Om uddannelsen

Som farmaceut gør du en forskel for menneskers sundhed. Kandidatuddannelsen i farmaci er den oplagte overbygning til bacheloruddannelsen i farmaci. Du får praktisk erfaring og mulighed for forskellige farmaceutiske specialiseringer.

Hvad er det særlige ved farmaci på KU?

Kandidatuddannelsen i farmaci giver dig en bred viden og åbner for mange forskellige jobmuligheder. Du lærer om lægemidler helt fra de bliver opfundet, udviklet og produceret, til de bliver brugt sikkert og til gavn for patienter i forskellige typer behandling. På kandidatuddannelsen kommer du tæt på slutbrugeren under din praktik på apotek eller sygehusapotek.

Hvad bidrager man med som kandidat?

Du bliver ekspert i lægemidler, helt fra udvikling til rådgivning, og bliver en del af en branche i vækst. Det gør dig til en attraktiv kandidat på arbejdsmarkedet. Du kan fx forske i sygdomme og udvikle ny medicin på et universitet eller i en medicinalvirksomhed. Du kan også hjælpe patienter og læger med sikker og effektiv brug af medicin på et apotek eller sygehusapotek.

Adgangskrav og optagelse

For at søge optagelse på denne kandidatuddannelse skal du have en adgangsgivende bacheloruddannelse eller en anden tilsvarende dansk eller udenlandsk uddannelse, som vi vurderer som relevant. Du søger optagelse gennem ansøgningsportalen.

Nedenfor kan du læse mere om adgangskrav og hvilke dokumenter du skal uploade i ansøgningsportalen. 

Adgangskrav

Hvis du har afsluttet, eller forventer at afslutte, en adgangsgivende uddannelse inden studiestart, kan du søge ind på en kandidatuddannelse.

Akademiske adgangskrav

Du er retskravsbachelor til kandidatuddannelsen i farmaci, når du

  • har en bacheloruddannelse i farmaci fra Københavns Universitet
  • påbegynder din kandidatuddannelse senest 3 år efter, du har afsluttet din bacheloruddannelse

Ansøgere med retskrav er garanteret en studieplads.

Du opfylder alle adgangskrav og kan søge ind på kandidatuddannelsen, når du har gennemført nedenstående bacheloruddannelse:

  • Bachelor i farmaci – Syddansk Universitet

Du kan søge om optagelse på kandidatuddannelsen i farmaci, hvis du har bestået en teoretisk og eksperimental funderet farmaceutisk uddannelse.

Du skal desuden have bestået kurser inden for følgende fagområder for at være kvalificeret til optag:

  • 52,5 ECTS inden for lægemiddelstoffers kemiske grundlag
  • 37,5 ECTS inden for lægemiddelstoffers biologiske grundlag
  • 37,5 ECTS inden for farmaceutisk udvikling og fremstilling af lægemidler
  • 22,5 ECTS inden for lægemidlers anvendelse

Selvom du opfylder adgangskravene, er du ikke garanteret optag på uddannelsen.

Du skal have bestået din adgangsgivende bacheloruddannelse senest 5 år inden studiestart.

Hvis den er ældre end 5 år gammel, kan du søge om en dispensation for forældelseskravet.

Hvis du ønsker at søge om dispensation, skal du uploade følgende dokumenter i ansøgningsportalen, når du udarbejder din ansøgning om optag:

  • En ansøgning hvor du selv beskriver, hvordan du siden færdiggørelsen af din bacheloruddannelse har vedligeholdt din faglige kvalifikationer (fx relevant arbejde, praktikker, efteruddannelse)
  • Dokumentation – fx ansættelseskontrakter, diplomer osv.

Sprogkrav

Det er et krav, at du kan formulere dig skriftligt og mundtligt på dansk.

Ansøgere fra Sverige, Norge, Finland, Færøerne og Island skal ikke dokumentere danskkundskaber.

Er du udenlandsk statsborger, skal du dokumentere, at du har:

  •  A-niveau fra en gymnasial uddannelse
  • A-niveau i dansk som andetsprog eller
  • bestået studieprøven i dansk

Har du studiestart i

  • september, skal du bestå studieprøven senest 15. august
  • februar, skal du bestå studieprøven senest 15. januar.

Studieprøvens fire discipliner er: Læseforståelse, skriftlig fremstilling, lytteforståelse og mundtlig kommunikation. Du skal bestå hver disciplin med karakteren 7 som minimum.  

Studieprøven udbydes af kommunale sprogskoler og Studieskolen i København.

Studieskolen i København

Ansøgningsfrister

Studiestart i september

1. marts kl. 23:59

Ansøgningsfrist for alle ansøgere.
Ansøgningsportalen åbner for ansøgninger den 16. januar. Du vil modtage svar senest 10. juni.

Studiestart i februar (kun for retskrav)

15. oktober kl. 23:59

Ansøgningsfrist for alle ansøgere.
Ansøgningsportalen åbner for ansøgninger 15. august. Du vil modtage svar senest 10. december.

Sådan søger du

Vælg den kategori, der passer på dig, og læs mere om, hvordan du søger om optagelse. Du kan også finde information om ansøgningsfrister og dokumentation.

Sådan vurderer vi din ansøgning

Alle ansøgere, der har en bacheloruddannelse fra Københavns Universitet (retskravsbachelorer), er garanteret optagelse, hvis de påbegynder kandidatuddannelse inden for 3 år efter afsluttet bacheloruddannelse.

Hvis der er ledige pladser efter optag af retskravsbachelorer, prioriteres alle andre kvalificerede ansøgere efter følgende kriterier:

  • Karaktergennemsnit på bacheloruddannelsen
  • Antal ECTS opnået via bachelorprojekt
  • Karakter opnået på bachelorprojekt
Optagelsestal farmaci 2023
Optaget 112
Adgangsfordeling (retskrav/andet) 92% / 8%
Ansøgere 137
Aldersgennemsnit 24
Juridisk kønsfordeling (cpr. - m/k) 23% / 77%
Nationalitet (dk/international) 89% / 11%
Ledige pladser Nej

Undervisning og opbygning

Kandidatuddannelsen i farmaci består af 

  • 25 % obligatoriske fag 
  • 25 % studieophold på apotek eller sygehusapotek 
  • 0-25 % valgfrie kurser
  • 25-50 % speciale på ½-1 år. 

Undervisningsformen er derfor en blanding af forelæsninger, holdundervisning og studieophold, og der er cirka 100 studerende på en årgang.

2. år

Blok 1Blok 2
Valgfrie kurser og/eller kandidatspeciale
Blok 3Blok 4
Valgfrie kurser og/eller kandidatspeciale (fortsat)

Du har mulighed for selv at vælge en del af indholdet på din kandidatuddannelse. Du kan tage valgfrie kurser på PharmaSchool inden for forskellige farmaceutiske specialiseringer. Du kan også vælge kurser fra andre fakulteter på Københavns Universitet eller fra CBS, RUC eller DTU.

Det er også muligt at udarbejde en selvstændig forskningsopgave, eller du kan tage valgfag i udlandet med et udlandsophold.

Undervejs i din kandidatuddannelse i farmaci er du et halvt år på studieophold på apotek eller sygehusapotek. Her får du praktisk kendskab til sundhedssektoren og erfaring med lægemiddellovgivningen. Du samarbejder med andre sundhedsprofessioner og vejleder medicinbrugerne. 

Under studieopholdet laver du nogle reflektionsopgaver eller praksisrettede projekter, som det pågældende apotek har tilknyttet opholdet. De træner dig i kommunikation og rådgivning om brugen af lægemidler. Det er i høj kurs i lægemiddelindustrien, at du får praktisk erfaring med vejledning og håndtering af lægemidler. Opholdet giver dig autorisation til at være farmaceut på apotek og sygehusapotek både i Danmark og i andre EU-lande, når du er færdiguddannet.
 

Før du bliver cand.pharm., skal du skrive dit kandidatspeciale. Du bliver tilknyttet en forsker, der er din specialevejleder, og du kan specialisere dig ved at følge valgfrie kurser, der lægger op til specialeemnet.

Hvis du vil, kan du skrive specialet i en virksomhed i Danmark eller i udlandet. Mange specialevejledere har gode kontakter til industri og udland og kan hjælpe med et specialeophold uden for PharmaSchool. 

Udlandsophold

Har du lyst til at rejse, opleve en fremmed kultur, møde nye mennesker, få et andet fagligt perspektiv på din uddannelse og forbedre dine sprogkundskaber? At tage på studieophold i udlandet er ikke bare en oplevelse for livet, men i høj grad et karrierefremmende valg.

På kandidatuddannelsen i farmaci har du gode muligheder for at komme til udlandet enten under dit valgfrie forløb eller specialet. Du kan også involvere dig i internationalt studenterarbejde gennem De Studerendes Råd.

Karrieremuligheder

Som farmaceut er du ekspert i medicin. Du kender de sygdomme, vi mennesker kan få, og du ved, hvordan lægemiddelstoffer finder vej og virker i vores krop.

Det gør dig til en nøgleperson for mange arbejdspladser, og du kan få job i den del af life science-området, der interesserer dig.

FAQ karrieremuligheder

Når du er farmaceut, er du en del af en branche i vækst. Du kan fx arbejde med at designe og udvikle ny medicin, rådgive patienter og andre sundhedsprofessionelle om den bedst mulige brug af medicin. Du kan også forske og skabe grundlaget for fremtidens medicin.

Du får en god løn, når du er farmaceut – både når du er nyuddannet og senere i din karriere, hvor du har mulighed for at vælge mellem mange typer jobs.

Når du er farmaceut, kan du blive alt fra specialist til direktør. Du kan fx

  • forske i sygdomme og lægemiddelstoffer. Det kan være på et universitet eller i en forskningsenhed hos en medicinalvirksomhed.
  • designe og udvikle ny medicin. Det kan være som specialist, projektleder eller forsker hos en af de førende medicinalvirksomheder.
  • afprøve ny medicin på patienter. Det kan være på hospitaler og hos medicinalvirksomheder.
  • hjælpe patienter med og rådgive om optimal brug af medicin. Det kan være som klinisk farmaceut på et hospital eller som behandlerfarmaceut på et apotek.
  • sikre, at den medicin, patienter får, er sikker – både at kvaliteten er i top og at medicinens gavnlige effekt opvejer dens bivirkninger. Det kan være som farmaceut hos Lægemiddelstyrelsen eller i medicinalindustrien.
  • rådgive andre sundhedsprofessionelle om brug af den bedst tænkelige medicin til den enkelte patient og patientgruppe. Det kan være som klinisk farmaceut på et hospital, hvor du binder de sundhedsfaglige discipliner sammen.

Idéer til ny medicin: I den tidligere forskningsfase bidrager forskere på både universiteter og i medicinalindustrien til at finde et såkaldt target – et sted i kroppen, som medicinen skal ’ramme’.

Medicinalkemi: I laboratoriet opdager forskere molekyler, som virker mod sygdomme. Forskerne forbedrer molekylernes struktur, så de bedst kan virke mod sygdomme.

Farmakologi: Forskere undersøger, hvordan medicin reagerer med kroppens biologiske systemer. De laver undersøgelser på celler, væv og i dyr.

Design: Farmaceuter og kandidater i farmaceutisk videnskab vælger den færdige form, medicin skal have, fx en tablet eller væske. Valget afhænger af lægemiddelstoffets kemiske og fysiske egenskaber, men også af patienten.

Produktion: Kun medicin, som er produceret på den rigtige måde, må komme på markedet. Farmaceuter og kandidater i farmaceutisk videnskab har ansvaret for, at medicinens kvaliteter i orden.

Test på mennesker: Medicin udvikles ikke kun i laboratoriet. Eksperter i medicin samarbejder med fx læger på hospitaler om at teste medicin på mennesker. Testene viser, om medicinen er sikker og effektiv.

Benefit-risk-vurdering: Eksperter i medicin hjælper med at bedømme al information om medicinens kvalitet, sikkerhed og effekt. På den måde vurderer de, om medicinens fordele opvejer dens risici, og om den kan godkendes til salg.

Medicinsk behandling: Farmaceuter rådgiver læger og patienter om det bedste valg af medicin, dosering og kombination af forskellig medicin til den enkelte patient.

Karriere diagram (Farmaci)

Mød færdiguddannede farmaceuter

Christian Rubek er klinisk farmaceut på Hillerød Hospital, Trine Frederiksen er pharmacokineticist hos Lundbeck A/S, og Katrine Tarp er Senior Formulation Scientist hos Novo Nordisk A/S.

Studieliv

Din dagligdag som studerende på farmaci foregår på PharmaSchool i Universitetsparken på Nørre Campus. Her læser du sammen med kandidatstuderende fra de andre farmaceutiske uddannelser – farmaceutisk videnskab, pharmaceutical sciences og medicinal chemistry. 

Du kommer også ud i et arbejdsmiljø på dit apoteksophold og får et netværk uden for dit studie. Du indgår med kolleger på en arbejdsplads, samarbejder med andre sundhedsprofessionelle og rådgiver borgere om brug af medicin. 

Du vil opleve at være tættere på forskere via dine valgfag, projekter eller dit speciale.

På uddannelsen er der et rigt socialt studieliv. Det første år vil du opleve et samlet studiemiljø, hvad end du læser farmaci eller farmaceutisk videnskab. 

På 1. år af kandidaten arrangerer et frivilligt udvalg en studietur kun for studerende. Turen er frivillig med fokus på det sociale sammenhold. Normalt går turen til Budapest i 5 dage, og der deltager 30-40 studerende. 

Derudover kan du engagere dig i fx.:

  • SOP (studenterpolitisk organisation)
  • Sportsforeninger (fx Pharma Runners, Farmaceutisk Skiklub, fodboldklubber og volley)
  • Farma bogklub
  • FU (festudvalget), torsdagscafé og fredagsbar
  • Farma krea (kreaklub med fx strik).

Kontakt vejledningen

SUND studieinformation

Har du spørgsmål til:

  • uddannelsen
  • studiemiljø
  • karrieremuligheder
Kontakt SUND studieinformation

Har du spørgsmål til den digitale ansøgning?

Find quickguides, vejledninger og FAQ i vores guide til ansøgningsportalen 

Ved tekniske problemer kontakt IT Helpdesk på:

Tel: 35 32 27 00
Mail: it-service@adm.ku.dk
 

Her ligger uddannelsen

  • Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Nørre Campus, Universitetsparken 2, 2100 København.

Lignende uddannelser