Om uddannelsen

På kandidatuddannelsen i assyriologi får du undervisning i den nærorientalske kulturhistorie fra ca. år 3000 og frem til år 500 før vor tid.

Hvad er det særlige ved assyriologi på KU?

KU er det eneste sted i Norden, hvor der udbydes en fuld uddannelse i assyriologi. Faget har et lille, men stærkt fagmiljø, og der er ofte mulighed for at snakke med sine undervisere og drøfte de ting, man finder mest interessant. De studerende mødes jævnligt både fagligt og socialt på tværs af årgange. Hoveddelen af undervisningen er forskningsbaseret, og de studerende vil få indgående kendskab til igangværende forskning via fagets ansatte

Hvem kan læse assyriologi?

Assyriologi er for dig, der interesserer dig for den nærorientalske kulturhistorie fra ca. 3000 f.v.t til ca. 500 f.v.t. På kandidatuddannelsen vil du arbejde videre med skriftlige kilder og videreudvikle dine sprogkundskaber i det akkadiske sprog. Du vil også få et dybere kendskab til det sumeriske sprog og kildeskriftsproget hittitisk.

Adgangskrav og optagelse

For at søge optagelse på denne kandidatuddannelse skal du have en adgangsgivende bacheloruddannelse eller en anden tilsvarende dansk eller udenlandsk uddannelse, som vi vurderer som relevant. Du søger optagelse gennem ansøgningsportalen.

Nedenfor kan du læse mere om adgangskrav og hvilke dokumenter du skal uploade i ansøgningsportalen. 

Adgangskrav

Hvis du har afsluttet, eller forventer at afslutte, en adgangsgivende uddannelse inden studiestart, kan du søge ind på en kandidatuddannelse.

Akademiske adgangskrav

Du er garanteret en plads på uddannelsen, hvis du har nedenstående uddannelse og søger ind rettidigt: 

  • Mellemøstens sprog og samfund (assyriologi), Københavns Universitet (retskravsbachelor)

Du kan vente op til tre år med at bruge retskravet. 

Læs om, hvordan du søger ind

Hvis du har en af nedenstående bacheloruddannelser, opfylder du alle adgangskrav til kandidatuddannelsen i assyriologi.

  • Mellemøstens sprog og samfund (assyriologi), Københavns Universitet (retskravsbachelor)

NB. Selvom du opfylder adgangskravene, er du ikke garanteret en plads på uddannelsen.

Læs om, hvordan du søger ind

Se hvilke kandidater på KU, din bachelor er forhåndsgodkendt til at give adgang til

Du kan stadig søge om optagelse, hvis din bachelor ikke automatisk opfylder adgangskravene. Du tages i betragtning til optagelse, hvis det vurderes, at du har en humanistisk eller samfundsvidenskabelig bacheloruddannelse, der indeholder:

  • sproglige færdigheder svarende til mindst 30 ECTS i akkadisk og sumerisk
  • mindst 30 ECTS inden for fagområderne arkæologi, ægyptologi, lingvistik, historie eller kultur/religion med relevans for studiet af assyriologi. 

Læs om, hvordan du søger ind

Sprogkrav

Du skal opfylde sprogkrav for Dansk A og Engelsk B

Alle ansøgere uden retskrav skal dokumentere følgende sprogkrav:

  • Dansk A (dansk gymnasieniveau) eller tilsvarende danskkundskaber (fx Studieprøven).
  • Engelsk B på (dansk gymnasieniveau) eller tilsvarende engelskkundskaber.

Ansøgere med retskrav er fritaget for at dokumentere sprogkrav. Det betyder, at du ikke behøver at uploade dokumentation for sprogkrav, hvis du har retskrav til den ansøgte uddannelse.

Frist for dokumentation af sprogkrav

Hvis du ikke indsender dokumentation for sprogkrav sammen med din ansøgning, skal du indsende det senest:

  • 1. august (studiestart til september)
  • 1. januar (studiestart til februar)

Ansøgningsfrister

Studiestart i september

1. marts kl. 23:59

Ansøgningsfrist for alle ansøgere.
Ansøgningsportalen åbner for ansøgninger den 16. januar. Du vil modtage svar senest 10. juni.

Studiestart i februar

15. oktober kl. 23:59

Ansøgningsfrist for alle ansøgere.
Ansøgningsportalen åbner for ansøgninger 15. august. Du vil modtage svar senest 10. december.

Sådan vurderer vi din ansøgning

Prioritering af ansøgere

Hvis der er ledige pladser efter optag af retskravsbachelorer, prioriteres alle andre ansøgere efter følgende kriterier:

  • Karakterer i kurser inden for sproglige kurser i akkadisk og sumerisk samt karakterer i kurser indenfor fagområderne arkæologi, ægyptologi, lingvistik, historie eller kultur/religion med relevans for studiet af assyriologi (vægter 50%)
  • Redegørelse for akademisk relevans (vægter 50%)
Optagelsestal assyriologi 2023
Optaget Ingen optaget
Ansøgere 2
Ledige pladser Ja

Undervisning og opbygning

På kandidatuddannelsen i assyriologi får du undervisning i den nærorientalske kulturhistorie fra ca. år 3000 og frem til år 500 før vor tid.

Der vil være fokus på de skriftlige kilder, og du vil videreudvikle dine sprogkundskaber og få udvidet kendskab til det akkadiske og sumeriske sprog, samt være i stand til kritisk at læse originale kileskrifttekster. 

Undervisningen foregår som regel på mindre hold i kombination med forelæsninger. Noget af undervisningen kan også foregå ved individuel vejledning. Den videnskabelige litteratur er udelukkende på fremmedsprog, og det er en fordel, hvis du er fortrolig med engelsk, tysk og/eller fransk.

Studiestruktur

Kandidatuddannelsen er bygget op af forskellige fagelementer og afsluttes med et speciale. Her kan du se uddannelsens studieforløb. 

1. år

1. semester2. semester
Kileskrifttekster fra ca. 3000 til 1600 f.kr. (15 ECTS)Kileskrifttekster fra 1600-0 f.kr. (15 ECTS)

International præsentation for assyriologi  (15 ECTS)

eller

Projektorienteret forløb (15 ECTS)

Kritisk analyse og forskningsfærdigheder (15 ECTS)

2. år

3. semester4. semester
Kandidattilvalg (30 ECTS)Speciale (30 ECTS)

Udlandsophold

Der er rig mulighed for at komme på udlandsophold i Europa eller i resten af verden.

På kandidatuddannelsen kan du læse op til 30 ECTS af uddannelsen uden for instituttet, fx på et udlandsophold, så længe de kurser du tager udenfor instituttet, kan blive forhåndsgodkendt af dit fakultet.

Forskning på faget

Forskningsområdet er koncentreret om analyser og bearbejdelser af tekster og problemstillinger. Som eksempler kan nævnes to projekter:

I det internationale forskningsprojekt "The Old Assyrian text Project" arbejder en række forskere fra København, Leiden, Paris og Mainz på at bearbejde og udgive omfattende assyriske købmandsarkiver fra det centrale Tyrkiet 2000 f.v.t.

Et andet projekt er det nyligt grundlagte Center for Canon and Identity Formation, som gennem et samarbejde med faget Ægyptologi undersøger forskellige aspekter af menneskets intellektuelle historie.

Karrieremuligheder

På kandidatuddannelsen i assyriologi bliver du fortrolig med den nærorientalske kulturhistorie fra ca. 3000 f.v.t til ca. 500 f.v.t. Hovedvægten er på skriftlige kilder fra oldtidens Mesopotamien. Du kommer til at arbejde med bearbejdede og ubearbejdede skriftlige kilder på det særligt akkadiske sprog. Du lærer indgående særtræk ved kileskriftens struktur og udvikling, og du får udbygget kendskab til sumerisk.

Jobmuligheder

Uddannelsen i assyriologi sigter primært på arbejde inden for undervisning, forskning og museer. Der er dog kun ganske få stillinger inden for området, så det er en god ide at gøre din uddannelse bredere med henblik på for eksempel kulturformidling, informationsteknologi og administration. Færdiguddannede har således også fundet job i ministerier, rejsebranchen, formidlingssektoren og på forlag.

Studieliv

Studieliv på ToRS

Uddannelsen hører hjemme på Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier, også kaldet ToRS, på Det Humanistiske Fakultet. På ToRS er der samlet en del mindre fag, hvilket på mange måder er en fordel, fordi der opstår en god tværfaglig ånd, og udbyttet af diskussioner og samtaler med studerende fra andre fag er meget frugtbart. 

På instituttet er der en lang tradition for et hyggeligt og socialt studiemiljø, hvor studerende mødes på tværs for at dele erfaringer og viden, ligesom studerende har en nær dialog med undervisere og forskere.

Som studerende kommer du tæt på flere forskellige faglige miljøer og får adgang til faciliteter, dér hvor du har undervisning. De fleste fag har omfattende biblioteker, som du skal bruge i forskellige sammenhænge, og derudover vil du kunne indgå i de forskellige sociale traditioner, der er på fagene. Mange studerende ser det som en fordel, at uddannelsen giver dig adgang til disse mange steder og oplevelser, så du i løbet af studiet får fornemmelsen af multikultur i videst mulige udstrækning.

ToRS

Fagrådet

Fagrådet består af studerende, som arbejder frivilligt for at varetage de studerendes sociale, uddannelsesmæssige og politiske interesser over for fagets ledelse. Emner kan fx være studiemiljøet, hvordan undervisningen skal tilrettelægges og forbedringer af den gældende studieordning. Fagrådet arbejder desuden sammen med festudvalget og laver ind imellem fælles arrangementer, såsom bogauktioner og debatarrangementer.

Alle studerende er automatisk med i deres fagråd og kan møde op til de annoncerede møder og dele bekymringer og glæder og få indflydelse på, hvordan uddannelserne bliver formet.

Orient Espresso og BARstionen

Orient Espresso er studentercafé for Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier. Caféen er åben i hverdagene, så du kan hente dig en billig kop - selvlavet - kaffe, spille et spil eller hygge med din læsegruppe. Læs mere på caféens facebookside. I BARstionen, som bruger samme lokaler som Orient Espresso, bliver der blandt andet holdt fredagsbarer, filmaftener og fester i løbet af semesteret, og alle studerende kan give en hånd med som en af BARstionens Aktive venner Læs mere på barens facebookside.

Søndre Campus

Undervisningen foregår på Det Humanistiske Fakultet, som ligger på Islands Brygge på Amager. Fakultetet har omkring 8.500 studerende på over 70 bachelor- og kandidatuddannelser og et stort antal tilvalgsprogrammer og kurser inden for efter- og videreuddannelse. Få en rundvisning her:

Kontakt vejledningen

Spørgsmål til ansøgningsproceduren

Har du spørgsmål til:

  • den digitale ansøgningsportal
  • ansøgningsprocedurer

Kontakt

Spørgsmål til uddannelsens indhold

Har du spørgsmål til:

  • uddannelsens faglige indhold
  • uddannelsens opbygning
  • karrieremuligheder

NB. Du kan ikke på forhånd få vurderet din bacheloruddannelse i forhold til adgangskravene. 

Kontakt studievejledningen

Her ligger uddannelsen

  • Det Humanistiske Fakultet, Søndre Campus, Karen Blixens Plads 8, 2300 København S.

Lignende uddannelser