En uddannelse i kommunikation og it kan lede mange steder hen. Her kan du møde nogle af de færdige kandidater fra uddannelsen.
Mathias Nick Andersen blev færdig kandidat i kommunikation og it i 2014.
Hvad laver du idag?
I dag arbejder jeg som CPO (Chief Product Officer) I Monsenso, en software virksomhed, der tilbyder en beslutnings- og behandlingsstøtte platform til psykologer og psykiatere og deres patienter.
Virksomheden er netop gået på børsen og i den sammenhæng er jeg blevet rekrutteret til at definere en ny produktvision og -strategi, og eksekvere på de ting, vi skal udvikle for at platformen kan skalere til nye markeder, løse brugernes behov, samtidig med at vi kan tjene penge på det.
Det betyder, at jeg bruger det meste af min tid på at være kravstiller til vores udviklingsteam. Jeg bruger også en masse tid på at forstå, hvad vores kunder efterspørger, hvad markedet tilbyder og hvilke teknologier og muligheder, der vil være oplagte for os at løbe efter. Jeg taler løbende med vores sælgere og produktkonsulenter og indsamler feedback og input derfra, og så tester jeg de forskellige løsningsforslag på kunder og slutbrugere.
Med udgangspunkt i de indsamlede indsigter og produktstrategien omsætter jeg disse - sammen med vores designer og udviklere - til features, vi kan implementere i produktet. Konkret betyder det, at jeg skriver kravene og evt. laver wireframes eller giver input til high fidelity mockups, som vi så kan teste og derefter implementere i produktet.
Udover den daglige produktledelse, indgår jeg også i selskabets øvrige ledelse, hvor jeg er med til at definere forretningens overordnede strategi og de daglige beslutninger ift. ansættelser, økonomistyring, forretningsudvikling og regulatorisk compliance, da vores løsning er klassificeret som medicinsk udstyr.
Hvordan var din vej frem til dette job?
Jeg skrev speciale i samarbejde med Falck og fik i den forbindelse nogle gode kontakter. Efter jeg afsluttede specialet blev jeg ansat som UX Designer på konsulentbureauet Advice, hvor jeg havde været som praktikant og deltidsansat under studiet. Allerede nogle måneder efter specialet spurgte Falck om jeg ville være med til at starte en digital innovationsenhed. Det takkede jeg ja til, og i begyndelsen af 2015 startede jeg som digital forretningsudvikler, hvor mit ansvar var at designe og udvikle digitale koncepter, der udfordrede Falcks eksisterende forretningsmodeller og produkter. Halvandet år senere fik jeg muligheden for at stå i spidsen for Falcks digitale afdeling, hvor jeg - sammen med mit team - havde ansvaret for Falcks webshop, apps og selvbetjeningsløsninger.
I udgangen af 2018 skiftede jeg til softwarevirksomheden Dawn Health, der udvikler digitale sundhedsløsninger til farmaceutiske virksomheder og sundhedssektoren. Her fik jeg muligheden for at starte et kontor op i De Forenede Arabiske Emirater, hvor jeg drev en række strategiske kundeprojekter og etablerede selskabets tilstedeværelse i mellemøsten og en række markeder i Asien og Nordafrika. Efter et års tid rejste min familie og jeg hjem til Danmark igen, hvor jeg fortsatte i Dawn Health som design og strategidirektør, indtil jeg startede i Monsenso i udgangen af 2020.
Hvad er det vigtigste, du har fået med fra din uddannelse?
På Kommunikation og IT lærer man om vigtigheden af at inddrage brugerne og forstå deres behov, før man kigger på teknologien. Det bruger jeg hver dag, når jeg skal prioritere og tilrettelægge vores initiativer og projekter. I Monsenso er det mit ansvar at vores løsning balancerer kundernes behov, platformens teknologiske muligheder og begrænsninger, og at det hele samtidig kan kommercialiseres. På studiet har jeg tilegnet mig en masse metoder og teorier, der hjælper mig med at finde lige netop den balance.
Dit bedste karriereråd til nuværende studerende?
Kom ud og få nogle praktiske erfaringer ved siden af studierne, så du kan spore dig ind på, hvor og hvordan du kan bruge det, du lærer på uddannelsen. Find et studiejob, noget frivilligt arbejde eller start en lille virksomhed. Det handler om at få afprøvet sig selv og den viden, man tilegner sig. Det er også uvurderlig læring at skrive opgaver i samarbejde med virksomheder eller andre organisationer, og noget som jeg personligt, har haft stor gavn af.
Ønsker man at gå i den retning, jeg har gået karrieremæssigt, tror jeg også på, at man skal være fagligt nysgerrig på både de tekniske og designmæssige aspekter ved studiet uden nødvendigvis at specialisere sig i den ene eller anden retning. For mig har det været ekstremt gavnligt både at kunne diskutere teknisk arkitektur med IT-direktøren såvel som branding og marketing med marketingsdirektøren på et fagligt kvalificeret niveau.
Interview, april 2021
Sara Victor-Hansen blev færdig kandidat i kommunikation og it i 2014.
Hvad laver du idag?
Jeg arbejder som Agil Coach in en digital innovations-afdeling i Novo Nordisk, som jeg var med til at bygge op i sommeren 2018. Her har jeg været ansvarlig for at starte agile teams op, hvis formål er at udvikle digitale løsninger baseret på de nyeste teknologier til forskellige dele af organisationen. Vi understøtter alt fra udviklingen af nye molekyler til leveringen af medicin med vores digitale produkter. Udover at træne i agile metoder, roller og værktøjer, som har været nye for organisationen, går mit arbejde grundlæggende ud på at ændre den kultur, der bl.a. styrer, hvordan vi tager beslutninger, og hvordan vi måler og er bevidste om, at dét, vi laver, er værdifuldt. Med andre ord arbejder jeg mest med mennesker, selvom det synlige er processerne og de digitale produkter, vi bygger.
Til dagligt går min tid med at afholde workshops med fokus på produktudvikling eller team-dynamikker, træne folk i agile processer og kulturen bag, coache teams og ledelsen, og løse de udfordringer, der opstår, når de agile modeller ikke synes at passe sammen med virkeligheden. Fordi området er i vækst, er jeg også med til den videre forretningsudvikling af afdelingen, hvor vi bl.a. kigger på nye forretningsmodeller, og hvordan vi kan understøtte den kultur, som er vores vision. Som noget nyt har jeg påtaget mig ansvaret at facilitere de tidlige innovationsstadier af nogle af vores nye produkter, og er dermed med til at forbinde typiske innovationsprocesser med agile processer.
Hvordan var vejen frem til dette job?
Efter studiet søgte jeg ind på Novo Nordisk’s graduate-forløb og brugte de næste to år på at rotere rundt i organisationen i forskellige roller. Jeg arbejdede bl.a. med design af forretningsprocesser i produktionen, ny strategi for en IT-platform, analyse af data, kommunikation til slutbrugere og forandringsledelse. Jeg var også udstationeret på kontoret i Schweiz, hvor jeg udover arbejdsopgaverne fik afprøvet at leve og arbejde i et andet land. Efter graduate-forløbet fik jeg en stilling som intern konsulent på IT-projekter, hvor jeg var ansvarlig projektleder for bl.a. migreringen af data fra et stort IT-system og udbudsprocessen af samme system. Fælles for mine første fire år var, at jeg arbejdede på projekter, og det var også interessen for store, komplekse IT-projekter, der drev mig.
Herefter fik jeg imidlertid muligheden for at være med til at ændre den måde, vi leverede værdi på, til en mere bruger-centreret og iterativ måde, og jeg var med til at starte en ny afdeling op sammen med en håndfuld kollegaer indenfor det digitale innovationsområde. Min interesse for det komplekse og det metodiske kunne nu direkte kombineres med min viden indenfor User Experience (UX), iterativ udvikling og prototyper, når jeg var ansvarlig for at starte nye produkter op og træne andre i det metodiske (proces, roller og værktøjer) igennem min rolle som Agil Coach, og når vi skulle rekruttere nye profiler til vores teams såsom softwareudviklere og User Experience-designere.
Hvad er de vigtigste kompetencer, du har med dig fra din uddannelse?
På studiet lærte jeg, at det er centralt at forstå brugerne og deres behov, før vi giver os i kast med at designe og udvikle teknologi. Jeg lærte at stille spørgsmålet ”Hvorfor?”, før jeg løb videre til ”Hvad?” eller ”Hvordan?”.
Den brugercentrerede tilgang har hjulpet mig med at forstå kunderne i de projekter, jeg har arbejdet på, og endnu mere i mit nuværende job, hvor jeg hjælper organisationen med at fokusere på værdien, som vi vil skabe ved at løse et konkret problem, samt sørge for, at vores teams løbende søger feedback fra slutbrugerne for at sikre sig, at vi (stadig) er på rette vej med de design- og teknologi-valg, vi tager. Det var især vigtigt for mig, at jeg på studiet fik en konkret værktøjskasse med metoder indenfor brugerinddragelse, indsamling af viden, og udvikling af produkter, og at vi i studietiden løbende havde projekter, hvor vi kunne afprøve vores viden. Det betød, at jeg mere selvsikkert kunne tage værktøjskassen i brug, da jeg blev færdig på studiet.
Hvad er dit karriereråd til nuværende studerende?
Gå nysgerrigt til dit studie og din studietid, og prøv så meget af din viden af, som du kan igennem studie-projekter, studiejobs, præsentationer, deltagelse i studienetværk, evt. at starte egen virksomhed og/eller udlandsophold. Du behøver ikke gøre det hele, men hver erfaring vil få dig tættere på at identificere, hvilke fag og emner, der er særligt interessante for dig, og konkretiseringen af din viden vil give dig selvtillid, når du skal søge dit første job.
Studiet giver dig en unik mulighed for at tilegne dig en bred række evner og erfaringer på relativt kort tid. På arbejdsmarkedet kommer den variation ofte over længere tid igennem forskellige jobs. Husk at du ikke kun uddanner dig til dit første job, selvom det første job ofte er meget i fokus. Du kommer til at trække på din viden fra studiet mange år senere, nogle gange i kontekster og jobs, som du ikke havde forudset, fordi dine interesser ændrede sig, eller du fik en unik mulighed hen ad vejen. Her vil en bred faglig værktøjskasse hjælpe, når karrieren tager sving i ubekendte retninger. Så brug studiet, fremsøg din interesse uden at få tunnelsyn, og bibehold nysgerrigheden, når du engang er færdig på studiet.
Interview, april 2021
Frejdie Søndergård-Gudmandsen blev færdig kandidat i kommunikation og it i 2015.
Hvad går dit arbejde ud på?
cBrain udvikler sagsbehandlingssystemer for den offentlige sektor. Pt. bruger mere end halvdelen af de danske ministerier og en god håndfuld styrelser vores program. Vi har også internationale projekter, f.eks. har jeg været med til at implementere programmet i Liverpools City Council. Min rolle i cBrain er stå for implementeringsprojekter. Jeg er med i hele processen fra afdækning af kundens arbejdsgange og -behov, opsætning af systemet til kundens behov og koordinering af selve den tekniske installation til undervisning i systemet. Der er en del projektledelse i det, men også teknisk forståelse. F.eks. når jeg skal hjælpe kunden med at kortlægge datastrukturen fra et eksisterende system til vores. Endelig udvikler og programmerer jeg også en lille smule selv.
Hvordan bruger du din uddannelse i arbejdet?
For det første har de mange praktiske projekter i forbindelse med studiet gjort det lettere for mig at kunne håndtere komplekse projekter. Jeg kunne fra start lægge en realistisk projektplan, koordinere mellem flere parter og improvisere, når tingene alligevel ikke går som planlagt. For det andet har studiet givet mig en god analytisk sans, hvilket gør, at jeg hurtigt kan kortlægge kundens arbejdsgange og -behov og finde frem til den tekniske løsning, der bedst muligt understøtter arbejdet. Endelig er der selvfølgelig nogle konkrete færdigheder så som interaktionsdesign og helt almindelig kommunikation. Det gør det meget nemmere at forklare over for slutbrugerne, ikke blot hvordan de skal bruge systemet, men også hvorfor. Det betyder, at kunderne er meget mere positive og modtagelige og derfor kommer hurtigere i drift og opnår den positive effekt af et nyt IT-system.
Hvad er dit karrieretip til nye studerende?
Vær ikke bange for det tekniske aspekt. Vi behøver ikke alle sammen at være programmører (så havde vi nok læst datalogi), men en grundlæggende teknisk forståelse kan bringe én en langt. Det ser pænt ud på et CV, hvis du har brugt noget tid på et teknisk job, og det giver en anden ballast, når du skal ud og argumentere med både ikke-teknikere og teknikere i den virkelige verden. Hvis du forstår, hvilke implikationer dine forslag har - om det så er som implementeringskonsulent, UX designer eller noget helt tredje - vil dine samarbejdspartnere hurtigere respektere dine forslag og indsigelser, da de ved at du ikke kun har øje for din egen snævre faglighed.
Interview, april 2017
Kenny Luttinen Andreasen afsluttede kandidatuddannelsen i kommunikation og it i 2014
Hvad går dit arbejde ud på?
Jeg er ansat i HeroBase - en softwarevirksomhed, der udvikler it-løsninger for callcentre. Min titel er CTO (chief technology officer), og jeg har det overordnede ansvar for den tekniske del af forretningen dvs. udvikling, drift og it-strategien.
Noget af det, der gør mit arbejde fantastisk og spændende, er, at jeg veksler mellem en masse opgaver i det daglige. En dag kan starte med, at jeg om morgenen har detaljerede diskussioner om nye features over Slack med vores offshore team, til frokost sidder jeg til møde med en potentiel, stor kunde, og om eftermiddagen forholder jeg mig til en sikkerhedstest, en tredjepart har lavet for os, og vurderer hvordan vi bedst håndterer de usikkerheder, de har fundet. Jeg ville aldrig undvære alsidigheden i arbejdet. Det er også med til at holde mig skarp.
Hvordan bruger du din uddannelse i arbejdet?
Først og fremmest har kommunikation og it givet mig en metodisk tilgang til alt, et stærkt teoretisk fundament og et begrebsapparat med allround kendskab til det meste inden for it og feltet mellem it og mennesker. Man kan ikke overvurdere værdien af det metodiske og teoretiske fundament. Det gør, at jeg har en kæmpe værktøjskasse at trække på i alle situationer, jeg bliver sat i. Og det giver mig en sikkerhed og selvtillid i jobbet, selv når tingene bliver komplekse. Samtidig er et stærkt teoretisk fundament hele præmissen for, at jeg har kunnet tilpasse processer og udviklingstilgang til lige præcis det, der passer ind i vores virksomheds verden. Det kan ikke gøres uden at have kendskab til alle de formelle metoder. Så jeg vil sige, jeg bruger uddannelsen hver eneste dag.
Hvad er dit karrieretip til nye studerende?
Udfordr jer selv! Spring ikke over hvor gærdet er lavest, men sæt barren højt - også i opgaverne i løbet af studiet. Universitetet er en fantastisk sandkasse, hvor du både kan eksperimentere, sparre med dygtige mennesker og modne dig selv til 40+ år på arbejdsmarkedet bagefter. Erkend det, mens du studerer, og gå all in. Derudover, når I er i gang, så kom ud og få et relevant studiejob!
Interview januar 2018
Marie Bojesen afsluttede kandidatuddannelsen i kommunikation og it i 2016
Hvad går dit arbejde ud på?
Jeg arbejder med markedsføring via søgemaskiner (SEM) hos det digitale bureau IIH Nordic. Her er jeg ansvarlig for en række kunders digitale markedsføring primært på Google. I tæt samarbejde med kunden står jeg for planlægning, eksekvering og optimering af deres kampagner, og jeg giver løbende rådgivning om potentiale og nye teknologier. Derudover underviser jeg også på IIH Nordics kurser i Google Adwords og Digital Strategi, hvor både små og store virksomheder deltager.
Jeg er rigtig glad for kombinationen af både dataanalyse, kundekontakt og formidling i min dagligdag. Derudover synes jeg, det er interessant med det løbende og tætte kundesamarbejde, da det giver mig mulighed for at lære flere forskellige virksomheder og deres kulturer at kende og på den måde kunne rådgive på baggrund af hele virksomhedens interesse.
Hvordan bruger du din uddannelse i arbejdet?
Min uddannelsesmæssige baggrund betyder, at jeg føler mig tryg i at navigere specielt i den digitale verden og har en grundforståelse, der gør, at jeg både kan kommunikere med udviklerne og de mere kreative kolleger og ofte kan agere bindeled.
Jeg bruger mange færdigheder fra min uddannelse i min hverdag - specielt arbejdet med store mængder data og dataanalyse anvender jeg dagligt. Derudover har den projektorienterede undervisning gjort mig skarpere på selv at kunne planlægge og føre projekter til vejs ende. Jeg er også blevet klædt godt på til at kunne rådgive om websites opbygning, og hvad brugerne finder intuitivt, hvilket også dagligt hjælper mig i mit arbejde.
Uddannelsen har også givet en grundlæggende forståelse for organisationskulturer. Det bruger jeg i forhold til at forstå, hvordan de virksomheder, jeg arbejder sammen med, er opbygget og opererer.
Hvad er dit karrieretip til nye studerende?
Jeg har selv har fået rigtig meget ud af at kombinere det videnstunge studie med praktisk erfaring igennem mine studiejob. Her har jeg draget nytte af min uddannelse og de færdigheder, jeg har med mig, i helt andre sammenhænge end jeg havde forestillet mig.
Derudover var jeg rigtig glad for et semester i udlandet, hvor jeg oplevede en helt anden og mere praksisorienteret undervisning. Jeg blev introduceret til værktøjer, der åbnede op for et studiejob, der har været altafgørende for, at jeg er der, hvor jeg er i dag.
Interview januar 2018