Om uddannelsen

Feltstudier, restaurering, udgravninger, fundanalyser og museumsformidling. Dette er nogle af arbejdsopgaverne for studerende og færdige kandidater på forhistorisk arkæologi.

Hvad indeholder forhistorisk arkæologi?

Kandidatuddannelsen har fokus på metodiske, praktiske og teoretiske aspekter af arkæologien og dens samspil med andre discipliner. Det geografiske studieområde er bredt, men hovedvægten er gennemgående lagt på Norden og Nordeuropa set i et større internationalt perspektiv. På uddannelsen får du bl.a. mulighed for at fordybe dig i selvvalgte arkæologiske temaer, gennemføre et arkæologisk projekt eller et selvorganiseret praktikforløb.

Hvad bidrager man med som kandidat?

En kandidat i forhistorisk arkæologi kan indsamle, kritisk bearbejde og analysere et arkæologisk kildemateriale med inddragelse af den videnskabelige litteratur og eventuelle relevante naturvidenskabelige analysemetoder. Kandidaten kan dermed gennemføre analyser af sociale og kulturelle forhold baseret på et komplekst materielt datagrundlag og opnår en selvstændig reflekterende tilgang til eget og andres videnskabelige arbejde.

Vil du starte på KU til september?

Søg inden ansøgningsfristen 15. marts

Adgangskrav og optagelse

For at søge optagelse på denne kandidatuddannelse skal du være i gang med, eller have afsluttet, en adgangsgivende bacheloruddannelse eller en anden tilsvarende dansk eller udenlandsk uddannelse, som vi vurderer som relevant. Du søger optagelse gennem ansøgningsportalen.

Nedenfor kan du læse mere om adgangskrav og hvilke dokumenter du skal uploade i ansøgningsportalen. 

Adgangskrav

Hvis du har afsluttet, eller forventer at afslutte, en adgangsgivende uddannelse inden studiestart, kan du søge ind på en kandidatuddannelse.

Akademiske adgangskrav

Du er garanteret en plads på uddannelsen, hvis du har nedenstående uddannelse og søger rettidigt: 

  • Forhistorisk arkæologi, Københavns Universitet (retskravsbachelor)

Du kan vente op til tre år med at bruge retskravet. 

Læs om hvordan du søger ind

Hvis du har en af nedenstående bacheloruddannelser, opfylder du alle adgangskrav til kandidatuddannelsen i forhistorik arkæologi:

  • Forhistorisk arkæologi, Københavns Universitet (retskravsbachelor)
  • Klassisk arkæologi, Københavns Universitet
  • Nærorientalsk arkæologi, Københavns Universitet
  • Forhistorisk Arkæologi, Aarhus Universitet
  • Middelalder- og Renæssancearkæologi, Aarhus Universitet
  • Klassisk arkæologi, Aarhus Universitet
  • Arkæologi, Aarhus Universitet
  • Historisk Arkæologi, Aarhus Universitet

NB. Selvom du opfylder adgangskravene, er du ikke garanteret en plads på uddannelsen medmindre du har retskrav og søger rettidigt.

Læs om hvordan du søger ind

Se hvilke kandidater på KU, din bachelor er forhåndsgodkendt til at give adgang til

Du kan stadig søge om optagelse, hvis din bachelor ikke automatisk opfylder adgangskravene. Du tages i betragtning til optagelse, hvis det vurderes, at du har:

  • mindst 15 ECTS, der omfatter arkæologisk teori og metode, og minimum 30 ECTS inden for arkæologisk empiri.

Læs om hvordan du søger ind

Sprogkrav

Du skal opfylde sprogkrav for Dansk A og Engelsk B

Alle ansøgere uden retskrav skal dokumentere følgende sprogkrav:

  • Dansk A (dansk gymnasieniveau) eller tilsvarende danskkundskaber (fx Studieprøven).
  • Engelsk B på (dansk gymnasieniveau) eller tilsvarende engelskkundskaber.

Ansøgere med retskrav er fritaget for at dokumentere sprogkrav. Det betyder, at du ikke behøver at uploade dokumentation for sprogkrav, hvis du har retskrav til den ansøgte uddannelse.

Frist for dokumentation af sprogkrav

Hvis du ikke indsender dokumentation for sprogkrav sammen med din ansøgning, skal du indsende det senest:

  • 1. august (studiestart til september)
  • 1. januar (studiestart til februar)

Ansøgningsfrist

Studiestart i september

1. marts kl. 23:59

Ansøgningsfrist for alle ansøgere
Ansøgningsportalen åbner for ansøgninger den 16. januar. Du vil modtage svar senest 10. juni.

Indsend din ansøgning

Sådan vurderer vi din ansøgning

Prioritering af ansøgere

Hvis der er ledige pladser efter optag af retskravsbachelorer, prioriteres alle andre ansøgere efter følgende kriterier:

  • Karakterer i kurser i kulturhistorisk arkæologi inden for stenalder, bronzealder og/eller jernalder, vikingetid og middelalder samt arkæologisk metode på den adgangsgivende bacheloruddannelse (vægter 50%)
  • Redegørelse for akademisk relevans (vægter 50%)
Optagelsestal forhistorisk arkæologi 2024
Optaget 15
Adgangsfordeling (retskrav/andet) 100% / 0%
Ansøgere 27
Aldersgennemsnit 27
Juridisk kønsfordeling (cpr. - m/k) 27% / 73%
Nationalitet (dk/international) 100% / 0%
Ledige pladser Nej

Undervisning og opbygning

Kandidatuddannelsen er på to år og bygger videre på undervisningen fra bacheloruddannelsen. Du får en videregående indsigt i arkæologisk teori og metode. Du afslutter med at skrive dit speciale inden for forhistorisk arkæologi.

Undervisningen giver dig mulighed for at udvikle og styrke kritiske færdigheder og kompetencer gennem integrerede skriftlige øvelser og mundtlige oplæg samt struktureret kritisk vurdering af akademisk litteratur.

Undervisningen veksler mellem underviseroplæg, workshops, mundtlige oplæg ved de studerende samt mindre projekter. I forbindelse med nogle kurser vil der desuden være kortere feltkurser.

Struktur

Nedenfor kan du se studieforløbet for kandidatuddannelsen i forhistorisk arkæologi. 

1. år

1. semester2. semester
Avancerede arkæologiske metoder (15 ECTS)Humanistisk materialitetsteori (15 ECTS)
Skandinavisk arkæologi – før og nu (15 ECTS)Viden, teknologi og håndværk (15 ECTS)

2. år

3. semester4. semester
Kandidattilvalg (30 ECTS)Speciale (30 ECTS)

Udlandsophold

Der er rig mulighed for at komme på udlandsophold i Europa eller i resten af verden.

På kandidatuddannelsen kan du læse op til 30 ECTS af uddannelsen uden for instituttet, fx på et udlandsophold, så længe de kurser du tager udenfor instituttet, kan blive forhåndsgodkendt af dit fakultet.

Forskning på faget

Afdelingens arkæologiske forskning udføres af de faste lærere, stipendiater samt de studerende. Emnerne er meget forskellige og omfatter både forhistoriske og historiske perioder samt områder uden for Europa (fx arktisk og afrikansk arkæologi).

Blandt emnerne kan nævnes jæger- og bondestenalder i Nordeuropa, bronzealder og jernalder i Europa - herunder Grækenland og Romerriget - vikingerne, middelalderen og nyere tids arkæologi. Hertil kommer generelle felter som fagets historie, teori og metode.

Karrieremuligheder

Faglig profil

Kandidatuddannelsen i forhistorisk arkæologi er en viderespecialisering af grundfagsstudiet, hvor den faglige bredde og kendskabet til arkæologisk teori og metode udbygges. Uddannelsen afsluttes med et speciale.

Ligesom på grundfagsstudiet beskæftiger vi os med studiet af materielle levn fra især oldtiden og middelalderen (faget omfatter både forhistoriske og historiske perioder), og som kandidatstuderende får du mulighed for at fordybe dig i flere arkæologiske temaer og gennemføre et arkæologisk projekt. Mens andre humanistiske fag beskæftiger sig med menneskets intellekt, udgør arkæologiens område - den materielle virkelighed - resultaterne af menneskets tanker, indbyrdes kommunikation og handlinger.

Emnerne er meget forskellige og omfatter både forhistoriske og historiske perioder samt områder uden for Europa. Blandt emnerne kan nævnes jæger- og bondestenalder i Norden, bronzealder og jernalder i Europa, arktisk arkæologi, migrationer og kulturkontakter, vikingetiden, middelalderen, samtidsarkæologi m.m. Hertil kommer generelle felter som fx forskningshistorie, teori og metode  m.v.

Jobmuligheder

Kandidater i forhistorisk arkæologi har traditionelt fundet arbejde på landets museer og universiteter.

Studieordningerne har gennem tiden rummet en betydelig grad af tværfaglighed, valgfrihed og krav om metodisk-teknisk kunnen, som åbner for videre ansættelsesmuligheder. Det er således typisk, at fagets kandidater har fundet ansættelse ikke blot inden for andre arkæologiske fag, men også inden for felter som administration, datasøgning og -bearbejdning samt kulturformidling.

I et mindre fag med snæver kontakt til de faglige arbejdsgivere i Danmark - museer og de øvrige institutioner, som beskæftiger sig med studiet, bevaringen, formidlingen og forvaltningen af den ældre materielle kulturarv - vil kandidaterne som regel være bekendt med de lokale arbejdsmuligheder efter deres studium. Kandidaterne har desuden, i løbet af studietiden, som regel arbejdet midlertidigt hos eller i tilknytning til samme gruppe arbejdsgivere. I virkeligheden har kandidaten gerne "timet" både studieforløbet og afslutningen af studiet i forhold til udbuddet af mulige større midlertidige eller ligefrem faste job. Typisk vil en periode med midlertidige ansættelser gå forud for fast ansættelse.

Kandidater i forhistorisk arkæologi arbejder fx hos:

  • Moesgård Museum
  • Museum Nordsjælland
  • Københavns Universitet
  • Vikingeskibsmuseet
  • Museum Vestsjælland
  • Atheneskolen - skolen for børn med særlige forudsætninger
  • Københavns Museum
  • Kroppedal - Museum for Astronomi, Arkæologi og Nyere Tid 

Studieliv

Studieliv på instituttet

Uddannelsen hører hjemme på Saxo-Instituttet, som omfatter uddannelses- og forskningsaktiviteter inden for fagområderne forhistorisk og klassisk arkæologi, europæisk etnologi, klassisk græsk, latin, græsk og latinsk middelalderfilologi samt historie. Instituttet tilbyder studie- og erhvervsvejledning, forskelligartede studiefaciliteter og et righoldigt bibliotek, der dækker alle de nævnte fagområder, og som dagligt betjener instituttets studerende og forskere.

Instituttet sætter et godt studiemiljø højt - både mellem undervisere og studerende og de studerende imellem. Studiemiljøet er kendetegnet ved en god og behagelig omgangstone, gensidigt engagement og ønsket om at skabe et rart, videnbegærligt og vidensudvekslende sted at være. Og har man brug for råd eller vejledning, kan man få hjælp hos studievejledningen.

På Saxo-Instituttet på Søndre Campus findes bibliotek, læsesal samt andre faciliteter for de studerende. Fagets og afdelingens studerende omgås på tværs af studier og årgange i et levende og intimt studiemiljø og har fælles café. Der arrangeres med jævne mellemrum faglige seminarer, foredrag og andre arrangementer. Herudover er der masser af muligheder på fakultetet for både at benytte sig af de andre fags kurser og biblioteker samt at bruge grupperum, it-lokaler, få en specialeplads eller kurser i hvordan du kommer fra studiet til dit første job.

Studielivet på KU

Hvordan er studielivet på resten af Københavns Universitet? Læs om hvad der sker på universitetet, når du ikke har undervisning, find ud af hvor du kan bo, få mere info om SU, studiejob og studierabatter osv.Læs om studielivet på KU

Saxo

Søndre Campus

Undervisningen foregår på Det Humanistiske Fakultet, som ligger på Islands Brygge på Amager. Fakultetet har omkring 8.500 studerende på over 70 bachelor- og kandidatuddannelser og et stort antal tilvalgsprogrammer og kurser inden for efter- og videreuddannelse. Få en rundvisning her:

Læs mere om Søndre Campus

Kontakt vejledningen

Spørgsmål til ansøgning og optagelse

Kontakt os, hvis du har spørgsmål til:

  • den digitale ansøgningsportal
  • ansøgningsprocedurer

Mail:

Telefon:

  • Du kan ringe onsdage mellem kl. 10:00-12:00 på telefonnummer +45 35 32 45 45.
    Telefonen er lukket på helligdage, i uge 42 og hele juli.

Spørgsmål til uddannelsens indhold

Har du spørgsmål til:

  • uddannelsens faglige indhold
  • uddannelsens opbygning
  • karrieremuligheder

NB. Du kan ikke på forhånd få vurderet din bacheloruddannelse i forhold til adgangskravene. 

Kontakt studievejledningen

Her ligger uddannelsen

  • Det Humanistiske Fakultet, Søndre Campus, Karen Blixens Plads 8, 2300 København S.

Lignende uddannelser