Om uddannelsen

På uddannelsen fordyber du dig i, hvordan den europæiske kunsthistorie og teatertradition tager afsæt i klassisk græske former, og hvordan europæisk idéhistorie har rødderne solidt plantet i store græske tænkere som Platon og Aristoteles.

Vil du starte på KU til september?

Søg inden ansøgningsfristen 15. marts

Adgangskrav og optagelse

For at søge optagelse på denne kandidatuddannelse skal du være i gang med, eller have afsluttet, en adgangsgivende bacheloruddannelse eller en anden tilsvarende dansk eller udenlandsk uddannelse, som vi vurderer som relevant. Du søger optagelse gennem ansøgningsportalen.

Nedenfor kan du læse mere om adgangskrav og hvilke dokumenter du skal uploade i ansøgningsportalen. 

Adgangskrav

Hvis du har afsluttet, eller forventer at afslutte, en adgangsgivende uddannelse inden studiestart, kan du søge ind på en kandidatuddannelse.

Akademiske adgangskrav

Du er garanteret en plads på uddannelsen, hvis du har nedenstående uddannelse og søger rettidigt: 

  • Klassisk Græsk, Københavns Universitet (retskravsbachelor)

Du kan vente op til tre år med at bruge retskravet. 

Læs om hvordan du søger ind

Hvis du har en af nedenstående bacheloruddannelser, opfylder du alle adgangskrav til kandidatuddannelsen i klassisk græsk:

  • Klassisk Græsk, Københavns Universitet (retskravsbachelor)
  • Klassisk Filologi, Aarhus Universitet 

NB. Selvom du opfylder adgangskravene, er du ikke garanteret en plads på uddannelsen medmindre du har retskrav og søger rettidigt.

Læs om hvordan du søger ind

Se hvilke kandidater på KU, din bachelor er forhåndsgodkendt til at give adgang til

Du kan stadig søge om optagelse, hvis din bachelor ikke automatisk opfylder adgangskravene. Du tages i betragtning til optagelse, hvis det vurderes, at du har:

  • en humanistisk bacheloruddannelse med minimum 90 ECTS inden for klassisk filologi, hvoraf 60 ECTS skal udgøres af prøver, hvor der udprøves på grundlag af tekster på klassisk græsk samt sprogkundskaber svarende til klassisk græsk og latin på propædeutisk niveau.

Læs om hvordan du søger ind

Sprogkrav

Du skal opfylde sprogkrav for Dansk A og Engelsk B

Alle ansøgere uden retskrav skal dokumentere følgende sprogkrav:

  • Dansk A (dansk gymnasieniveau) eller tilsvarende danskkundskaber (fx Studieprøven).
  • Engelsk B på (dansk gymnasieniveau) eller tilsvarende engelskkundskaber.

Ansøgere med retskrav er fritaget for at dokumentere sprogkrav. Det betyder, at du ikke behøver at uploade dokumentation for sprogkrav, hvis du har retskrav til den ansøgte uddannelse.

Frist for dokumentation af sprogkrav

Hvis du ikke indsender dokumentation for sprogkrav sammen med din ansøgning, skal du indsende det senest:

  • 1. august (studiestart til september)
  • 1. januar (studiestart til februar)

Gymnasiesidefag

Når du søger ind på den gymnasierettede kandidatuddannelse i klassisk græsk, skal du samtidig søge ind på kandidatdelen af dit sidefag. Det er derfor en forudsætning, at du har bestået din adgangsgivende bacheloruddannelse samt bachelordelen af det sidefag, du har valgt.

Du skal være opmærksom på, at det ikke er muligt at bytte om på centralfag og sidefag.

Ansøgningsfrist

Studiestart i september

1. marts kl. 23:59

Ansøgningsfrist for alle ansøgere
Ansøgningsportalen åbner for ansøgninger den 16. januar. Du vil modtage svar senest 10. juni.

Indsend din ansøgning

Sådan vurderer vi din ansøgning

Prioritering af ansøgere

Hvis der er ledige pladser efter optag af retskravsbachelorer, prioriteres alle andre ansøgere efter følgende kriterier:

  • Karakterer i kurser inden for områderne græsk historie og historieskrivning, græsk poesi, græsk retorik, græsk filosofi på den adgangsgivende bacheloruddannelse (vægter 50%)
  • Antal ECTS i kurser inden for områderne græsk historie og historieskrivning, græsk poesi, græsk retorik, græsk filosofi (vægter 50%)
Optagelsestal klassisk græsk 2024
Optaget 2
Adgangsfordeling (retskrav/andet) 100% / 0%
Ansøgere 4
Aldersgennemsnit Vises ikke, grundet for få optagne
Juridisk kønsfordeling (cpr. - m/k) Vises ikke, grundet for få optagne
Nationalitet (dk/international) Vises ikke, grundet for få optagne
Ledige pladser Ja

Undervisning og opbygning

Kandidatuddannelsen tager to år, og den viderefører den teoretiske og praktiske faglige uddannelse fra bacheloruddannelsen i klassisk græsk. Du afslutter uddannelsen med et speciale.

Du kommer til at arbejde videre med sprogkundskab, oversættelse, sproghistorie og stilistisk kommentar.

Der er flere mulige strukturer for kandidatstudiet, der enten giver kompetence til gymnasieskolen, mulighed for at tage et projektorienteret forløb, udlandsophold eller kandidattilvalg i fag uden for klassisk græsk.

De obligatoriske kurser inden for hver kandidatstruktur sikrer, at den færdige kandidat besidder en høj kompetence i filologisk metode, en praktisk og teoretisk beherskelse af græsk sprog, en kulturel forståelse af græske tekster og græske materielle levn på et videnskabeligt grundlag og en træning i at formidle den.

Gymnasiesidefag

Hvis du ønsker at blive gymnasielærer, kan du kombinere din uddannelse med et andet gymnasiesidefag. Du kan tage kandidatuddannelsen i klassisk græsk med  gymnasierettet profil, hvis du har bestået bachelordelen af dit sidefag (45 ECTS tilvalg) som del af din bacheloruddannelse og du er indskrevet på kandidatdelen af sidefaget.

Opbygning

Du kan vælge mellem tre profiler på kandidatuddannelsen i græsk - almen profil, profil i græsk middelalder filologi og den gymnasierettede profil:

1. år

1. semester2. semester
Sprog og stilistik med oversættelse fra dansk til græsk (15 ECTS)Kandidattilvalg (15 ECTS)
Klassisk tradition (15 ECTS)Kandidattilvalg (15 ECTS)

2. år

3. semester4. semester
Frit skriftligt område (15 ECTS)Speciale (30 ECTS)
Frit mundtligt område (15 ECTS)

1. år

1. semester2. semester
Sprog og stilistik med oversættelse fra dansk til græsk (15 ECTS)Tilvalg (15 ECTS)
Klassisk tradition (15 ECTS)Tilvalg (15 ECTS)

2. år

3. semester4. semester
Frit skriftligt område inden for græsk middelalder (15 ECTS)Speciale (græsk middelalder) (30 ECTS)
Frit mundtligt område inden for græsk middelalder (15 ECTS)

1. år

1. semester2. semester
Sprog og stilistik med oversættelse fra dansk til græsk (15 ECTS)Sidefag (15 ECTS)
Klassisk tradition (15 ECTS)Sidefag (15 ECTS)

2. år

3. semester4. semester
Sidefag (15 ECTS)Speciale (30 ECTS)
Frit mundtligt område (15 ECTS)

Udlandsophold

Der er rig mulighed for at komme på udlandsophold i Europa eller i resten af verden.

På kandidatuddannelsen kan du læse op til 30 ECTS af uddannelsen uden for instituttet, fx på et udlandsophold, så længe de kurser du tager udenfor instituttet, kan blive forhåndsgodkendt af dit fakultet.

Forskning på faget

På klassisk græsk forskes der i et bredt udvalg af emner fra den antikke og byzantinske periode: fx oldtidens bystater, de attiske tragedier, græsk filosofi i oldtid og middelalder, græske teksters indflydelse i den latinsprogede verden fra oldtid til renæssance, den byzantinske musik, oldtidstekster på papyrus og potteskår og materiel kultur i oldtiden.

Karrieremuligheder

Kandidatuddannelsen i klassisk græsk bygger - ligesom kandidatuddannelsen i græsk middelalderfilologi (byzantinistik) - videre på grundfagsstudiet i klassisk græsk.

En kandidatuddannelse i klassisk græsk udbygger bacheloruddannelsens færdigheder inden for sprogforståelse og –beherskelse af oldgræsk, kendskab til den antikke verdens kultur og receptionshistorie samt klassiske værker i et forløb, der prioriterer selvstændighed og faglig fordybelse højt.

Jobmuligheder

Kandidater i klassisk græsk finder typisk arbejde inden for undervisning; både i gymnasiet, hvor klassisk græsk giver kompetence til at undervise i oldtidskundskab og er et valgfag, samt inden for voksenundervisning og på universiteterne.

Kandidater har desuden fået job som oversættere, kulturformidlere, redaktører på bogforlag eller i andre funktioner, hvor der er brug for de analytiske evner og den sproglige iagttagelses- og formuleringsevne, som uddannelsen opdyrker - fx inden for medieverdenen, i private og offentlige virksomheder, i EU og i andet internationalt samarbejde.

Studieliv

Studieliv på instituttet

Uddannelsen hører hjemme på Saxo-Instituttet, som omfatter uddannelses- og forskningsaktiviteter inden for fagområderne forhistorisk og klassisk arkæologi, europæisk etnologi, klassisk græsk, latin, græsk og latinsk middelalderfilologi samt historie. Instituttet tilbyder studie- og erhvervsvejledning, forskelligartede studiefaciliteter og et righoldigt bibliotek, der dækker alle de nævnte fagområder, og som dagligt betjener instituttets studerende og forskere.

Instituttet sætter et godt studiemiljø højt - både mellem undervisere og studerende og de studerende imellem. Studiemiljøet er kendetegnet ved en god og behagelig omgangstone, gensidigt engagement og ønsket om at skabe et rart, videnbegærligt og vidensudvekslende sted at være. Og har man brug for råd eller vejledning, kan man få hjælp hos studievejledningen.

På Saxo-Instituttet på Søndre Campus findes bibliotek, læsesal samt andre faciliteter for de studerende. Fagets og afdelingens studerende omgås på tværs af studier og årgange i et levende og intimt studiemiljø og har fælles café. Der arrangeres med jævne mellemrum faglige seminarer, foredrag og andre arrangementer. Herudover er der masser af muligheder på fakultetet for både at benytte sig af de andre fags kurser og biblioteker samt at bruge grupperum, it-lokaler, få en specialeplads eller kurser i hvordan du kommer fra studiet til dit første job.

Studielivet på KU

Hvordan er studielivet på resten af Københavns Universitet? Læs om hvad der sker på universitetet, når du ikke har undervisning, find ud af hvor du kan bo, få mere info om SU, studiejob og studierabatter osv.Læs om studielivet på KU

Saxo

PHRONTISTERIUM

Studenterforeningen PHRONTISTERIUM er omdrejningspunkt for de studerende på latin og klassisk græsk. PHRONTISTERIUM afholder månedlige faglige aftener (onsdage) og arrangerer også mere sociale sammenkomster som fx fredagshygge og fester. En gang om året (normalt i april) holder PHRONTISTERIUM et stort anlagt (og sædvanligvis velbesøgt) tværfagligt seminar. I de senere år har der yderligere været tradition for en årlig studietur.

Søndre Campus

Undervisningen foregår på Det Humanistiske Fakultet, som ligger på Islands Brygge på Amager. Fakultetet har omkring 8.500 studerende på over 70 bachelor- og kandidatuddannelser og et stort antal tilvalgsprogrammer og kurser inden for efter- og videreuddannelse. Få en rundvisning her:

Læs mere om Søndre Campus

Kontakt vejledningen

Spørgsmål til ansøgning og optagelse

Kontakt os, hvis du har spørgsmål til:

  • den digitale ansøgningsportal
  • ansøgningsprocedurer

Mail:

Telefon:

  • Du kan ringe onsdage mellem kl. 10:00-12:00 på telefonnummer +45 35 32 45 45.
    Telefonen er lukket på helligdage, i uge 42 og hele juli.

Spørgsmål til uddannelsens indhold

Har du spørgsmål til:

  • uddannelsens faglige indhold
  • uddannelsens opbygning
  • karrieremuligheder

NB. Du kan ikke på forhånd få vurderet din bacheloruddannelse i forhold til adgangskravene. 

Kontakt studievejledningen

Her ligger uddannelsen

  • Det Humanistiske Fakultet, Søndre Campus, Karen Blixens Plads 8, 2300 København S.

Lignende uddannelser