Om uddannelsen

Mennesker taler, skriver og forsøger at påvirke hinanden på mange forskellige måder, når noget skal besluttes, bedømmes, mindes, fejres eller debatteres. Samfundet fungerer kun så godt som den retorik, der bruges.

Hvorfor læse retorik?

På uddannelsen i retorik kommer du til at arbejde teoretisk og analytisk med mange former for kommunikation og deres funktion i forskellige situationer. Du lærer også om retorikkens historie og samfundsmæssige betydning. Samtidig lærer du det retoriske håndværk gennem praktiske mundtlige og skriftlige øvelser.

Hvad kan jeg blive med retorik?

Med en retorikuddannelse kan du lave kommunikations-, kursus- og konsulentarbejde i offentlige og private organisationer eller som selvstændig, fx som taleskriver i et ministerium eller kommunikationsansvarlig i en medievirksomhed, kommune eller interesseorganisation.

Adgangskrav og optagelse

For at søge ind på retorik skal du opfylde de generelle  adgangskrav:

  • En adgangsgivende eksamen med mindst 6,0 i gennemsnit
    eller
  • En adgangsgivende eksamen med en bestået KU kvote 2-prøve

Desuden skal du have bestået disse fag, når du søger i kvote 1 og kvote 2:

  • Dansk A
  • Engelsk B
Samt en af følgende muligheder:
  • Fransk begynder A/fortsætter B
  • Tysk begynder A/fortsætter B
  • Spansk A
  • Øvrige fremmedsprog A
Samt en af følgende muligheder:
  • Historie B
  • Idéhistorie B
  • Samtidshistorie B

Ansøgningsfrister

Ansøgere med dansk adgangsgivende eksamen og eventuel supplering:

  • kvote 1: 5. juli kl. 12
  • kvote 2: 15. marts kl. 12

Ansøgere med yderligere dokumentation:

  • kvote 1 og kvote 2: 15. marts kl. 12

Læs mere om kvote 1

Læs mere om kvote 2

Opfylder du ikke adgangskravene? 

Find ud af, hvad du gør, hvis du ikke opfylder adgangskravene og reglerne for supplering.

Læs mere om eksamener, adgangskrav og supplering

Har du brug for særlig støtte til din uddannelse?

Overvejer du at søge ind på Københavns Universitet, og har du en diagnose, funtionsnedsættelse, et handicap eller er neurodivergent? 

Læs mere om særlig støtte

Har du studeret før?

Der er et par ting, du skal være opmærksom på, hvis du har studeret på en videregående uddannelse før.

Læs mere om, hvordan du ansøger som tidligere studerende

Optagelsestal retorik 2024
Adgangskvotient 8,8
Standby-kvotient Alle optaget
Optagne 56
Fordeling i kvote 1 og kvote 2 90% / 10%
Ansøgninger (heraf i kvote 2) 253 (123)
Aldersgennemsnit 23,7
Juridisk kønsfordeling (cpr. - m/k) 34% / 66%

Undervisning og opbygning

Universitetsuddannelser er opbygget af fagelementer og måles i såkaldte ECTS-point. Et års studier svarer til 60 ECTS-point. Bacheloruddannelsen i retorik består af 9 fagelementer, som du kan se i skemaet nedenfor. Hvert fagelement tæller 15 ECTS-point.

1. år

1. semester2. semester
Retorisk teori og analyse (15 ECTS)Retorisk skrivning, sprog og stil  (15 ECTS)
Retorisk praksis og stemmebrug  (15 ECTS)Argumentation (15 ECTS)

2. år

3. semester4. semester
Retorisk skrivning og rådgivning (15 ECTS)Retorik i samfundet (15 ECTS)
Retorisk kritik (15 ECTS)Mundtlig retorik og rådgivning (15 ECTS)

3. år

5. semester6. semester
Bachelorprojekt (15 ECTS)Tilvalg (15 ECTS)
Tilvalg (15 ECTS)Tilvalg (15 ECTS)

Undervisningen på retorik

Undervisningen består både af teori og praktiske øvelser. Der er 12 timer skemalagt undervisning om ugen. Hver årgang opdeles på to hold. En del af undervisningen foregår på disse hold, og i andre kurser er en hel årgang samlet. På nogle kurser deltager også tilvalgsstuderende, der supplerer deres grunduddannelse i fx statskundskab, historie eller filosofi med retorikfaglige kurser. Der veksles mellem forskellige undervisningsformer: forelæsninger, studenteroplæg, diskussioner og øvelser. Gruppearbejde med medstuderende er en integreret del af undervisningen på flere kurser.

Forberedelse og studieformer

Udover de 12 timers undervisning om ugen bruger du din dagligdag på at forberede dig til undervisningen: læse, reflektere over det læste, arbejde i studiegrupper og finde supplerende kilder og materiale. Du skal være forberedt på, at en stor del af den videnskabelige litteratur er på engelsk. Når du forbereder dig, kan du arbejde alene, eller du kan mødes med din studiegruppe på læsepladserne på campus. I de praktisk orienterede forløb skal du også sætte tid af til samarbejde med dine medstuderende i tale- og skrivegrupper.

Uddannelsestjek

Er uddannelsen noget for mig?

Prøv et uddannelsestjek og bliv klogere på, om du er klar til at læse bacheloruddannelsen i retorik. Du kommer igennem 10 spørgsmål om uddannelsen. Husk, at uddannelsestjekket er vejledende - der er ingen rigtige eller forkerte svar.

Karrieremuligheder

Retorik er læren om hensigtsmæssig kommunikation i teori og praksis. Det er et moderne kommunikationsfag med rødder i den klassiske retoriske tradition: Hvordan fungerer retorik i konkrete situationer? Gør talen, debatindlægget, reportagen, undskyldningen, protestaktionen eller fortællingen det ønskede indtryk på sine modtagere? Hvilke træk gør den troværdig, oplysende og bevægende - eller uklar og overvældende?

Ud over at retorikken er en videnskab, der analyserer forskellige typer af kommunikation med hensyn til både form og indhold, vurderer den også: Hvilke værdisæt eller verdenssyn afspejler denne retorik, og hvilken betydning kan det have for modtagerne eller samfundet mere generelt?

FAQ Karrieremuligheder

På uddannelsen i retorik kommer du til at arbejde teoretisk og analytisk med tekster af argumenterende, formidlende og æstetisk art. Samtidig er faget praktisk orienteret, og du bliver trænet i at skrive og revidere artikler og holde mundtlige oplæg og taler for større forsamlinger. Samarbejde og feedback er centralt i alle disse aktiviteter fra idefasen og til præsentationen. Uddannelsen giver på denne måde indsigt i retoriske virkemidler, argumentation, sproglig udformning og fremførelse og gør dig i stand til forholde dig fagligt til kvaliteterne og funktionerne af retorik i samfundet.

De fleste studerende vælger at læse videre på en kandidatuddannelse. Som bachelor i retorik, har du retskrav på at kunne fortsætte på:

Nogle uddannelser kræver særlige forudsætninger og tilvalg, mens andre har et begrænset antal pladser, men du kan vælge at undersøge om følgende uddannelser kunne være interessante for dig:

Se hvilke kandidater på KU, denne uddannelse er forhåndsgodkendt til at give adgang

Med en retorikuddannelse kan du lave kommunikations-, kursus- og konsulentarbejde i offentlige og private organisationer eller som selvstændig. Det kan være som taleskriver i et ministerium eller rådgiver, redaktør eller på anden måde kommunikationsansvarlig i en medievirksomhed, kommune eller i en interesseorganisation.

Retorikere arbejder bl.a.

  • i stat og kommune, fx hos SKAT og DSB samt i folketingsgrupper og ministerier 
  • i interesseorganisationer, fx IBIS og Fødevarebanken
  • selvstændigt som iværksættere
  • i kommunikations- og konsulentbureauer, fx Advice a/s, Radius Kommunikation og Rhetorica

Studieliv

Uddannelsen i Retorik hører til på Institut for Kommunikation (KOMM). Her der er mange muligheder for at engagere sig – også uden for undervisningen – og opsøge faglig inspiration og fællesskab, deltage i arrangementer eller selv tage initiativ til et nyt.

Biblioteket

KOMMs eget bibliotek er del af Det Kgl. Bibliotek og har relevant faglitteratur, printere og scannere. Der er desuden gode læsepladser, hvor du kan forberede dig til undervisning – alene i fred og ro eller sammen med din studiegruppe. Der er også bibliotekarer at spørge, hvis du har brug for hjælp – fx til at bruge databaser og andre digitale ressourcer i forbindelse med opgaveskrivning.

Epideictic Encounter

I perioder arrangerer frivillige studerende talekonkurrencer om fredagen, Epideictic Encounter, der har navn efter den klassisk retoriske talegenre epideiktikken, som omfatter lejlighedstaler af enhver art, der hylder og dadler, bekræfter fællesskaber og leger med sproget. Til Epideictic Encounter mødes retorikstuderende i uformelle rammer. Her kan du selv deltage, eller du kan overvære medstuderende duellere på ord inden for skiftende temaer som Verdens Bedste Uhyre, Verdens Bedste Sidekick eller Gudernes Kamp.

Retorisk Arena

Retorisk Arena er en populærvidenskabelig platform for retorik og kommunikation, der redigeres og udgives af frivillige retorikstuderende

Retoriks Fagråd

I Fagrådet mødes retorikstuderende på tværs af årgange med jævne mellemrum og diskuterer uddannelsens fortid, nutid og fremtid. Til fagrådsmøderne kan du høre nyt fra de forskellige årgange og få indflydelse på faglige og administrative beslutninger. Fagrådet kan stille forslag til Studienævnet på KOMM, der omvendt spørger fagrådene til råds, når der skal laves ændringer fx i uddannelsens eksamensformer og fagudbud, nye rammer for studiegruppearbejde, kursusevalueringer eller praktik.

Studentercafé

Studentercaféen KOMMpasset deles og drives i fællesskab med studerende fra instituttets andre fag. Caféen sælger billig kaffe og tilbyder uformelle rammer for gruppemøder, forberedelse eller afslapning. Derudover lægger caféen lokaler til fredagsbarer og fester og af og til en fortælleeftermiddag eller quizaften.

Human & Legal Innovation Hub

Hvis du selv eller som del af en gruppe har en idé til en virksomhed, du gerne vil drive, kan du få inspiration og støtte – og måske endda kontorplads – på den lokale innovation hub for Humaniora, Jura og Teologi. Retorikstuderende er eller har været knyttet til hubben med forskellige projekter fra den online platform Retorisk Arena til standupvirksomhed og talekurser.

Studielivet på KU

Hvordan er studielivet på resten af Københavns Universitet? Læs om hvad der sker på universitetet, når du ikke har undervisning, find ud af hvor du kan bo, få mere info om SU, studiejob og studierabatter osv.Læs om studielivet på KU

Den første tid på uddannelsen

Hvornår skal jeg starte, og hvordan kommer jeg godt i gang med studiet?

Hvis du bliver optaget på uddannelsen, vil du have god tid til at forberede dig på studiestarten. Når du takker ja til studiepladsen, får du besked om alt det, du skal vide om den første tid på din nye uddannelse.

Introugen i uge 35

Det er vigtigt at få en god studiestart, så man føler sig sikker og tilpas, når uddannelsen rigtigt går i gang. I uge 35 vil du derfor blive inviteret til en introuge på din uddannelse. Her møder du dine nye medstuderende og kommer godt i gang på studiet både fagligt og socialt. 

I introugen vil ældre studerende, også kaldet tutorer, stå for et program sammen med studievejledningen, der klæder dig på til dit studie. I introugen vil der både være fokus på det faglige og det tekniske, men også på det sociale, så du lærer dine medstuderende at kende. Det er ikke obligatorisk at deltage i introugen, men det er en rigtig god idé, da det er med til at give en god start og et godt tilhørsforhold på uddannelsen.

Det er universitetets politik, at alkohol skal holdes helt uden for det sociale og faglige program for nye studerende i dagstimerne.

Se Søndre Campus

Undervisningen foregår på Det Humanistiske Fakultet, som ligger på Islands Brygge på Amager. Fakultetet har omkring 8.500 studerende på over 70 bachelor- og kandidatuddannelser og et stort antal tilvalgsprogrammer og kurser inden for efter- og videreuddannelse. Få en rundvisning her:

Mød de studerende

På retorik bliver man klogere på, hvem der har ordet, og hvem der ikke har det. Det er ikke kun studiet om god kommunikation og om at kunne rådgive andre i det. Det er også studiet om at kunne se det, som andre gør med sproget.

Besøg os

Kontakt vejledningen

KU bacheloroptagelse

Du kan få flere oplysninger om studiet ved at henvende dig til vores vejledere.

Har du spørgsmål til:

  • optagelse i kvote 1 eller kvote 2
  • ansøgningsprocedurer
  • adgangskrav
  • studievalg eller studietvivl
  • særlig støtte (SPS)
Kontakt KU bacheloroptagelse

Spørgsmål om uddannelsen

Hos studievejledningen på Institut for Kommunikation på Det Humanistiske Fakultet kan du svar på spørgsmål om

  • uddannelsens faglige indhold og opbygning
  • studieplanlægning
  • muligheder undervejs i uddannelsen m.m.
Kontakt studievejledningen

Her ligger uddannelsen

  • Det Humanistiske Fakultet, Søndre Campus, Karen Blixens Plads 8, 2300 København S.

Lignende uddannelser