor landskabsarkitekten har fokus på planlægning, design og udvikling af urbane rum, er den urbane landskabsingeniør dén, der gransker, beregner og udvikler de løsninger og detaljer, som er med til at skabe projektets helhed. Den urbane landskabsingeniør har kendskab til det juridiske og driftsøkonomiske aspekt i et projekt. Gennem dit valg af specialisering i urbane beplantninger eller klimatilpasning og grøn teknologi har du en dybere forståelse for de emner.

Som urban landskabsingeniør er du ofte bindeleddet mellem landskabsarkitekternes idéer og anlægsgartnernes praktiske spørgsmål, hvor du har vidensressourcerne til at besvare problemstillingerne. Du er med til at finde planter og materialer og skabe løsninger, så landskabsarkitektens visioner kan blive udført i praksis.

Urban landskabsingeniør holder til på Skovskolen i Nødebo. Vi er også ofte på ekskursioner i København og rundt om i landet.

Skovskolen i Nødebo
Nødebovej 77A
3480 Fredensborg

Se mere om Skovskolens fede studiemiljø her

Uddannelsen til urban landskabsingeniør holder til på Skovskolen i Nødebo nord for København. Al vores undervisning er lagt efter den offentlige transport, så det passer perfekt med bussen. Der er S-tog direkte til Hillerød station og bussen derfra til Skovskolen tager 18 minutter. Mange studerende vælger at have en cykel i Hillerød og tage de fine 8 kilometer gennem skoven.

Vi har rigtig mange studerende fra København, så du bliver ikke alene om at tage turen. Tit er det nemt at arrangere samkørsel med andre fra København og deles om benzinen. En del dage har I undervisning i København, når vi er på ekskursioner.

Studiemiljøet er mega fedt! Vi giver ordet til vores studerende:

Hvert år arrangerer Skovskolens studerende Løvfaldsfest og Løvspringsfest. Og holder julemarked, hvor overskuddet går til årets studieture. Her kan du se vores blokhusbygning Flækken, hvor vi holder torsdagsbar og fester: 

Ja! Praktikken er obligatorisk og en meget vigtig del af uddannelsen. Det er typisk i løbet af praktikken, du for alvor opdager, hvor meget, du har lært.

Du kan enten vælge at tage din praktik samlet fra uge 36 til uge 15 på tredje studieår. Eller du kan dele den op i to med praktik fra uge 36-4 på tredje studieår og uge 6-25 på fjerde studieår.

Der er meget stor efterspørgsel efter at få urbane landskabsingeniører i praktik. Hvert år holder vi praktikværtaften på Skovskolen, hvor omkring 130 praktikværter fra de grønne erhverv kommer for at finde deres kommende praktikant.
Se mere om praktikken her på vores praktikhjemmeside, hvor du også kan se, hvem der søger

Du har mulighed for at tage din praktik i udlandet. Praktikken er en vigtig del af din uddannelse som urban landskabsingeniør.

Vi har studerende, der har været i Tyskland, Spanien, Grønland, Sverige, Island, Forenede Arabiske Emirater, Finland og USA (Hawaii og New York).
Se meget mere om praktikken her på vores praktikhjemmeside

Urban landskabsingeniør er et fuldtidsstudie. Det kan godt lade sig gøre at have et studiejob ved siden af, men det er hårdt.

Arbejdstiden med studiet er tit over 37 timer, og især det første halve år, hvor du er ved at falde til som studerende, kan det være svært også at passe studiejob.

Det er forskelligt fra fag til fag, hvor meget gruppearbejde der er. Men regn med, at du kommer til at arbejde i grupper.

Vi prioriterer gruppearbejde, fordi det klæder jer rigtig godt på til at arbejde i teams på arbejdsmarkedet. Gruppearbejde giver et godt samspil med dine medstuderende – I spiller hinanden bedre, når I deler erfaringer og faglighed. Grupperne er også gode for studiemiljøet – du udvider dit netværk og lærer flere at kende end lige dem, du er tættest på.

På dine allerførste kurser møder du det grønne erhverv og finder ud af, hvem der arbejder her og hvordan.

Det er på første år, at du får din grundlæggende viden om jord, vand og planter. Og du bliver klædt godt på til hvad det vil sige at være studerende – hvordan du får gode vaner og kommer trygt i gang.
Se hvilke fag du får på uddannelsen her

Vores undervisning foregår i blokstruktur. Det betyder, at studieåret er opdelt i fire blokke, som hver varer ca. 9 uger. De fleste kurser varer en blok, men nogle løber også over to blokke.

Blok 1 og 2 ligger i efteråret fra september til slutningen af januar, mens blok 3 og 4 ligger i foråret fra februar og frem til juni. I studiekalenderen kan du se, hvornår blokkene ligger. Der er typisk undervisning i de første otte uger af en blok, mens de sidste to uger er eksamens- og mellemuge.

Mellemugen er skema- og undervisningsfri. Hvis du dumper et kursus, er det som regel i mellemugen, du skal til reeksamen. Blokstrukturen betyder, at når du har et kursus i en blok, så der er kort tid fra kurset starter, til du skal til eksamen. Det er derfor vigtigt, at du kommer godt i gang med dine kurser fra starten og får opbygget en god studieteknik. Du kan også have kurser, der strækker sig over to blokke - så er der ca. et halvt år fra start til eksamen.

Gennemsnitsalderen var 28 år sidste år. Vi har både studerende, som kommer direkte fra gymnasiet, og studerende, som har mere erfaring bag sig. Det giver en rigtig god synergi i gruppearbejdet.

Du må rigtig gerne besøge os – men pas på: Der er stor risiko for, at du forelsker dig i stedet! Vi har nemlig et superfedt grønt undervisningsmiljø midt mellem Grib Skov og Esrum Sø.

Du er velkommen forbi når som helst. Du kan for eksempel blive studerende for en dag og mødes med en af de nuværende studerende på uddannelsen. Eller du kan komme i tre dages studiepraktik i uge 43. Skovskolen har også Åbent Hus, Naturens Dag, outdoorfestival og andre events, der er åbne.

Kontakt Skovskolens studievejledning på studievejledning_administration@ign.ku.dk og lav en aftale!

Der er god efterspørgsel efter urbane landskabsingeniører i de grønne erhverv. Du har gode muligheder for at tone uddannelsen i den retning, hvor du har dine interesser. Det gør du, når du vælger din specialisering og dit praktiksted.

I det private kan du for eksempel arbejde i anlægsgartnervirksomheder, på tegnestuer eller rådgivende ingeniørfirmaer. I det offentlige er regionerne og kommunerne grønne afdelinger typiske arbejdspladser. Du kan også komme til at arbejde med kirkegårdsledelse eller i statslige styrelser og virksomheder.
Mød fire urbane landskabsingeniører i job her

Din startløn som urban landskabsingeniør afhænger af hvor i branchen, du bliver ansat. Lønnen starter typisk mellem 25.000 og 35.000 kr. Det bedste sted at spørge, er i fagforeningen DSL, hvor urban landskabsingeniører typisk organiserer sig.

Lignende uddannelser