Om uddannelsen

Når du studerer sociologi, vil du få forståelse for, hvordan sociale forhold udspiller sig i en bred vifte af kontekster. Dette giver dig specialiseret viden om de sociale processer, der skaber integration, konflikt, forandring og stabilitet.

Hvorfor læse sociologi?

Som sociologistuderende får du indsigt i, hvordan sociale relationer udfolder sig i små og store grupper af mennesker, organisationer, virksomheder, institutioner, kulturer, lande mv. Det giver en specialiseret viden om de sociale processer, der skaber integration, konflikt, forandring og stabilitet.

Hvad kan jeg blive med sociologi?

Når du er færdig med din uddannelse i sociologi, kan du arbejde i både det private og det offentlige – også inden for undervisning eller forskning. Du kommer typisk til at arbejde med emner som børn, unge, ældre, handicappede, psykiatri, arbejdsløshed, sygdom og sundhed.

Adgangskrav og optagelse

For at søge ind på sociologi skal du opfylde de generelle  adgangskrav:

  • En adgangsgivende eksamen med mindst 6,0 i gennemsnit
    eller
  • En adgangsgivende eksamen med en bestået KU kvote 2-prøve

Desuden skal du have bestået disse fag, når du søger i kvote 1 og kvote 2:

  • Dansk A
  • Engelsk B
  • Matematik B
Samt en af følgende muligheder:
  • Historie B
  • Idéhistorie B
  • Samfundsfag B
  • Samtidshistorie B

Ansøgningsfrister

Ansøgere med dansk adgangsgivende eksamen og eventuel supplering:

  • kvote 1: 5. juli kl. 12
  • kvote 2: 15. marts kl. 12

Ansøgere med yderligere dokumentation:

  • kvote 1 og kvote 2: 15. marts kl. 12

Læs mere om kvote 1

Læs mere om kvote 2

Opfylder du ikke adgangskravene? 

Find ud af, hvad du gør, hvis du ikke opfylder adgangskravene og reglerne for supplering.

Læs mere om eksamener, adgangskrav og supplering

Har du brug for særlig støtte til din uddannelse?

Overvejer du at søge ind på Københavns Universitet, og har du en diagnose, funtionsnedsættelse, et handicap eller er neurodivergent? 

Læs mere om særlig støtte

Har du studeret før?

Der er et par ting, du skal være opmærksom på, hvis du har studeret på en videregående uddannelse før.

Læs mere om, hvordan du ansøger som tidligere studerende

Optagelsestal sociologi 2024
Adgangskvotient 10,4
Standby-kvotient 10,3
Optagne 92
Fordeling i kvote 1 og kvote 2 80% / 20%
Ansøgninger (heraf i kvote 2) 932 (637)
Aldersgennemsnit 22,4
Juridisk kønsfordeling (cpr. - m/k) 15% / 85%

Undervisning og opbygning

På langt de fleste obligatoriske kurser på bacheloruddannelsen i sociologi vil der være forelæsninger for hele årgangen. Her gennemgår professorer eller lektorer dagens pensum for alle studerende på årgangen. Efterfølgende arbejder man videre med dagens pensum enten på mindre undervisningshold eller i ens studiegruppe. 

Opbygning - sociologi

Uddannelsen er opbygget af semestre og måles i såkaldte ECTS-point. Et års studier svarer til 60 ECTS-point. Bacheloruddannelsen i sociologi består af seks semestre, som du kan se i skemaet nedenfor.  Semestrene består af forskellige fagelementer, som hver især tæller et bestemt antal ECTS-point. Antallet af point kan give dig en idé om, hvor meget tid du skal bruge på de enkelte elementer i forhold til hinanden.

Bacheloruddannelsen i sociologi giver dig en bred introduktion til sociologien med mulighed for fordybelse i de temaer, du finder særligt interessante. Helt overordnet skal du have to 2 typer kurser: teorikurser og metodekurser.

I de sociologiske teorikurser bliver du præsenteret for den sociologisk teorihistories mest kendte personer, retninger og traditioner. Denne viden bruger du, når du skal analysere det moderne samfundets opbygning, struktur og udvikling. Der er fokus på, hvordan du kan bruge den sociologiske teori i forbindelse med aktuelle og relevante analyser af samfundsmæssige problemstillinger.

I metodekurserne lærer du måder til at indsamle empiri. Du lærer forskellige metoder, så du både kan lave statistisk analyse og interviewe mennesker. Det giver en metodisk alsidighed, der er meget brugbar i forbindelse med dine sociologiske analyser af samfundsmæssige forhold og fænomener.

På det sidste år skal du både have valgfag, obligatoriske kurser og dit bachelorprojekt.

Du kan læse mere om kursernes indhold på kurser.ku.dk.

1. år

1. semester2. semester
Samfundsmæssige problemer (teori) (7,5 ECTS)Sociologisk teori og faghistorie (teori)* (7,5 ECTS)
Sociologien i det danske samfund (tema)* (7,5 ECTS)Basic Statistics (metode) (7,5 ECTS)
Survey Design (metode) (7,5 ECTS)Videnskab og Samfund: God videnskabelig praksis i det 21. århundrede (teori) (7,5 ECTS)
Grundlæggende kvalitative metoder (metode) (7,5 ECTS)Køn, etnicitet og post-kolonialisme (tema) (7,5 ECTS)

*Indgår i førsteårsprøven (i alt 15 ECTS)

2. år

3. semester4. semester
Videregående kvalitative metoder (metode) (7,5 ECTS)Viden, Organisation og Politik (tema) (7,5 ECTS)
Kultur, livsstil, hverdagsliv (tema) (7,5ECTS)Nyere statistiske analysestrategier (metode) (7,5 ECTS)
Multiple Regression Analysis and Fundamentals of Causal Inference (metode) (7,5 ECTS)Sociologiske teoriudviklinger (teori) (7,5 ECTS)
Velfærd, ulighed, mobilitet (tema) (7,5 ECTS)Kritisk læsning og re-analyse (teori) (7,5 ECTS)
  

3. år

5. semester6. semester
Valgfag (30 ECTS)Metodologi og undersøgelsesdesign (teori) (7,5 ECTS)
 Anvendt case-analyse (metode)  (7,5 ECTS)
 Bachelorprojekt (15 ECTS)

Undervisningen på bacheloruddannelsen i sociologi

På bacheloruddannelsen i sociologi har du undervisning cirka 12 timer om ugen.

Holdundervisning foregår på dit stamhold, som de fleste følger igennem hele deres bacheloruddannelse. Til forelæsninger er det ofte professorer og lektorer, som underviser, og det er i høj grad envejskommunikation, hvor du lytter og tager noter. Hvorimod du til holdundervisningen vil have mulighed for at diskutere, analysere og stille spørgsmål til underviser sammen med de andre på dit hold. På nogle fag vil der også være små øvelser og fremlæggelser som en del af holdundervisningen. Det er eksempelvis gennem øvelsestimer, at du introduceres til statistikprogrammet STATA.

Forberedelse og studieformer

Der er mange forskellige måder at studere på, og det tager tid at finde sin egen måde at være studerende på. Med cirka 12 timers ugentlig undervisning lægger sociologiuddannelsen op til en del selvstudie. Det kræver selvdisciplin at komme gennem den store læsemængde, og du får brug for at strukturere din hverdag på en anden måde, end du formentlig har gjort det i gymnasiet. 

Udover forelæsninger og øvelser har mange sociologistuderende en studiegruppe. Når du starter på sociologiuddannelsen, placeres du i en studiegruppe, og alle sociologistuderende opfordres til at arbejde i studiegrupper gennem hele uddannelsen.

Pensum og undervisningssprog

Pensum består af en blanding af danske og engelske tekster. På sociologiuddannelsen skal du læse mange primærtekster. De fleste studerende skal vænne sig til at læse akademiske tekster på både dansk og engelsk, og du vil blive introduceret til forskellige studieteknikker, der kan hjælpe dig på vej. Jo flere tekster du får læst, desto nemmere bliver det.

På bacheloruddannelsen er det primære undervisningssprog dansk, men i enkelte kurser kan undervisningen foregå på engelsk.

Eksamensformer

På bacheloruddannelsen i sociologi er mange af eksamenerne mundtlige, større skriftlige projekter samt porteføljeopgaver. En porteføljeopgave betegner en eksamensform, hvor du i løbet af semestret afleverer mindre opgaver, som du får feedback på fra din underviser eller medstuderende. Denne feedback kan du så bruge til at forbedre dine opgaver, inden du ved semestrets afslutning afleverer dem samlet til din underviser. I nogle af eksamensformerne har du mulighed for at lave dem i små grupper med andre studerende.

Udlandsophold

På 3. år af bacheloruddannelsen i sociologi har du mulighed for at tage til udlandet. Du har mulighed for at tage kurser på et universitet i udlandet eller indgå i et projektsamarbejde med en udenlandsk organisation, hvis du har lyst til at prøve kræfter med akademisk arbejde i praksis.

Uddannelsestjek

Er uddannelsen noget for mig?

Prøv et uddannelsestjek og bliv klogere på, om du er klar til at læse bacheloruddannelsen i sociologi. Du kommer igennem 8 spørgsmål om uddannelsen. Husk, at uddannelsestjekket er vejledende - der er ingen rigtige eller forkerte svar.

Karrieremuligheder

Sociologer spiller en central rolle i at drive samfundsmæssig forandring, og de er aktive i diverse sektorer, herunder den offentlige sektor, erhvervslivet og NGO'er. Som nyuddannet sociolog har du mulighed for at finde beskæftigelse i forskellige arbejdsmiljøer og udføre en bred vifte af opgaver. Dine mulige karriereveje inkluderer arbejde inden for organisationsudvikling, offentlig forvaltning, forskning, politikudvikling, evaluering, adfærdsændring og kulturanalyse.

FAQ Karrieremuligheder

Sociologer udforsker samfundsproblemer og stræber efter at forstå samfundets kompleksitet. Deres centrale rolle er at fremme social forandring ved at analysere sociale forhold og integrere problemer som en del af samfundet. Sociologer bruger både kvalitative og kvantitative metoder for at identificere og forstå årsagerne til sociale udfordringer. Deres tværfaglige perspektiv fremmer samarbejde og nuanceret forståelse af problematikker, hvilket bidrager til udviklingen af bæredygtige løsninger for social forandring.

Når du afslutter din bachelorgrad i sociologi, har du oparbejdet en solid sociologisk faglighed – dog stopper de færreste studerende deres uddannelsesforløb efter endt bacheloruddannelse. De fleste vælger at læse videre på en kandidatuddannelse enten i sociologi eller i et andet beslægtet fag.

Eksempler på mulige kandidatuddannelser på Københavns Universitet:

Se hvilke kandidater på KU, denne uddannelse er forhåndsgodkendt til at give adgang

Sociologiuddannelsen har et bredt jobsigte, da du kan anvende din sociologiske faglighed mange steder på arbejdsmarkedet. Sociologer finder arbejde inden for alle sektorer og brancher – i det offentlige, i det private erhvervsliv og i NGO’er. 

Studieliv

Når du starter som studerende på sociologi, bliver du en del af det levende miljø på Center for Sundhed og Samfund (CSS) under Københavns Universitet.

Du vil blive mødt af talrige sociale og faglige tilbud ved siden af studierne.

Læs om City Campus

Mød de studerende

Jeg tænker, man skal interessere sig for samfundet. Når man går ud i samfundet og tænker: Åh, hvorfor gør vi sådan her? Sådan nogle helt dagligdagsting, men måske også, at man reflekterer over nogle samfundsmæssige ting. Så tror jeg, det er et fedt fag for en.

Besøg os

Kontakt vejledningen

KU bacheloroptagelse

Du kan få flere oplysninger om studiet ved at henvende dig til vores vejledere.

Har du spørgsmål til:

  • optagelse i kvote 1 eller kvote 2
  • ansøgningsprocedurer
  • adgangskrav
  • studievalg eller studietvivl
  • særlig støtte (SPS)
Kontakt KU bacheloroptagelse

Studenterservice

Har du spørgsmål til uddannelsens faglige indhold, studiemiljø eller karrieremuligheder skal du kontakte studievejledningen.

Kontakt SAMF Studenterservice

Her ligger uddannelsen

  • Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, City Campus, Øster Farimagsgade 5, 1357 København.

Spørgsmål og svar om studiet - sociologi

Bacheloruddannelsen består af en lang række obligatoriske grundkurser. Men på 5. semester har du stor valgfrihed til at vinkle din uddannelse i den retning, du synes er mest spændende og på den måde opnå en mere specialiseret viden på et eller flere områder.

Mange studerende vælger at søge job i løbet af deres bacheloruddannelse, men det kan være hårdt både at læse og have studiejob ved siden af. Mange venter til efter første år med at søge job, da mange især på første år har travlt med at vænne sig til læsebyrden og de nye udfordringer, som et universitetsstudie giver. Der er gode muligheder for at få et studierelevant arbejde, men ikke alle har overskud til det, når de samtidig passer deres studie.

På bacheloruddannelsen er det muligt at komme i projektorienteret forløb som en del af studiet på dit 5. semester. Dit forløb kan både være i Danmark og i udlandet.

Allerede når man starter på studiet, får man mulighed for at komme med i en studiegruppe. Mange benytter denne mulighed til at diskutere undervisningen, de tekster, man læser, og de opgaver, man skal skrive. For mange er det rart både fagligt og socialt at kunne mødes med de medstuderende på denne måde, og nogle vælger også at skrive opgaver sammen. På bacheloruddannelsen i sociologi er der i nogle kurser et krav om, at man i løbet af semesteret arbejder sammen i en gruppe, eller at man afleverer dele af en eksamen sammen. I andre kurser er det frivilligt, om du vil aflevere din eksamen alene eller i en gruppe.

På første studieår har man ca. 12 undervisningstimer om ugen. Undervisning er opdelt mellem forelæsninger, hvor man sidder sammen med hele årgangen, og holdundervisning, hvor man modtager undervisning sammen med sit hold. Til forelæsningerne vil det ofte være en professor eller lektor, som vil introducere et fagligt emne. Til holdundervisningen vil man ofte diskutere og bygge videre på det emne, som man er blevet introduceret til på forelæsningen. Undervisningen til holdundervisningen er ofte foretaget af en studenterinstruktor, som er en medstuderende, der er længere på uddannelsen.

På bacheloruddannelsen i sociologi har du rig mulighed for at læse et semester i udlandet, da der på uddannelsens 3. år er stor valgfrihed. Et udlandsophold giver dig ikke bare nye udfordringer kulturelt og personligt, men også muligheden for at udvikle dig akademisk og udvide dine faglige kvalifikationer.

Du har stor valgfrihed på bacheloruddannelsen i sociologi, og på dit 5. semester har du kun valgfag.

På sociologiuddannelsen er der generelt en stor pensummængde, og dermed meget du skal læse. Det varierer fra uge til uge, hvor meget du skal læse per uge, men i gennemsnit er der 200-250 siders pensum.

På Institut for Sociologi og på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet generelt er der et godt studiemiljø med rig mulighed for at engagere sig både socialt og fagligt.

Lignende uddannelser