Om uddannelsen

Kan du se dig selv opfinde et nyt lægemiddel? Synes du, at menneskekroppen er interessant? Er du fascineret af kemi og biologi? Vil du gøre en forskel for menneskers sundhed?

Hvorfor læse farmaci?

På farmaci bliver du ekspert i medicin (lægemidler). Farmaci er for dig, der elsker kemi og biologi – og drømmer om at udvikle ny medicin og sikre god behandling. Som farmaceut gør du en forskel for menneskers sundhed.

Hvad kan jeg blive med farmaci?

Du kan blive alt fra specialist til direktør. Du kan fx forske i sygdomme og udvikle ny medicin på et universitet eller i en medicinalvirksomhed, eller hjælpe patienter og læger med sikker og effektiv brug af medicin på et apotek eller sygehus.

Adgangskrav og optagelse

For at søge ind på farmaci skal du opfylde de generelle  adgangskrav:

  • En adgangsgivende eksamen med mindst 6,0 i gennemsnit
    eller
  • En adgangsgivende eksamen med en bestået KU kvote 2-prøve

Desuden skal du have bestået disse fag, når du søger i kvote 1 og kvote 2:

  • Dansk A
  • Engelsk B
  • Matematik A
Samt en af følgende muligheder:
  • Fysik B og Kemi B
  • Fysik B og Bioteknologi A
  • Kemi B og Geovidenskab A
  • Kemi B og Fysik C og Biologi A

Ansøgningsfrister

Ansøgere med dansk adgangsgivende eksamen og eventuel supplering:

  • kvote 1: 5. juli kl. 12
  • kvote 2: 15. marts kl. 12

Ansøgere med yderligere dokumentation:

  • kvote 1 og kvote 2: 15. marts kl. 12

Læs mere om kvote 1

Læs mere om kvote 2

Opfylder du ikke adgangskravene? 

Find ud af, hvad du gør, hvis du ikke opfylder adgangskravene og reglerne for supplering.

Læs mere om eksamener, adgangskrav og supplering

Har du brug for særlig støtte til din uddannelse?

Overvejer du at søge ind på Københavns Universitet, og har du en diagnose, funtionsnedsættelse, et handicap eller er neurodivergent? 

Læs mere om særlig støtte

Har du studeret før?

Der er et par ting, du skal være opmærksom på, hvis du har studeret på en videregående uddannelse før.

Læs mere om, hvordan du ansøger som tidligere studerende

Optagelsestal farmaci 2024
Adgangskvotient 8,5
Standby-kvotient 8,2
Optagne 228
Fordeling i kvote 1 og kvote 2 90% / 10%
Ansøgninger (heraf i kvote 2) 961 (497)
Aldersgennemsnit 21,4
Juridisk kønsfordeling (cpr. - m/k) 23% / 77%

Undervisning og opbygning

På bacheloruddannelsen på farmaci er årgangens ca. 200 studerende inddelt i mindre hold, så du oplever en holdtilknytning, som minder om den, du kender fra gymnasiet. Du går til undervisning ca. 20 timer om ugen. Undervisningen er fordelt på:

  • 35% forelæsninger
  • 30% laboratorieøvelser 
  • 20% projektarbejde 
  • 15% holdundervisning

Opbygning

Bacheloruddannelsen varer tre år og består af obligatoriske kurser på de første 5 semestre, mens 6. semester består af valgfrie kurser og dit bachelorprojekt.

Blok 3Blok 4
ValgfagValgfag
Bachelorprojekt i farmaciBachelorprojekt i farmaci (Forsat)

De første fem semestre følger alle samme kurser. En del af undervisningen er obligatorisk, for at du kan gå til eksamen, fx laboratorieøvelser og fremlæggelser.

Eksempel 1: Lægemiddeludvikling fra molekyle til menneske

Det første kursus du har er "Lægemiddeludvikling fra molekyle til menneske", som bl.a. giver indsigt i, hvordan lægemidler bliver udviklet og produceret. Du vil høre oplæg fra forskere fra universitetet, fra medicinalindustrien og fra myndighederne, som arbejder med lægemiddeludvikling til daglig. Inden for den første måned kommer du i laboratoriet og fremstiller dit første lægemiddel.

Eksempel 2: Kemiske principper

Et andet obligatorisk kursus i starten af uddannelsen er "Kemiske principper", hvor du lærer om lægemiddelstoffers kemiske grundlag. I videoen møder du Rakel, der fortæller om kurset, og hvordan hun i laboratoriet får teorien til at give mening i praksis.

På 6. semester har du mulighed for at vælge to valgfrie kurser, som har din særlige interesse, eller du kan rette din bacheloruddannelse hen mod din ønskede kandidatuddannelse. Farmaci har en række valgfri kurser, du kan vælge. Du kan også vælge kurser på andre uddannelser.

Bacheloruddannelsen i farmaci er på dansk. Undervisningen foregår på dansk, og du går til eksamen på dansk. Dog er næsten alt undervisningsmaterialet på engelsk, og dele af undervisningen foregår også på engelsk. Fx er grundbogen i kurset Organisk Kemi Organic Chemistry af den amerikanske professor John E. McMurry.

Kurserne afsluttes med en skriftlig eksamen ved semesterets slutning, dog skal du præsentere og forsvare dit afsluttende bachelorprojekt på 6. semester mundtligt.

De første to år går du til eksamen hvert halve år, hvor du har mellem 3-4 eksamener. Du vil gå til skriftlige eksamener både med og uden hjælpemidler. Der er også kurser, du består ved aktiv deltagelse i undervisningen. Det sidste år på bacheloruddannelsen har du eksamener hver tredje måned.

Udlandsophold

Har du lyst til at rejse, opleve en fremmed kultur, møde nye mennesker, få et andet fagligt perspektiv på din uddannelse og forbedre dine sprogkundskaber?

At tage på studieophold i udlandet er ikke bare en oplevelse for livet, men i høj grad et karrierefremmende valg. Private virksomheder og offentlige institutioner efterspørger de globale og interkulturelle kompetencer, man opbygger ved at studere i udlandet.

Uddannelsestjek

Er uddannelsen noget for mig?

Prøv et uddannelsestjek og bliv klogere på, om du er klar til at læse bacheloruddannelsen i farmaci. Du kommer igennem 10 spørgsmål om uddannelsen. Husk, at uddannelsestjekket er vejledende - der er ingen rigtige eller forkerte svar.

Karrieremuligheder

Som farmaceut er du ekspert i medicin. Du kender de sygdomme, vi mennesker kan få, og du ved, hvordan lægemiddelstoffer finder vej og virker i vores krop.

Det gør dig til en nøgleperson for mange arbejdspladser, og du kan få job i den del af life science-området, der interesserer dig.

FAQ Karrieremuligheder

Når du er farmaceut, er du en del af en branche i vækst. Du kan fx arbejde med at designe og udvikle ny medicin, rådgive patienter og andre sundhedsprofessionelle om den bedst mulige brug af medicin, eller du kan gå forskningsvejen og skabe grundlaget for fremtidens medicin.

Du får en god løn, når du er farmaceut – både når du er nyuddannet og senere i din karriere, hvor du har mulighed for at vælge mellem mange typer jobs.

Du får de bedste jobmuligheder ved at supplere din bacheloruddannelse med en 2-årig kandidatuddannelse. Bacheloruddannelsen i farmaci giver dig adgang til at læse en:

Hvis du vil tage en kandidatuddannelse i medicinalkemi, kræver det, at du tilrettelægger den valgfrie del af din bacheloruddannelse, så du opfylder adgangskravene.

Når du er farmaceut, kan du blive alt fra specialist til direktør. Du kan fx

  • forske i sygdomme og lægemiddelstoffer. Det kan være på et universitet eller i en forskningsenhed hos en medicinalvirksomhed.
  • designe og udvikle ny medicin. Det kan være som specialist, projektleder eller forsker hos en af de førende medicinalvirksomheder.
  • afprøve ny medicin på patienter. Det kan være på hospitaler og hos medicinalvirksomheder.
  • hjælpe patienter med og rådgive om optimal brug af medicin. Det kan være som klinisk farmaceut på et hospital eller som behandlerfarmaceut på et apotek.
  • sikre, at den medicin, patienter får, er sikker – både at kvaliteten er i top og at medicinens gavnlige effekt opvejer dens bivirkninger. Det kan være som farmaceut hos Lægemiddelstyrelsen eller i medicinalindustrien.
  • rådgive andre sundhedsprofessionelle om brug af den bedst tænkelige medicin til den enkelte patient og patientgruppe. Det kan være som klinisk farmaceut på et hospital, hvor du binder de sundhedsfaglige discipliner sammen.

Mød færdiguddannede farmaceuter

Studieliv

Farmaci er kendt for sit gode og meget aktive studiemiljø, hvor du allerede fra første dag bliver taget imod af dine tutorer og rusvejledere. 

Din dagligdag som studerende på farmaci foregår i Universitetsparken på Nørre Campus tæt på metrostationen (Vibenhus Runddel), kollegier og Fælledparken.

Der er meget undervisning på uddannelsen, så du har mange timer på campus, og I er inddelt i mindre hold. Begge dele gør det lettere at lære dine medstuderende at kende. 

Studiemiljøet er præget af mange foreninger og engagerede studerende. Det er muligt at dyrke en masse forskellige interesser i de mange foreninger. Kendetegnet for miljøet på farmaci er åbenhed og nysgerrighed, og alle er velkomne, hvis de har lyst. Der er mange traditioner på uddannelsen, som går langt tilbage, og der er også mange interne traditioner i de forskellige foreninger.

Her er et udpluk af de foreninger, der kan spille en rolle i dit studieliv på farmaciuddannelsen:

  • freBAR (fredagsbaren)
  • FU (festudvalget)
  • Tutorer (tager imod de nye studerende den første måned)
  • Rusvejledere (tager de nye studerende på rustur)
  • Torsdagscaféer (alkoholfri)
  • Farmaceutisk skiklub
  • Materia (sangforening)
  • Farma strik (strikkeklub)
  • Bodegamaraton
  • SOP (studenter politisk organisation)
  • FC Pharma (fodbold med både en drenge- og pigeklub)
  • Revyen
  • Studietur (for studerende på fjerde år)
  • Pinsestævnet (nordiske farmaceutstuderende besøger hinanden på skift)

En stor del af læringen foregår gennem eksperimentelle laboratorieøvelser og teoretiske projekter, hvor du arbejder tæt sammen med dine medstuderende i grupper. Der bliver derfor lagt stor vægt på at skabe et godt fagligt studiemiljø.

På campus er der både stillerum, små grupperum og større fællesrum. Det skaber et stærkt fællesskab, når du møder dine medstuderende i de små pauser, eller mødes med din læsegruppe.

I videoen kan du møde Esmeralde. Hun fortæller om hverdagen og undervisningen på farmaciuddannelsen.  Følg med, når hun sammen med sine studievenner har forelæsning, øvelser i laboratoriet, gruppearbejde, og når de forbereder sig til eksamen.

August  
Din studiestart begynder allerede i starten af august, hvor du får adgang til et online studiestartsrum. Her bliver du guidet igennem de informationer, du skal kende inden studiestart.

Du får også adgang til et online kickstart-kursus, der tager dig igennem de basale matematiske færdigheder og opsummerer gymnasiepensum for kemi, som du skal kunne på farmaciuddannelsen. 

September  
Den første studiedag bliver du og dit hold taget imod af tutorer (studerende der allerede går på uddannelsen). De introducerer dig til dine kurser og undervisere, og de svarer på spørgsmål om stort og småt.

Tutorerne planlægger en måneds introforløb, som foregår sideløbende med undervisningen. Det er sjove og informative aktiviteter, der klæder dig på til studielivet både fagligt og socialt.   

Oktober 
I uge 40 tager rusvejlederne over fra tutorerne og sørger for en sjov og oplevelsesrig rustur. Du er afsted i 5 dage med 40 af dine medstuderende, og der er fokus på at lære hinanden at kende, men også faglige input. Der er plads til alle – og det kan være her, grundstenen til både venskaber og studiegrupper bliver lagt.

Mød de studerende

Vi bruger hinanden hver dag. Vi hjælper hinanden. Da jeg startede, fik vi at vide, at det hedder "Farma Family".

Besøg os

Kontakt vejledningen

KU bacheloroptagelse

Du kan få flere oplysninger om studiet ved at henvende dig til vores vejledere.

Har du spørgsmål til:

  • optagelse i kvote 1 eller kvote 2
  • ansøgningsprocedurer
  • adgangskrav
  • studievalg eller studietvivl
  • særlig støtte (SPS)
Kontakt KU bacheloroptagelse

SUND studieinformation

Har du spørgsmål til:

  • uddannelsen
  • studiemiljø
  • karrieremuligheder
Kontakt SUND studieinformation

Her ligger uddannelsen

  • Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Nørre Campus, Universitetsparken 2, 2100 København.

Spørgsmål og svar om studiet

Kemi, biologi og matematik er de vigtigste fagområder.

Eksemplevis bruger du: 

  • reaktionsligninger, pH, pKa, funktionelle grupper, reaktionsmekanismer fra kemi
  • cellebiologi, organfunktioner, neuroner samt svampe og bakterier fra biologi
  • differentialregning, integralregning, statistik F- og t-test, ligninger (med 1 og 2 ubekendte) fra matematik

Farmaci er kendt for sit gode og meget aktive studiemiljø, der er kendetegnet ved åbenhed og nysgerrighed, og hvor alle er velkomne.

På studiet er der stor fokus på, at du tager ansvar for egen faglig læring. Der er meget aktiv undervisning, som kræver forberedelse og initiativ fra dig som studerende.

Der er meget undervisning på uddannelsen, så du har mange timer på campus, og I er inddelt i mindre hold. Begge dele gør det lettere at lære dine medstuderende at kende. 

Der er mange foreninger, som du kan blive medlem af fx badminton, festudvalg, løbeklub og vinklub.

Du går til undervisning ca. 20 timer om ugen. Resten af tiden op til en arbejdsuge på 40-45 timer bruger du på forberedelse.

På sidste del af uddannelsen har du mulighed for at vælge to valgfrie kurser, som har din særlige interesse, eller du kan rette din bacheloruddannelse hen mod din ønskede kandidatuddannelse.

Der er ikke praktikophold på bacheloruddannelsen. 

På kandidatuddannelsen i farmaci er der større mulighed for valgfrihed og praktik på apotek eller i medicinalindustrien fx i forbindelse med specialet. 

Der er meget gruppearbejde på farmaci. Du arbejder sammen med dine medstuderende i grupper fx til holdundervisning, de mange laboratorieøvelser og efterfølgende rapporter.

I nogle tilfælde vælger du selv din gruppe og i andre tidlfælde er gruppen bestemt på forhånd.

Som studerende på farmaci har du gode muligheder for at få et studiejob, der ikke bare giver råd til mere end havregryn, men som også er spændende og fagrelevant.

Et relevant studiejob kan give dig mulighed for at prøve dine kompetencer af i praksis.

I København og omegn findes en lang række små og store medicinalvirksomheder, hospitaler og styrelser, der giver mange attraktive studiejobmuligheder.

Der er dog begrænset tid ud over studiet til at arbejde.

Farmaci har udvekslingsaftaler med udvalgte universiteter, hvor du både gennemfører dine valgfrie kurser og dit bachelorprojekt.

På kandidatuddannelsen har du flere muligheder for at komme til udlandet. Det kan fx være i forbindelse med valgfrie kurser eller specialet.

Sprog

Din undervisning foregår på dansk, og du går til eksamen på dansk.

Dog er næsten alt undervisningsmaterialet på engelsk, og dele af undervisningen foregår også på engelsk.

Undervisningsformer

Du har mange forelæsninger på studiet, hvor hele årgangen er samlet. Til forelæsningerne gennemgår underviseren en masse teori, det kan fx være, hvordan et lægemiddelstof er kemisk bygget op.

Derudover har du holdundervisning i mindre hold, som du kender det fra gymnasiet.

Du tilbringer også meget af din undervisningstid i laboratoriet, hvor du praktiserer den teori, som du har lært til forelæsningerne og holdundervisningen fx syntese af et protein eller identificering af lægemiddelstof funktionelle grupper.

Lignende uddannelser