Beskæftigelseskrav

Når du søger ind på en erhvervskandidatuddannelse, skal du ikke kun opfylde de uddannelsesmæssige adgangskrav. Du skal også opfylde kravet om relevant beskæftigelse eller iværksættervirksomhed.

Hvad er relevant beskæftigelse?

Relevant beskæftigelse betyder, at du som studerende skal være ansat på baggrund af en relevant bacheloruddannelse, herunder viden, færdigheder og kompetencer, som er opnået inden for din bacheloruddannelses fagområder. Endvidere skal der være fagligt sammenhæng mellem arbejdsopgaverne i din ansættelse og dine studier på erhvervskandidatuddannelsen i statskundskab. Fokus for kandidatuddannelsen er faglig fordybelse i problemstillinger inden for politologien med særligt henblik på problemidentifikationen, problemanalyser og problemløsning.

Relevant beskæftigelse kan være hos en offentlig eller privat arbejdsgiver – eksempelvis stat, regioner, kommuner, konsulenthuse, interesseorganisationer, uddannelsesinstitutioner, og lign. - svarende til mindst 25 timer om ugen i gennemsnit (årsnorm), så du vil være en integreret del af arbejdspladsen på linje med fuldtidsansatte samtidigt med dine kandidatstudier.

Alternativt kan du være iværksætter med en faglig relevant selvstændig virksomhed, der har omsætning og indtægtsgivende aktiviteter, eller du er tilknyttet et offentligt eller privat iværksættermiljø.

Som ansat i en privat eller offentlig virksomhed eller som iværksætter med en fagligt relevant selvstændig virksomhed arbejder den erhvervskandidatstuderende i statskundskab eksempelvis med, men ikke begrænset til, følgende opgaver:

  • Akademiske jobfunktioner af organisatorisk, administrativ, forvaltende, udviklende og formidlende karakter inden for både den offentlige og private sektor;
  • Identifikation og analyse af politologiske problemstillinger og kritisk refleksion over disse;
  • Gennemførelse af selvstændige analyser, formidling af problemstillinger, synspunkter og resultater, udvikling af videnskabelige design samt gennemførelse af interviews og spørgeskemaundersøgelser med henblik på at anvende dem på samfundsvidenskabelige problemstillinger;
  • Samarbejde om faglige og tværfaglige løsninger af konkrete problemstillinger inden for politik og organisation i Danmark og internationalt;
  • Selvstændigt arbejde med og ansvar for en bred vifte af opgaver, projekter og problemstillinger (andre end ovenstående) på baggrund af tilegnede analytiske og metodiske, kommunikative og administrative kompetencer fra bacheloruddannelsen.

Se under Dokumentation for beskæftigelse for mere vejledning og links til de dokumenter vedr. beskæftigelse, der skal udfyldes og uploades, når du søger om optagelse.

Særligt for

  • Du skal dokumentere, at du er i relevant beskæftigelse.
  • Du skal være beskæftiget i minimum 25 timer ugentligt i gennemsnit.
  • Dine arbejdsopgaver skal være tilrettelagt således at det er muligt for dig at gennemføre erhvervskandidatuddannelsen på 4 år.
  • Du skal udfylde og uploade tro og love-erklæringen samt bilag vedr. beskæftigelse i offentlig eller privat virksomhed.
  • Du skal dokumentere, at du og virksomheden er bekendt med formål og vilkår for at indgå i et erhvervskandidatforløb. Du skal derfor kunne dokumentere en sammenhæng mellem ansættelse og uddannelse samt den forventede arbejdstid i ansættelsen.

  • Du skal kunne dokumentere at du er iværksætter med en faglig relevant selvstændig virksomhed.
  • Virksomheden skal enten have omsætning og indtægtsgivende aktiviteter eller være tilknyttet et offentligt eller privat iværksættermiljø.
  • Du skal udfylde og uploade tro og love-erklæringen samt bilag vedr. iværksættervirksomhed.

  • Du skal give besked til Institut for Statskundskab, hvis din beskæftigelsessituation ændrer sig.
  • Hvis Institut for Statskundskab vurderer, at du ikke længere opfylder kravet til relevant beskæftigelse eller iværksættervirksomhed, vil du blive overflyttet til kandidatuddannelsen i statskundskab på heltid så vidt muligt fra førstkommende semesterstart.
  • Skifter du arbejdsgiver, får væsentligt ændrede arbejdsopgaver eller overgår fra iværksættervirksomhed til anden relevant beskæftigelse, skal du søge fakultetet om tilladelse til at fortsætte på erhvervskandidatuddannelsen.
  • Hvis Institut for Statskundskab vurderer, at den nye beskæftigelse ikke lever op til kravet om relevant beskæftigelse, vil du blive overflyttet til kandidatuddannelsen på heltid så vidt muligt fra førstkommende semesterstart.
  • To gange årligt vil Institut for Statskundskab indhente dokumentation for din beskæftigelse.
  • Der foretages en konkret vurdering af hver enkelt ansøgers eller iværksættervirksomheds opgaveportefølje for at kunne vurdere, om kravet til relevant beskæftigelse er opfyldt.
  • Institut for Statskundskab kan indhente dokumentation for, at dine oplysninger er korrekte.
  • Studerende ved en erhvervskandidatuddannelse kan ikke samtidig indskrive sig på en anden erhvervskandidatuddannelse eller kandidatuddannelse på heltid.

Dokumentation for beskæftigelse

Alle dokumenter, herunder tro og love-erklæringen og dokumentation for beskæftigelsen eller iværksættervirksomhed skal uploades gennem ansøgningsportalen i forbindelse med ansøgningen om optag.

Det anbefales, at du læser nedenstående vejledning, inden du udfylder tro- og love-erklæringen (pdf)

Vær opmærksom på, at tro og love-erklæringen skal indsendes i forbindelse med ansøgning om optagelse på erhvervskandidatuddannelsen. Manglende tro og love-erklæring vil medføre, at du ikke kan optages på uddannelsen.

Erklæringen skal alene udfyldes og underskrives af dig.

Følgende skal udfyldes:

  • Dit cpr-nummer samt kontaktoplysninger.
  • Din underskrift.

Du erklærer på tro og love

  • at du på ansøgningstidspunktet kan dokumentere relevant beskæftigelse eller iværksættervirksomhed som påbegyndes senest ved studiestart, og
  • at du forpligter dig til at give Institut for Statskundskab besked om væsentlige ændringer, herunder ophør, i beskæftigelsen/iværksættervirksomheden i løbet af hele studietiden.

Du er forpligtet til at informere Institut for Statskundskab om væsentlige ændringer i beskæftigelsen eller iværksættervirksomheden i løbet af studietiden. Det kan f.eks. være ophør af virksomhed eller afskedigelse eller overgang til anden beskæftigelse, der vil kunne indebære, at kravene for optag på erhvervskandidatuddannelsen ikke længere er opfyldt.

Undlader du at oplyse Institut for Statskundskab om ovennævnte ændringer kan det medføre, at du ikke vil kunne fortsætte på erhvervskandidatuddannelsen.

Vær opmærksom på at Institut for Statskundskab kan indhente dokumentation for de anførte oplysninger.

Det anbefales, at du læser nedenstående vejledning til udfyldelse af bilag om beskæftigelse, inden du udfylder bilaget (pdf).

Dette bilag skal udfyldes, hvis du søger om optagelse på erhvervskandidatuddannelsen i statskundskab som ansat med relevant beskæftigelse i en privat eller offentlig virksomhed. Bilaget skal indsendes med ansøgningen jf. tro og love-erklæringen, som findes ovenfor.

Bilaget skal udfyldes af dig som ansøger og din arbejdsgiver i fællesskab og underskrives af begge jer. Dokumentation for ansættelse skal foreligge på ansøgningstidspunktet, men ansættelsen kan godt først påbegyndes i forbindelse med studiestart.

Følgende skal udfyldes:

  • Oplysninger og kontaktinformation på ansøger og virksomhed.
  • Gennemsnitlig ugentlig arbejdstid (årsnorm).
  • En beskrivelse af ansøgeres arbejdsopgaver gennem hele uddannelsens forløb.
  • En beskrivelse af sammenhængen mellem uddannelse og beskæftigelse. (Denne beskrivelse kan, såfremt nødvendigt, godt fremsendes separat efter ansøgningsfristen, men skal senest være fremsendt inden studiestart den 1. september.)
  • Underskrift, der bekræfter at du og virksomheden er bekendt med formål og vilkår for optagelse og uddannelse på en erhvervskandidatuddannelse, rigtigheden af de anførte oplysninger samt at der foreligger en ansættelsesaftale mellem parterne.

Vær opmærksom på at Institut for Statskundskab kan indhente dokumentation for de anførte oplysninger.

I forhold til din årsnorm, skal den være af et omfang på mindst 25 timer om ugen. Dette er for at sikre at du, samtidig med at du studerer er en integreret del af arbejdspladsen på linje med andre fuldtidsansatte. Institut for Statskundskab har, jf. erhvervskandidatbekendtgørelsen, i særlige tilfælde mulighed for at dispensere fra minimumsantallet af timer, såfremt beskæftigelsen opfylder kravet om at være relevant.

En beskrivelse af dine arbejdsopgaver skal inkluderes for at fakultetet kan vurdere om indholdet i arbejdsopgaverne kan karakteriseres som relevante i forhold til erhvervskandidatuddannelsen i statskundskab.

En beskrivelse af sammenhængen mellem uddannelse og beskæftigelse skal anføres - her tænkes især på hvordan du og virksomheden har tænkt sig at tilrettelægge arbejdsforholdet, således at ansøger har mulighed for at følge studiet. Denne beskrivelse kan, såfremt nødvendigt, godt fremsendes separat efter ansøgningsfristen. Den skal dog være fremsendt inden studiestart.

Såfremt du ved ansøgningsfristens udløb ikke kan dokumentere, at du ved studiestart vil opfylde beskæftigelseskravet, kan du ikke optages på erhvervskandidatuddannelsen.

Fakultetet vil 2 gange årligt indhente dokumentation for, at oplysningerne stadig er korrekte.

Det anbefales, at du læser nedenstående vejledning til udfyldelse af bilag om iværksættervirksomhed, inden du udfylder bilaget (pdf).

Du skal udfylde dette bilag, hvis du søger om optagelse på erhvervskandidatuddannelsen i statskundskab og har en iværksættervirksomhed og/eller er tilknyttet et iværksættermiljø. Bilaget skal indsendes med ansøgningen jf. tro og love-erklæringen, som findes ovenfor.

Følgende skal udfyldes:

  • Oplysninger og kontaktinformation på dig og din iværksættervirksomhed.
  • En beskrivelse af iværksættervirksomhedens forretningsområde og primære arbejdsområder.
  • Såfremt relevant, oplysninger om tilknytning til offentligt eller privat iværksættermiljø, samt oplysninger om kontaktperson til det pågældende miljø.
  • Underskrift, hvor du bekræfter, at du er iværksætter med en fagligt relevant selvstændig virksomhed med et gyldigt cvr.nr. der enten a) har en årlig omsætning på minimum 200.000 kr. eller har fået tilført ekstern finansiering på minimum 200.000 kr. (f.eks. fra investor, lån, InnoBooster fra Innovationsfonden eller lignende) eller b) er tilknyttet et offentligt eller privat iværksættermiljø.

Iværksættervirksomhedens forretningsområde og primære arbejdsområder skal beskrives, for at Institut for Statskundskab kan vurdere om virksomhedens aktiviteter er relevante i forhold til den juridiske erhvervskandidatuddannelse.

Et yderligere krav til iværksættervirksomheder er at de enten har en omsætning og indtægtsgivende aktiviteter eller at virksomheden er tilknyttet et offentligt eller privat iværksættermiljø. Din iværksættervirksomhed skal derfor enten har en årlig omsætning på minimum 200.000 kr. eller har fået tilført ekstern finansiering på minimum 200.000 kr. (f.eks. fra investor, lån, InnoBooster fra Innovationsfonden eller lignende) eller være tilknyttet et offentligt eller privat iværksættermiljø.

Såfremt du ved ansøgningsfristens udløb ikke kan dokumentere, at du ved studiestart vil opfylde kravene til iværksættervirksomheden, kan du ikke optages på erhvervskandidatuddannelsen.

Vær opmærksom på at Institut for Statskundskab kan indhente dokumentation for de anførte oplysninger.

Fakultetet vil 2 gange årligt indhente dokumentation for, at oplysningerne stadig er korrekte.