1. og 2. Semester
Japansk propædeutik 1+2 og Introduktion til Japans historie, kultur og samfund 1+2
På uddannelsens første år introduceres du til studiet af det moderne japanske sprog og til Japans historie, kultur og samfund.
I propædeutik undervises du i japansk sprog. Du opnår sproglige færdigheder og kompetencer i begynderjapansk. Du arbejder med skriftsystemet og får en grundlæggende teoretisk indsigt i enkle sproglige konstruktioner.
Ved siden af sprogundervisningen undervises du i Japans historiske og kulturelle udvikling – fra oldtiden til 1945. Du bliver også introduceret til primærkilder fra de historiske perioder, vi behandler (i engelske eller danske oversættelser).
3. Semester
Studieophold i Japan (propædeutik og realia)
På 3. semester skal du til Japan.
Du arbejder videre med din sproglige indlæring i Japan på mellemniveau og med kurser udbudt af vores japanske samarbejdsuniversiteter.
Du arbejder derudover med et emne inden for Japans historie, kultur eller samfund på basis af kurser, du tager i Japan.
4. Semester
Japansk sprog A – Moderne sprog med sproghistorie og videnskabsteori
Propædeutik (den forberedende sprogundervisning) er nu ovre, og du arbejder med oversættelse til dansk af japanske tekster skrevet til et japansk publikum. Desuden skal du skrive en lille opgave om et emne indenfor japansk sproghistorie og træne mundtlig fremstilling og samtale.
I videnskabsteori beskæftiger du dig bl.a. med forskellige syn på videnskab og humaniora, om tværfaglighedens udfordringer, om videnskabelig argumentation og akademisk bullshit og om forholdet mellem etik og videnskab.
5. Semester
Japansk sprog B – Moderne oversættelse og tilvalg (valgfrihed)
I sprog B forbedrer du dine sproglige færdigheder. Du fortsætter arbejdet med skriftlig oversættelse fra moderne japansk til dansk. Teksterne er skrevet for et voksent japansk publikum (fx avisartikler, tidsskriftartikler, skønlitteratur eller videnskabelig litteratur). Desuden oversætter du enkle danske tekster til japansk.
Tilvalg er valgfri elementer på din uddannelse. Du vælger selv, om du vil bruge tilvalget til at specialisere dig inden for japanstudier, eller om du vil brede dig ud og kombinere din uddannelse med andre fagligheder. Du kan også bruge dit tilvalg til praksisrettede aktiviteter, f.eks. praktik (projektorienterede forløb) eller til at tage et sidefag, som kvalificerer dig til at undervise i gymnasiet.
6. Semester
Japanstudier realia og tilvalg
I dette semester skal du vælge et emne inden for studiet af Japans historie, kultur og samfund. Gennem arbejdet med det valgte emne får du viden om området, bliver i stand til at analysere et emne på et teoretisk grundlag og lærer at strukturere en opgave. En lille del af opgavens materiale skal være på japansk.
Derudover har du igen frihed til at vælge, hvad du gerne vil beskæftige dig med som en del af dit tilvalg, se tilvalg under 5. semester.
7. Semester
Realia eller klassisk japansk og tilvalg
I 7. semester kan du vælge mellem:
Realia 3
I realia 3 går du i dybden med et eller flere emner inden for studiet af Japans historie, kultur og samfund (et realia-kursus). Gennem arbejdet med det valgte emne får du viden om området, bliver i stand til at analysere et emne på et teoretisk grundlag og lærer at strukturere en synopsis. En del af opgavens materiale skal være på japansk.
eller
Klassisk Japansk
Klassisk Japansk er et samlebegreb for ældre former af det japanske skriftsprog. Det var først fra slutning af det 19. århundrede, at skriftsproget for alvor begyndte at nærmere sig talesproget, og nogle tekstarter blev skrevet på et sprog, der var tæt på klassiske stilarter helt til 1945. Vi tilbyder ikke holdundervisning, men hvis du er interesseret i sprogets ældre former eller i at læse ældre litteratur eller historiske primærkilder, så har du mulighed for at få vejledning til at aflægge en eksamen i klassisk japansk. At læse ældre tekster kan være en udfordring, men der findes gode hjælpemidler, og det kan også være sjovt. Det kan endda hjælpe dig med at få større forståelse for nutidens japansk.
Derudover skal du have tilvalg, se under 5. semester.
8. Semester
Japansk sprog C og bachelorprojekt
I Japansk sprog C opøver du dine sproglige evner til at deltage i dagligdagskommunikation på moderne japansk talesprog – herunder korrekt anvendelse af keigo. Du arbejder med tekster, som omhandler forskellige emneområder. Du forbedrer dine færdigheder i at læse og skrive yderligere med ca. 250 tegn (Jôyô Kanji), sådan at du ved afslutningen af grunduddannelsen har været gennem 1945 tegn.
Bacheloruddannelsen afsluttes med et skriftligt projekt på ca. 20-25 sider, bachelorprojektet. Du vælger selv emnet. Med bachelorprojektet skal du vise, at du selvstændigt kan opstille og behandle et problem på baggrund af videnskabelige metoder. Projektet skal forme sig som en analyse eller diskussion af en faglig debat med udgangspunkt i en bestemt problematik. Du skal inddrage materiale på japansk.