Udlandsophold og virksomhedsprojekt

Udlandsophold

At tage på studieophold i udlandet er ikke bare en oplevelse for livet, men i høj grad et karrierefremmende valg. Private virksomheder og offentlige institutioner efterspørger i dag de globale og interkulturelle kompetencer, man opbygger ved at studere i udlandet.

Opholdet er ofte af enten et eller to semestres varighed ved et udenlandsk universitet, og hvor det faglige udbytte kan meritoverføres til at blive en del af din danske uddannelse.

Det er en god idé at begynde planlægningen af dit studieophold i god tid, inden du gerne vil af sted. Typisk skal du gå i gang 1–1½ års tid inden din planlagte afrejse, men forberedelsestiden afhænger meget af, hvilken type ophold og/eller udvekslingsprogram, du gerne vil af sted på.

På Københavns Universitet har du gode muligheder for at læse i udlandet. SCIENCE har ca. 100 udvekslingsaftaler med universiteter i Europa, og dertil kommer Københavns Universitets aftaler med flere end 100 universiteter uden for Europa.

De fleste studerende vælger at lægge udlandsopholdet på sidste år af bacheloruddannelsen eller på den efterfølgende kandidatuddannelse. I princippet kan du tage til et hvilket som helst land, men de forskellige uddannelser har samarbejdsaftaler med mange udenlandske universiteter som gør, at du kan få en gratis studieplads det pågældende sted.

Hvornår kan jeg rejse ud?

  • Du skal have minimum 1 års beståede studier, før du kan rejse ud, men de fleste af Københavns Universitets partnere kræver minimum 2 års gennemførte studier før afrejsen.
  • Du kan tale med din studievejleder om, hvornår på din uddannelse et udlandsophold passer bedst ind.
  • De fleste studerende på SCIENCE rejser ud på deres 3., 4. eller 5. år.
  • Når du tager på et udvekslingsophold betyder det, at du får en gratis studieplads på det udenlandske universitet.
  • Til de fleste typer af udlandsophold kan du tage din SU med dig, og på mange af udvekslingsprogrammerne følger der automatisk et stipendie med. Derudover kan du søge forskellige private fonde og legater.

Virksomhedsprojekt

Formålet med et virksomhedsprojekt er at du kan få:

  • Erfaring med anvendelse af faglige teorier og metoder i praksis
  • Forståelse af dit fag i en erhvervsmæssig sammenhæng
  • Forståelse for en arbejdsplads/organisationskultur
  • Erfaring i samarbejde med andre faggrupper

Med et virksomhedsprojekt kan du desuden erhverve dig nyttig erfaring fra arbejdsmarkedet, som kan være en fordel på dit cv når du skal ud på jobmarkedet.

Virksomhedsprojekter i udlandet

Et virksomhedsprojekt i udlandet er oftest et selvarrangeret ophold. Godkendelsesproceduren er den samme som for et virksomhedsprojekt i Danmark.

Du finder selv stedet, hvor forløbet skal foregå, skaber kontakt og aftaler, hvordan forløbet skal foregå. Inden du arrangerer et projektorienteret forløb, er det en god idé at undersøge med din studievejledning, om du kan tage på projektorienteret forløb, og hvad kravene i givet fald er for at kunne meritoverføre opholdet. Et projektorienteret forløb i udlandet er som regel en fuldtidsstilling og kan finde sted i for eksempel

  • større og mindre virksomheder
  • organisationer
  • NGO’er
  • ambassader og handelskontorer

Oftest varer et ophold 3 til 6 måneder. Pladserne kan søges gennem opslag eller uopfordrede ansøgninger.

Vælger du at lave et virksomhedsprojekt i Europa, kan du få et Erasmus trainee-stipendium (ca. 300 Euro/mdr.) med til opholdet. Du kan få Erasmusstipendium med til virksomhedsprojekter i private eller offentlige virksomheder, forskningscentre, andre institutioner og organisationer.

Vælger du at lave et virksomhedsprojekt uden for Europa, kan du søge private legater og fonde til at støtte projektet.

Hvis projektopholdet kan meritoverføres, så kan du få din SU med under opholdet.