Optagelse uden en gymnasial eksamen
Vil du søge om optagelse uden en gymnasial eksamen?
Du kan søge om optagelse i kvote 2 uden en gymnasial adgangsgivende eksamen, men det kræver særlig tilladelse.
Ansøgningsfristen er 15. marts kl. 12.
Det er ikke muligt at søge om optagelse i kvote 1, da det kræver, at du har et karaktergennemsnit fra en gymnasial adgangsgivende eksamen.
Universitetet kan give dig særlig tilladelse, hvis vi på baggrund af din dispensationsansøgning vurderer, at:
- du har kvalifikationer, vi kan sidestille med en gymnasial eksamen i faglig dybde og bredde
- du opfylder de specifikke adgangskrav inklusive karakterkrav til uddannelsen.
Hvis du har gennemført en 12-årig uddannelse på en Rudolf Steiner-skole og har et afgangsvidnesbyrd, kan du søge om optagelse på Københavns Universitet med særlig tilladelse.
Når vi vurderer din ansøgning om optagelse med særlig tilladelse, laver vi en individuel vurdering af al din dokumenterede uddannelsesaktivitet. Vi kigger blandt andet efter:
- relevante uddannelseserfaringer efter gennemført folkeskole
- resultater i gymnasiale fag, der viser faglig bredde og dybde samt opfylder de specifikke adgangskrav til den uddannelse, du søger optag på.
Vi kan ikke give særlig tilladelse til at søge om optagelse alene på baggrund af erhvervsarbejde eller en erhvervsuddannelse eller en uafsluttet gymnasial uddannelse. Det er helheden af dine samlede uddannelsesaktiviteter, vi vurderer.
Hvis du har en professionsbacheloruddannelse eller tilsvarende og samtidig opfylder de specifikke adgangskrav, kan du som udgangspunkt forvente at få særlig tilladelse til at søge om optagelse.
Bemærk: Til uddannelserne tandpleje og skov- og landskabsingeniør er en række erhvervsuddannelser adgangsgivende i kvote 2, uden at du skal søge om særlig tilladelse.
Læs mere under ‘Adgangskrav og optagelse’ på de to uddannelser.
Hvis du ikke opfylder de specifikke adgangskrav, kan du:
- tage suppleringskurser
- få lavet en individuel kompetencevurdering
- søge anerkendelse af tilsvarende faglige kvalifikationer.
Du skal opfylde de specifikke adgangskrav senest 5. juli kl. 12 og huske at oplyse, at du supplerer, når du søger om optagelse.
Se de specifikke adgangskrav under uddannelsen.
Hvis du får særlig tilladelse, kan det enten være en fuld tilladelse eller en betinget tilladelse til at søge om optagelse. En betinget tilladelse betyder, at tilladelsen afhænger af, om du opfylder konkrete betingelser inden studiestart. Fx at du består enkelte fag på gymnasialt niveau, eller at du skal supplere et eller flere specifikke fag fra adgangskravene.
Bemærk: Særlig tilladelse er ikke en garanti for, at du får tilbudt en studieplads. Hvis vi imødekommer din dispensationsansøgning, vil du blive vurderet på lige fod med andre ansøgere i kvote 2.
Ønsker du at forbedre dine muligheder for optagelse, anbefaler vi, at du tager en fuld adgangsgivende gymnasial eksamen. Det giver dig mulighed for at søge om optagelse på almindelige vilkår i både kvote 1 og kvote 2.
Du søger om optagelse med særlig tilladelse ved at markere det på din ansøgning på optagelse.dk. Du skal vælge "Ingen adgangsgivende eksamen" ved Adgangsgrundlagstype og markere, at du søger optag med særlig tilladelse.
Du skal samtidig udfylde vores dispensationsskema med relevant dokumentation for de kvalifikationer, du ønsker, vi skal tage i betragtning i vores vurdering af din ansøgning om særlig tilladelse.
Du skal udfylde vores skema til ansøgning om dispensation, og i fritekstfeltet skal du redegøre for dine uddannelsesaktiviteter, og du skal uploade dokumentation for alle de aktiviteter, du ønsker skal indgå i vores vurdering.
Eksempler på dokumentation:
- Eksamensbevis for erhvervsuddannelse
- Eksamensbevis for gymnasiale enkeltfag
- Eksamensbevis for videregående uddannelse
- Individuelle kompetencevurderinger (IKV).
Hvordan og hvornår?
- Hvor og hvordan søger du? Hvordan behandles din sag? Læs mere om det her.
- Du kan søge dispensation eller anerkendelse allerede fra 1. februar, samtidig med at du søger optagelse på optagelse.dk.
- Du får svar senest 28. juli på Mit KU.